Hoka Rincon kestotestiin – onko tässä mitään huonoa?

Harvaan juoksukenkään on noin ennakolta lyöty näin suurta odotusta kuin Hoka One One Rinconiin. Mikäli Carbon X:ää ei olisi yllättäen julkaistu, tämä Rincon olisi todennäköisesti ollut se Hoka-malli, josta 2019 tullaan muistamaan. Itse odotin mallia jo jostain marras-joulukuusta innolla. Nyt Carbon X -hypen varjossa tämä ei pääse samanlaisten fanfaarien saattelemana markkinoille, mutta kun kyseessä on kenkä, jota on ehtinyt odotella niin pitkään ja kun näin ne sitten livenä lauantaina, niin innostuinhan niistä. Vielä parempaa on se, että sain kengät saman tien testiin. Pari minuuttia myöhemmin ne olivat jalassa ja tuntuivat kevyiltä. En halunnut kuitenkaan juosta vielä lauantaina Rinconeilla, sillä perjantaina olin tehnyt reipasvauhtisen aamulenkin ja ollut illalla grillaamassa. Niinpä kahden heikosti nukutun yön jälkeen ei ollut sellaista fiilistä, että haluaisin fiilistellä uutta kenkää, vaan jätin sen sunnuntaille. Eilen juoksinkin sitten 25,5 kilsaa ja täytyy sanoa, että ne kengät olivat ensiaskeleista lähtien ilo. Harvoin juokseminen on tuntunut niin kivalta kuin Rinconeilla. Ihan sama juokseeko niillä hiljaa tai kovaa, sillä ne eivät paina juuri mitään, mutta ovat silti hyvällä tavalla pehmeän oloiset. Ne ovat vaimennetut, mutta eivät tunnu hitailta. Mietin, miten tällainen yhdistelmä voi olla edes mahdollinen. Tuntuu, että se on erityisesti kesäkenkä. Aurinko paistaa, iloitaan kesästä ja laitetaan iloisina välillä kunnolla vauhtia ja kenkä reagoi siihen vauhtiin tekemällä juoksusta vaivatonta.

Tämä kenkä on superkevyt, mutta mukava

Täytyisi varmaan hankkia uusi vaaka, koska kadotin omani muutossa, joten en ole aivan varma paljonko tämä painaa, mutta todella kevyt se on. Mitään virallisia speksejä Hokalta en ole nähnyt, mutta jossain näin aikaisemmin tiedon siitä, että kenkä painaisi 212 grammaa. Toisaalta eräs henkilö oli punninnut oman parinsa ja tossu painoi 219 grammaa koossa US 10.5 ja kun minun kokoni on se US 9, jonka painon Hoka yleensä ilmoittaa, niin se oikeasti saattaa olla hyvinkin lähellä 200 grammaa. Kenkä on siis todella kevyt, varmasti kevein juoksutossu, mikä minulla tällä hetkellä on. Painon huomaa kaikesta. Päällinen on todella ohutta ja hengittävää materiaalia. Kun kengän sisään katsoo, huomaa ettei siellä mitään vuorta ole ja sivuista näkee läpi. Samalla näkee, missä ovat vahvikkeet, mitkä antavat sivusta kengälle ryhdikkyyttä. Jokaisessa yksityiskohdassa huomaa minusta sen, että on haluttu tehdä kenkä, joka ei paina paljon, minkä vuoksi tämä tossu on noin lähtökohtaisesti potentiaalinen maratonin kisakenkä sekä triathloniin sopiva tossu. Se keveys ei silti tee tossuista epämukavaa. Ainakaan noilla Asicsin sukilla minulla ei ollut mitään tuntemuksia. Minusta se kenkä on aika samanlainen kuin Clifton lestiltään, mutta koska se päällinen on ohuempaa, saattaa olla, että se alkaa joillakin tuntua jossakin olosuhteissa esim. varpaiden päältä, mutta minusta ne kengät ovat kyllä mukavat, vaikka ovatkin aika simppelin näköiset. Niissä ei ole mitään ylimääräistä. Se tekee niistä kevyet ja erityisesti lämpimille kesäkeleille hyvin sopivat tossut.

Pohja muistuttaa Cliftonia

Välipohjan materiaali on pohjassa muuten näkyvissä paitsi siellä, mistä pohja kuluu eniten. Niissä kohdissa on kumia. Tämä ratkaisu on samanlainen kuin Cliftonissa ja se toimii hyvin. En näitä kenkiä edes kokeillut juoksumatolla, mutta kun pohja tuntui Cliftoneissa sinnekin olevan ihan jees, niin näin kevyt kenkä voisi olla oikeasti todella hyvä mattokenkä. Ulkona näillä voi juosta lähes millä alustalla hyvänsä. Minusta se pohja pitää hyvin myös hiekalla asfaltin lisäksi. Jotenkin tuntuu, että nämä ovat paremmat hiekalla kuin Cliftonit, sillä tässä on enemmän sellainen rallimeininki, kun juoksee soralla. Cliftoneissa on niin paljon vaimennusta, että itse saan sellaisen napakan lennon seuraavaan askeleeseen asfaltilla, mutta hiekalla tuntuu välillä vähän siltä, että voima häviää johonkin matkalla.

Vaimennus on sopivan pehmeä

Uskomatonta, että näin kevyeeseen kenkään on saatu noin pehmeä vaimennus. Se ei ole mikään vaahtokarkkimainen tossu, vaan kevyt kenkä, joka on sopivalla tavalla pehmeä. Joku New Balancen Revlite-vaimennus tai Hoka Mach 2:n välipohja ovat minusta hieman liian napakoita, jotta niillä voisi tai haluaisi juosta pidempiä lenkkejä asfaltilla, mutta tämä on toista maata. Se tulee jo osittain pelkästään siitä, että se välipohjan matsku on sen verran pehmeätä ja kun sitä kovempaa kumia ei ole kuin muutamassa kohdassa, niin ne tuntuvat juostessa todella hyvin vaimennetuilta. Eivät ne toki ole niin vaimennetut kuin Cliftonit, mutta kun juoksin 25,5 km 4.47 min/km niin että lenkki sisälsi pari reippaampaa kilsaa 4.04 ja 4.20, niin en koko lenkin aikana kokenut, että olisin juossut jollain varsinaisilla kisakengillä tai muuten todella kevyillä tossuilla. Fiilis oli lenkin jälkeen aivan samalla tavalla freesi kuin se olisi ollut vaikkapa 15 kilsan jälkeen. Jos on kevyesti, huonosti vaimennetut kengät, kilsat alkavat tuntua, näillä niin ei tapahdu.

Ulkonäkö voi vaatia totuttelua

Näin tämän Rinconin alussa punaisena, mutta vaikka pidän punaisista kengistä, niin joku siinä tossussa mätti. Muistelin eilen lenkillä, että se johtui varmaan siitä, että se punainen oli jotenkin matta, eikä kirkas, mutta nyt kun olen tänä aamuna katsonut punaisesta kuvia, niin kyllä se punainen on kirkas, mutta se takaosan ja sisäreunan ”valkoinen” kaistale on se matta. Se näyttää jotenkin marjapuuromaiselta, kun siinä punainen ja valkoinen yhdistyvät jollain tavalla ja siitä en sillai pidä. Joku siinä punaisessa siis mätti, kun niitä olen katsonut ja tämä musta on jotenkin paljon parempi, vaikken ole yleensä mustien kenkien ylin ystävä tai toiset mustat ovat hyvällä tavalla mustia ja toiset eivät. Eniten olen mustia kritisoinut siitä lähtökohdasta, että moni urheilukauppa on vähän seksistisestikin tarjonnut miehille pelkkiä mustia, vaikka mitä vaihtoehtoja olisi valmistajan mallistossa. Naiset eivät ole joutuneet samaa kokemaan. Se on ollut vähän sellainen tilanne, että tossa ukko sulle nyt tollaiset, kun likaat ne kuitenkin. Tilanne on kuitenkin viimeisen vuoden, kahden aikana parantunut paljon. Miesten kenkiä on nyt saatavilla hyvissä värityksissä.

Tämän kengän ulkonäkö on siinä mielessä mielenkiintoinen, että sisäreuna ja takaosa ovat vähän erinäköiset sen vuoksi, että siinä on se matta vaalea osa. Tässä värityksessä minulle tulee siitä osasta mieleen meidän entiset Artekin takkahuonekalusteet, joissa oli kanssa joku matta vaalea kangas. Se ei näytä itseasiassa hassummalta mustan kanssa, joten olen ihan tyytyväinen siihen miltä nämä kengät näyttävät. Profiilihan on aika kivannäköinen, jotenkin vähemmän massiivinen kuin muut Hokat. Kengästä on myöskin sellainen väritys, jossa välipohja on sininen ja yläosa vaalean harmaa. Se muistuttaa aikalailla Carbon X:ää ja on ainakin kuvissa hieno. Naisille on sellainen väritys, missä välipohja on Tiffany-värinen ja yläosa tummanharmaa, se on myöskin minusta todella hieno ja tulee varmasti olemaan suosittu. En siis oikein ole varma, miksi se punainen alun perin tökki, mutta mustana nämä näyttävät kyllä ihan hyviltä ja ne kaksi tuossa mainitsemaani väritystä ovat sitten jo suorastaan upeita. Ulkonäkö vaati siis hieman totuttelua, mutta lopulta kyllä pidän siitä, miltä kengät näyttävät. Eivät ne niin upeat ole kuin Cliftonit, mutta ihan jees.

Tämä on lähes täydellinen kenkä

Jotenkin hassua, että Rinconit ovat selvästi Cliftoneita kevyemmät, mutta silti monikäyttöisemmät. Cliftoneissa on liikaa vaimennusta lyhyille lenkeille ja jos on väsyneet jalat palauttavilla lenkeillä, niin ei saa oikein voimaa askeleeseen. Sen sijaan ne ovat erinomaiset puolipitkille ja pitkille lenkeille erityisesti asfaltilla. Rinconeilla voisi juosta ainakin kesällä, jolloin ohut päällinen on parhaimmillaan, lähes kaikki lenkit. Näillä voi juosta kovaa, näillä voi juosta hiljaa, nämä sopivat asfaltille ja hiekalle, enkä rehellisesti sanottuna keksi niistä yhden lenkin perusteella mitään negatiivista sanottavaa. Tämä on nyt uusi suosikkikenkäni. Oikeastaan palauttavat lenkit ovat ainoat, mihin tuskin niitä painonsa takia käytän. On kivempi juosta hiljaa painavammilla, vielä vaimennetummilla kengillä, mutta helpot kevyet lenkit ja reippaammat puolipitkät ja pitkät sekä tempot ja jopa vedot ovat sellaisia, joissa tulen nyt kenkiä testaamaan. Minulla oin sellainen fiilis, että ne tulevat sopimaan lähes kaikkeen. Nämä sopivat myöskin monelle maratonkengäksi, samoin puolikkaallekin tai triathlonin juoksuosuudelle kisakengäksi. Aion asfaltilla ja radalla yrittää jollain tavalla mitata sitä, kuinka nopea tämä kenkä on verrattuna muihin kisakenkiin. Se on nimittäin yksi asia, voiko jollain juosta kisaa ja toinen on sitten se, saako siitä jotain etua tai kärsiikö haittaa, kun päätyy tossuvalinnassaan johonkin. Vaimennustahan tässä varmasti on riittävästi maralle, siitä se ei jää kiinni.

Parasta on hinta

120 euroa eli halvemmat kuin Cliftonit ja halvemmat kuin muut kevyet kengät kuten Kinvarat, adiokset, Zoom Flyt tai muut vastaavat. Hoka on tehnyt nyt sellaisen hittituotteen, että oksat pois. Jos tämä ei myy kuin häkä, en ymmärrä mistään mitään. Toki täytyy käydä enemmän lenkillä, testata ja verrata, jotta nähdään lopulta kuinka hyvät nämä lopulta ovat, mutta tuollainen keveys ja tuollainen tuntuma sekä tämä hinta, niin täytyyhän sen myydä hyvin. Näillä on nimittäin todella hauska juosta. Rinconit tulevat kauppoihin kuukauden päästä hieman ennen heinäkuun puoliväliä.