Kestotesti: Hoka Clifton 6, 500 km – unelmakenkä pitkiksille!

Eilisillan lenkin jälkeen Hoka One One Clifton 6 ylitti 500 km rajapyykin. Stravan mukaan kilsoja on nyt 501,3. Kenkä tuli testiin toukokuussa ja olen käyttänyt sitä pääasiassa pitkiksille ja puolipitkille, mutta jonkin verran myös peruslenkeillä nähdäkseni mihin se sopii. Nyt on aika katsoa, miten kengät ovat kestäneet ja miltä ne näyttävät nyt. Jos haluat nähdä alkutilanteen, niin esittelin kengät keväällä uutena. Sen lisäksi blogistani löytyy ensikokemukset 50 km jälkeen ja vertailu 250 km jälkeen Clifton 6 vs. Mach 2

Huikea ulkonäkö

dsc_2506-1376x774.jpg

Aikoinaan Hoka Cliftonit olivat rumia. Joku harmaa Clifton 2 oli hyvänä esimerkkinä tästä. Kolmosesta alkaen kengät alkoivat muuttua paremmiksi, mutta pitkään oli kuitenkin ongelmana se, että ne olivat kaupoissa yleensä mustia ja jollain tavalla vaatimattoman näköisiä. Vitonen, jolla juoksin jonkun kilsan kokeeksi, oli sellainen kirkkaan turkoosi limen värisellä välipohjalla. Se oli jo hieno, mutta tämä kutonen on tuostakin viritetty eteenpäin. Okei tossuni ovat nyt pölyiset, mutta jos katsotaan niitä puhtaina eli sellaisina mitä ne olivat uutena, niin ne ovat kyllä ulkonäöltään erittäin onnistuneet. Yksityiskohdat ovat todella viimeisen päälle hienosti mietitty. Tyylikäs sininen, jossa on valkoista ja punaista. Tulee mieleen joku New England yacht club, niin hienot ne oikeasti ovat. Jos verrataan hyvin samantyyppiseen käyttöön tarkoitettuihin Skechers GOrun Ride 7:aan, niin suurin ero on ulkonäössä. Nämä on ollut kiva laittaa jalkoihin, kun ne ovat olleet niin siistin näköiset, Skechersien kanssa tilanne on ollut vähän sellainen, että kun ne eivät ole olleet niin tyylikkäät, niin on joutunut aina miettimään, miltä ne näyttävät. Nyt kun niissä on jo yli 900 km, en asiaa enää mieti, mutta pitkään asia vähän vaivasi. Cliftoneiden ulkonäkö on siis todella hyvä ja ne sopivat yhteen niin pitkien trikoiden kuin shortsienkin kanssa. Sukkien suhteenkin kenkä on monikäyttöinen. Tuohon väritykseen sopii niin valkoinen, sininen, neon keltainen kuin fuchsian/pinkin värinen sukka.

Kestävyys on kohdallaan

Kengät ovat kuluneet erittäin vähän ja muoto on pysynyt hyvänä. Siinä mielessä täytyy sanoa, että laatu on kohdallaan. Moni kysyy miten voi olla, että stack height on täsmälleen sama Cliftoneissa ja Rinconeissa, mutta painoeroa on 50 grammaa, niin se johtuu siitä, että Cliftoneissa on oikeasti käytetty vahvempia materiaaleja. Päällinen on paksumpi ja pohja on jotenkin tiiviimpää matskua. Toki välipohjan esillä oleva materiaali pohjassa hieman kuluu ja kumiset kohdat menevät sileämmäksi, mutta kyllä ne pohjat vielä tässä vaiheessa hyväkuntoiset ovat. En ole ihan varma, mikä vaimennuksen tilanne on. Toki nämä eivät ole enää uudet, mutta niissä tuntuu olevan vaimennusta yhä hyvin. Jos olisi uusi pari vieressä, niin olisi helpompi verrata, millaista muutosta on tapahtunut, mutta minusta tuntuu kyllä siltä, että kyseessä on tossumalli, joka kestää todella hyvin. Kyllä näillä varmasti ainakin 1000 kilsaa juoksee. Enempää ei todellakaan voi vaatia. Hyvin tehty, laadukas kenkä.

Kengät ovat mukavat

Nämä ovat mukavimmat Hokani. Niissä voi olla mitkä tahansa sukat. Ei ole väliä, onko jotkut euron halpisjuoksusukat tai 20 euron laadukkaat sukat, aina toimii. Ei tule hiertymiä, eikä mitään ongelmia, vaikka olisi rankkasade koko matkan. Ne ovat jaloille siinä mielessä todella hyvät. Ne sopivat myöskin minusta viileistä keleistä aina helteisiin saakka. Ne hengittävät riittävän hyvin, mutta eivät ole kylmät viileillä keleilläkään. Se tekee kengästä mukavan. Lisäksi kun vaimennus on pehmeähkö ja sitä on runsaasti erityisesti pitkiksiä silmällä pitäen, niin senkin suhteen voidaan sanoa kyseessä olevan mukavuuspainotteiset tossut.

Vaativat tuoreet jalat

Se, mikä näissä kengissä on merkillepantavaa, että jos on väsyneet jalat, niin juoksusta ei tule mitään. Kyse ei ole siitä, että kenkä vähän yli 260 gramman painoisena olisi painava, vaan se on jotenkin toi Hokan metarocker ja reilu vaimennus yhdessä, mikä johtaa siihen, että jalkoja pitää osata pyörittää rennosti. Jos jalat ovat hyvävoimaiset, juoksu on helppoa asfaltilla ja vauhti pysyy hyvänä. Jos puolestaan jalat ovat väsyneet, niin juoksu tuntuu todella pahalta ja vauhti floppaa totaalisesti. Siinä mielessä ihmettelen niitä, jotka sanovat Cliftoneiden sopivan palauttaviin lenkkeihin tai vastaaville. Minusta ne ovat pitkillä lenkeillä nimen omaan asfaltilla parhaimmillaan, mutta eivät toimi palauttavilla lenkeillä kunnolla, koska silloin jalat ovat väsyneet. Samoin lyhyille peruslenkeille en laittaisi niitä, koska tuollaisesta vaimennuksesta ei ole sellaisessa hyötyä. Siinä mielessä nämä ovat Jekyll ja Hyde -kengät. Niitä ei kannata laittaa mille tahansa lenkille jalkaan, vaan niille lenkeille, mille lähdetään jalat aika hyvävoimaisina ja halutaan taittaa pitkä matka. Jalat kiittävät siitä, että on tuollainen vaimennus, kun juostu matka on pitkä. Itselläni se tarkoittaa sitä, että käytän niitä käytännössä 15-35 km pituisilla lenkeillä.

Yhteenveto

Pitkät asfalttipitkikset ovat sellaisia, jotka vaativat kengiltä erityisominaisuuksia. Erityisesti silloin, jos kilometrejä kertyy paljon ja juoksija haluaa jalkojen palautuvan nopeasti. Minun kokemukseni mukaan Cliftonin kaltaisia kenkiä ei ole oikein muita kuin ne edellä mainitut Skechersit. Nuo kaksi ovat muista juoksukengistä poikkeavia tossuja. Painoa ei älyttömästi, mutta vaimennusta runsaasti. Siihen kun yhdistetään kengän hyvä kestävyys, voidaan puhua erittäin hyvästä tuotteesta. Clifton 6:n hinta 140 euroa on ihan linjassa ominaisuuksien kanssa. Minussa näissä kengissä ei ole oikein mitään, mitä muuttaisin, sillä ei ole mitään valittamista. Ne eivät omien kokemusten mukaan oikein sovi kaikille lenkeille, mutta aina ei tarvitse käyttääkään samoja tossuja. Tämä on todellakin hyvä kenkä, joka kaiken lisäksi näyttää tyylikkäältä. Hokat eivät sovi jokaisen jalalle, mutta niille, joille ne sopivat, ne ovat todella hyvät ainakin tämän mallin osalta. Mukavan pehmeä, mutta ei liian pehmeä kulku ja loistava vaimennus pitkille lenkeille. Erityisesti asfaltilla erinomaiset. Kyllä ne hiekallakin pitävät aika hyvin, mutta jos on sellainen kumpuileva hiekkapintainen reitti, niin itse en ehkä saa sellaista voimaa aikaiseksi, että juoksu kulkee. Tasaisella hiekalla toki menee ihan hyvin. Vaikka kenkä on hyvin vaimennettu, niin se ei ole kuitenkaan liian hidas tai liian painava. Olen todella tyytyväinen. Juoksen vielä 300km ja teen 500 mailin jälkeen lopullisen pisteytyksen.

One thought on “Kestotesti: Hoka Clifton 6, 500 km – unelmakenkä pitkiksille!

Kommentointi on suljettu.