Polar Ignite – riittävän hyvä useimmille

Polar julkisti uuden 199 euroa maksavan mittarin nimeltään Ignite. Se ei ole mielenkiintoinen pelkästään sen vuoksi, että se on noin edullinen, vaan myös siksi, että mittarista löytyy useita ominaisuuksia, joita Vantage-malleista ei vielä löydy. Niinpä on syytä ottaa tuo mittari käsittelyyn.

Ei pelkästään fitness-mittari

Polar.com

Ymmärrettävästi Polar haluaa markkinoida joka mallia vähän eri kohderyhmälle. Vantage V on heidän sivuillaan pro-kello heille, jotka treenaavat kuin ammattilaiset. Vantage M puolestaan on edistyksellinen juoksu- ja multisport-kello. Tämä Ignite sen sijaan on fitness-kello niille, jotka haluavat koetella omia rajojaan fiksusti. Polar sanoo sen auttavan saavuttamaan todellisen potentiaalin. Tämän positioinnin ansiosta Polar pääsee käsiksi aika suureen asiakaskuntaan, johon kuuluvat periaatteessa kaikki liikuntaa harrastavat ihmiset. Jos mietitään kaikkia heitä, jotka käyvät salilla, ryhmäliikuntatunneilla ja sen lisäksi harrastavat vaikkapa lenkkeilyä ja uintia. Niinpä tämä mittari on monelle heistä sopiva, joilla on jo esimerkiksi M400, mikä oli aikanaan myyntiin tultuaan todella suosittu ja sen lisäksi vaihtoehto myös esimerkiksi Suunto 3:n omistajille, sillä tässä on myös GPS, mitä siinä ei ole. Puhumattakaan kaikista heistä, joilla ei ole mittaria vielä ollenkaan ja heistä, joilla on mittari, mutta ei vielä rannesykemittauksella.

Silti on pakko sanoa, että vaikka tätä mittaria markkinoidaan fitness-mittarina, niin tässä on kuitenkin aika pätevä juoksukellokin. Tämän vuoksi mittarin esittelen, sillä minusta tuntuu, että tässä saattaa olla vaihtoehto heille, jotka ovat saattaneet harkita Vantage M-mallia tai jotain muuta mittaria kuten Suunto 5:sta tai Garminin halvempia malleja.

Todella kevyt kello

Polar.com

Tämä Ignite painaa vain 35 grammaa eli 10 grammaa vähemmän kuin Vantage M ja 31 grammaa vähemmän kuin Vantage V. Se tarkoittaa, että kello on todella kevyt ja varmasti yksi kaikista kevyimmistä kelloista markkinoilla. Se ja seikka, että kellon saa myös lyhyemmällä S-rannekkeella, mitä kaikilla valmistajilla ei ole, tarkoittaa sitä, että tämä mittari sopii myös siron ranteen omaaville henkilöille. Se on hyvin huomaamaton, kun se on noin kevyt. Niinpä sitä on kätevä käyttää niin treenatessa kuin muutenkin. Olisin vain sitä muuta käyttöä ajatellen halunnut hieman lisää värivaihtoehtoja. Tosin kellon kanssa käy mikä hyvänsä 20mm standardikellorakenne, mutta se on aina vähän kikkailua kuitenkin.

Mitä saa lisää verrattuna Vantageen?

Polar.com

Igniten yksi hyvä puoli on unenseurantaan liittyvät työkalut. Polarin sivuilta voi lukea tästä Sleep Plusista tarkemmin, mutta pähkinänkuoressa se tarkoittaa sitä, että mittari seuraa unen määrää ja laatua kertoen, miten kauan mikäkin univaihe kesti. Minusta tuo olisi itsellenikin hyödyllistä tietoa. Tällä hetkellä oma mittarini luulee, että nukun, jos olen sängyssä makuulla, enkä liikuta kättä kovinkaan paljon. Omalla kohdallani univelkaa tuntuu olevan, joten tuollainen seuranta voisi olla hyväksi.

Toinen kiinnostava ominaisuus on Nightly Recharge-palautumisen mittaus, josta Polar kertoo seuraavaa:

Nightly Recharge™ on yön aikana automaattisesti tehtävä palautumisen mittaus, joka kertoo, kuinka kehosi on palautunut treenaamisesta ja stressistä.
Nightly Recharge auttaa sinua saamaan päivästäsi enemmän irti silloinkin, kun voimavarasi ovat vähissä. Se tarjoaa käytännöllisiä vinkkejä treenaamiseen, parempaan uneen ja energiatasojen säätelyyn.
Nightly Recharge seuraa, miten nukuit ja miten autonominen hermostosi (autonomic nervous system eli ANS) rauhoittui alkuyön aikana. Se vertaa näitä kahta osatekijää omaan tasoosi ja arvioi Nightly Recharge ‑tilasi.

Tämä on sellainen ominaisuus, mitä varmasti moni kuntoilija kaipaa, mutta omalla kohdallani en koe sen olevan merkittävä, sillä treenaan harjoitusohjelma lähtökohdista, enkä sen mukaan, mikä kropan vireystila on. Mutta he, jotka eivät ole niin erityisemmin tavoitteellisesti harjoittelevia tämä ominaisuus on varmasti hyvä.

Polar.com

Kolmas ominaisuus, mikä kannattaa mainita, on FitSpark-treeniopas, jota Polar kuvaa seuraavasti:

FitSpark™ on päivittäinen treeniopas, joka hoitaa treenien suunnittelun puolestasi. Se tarjoaa päivittäin valmiita treeniohjelmia, jotka vastaavat palautumisesi ja kuntosi tasoa sekä treenihistoriaasi.

Treenit ovat helposti saatavilla Polar-urheilukellossasi. Kellosi tarjoaa reaaliaikaista opastusta treenin aikana.

FitSpark luo sinulle päivittäin 2–4 treeniä, joista voit valita mieleisesi. Treenit perustuvat Nightly Recharge ‑tilaasi, nykyiseen kuntotasoosi ja viimeisen 28 päivän treenihistoriaasi. Monipuolisuuden varmistamiseksi FitSpark tarjoaa kolmentyyppisiä treenejä: kardiotreenejä, voimaharjoittelua sekä huoltavia treenejä, kuten keskivartalo- ja liikkuvuusharjoitteita.

Tämä on kanssa kuntoilijoille hyvä ominaisuus. Moni ei tiedä mitä liikuntaa illalla duunin tai koulun jälkeen tekisi, joten muutama vaihtoehto mahdollistaa sen, että saa itse päättää, mutta kuitenkin turvautua johonkin ilman, että tarvitsee itse pähkäillä. Erityisen hyvää siinä on se, että ehdotukset pohjaavat kuntotasoon ja palautumiseen. Juoksijoille puolestaan on hyvä se, että tuolta löytyy mm. keskivartalo- ja liikkuvuusharjoituksia kuvin, sillä kaikki tämä oheisharjoittelu on sellaista, mistä sluibaamme yleensä ensimmäiseksi.

Mitä Ignitessa ei ole?

Ensinnäkin akunkesto on huonompi, sillä se on 17 tuntia, kun Vantage M:n akku kestää 30h ja V:n 40h. Keveyden myötä joutuu siis tyytymään vähän lyhyempään käyttöaikaan. Samoin näyttö ei ole jatkuvasti päällä, vaan se menee päälle, kun rannetta heiluttaa. Toisaalta se näyttö on kirkkaampi kuin Vantagessa.

Muuten ne puutteet liittyvät lähinnä multisport-puoleen ja kaikenlaisiin sensoreiden hyödyntämiseen sekä juoksutehoasioihin. V-mallin kohdalla tulee muitakin ominaisuuksia kuten ortostaattinen testi sekä myöhemmin myös Stravan livesegmentit. Tämä ei ole siis kaiken kattava kello, mikä on luonnollista, kun hinta on 199 euroa, mutta toisaalta kysymys kuuluu, kaipaako asiakaskunta niitä ominaisuuksia. Jos minulta kysytään, niin monipuoliseksi perusmittariksi riittää tämä Ignite ja lähes kaiken kattavaa urheilukelloa hakevalle oikea vaihtoehto on Vantage V. Tämä jättää sen Vantagen M-mallin omissa papereissani vähän väliinputoajaksi. Minä voisin ottaa Igniten ja Vantage V:n, mutten näe sille M:lle kovinkaan paljon tarvetta.

Tämä oli nyt hyvä julkaisu ja uskonkin, että mittari tulee myymään hyvin. Polarilta on nyt alkanut tulla uusia mittareita markkinoille, seuraavaksi toivoisin uutta pyörätietokonetta.