Kivijalkakaupan valttikortit – palvelu ja oikea koko

Eilen puolen päivän aikaan tuli suuri yllätys, kun puhelimeen pärähti viesti, että paketti on saapunut. Ei mitään lähettäjänumeroa, joten en pystynyt netistä katsomaan, mistä se on tullut, mutta lähdin saman tien sitä hakemaan. Kun allekirjoitin noutokuitin, tiesin kuka paketin oli lähettänyt. Sain laatikon haltuuni ja lähdin ulos. Pihalla kaivoin taskusta avaimet, jolla katkoin teipin, jotta näkisin mitä siellä olisi. Kun avasin laatikon, siellä oli upeimmat kengät, mitä minulla tällä hetkellä on. Ensimmäiset hiilikuitulevyllä varustetut ns. kisakengät testiin erittäin tyylikkäässä värityksessä. Olin vähintäänkin innostunut.

Kaikki ei mennyt kuin Strömsössä

Tuon jälkeen lähdin lounaalle. Kun tulin metroasemalta ulos, satoi aivan hirveästi ja kadut lainehtivat. Mäki oli kuin joki ja tasaisemmat kohdat järviä. Vaikka minulla oli sateenvarjo, niin kastuin. Varsinkin sukat ja kengät olivat läpimärät kadulla olleen vesimäärän vuoksi. Niinpä syötyäni, päätin ottaa sukat ja kengät pois. Istuin kirjoituspöydän ääreen ja tein niin kuin ajattelin. Sitten laitoin juoksusukat jalkoihini ja nuo uudet juoksukengät. Jokin ei täsmännyt. Ne tuntuivat hyvin omituisilta. Kaikki saman merkin kengät ovat aiemmin istuneet samalla tavalla viimeisen parin vuoden aikana, joten tämä tilanne oli erikoinen. En oikein tiennyt, missä on vika.

Olin koko iltapäivän hämmentyneessä tilassa. Pidin kenkiä välillä jalassa istuessani ja välillä en. Lopulta en pystynyt enää olemaan, vaan pakkasin kengät takaisin laatikkoon, laatikon muovikassiin ja lähdin kotiin. Siellä kokeilin kenkiä muilla juoksusukilla. Tilanne ei selvinnyt. Päätin lähteä sinne Inter Sportiin, missä samaa mallia oli keväällä myynnissä, mutta silloin oli niin kummallinen myyjä, joka katosi paikalta, joten en voinut kunnolla kenkiä kokeilla. Ajattelin kysyä onko siellä puolta numeroa isompaa. Nyt siellä oli erittäin avulias ja fiksu myyjä, mutta kenkiä ei ollut kuin jotain kokoa 8 ja 11. Mietin, että kuuluuko se päällinen olla noin varpaiden päällä ja löystyykö se. Niinpä tekstasin eräälle juoksijalle, jolla on sellaiset kengät jo käytössä ja hän totesi saaneensa ko. tossumallilla rakot alussa. Niinpä ajattelin onkohan se ominaisuus ja päällinen löystyy. Päätin lähteä salille. Kävin ensin rullailemassa jalat ja sitten kokeilin kenkiä jalkaani peilin edessä. Huomasin, ettei se toimi. En missään tapauksessa voisi juosta niillä. Niinpä laitoin eri juoksukengät jalkaani ja kävin juoksemassa 7,5km. En malttanut juosta enempää kun asia vaivasi ja paloin halusta päästä tutkimaan asiaa tarkemmin.

Eri malleissa eri mitoitus

Lopullisen tuomion sain kuitenkin sitten kun laitoin jalkani siihen tossun päälle. Yksi varpaista oli aivan päässä eli ne kengät ovat yksinkertaisesti liian lyhyet. Huomasin illalla, että oikean kengän pohjallinen on liimattu kiinni, mutta vasemman kengän vastaava oli irti. Vertasin sitä irrallaan olevaa pohjallista muihin kenkien pohjallisiin ja se oli kaikkia lyhyempi. Lisäksi kun laitoin kaksi saman merkin kenkää vastakkain, niin vaikka pohjat olivat yhtä pitkät niin kun mitataan siitä, mistä kantapää alkaa (koska toinen on kantapään takaosasta pidempi), niin tossu jää lyhyemmäksi ja lisäksi kun se on edestä matalampi ja eri muotoinen niin sekin vaikuttaa. Sisämitta on siis saman merkin sisällä ihan eri, vaikka kokomerkintä on sama.

Tekisi melkein mieli väittää, että näihin kenkiin on liimattu väärä kokomerkintä, mutta se ei ole välttämättä tai edes todennäköisesti niin. Voi olla, että kisakengästä on haluttu tehdä pienempi, kun on ajateltu, että käytetään ohuempaa sukkaa tai sitten sisämitasta on tullut vahingossa eri kuin jossain toisessa mallissa tai vaihtoehtoisesti voi olla niinkin, että kun se pohja on kaareva, niin se muokkaa sitä tossua. Jos kärjen painaisi alas, niin pituus riittäisi. Yhtä kaikki, nyt tämä valmistaja eli Hoka One One on tehnyt tuotteen, joka on eri kokoa kuin muut Hokat, aivan samalla tavalla kuin New Balancella, adidaksella ja monella muullakin valmistajalla eri malleissa on eri mitoitus. Ei ole siis mitenkään ainutlaatuista tällainen tilanne, mutta ensimmäistä kertaa tänä vuonna, kun Hokissa koko ei ollutkaan sama. Aikanaan Clayton 2 oli myöskin selvästi lyhyempi kuin muut mallit ja jouduin vaihtamaan sen isompaan.

Tässä on kivijalkamyymälän mahdollisuus

Miettikääpä tilannetta, jossa joku on tilannut netistä kengät vaikkapa kisoihin ja sitten se koko ei ole sama kuin toisessa mallissa on tai jos se ei ole sama kuin viime vuonna oli (esim. Asics DS-Trainer 24 on isompaa koko kuin 23 oli ja Brooks Launchit on isompaa kokoa kuin pari vuotta sitten). Silloin ihminen olisi vaikeuksissa. Niinpä kivijalkaliikkeillä on edelleen suuri tilaisuus siinä, että jos palvelu on hyvää, niin myyjä pystyy positiivisella asenteella, asiantuntemuksellaan ja niillä tarjolla olevilla kokovaihtoehdoilla eli kokeilumahdollisuudella myymään kenkiä. Kuten sanoin, niin eilen siellä oli todella hyvänoloinen ja mukava myyjä, joka myi asiakkaalle odottaessani kengät. Niinpä ei se suomalaiselle tossukaupalle tai urheilumyymälöille lopulta mikään kohtalonkysymys tuo nettikauppakaan ole, vaan pitää vain keskittyä siihen omaan osaamiseensa ja säilyttää valikoima kiinnostavana.

Jokainen tsäänssi on …

Nyt kävi näin. Kieltämättä asia harmitti, kun en voinutkaan juosta noilla tossuilla eilisiltana. Jos kengät olisivat olleet muutaman millimetrin pidemmät, ne olisivat sopineet minulle. Nyt jouduin tyytymään siihen, että sain niistä kauniit kuvat. Tällaista se elämä joskus on ja jokaiselle sattuu vastaavia tilanteita joskus. Se on tavallaan jopa hyvä, että minulle kävi nyt niin, koska viime viikolla juoksukenkäkeskusteluissa joku esitti asian niin, että kun minä tiedän kengistä paljon, niin minulle se olisi jotenkin helpompaa saada se oikea koko valituksi. Ei, vaan se on oikeasti todella vaikeata silloin, jos jollain merkillä koot vaihtelevat paljon. Pitää olla omat kengät mukana, oikeanlaiset sukat ja joskus jopa käydä useassa myymälässä, jos jossain ei ole kaikkia kokoja hyllyssä.

Ei tämä kuitenkaan niin vakavaa ole. Eilinen meni vähän ihmetellessä ja sählätessä, mutta tänään on jo uusi päivä ja aurinko paistaa taas. Menemme tästä eteenpäin ja löydämme jonkun ratkaisun. Parastahan asiassa on se, että saatiin ainakin hemmetin hieno kuva noista kengistä. Teksti tosin oli nyt vähän erilainen kuin piti. Lisäksi saatiin tieto siitä, että samalla tavalla kuin adidaksella Adios ja Boston ovat pienempää kokoa, niin Hokallakin Carbon X on muita malleja ahtaampi, jolloin kannattaa ottaa puoli numeroa isompi tossu.