500 mailin kestotesti: Nike Pegasus 35 – optimaalinen kuntosalitossu ja erittäin hyvä yleislenkkari

Testasin Nike Pegasus 34:n taannoin juoksemalla sekä juoksumatolla että ulkona. Sitten kun uusi Pegasus 35 tuli markkinoille ja eräs juoksija väitti blogissaan, että ne hajoavat hyvin nopeasti, oli minunkin pakko ottaa uutuus testattavaksi. On totta, että kenkämalli muuttui radikaalisti. Se keveni ja muuttui hieman vauhtikenkämäisemmäksi, lisäksi siitä tuli virtaviivaisempi ja jotenkin kapeampi, mutta kyllä se säilyi edelleen tuttuna Pegasuksena. Kiitoksia 2.35 maratoonari Oscarille muuten kommenteista, sillä hän on juossut yli 10 paria Pegasuksia viimeisen parin vuoden aikana, joten kun yritin vertailla tuntemuksia 35 ja 34 mallien välillä, niin kun hän on todellinen Pegasus-asiantuntija, niin sain häneltä vahvistusta omille huomioilleni, mikä oli arvokasta. Jos aivan totta puhutaan, niin 500 mailia ei ole vielä ylittynyt, vaan lukema on 795 km. Nyt on kuitenkin kesäkausi menossa, enkä juurikaan näitä kenkiä käytä, koska päätin säilyttää ne kuntosalitossuina, niin puuttuva kymppi voi viedä turhan paljon aikaa. Nyt on alennusmyynneissä tätä kenkää hyvin saatavilla ja seuraajamalli 36 jo kaupoissa, joten loppuarvio on hyvä laittaa ulos nyt.

Käyttötarkoitus: allrounder sisälle ja ulos. Sopii oikeastaan kaikille alustoille ja ulkonäkönsä puolesta myös erinomaisesti salille ja ryhmäliikuntatunneille. Minä en ole juossut näiden 795 km aikana näillä kuin juoksumatolla ja se johtuu kahdesta asiasta. 34:n testin perusteella tiedän jo aika hyvin senkin, että Pegasus sopii ulos erinomaisesti niin asfaltille kuin hiekallekin, ainoastaan märällä pinnalla pidossa on vähän ongelmia. Tämä kenkä on kuitenkin niin hieno ulkonäöltään, että se loistaa kuntosalikäytössä, mikä on se syy, minkä vuoksi en edes harkinnut ottavani niitä ulkokäyttöön. Lisäksi tossu on tiukempi kuin edeltäjänsä, joten sivuttaispito on hyvä ryhmäliikuntaa silmällä pitäen.

Pisteytys: Loppuarvioni koostuu arvosanoista, jotka olen antanut eri osa-alueille. Arviointi on tehty testin jälkeen, mutta ottaa huomioon koko käyttöiän siinä käytössä, missä kengät minulla olivat ja mihin ne minusta luontevasti sopivat. Nämä neljä osa-aluetta ovat ulkonäkö, mukavuus, kestävyys ja hintalaatusuhde. Yleisarvosana muodostuu neljän osa-alueen keskiarvona.

Ulkonäkö: 10
Siluetti on todella moderni, virtaviivainen ja kenkä on yksityiskohdiltaan huikean hieno. Minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa näiden kenkien ulkonäöstä ja Nike on julkaissut niin valtavasti erilaisia värityksiä tästä kenkämallista, joten jokainen varmasti löytää oman vaihtoehdon, mistä juuri itse pitää. Täysi kymppi ja papukaijan merkki! Toki 36 on taas piirun verran parempi, mutta niin se kehitys etenee.

Mukavuus: 9
Kenkä on keskeltä kapeampi kuin ennen ja siinä on vähemmän volyymiä kuin ennen. Nauhat ovat myöskin minusta hieman liian lyhyet, jos käyttää lukkonauhoitusta. Niinpä alussa vedin ne monesti liian kireälle ja jouduin löysäämään niitä. Samoin paksulla sukalla ne eivät oikein toimi, vaan tuntuvat liian ahtailta ja kengät tuntuvat knit-päällisen vuoksi hiostavan liikaa. Knitpäällisiä on erilaisia, esim. New Balance Zante Pursuitissa se päällinen on todella ohut ja hengittävä, tässä niinkään ei. Se ei ole varsinainen ongelma, kun tossuja oppii käyttämään oikealla tavalla. Kun laittaa ohuemmat sukat jalkaan, niin kengät ovat erittäin mukavat, eikä mitään hiertymiä tms. synny, niihin kenkiin pitää vain tottua. Tottumista vaatii myös se kantaosan taaksepäin kaartuva lippa. Aluksi tuntuu, pysyykö kantapää paikallaan, mutta se on vain tunne. Jalka lukittuu sinne erinomaisesti ja muutaman lenkin jälkeen asiaa ei edes mieti. Ainoa selkeästi negatiivinen asia on se, että se päällinen kerää itseensä melkoisen hienhajun. Sen takia pesin kengät koneessa pari kertaa. Kaiken kaikkiaan siis mukavat kengät, voisin käyttää niitä kaupungilla hengailukäytössäkin kesäkeleillä. Jos jollekin tossu on päältä liian ahdas, kannattaa kokeilla uutta 36:sta, siinä on enemmän volyymiä.

Kestävyys: 9½
Pegasus 34 oli huikea kestävyydeltään. Juoksin 1018 km, jonka jälkeen siirsin ne hengailukäyttöön. Käytän kenkiä yhä, eivätkä ne tunnu olevan vieläkään loppu. Pegasus 35 ei ehkä ole ihan samaa luokkaa, vaan vaimennus häviää hieman aikaisemmin. 400-500 km kohdalla alkoi tuntua vaimennuksen olevan jo selvästi huonompi, mutta ei se vieläkään millään tavalla loppu ole. Kuitenkin kannattaa huomioida se, että se on enemmän vauhtijuoksukenkämäinen, joten se vaimennus voi mennä hieman aiemmin kuin edellisessä mallissa. Sillä 34:lla olisi varmaan voinut juosta 1500 km, joten siinä oli ehkä liikaakin vaimennusta. Jos ulkokäyttöä miettii, niin päällinen huolettaa sadekelillä. Se saattaa liimautua kastuttuaan jalkoja vasten, mikä voi paitsi kuluttaa sitä päällistä, niin aiheuttaa varpaisiin hiertymiä. Tämä on puhdasta spekulaatiota, koska en aio tossuja ulos ottaa, mutta rankkasade voi olla sellainen, mitä kenkä ei pitkässä juoksussa kestä, mutta kuten sanottua: en aio asiaa testata. Tällaisessa käytössä, missä ne minulla ovat, en saa niitä rikki.

Hintalaatusuhde: 10
Nike Pegasus on ollut viimeisen vuoden aikana kampanjoissa todella paljon. On nähty 69,90€ ja 79,90€ hintoja useasti, eikä kyse ole ollut pelkästään mistään hajapareista tai epäkiinnostavista väreistä, vaan parhaita, uutuusvärejäkin on ollut kampanjoissa. Eikä se ovh 129€ paha ole sekään ja lisäksi Inter Sportilla, XXL:llä ja Stadiumilla on ollut jäsenpäiviä ja vastaavia, jolloin on ollut tarjolla 20 tai 25 prosentin alennuksia, joten ei voi ainakaan sanoa, etteikö kenkiä olisi edullisesti saanut. Pegasukset on voinut hankkia edullisesti, jos on halunnut. Tälläkin hetkellä Stadium myy kenkiä hintaan 79,90€.

Kokonaisarvosana: 9½
Nike Pegasus 35 on oikeastaan kaikessa erinomainen. Suhteellisen kevytrakenteinen aloittelija voi käyttää sitä kaikille lenkeille ja Pegasus sopii treenikengäksi myös huippujuoksijalle. Se on myöskin loistava ryhmäliikuntatunneille, sillä se tarjoaa parempaa sivuttaispitoa kuin 34, koska se kenkä kiertyy tiiviimmin jalan ympärille kuin aiempi malli. Lisäksi kenkä on niin hyvännäköinen, että se sopii täydellisesti salille ja tietyissä värityksissä myös hengailukäyttöön kaupungille tai lomamatkoille. Klassikkomalli on yhä erinomainen peruslenkkari ja mikä parasta, niitä myydään usein edullisesti.

Suositeltu km-määrä (minun kaltaiselleni juoksijalle): 800 ulkona tai 1000 matolla
Vaimennus ei ole ihan yhtä hyvä kuin Pegasus 34:ssa, joten jos juoksisin ulkona, juoksisin vain tämän 800, mutta sisäkäytössä matolla menee kyllä tonni. Ajattelin tehdä niin, että tästä eteenpäin käytän niitä kenkiä salilla silloin, kun teen punttia ja juoksen siihen sitten jonkun kevyen lyhyen lenkin päälle. Ei haittaa ainakaan se, jos puntteja nostaessa vaimennus kärsii, koska ne ovat muutenkin jo tavallaan roolinsa täyttäneet. Viime viikon torstaina esim. treenasin juuri tuolla tavalla tekemällä ensin salitreenin ja tuon jälkeen kevyen 9 km mattolenkin.

Tekisinkö saman uudestaan? Ehdottomasti KYLLÄ. Jopa useampi pari Pegasuksia voisi olla aina rotaatiossa. Olen nähnyt viime syksystä lähtien todella monta väritystä tästä mallista, jotka olisin halunnut itselleni. Ihmettelen jopa sitä, että pystyin välttämään kiusausta. Eihän siinäkään ole toisaalta mieltä, että testaisin montaa samanlaista paria samaan aikaan, mutta siitä huolimatta halusin näitä kenkiä lisää. Samoin uudesta 36:sta on jo julkaistu aika monta mielenkiintoista väritystä.

Ovh-hinta 129 euroa. Uusi malli 36 on jo markkinoilla, mutta se on hyvin samanlainen kuin nykyinen malli. Pohja ja välipohjat ovat samat, mutta kengässä on hieman enemmän volyymiä ja nauhat ovat pidemmät. Niinpä heille, joille 35 oli liian ahdas, on voinut tulla parannusta tilanteeseen. Muuten se on sitten makuasia haluaako siitä uudesta päällisestä maksaa lisää vai ostaako version 35 mahdollisesti alennusmyynnistä, mutta tämä testi pätee kyllä lähes sellaisenaan sille uudellekin mallille, sillä merkittäviä muutoksia ei ole tullut. 37 malli tulee aikanaan olemaan selvästi erilainen.

Pegasus on edelleen Pegasus. Jos ei voittamaton, niin vähintäänkin erittäin hyvä kokonaisuus.