Tossutorstai: New Balance FuelCell Rebel ja Propel

Odottelin kesäkuun alussa New Balancelta kisakenkää nimeltään FuelCell Rebel myyntiin. Sitä ei tullut, mutta viime viikolla eräs Inter Sportin myyjä vinkkasi, että heillä on uusi FuelCell myynnissä. No sehän piti mennä katsomaan ja se olikin hieman yllättäen myyntiin tullut Propel, joka on ikään kuin Rebelin isoveli siinä mielessä, että se on yleistossu, treenikenkä. Propel onkin monessa Inter Sportissa hyllyssä. Tänään vihdoinkin löysin Sellon Inter Sportista yllänäkyvät Rebelit, joten nyt on aika esitellä nämä kaksi uutuutta.

Ensimmäiset todella hyvät FuelCellit

Kaksi vuotta sitten esitelty New Balance FuelCell oli ensimmäinen kenkä, joka toi tämän uuden välipohjateknologian, jossa on siis typpeä laitettu sinne TPU välipohjaan (samaa ainetta tuo TPU, mistä esim. Boost ja Everun tehdään). Ideana on se, että välipohjasta pitäisi tulla tiivis ja kimmoisa. Se on toisaalta myöskin aika painavaa ainetta, minkä vuoksi se ensimmäinen, todella kallis 239 euron FuelCell oli niin painava. Viime vuonna puolestaan tuli myyntiin FuelCell Impulse, mikä oli kanssa aika hintava 179 euroa ja siinä oli selvästi ohuempi, kisamaisempi pohja, mutta toisaalta FuelCelliä vain osa matkaa. Se tuntui kuitenkin pehmeämmältä kuin Revlite-välipohjalla vaimennetut New Balancet, muttei ollut minusta silti aivan äärimmäisen nopea kenkä. About kuukausi sitten Yhdysvalloissa julkistettiin sitten uusi sarja FuelCell -kenkiä lanseeraustilaisuudessa. Näihin kuului 5280, joka on hiilikuitulevyllä varustettu äärimmäisen kevyt kisakenkä, joka on erityisesti todella lyhyitä matkoja varten suunniteltu kuten mailille. Rebel puolestaan on nopeisiin treeneihin sekä kisoihin ehkä puolimaratoniin saakka ja Propel treenikenkä. Kaksi jälkimmäistä olen nyt päässyt näkemään ja sen perusteella kumpikin ovat äärimmäisen kiinnostavia uutuuksia. Sanoisin, että ne ovat ensimmäiset todella hyvät FuelCell-vaimennuksella varustetut tossut.

Käyttötarkoitus ja speksit

Rebel: 208g, 6mm drop
Propel: 255g, 6mm drop

Kuten painostakin voi arvata, niin Rebel on kisakenkä ja Propel treenikenkä. Sen perusteella, mitä kenkiä kokeilin, molemmat ovat hyvin responsiivisiä, askelta eteenpäin vieviä kenkiä, mutta Rebel on ehdottomasti kenkä kisoihin ehkä kymppiin tai jopa puolimaratoniin saakka sekä esim. ratatreeneihin kun taas Propel on sellainen yleistossu, jolla voi juosta erilaisia lenkkejä. Itseasiassa jopa jonkinlaisena lifestyle-kenkänä tai lomamatkoille kävelykäyttöön voisi tuo Propel sopia. Se on oikeasti niin hyvin vaimennettu. Ne jalassa voisi seistä vaikka koko päivä. Toisaalta kyllä ne vaikuttavat sellaisilta, jolla voi juosta kovempaakin. Rebelissä puolestaan se vaimennus keskittyy sinne päkiän alle eli ne ovat oikeasti kovaan menoon senkin suhteen.

Ulkonäkö on 10!

Molemmat näistä uutuuksista ovat huikean näköisiä. Rebelistä on olemassa tumma ja vaalea versio, mutta tämä kliinisen valkoinen on minusta parempi. Ensinnäkin sen takia, että se sininen pohja näyttää todella hienolta ja lisäksi valkoisessa päällisessä olevat punaiset yksityiskohdat ovat näyttäviä. Jotenkin tulee mieleen, että nämä näyttävät vähän piikkareilta.

Propelissa ulkonäkö on myöskin onnistunut. Se on profiililtaan moderni ja väritykseltään onnistunut. Lisäksi punakeltainen pohja on kiva lisä kokonaisuuteen. Sanoisin, että kun kokeilin näitä kenkiä tummat shortsit ylläni ja katsoin itseäni peilistä, tuli sellainen tunne, että ne sopisivat kyllä lifestylekengiksikin. Myyjä vain sanoi, että tuolla puolella NB:llä ei ole samanlaista kysyntää kuin adidaksella tai Nikella.

Päällinen

Molemmissa on aika ohut ja hengittävän tuntuinen päällinen, mutta erityisen ohut se on Rebelissä. Siinä on säästetty painoa joka asiassa kuten kisakengässä täytyykin tehdä. Kärki on ehkä molemmissa hieman matala, mutta ei se haittaa. Itselläni on New Balancen kanssa sellainen tilanne, että jossain kengissä 42.5 on sopiva koko ja joissain puolestaan 43. Esim. Vazee Pace, 890 ja FuelCell Impulse ovat sellaisia, joissa 42.5 on sopiva, mutta toisaalta Beacon, 1080 ja nämä kaksi ovat sellaisia, joissa pitää olla 43. Kun laittaa isomman jalkaan niin kengät tuntuvat hyviltä ja mukavilta. Pienemmällä koolla puolestaan ahtaalta. Voi olla, että mallit eivät ole keskenään mitoitukseltaan samankokoisia tai vaihtoehtoisesti päällinen vaikuttaa.

Pohja ja sen pitävyys

New Balancella on aiemmin ollut malleja, joissa on ollut aika sileä pohja, mikä on aiheuttanut hiekalla ongelmia varsinkin kisoissa. Nyt sellaista ongelmaa ei ole. Rebelissä on nappulat pohjassa, joten uskon niiden toimivan ihan hyvin, vaikka tietysti nämä ovat ensisijaisesti asfalttikengät, mutta kuten tiedämme, Suomessa kisoissa on useasti osa matkasta muuta kuin assua. Ainoa pieni detalji, minkä olen kuullut on se, että pohja olisi todella liukas märkien kaivonkansien päältä juostessa. Se kannattaa ottaa huomioon jos juoksee vaikkapa jonkun Midnight Runin sateella. Toinen huomioon otettava asia on se, että nuo ovat ehdottomasti midfoot tai päkiäaskelluksen kengät. Kanta ei ole samaa materiaalia, ei siis niin hyvin vaimennettu.

Propelin pohja on puolestaan aika normaali peruslenkkarin pohja. Kumipinta on jaettu kuuteen eri alueeseen, mikä osaltaan varmasti lisää pohjan joustavuutta ja säästää hieman painoa. Siinäkin on jonkinlaista kuviointia juuri etuosassa, joten luulen niiden toimivan hiekalla ainakin kohtalaisesti, jolloin tossua voi ajatella yleiskengäksi kaikenlaisiin lenkkeihin vähän kuin Pegasukset konsanaan.

Yhteenveto

Esittelin nämä kengät nyt hyvin pintapuolisesti. Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin ne ovat niin uusia tuotteita ja poikkeavat muista kengistä aika lailla ja toiseksi en ole päässyt niihin sen enempää tutustumaan. Fakta on kuitenkin se, että kummatkin ovat äärimmäisen mielenkiintoisia tuotteita. Niin usein ei tapahdu niin, että kun kengän ottaa käteen, tietää sen heti olevan erinomainen. Rebel on niin kevyt, että tajuaa heti sen olevan jotain poikkeuksellista ja se on todella kimmoisan tuntuinen jalassa. Voi kuvitella tossun olevan tuulennopea. Propel puolestaan on supermukava, mutta ei hitaan oloinen. Tässä olisi siis loistava parivaljakko. Toinen yleisharjoituskengäksi ja toinen kisoihin ja vauhtitreeneihin.

New Balance on tehnyt todella hyvät tuotteet. Propelin piti tulla myyntiin vasta elokuussa, joten siinä mielessä mielenkiintoista, että se on jo nyt laajasti Inter Sporteissa. Rebel puolestaan piti tulla 5.6 kansainvälisesti myyntiin, mutta se ei ole ainakaan toistaiseksi niin monessa kaupassa. Sellon Inter Sportissa oli, mutta kun tuotetta ei löydy ketjun verkkokaupasta, niin on mahdotonta sanoa, missä sitä on saatavilla. Molemmat kiinnostavat minua todella paljon.