Kisamaanantai: Johaug ja Klosterhalfen huippuvauhdissa

Yleisurheilukausi alkaa pikku hiljaa lähestyä huipennustaan. Toki MM-kilpailut ovat vasta myöhemmin syksyllä, mutta maiden mestaruuksista on jo kilvoiteltu. Viikko sitten järjestettiin USA:n mestaruuskilpailut Des Moinesissa Iowassa ja nyt viikonloppuna oli puolestaan mm. Suomen, Norjan ja Saksan mestaruuskilpailut. Niissä tuli jonkin verran hyviä ja yhtä lailla myös huonoja tuloksia.

Kalevan kisat, kisajoukkue muotoutumassa

Suomi saa nyt kyllä isomman kisajoukkueen kuin pitkiin aikoihin mm-kisoja ajatellen, mutta mitaliodotukset ovat aika matalat. Ihan maailmanhuippuja joukkueesta ei löydy, mutta toisaalta EM-tasolla tilanne olisi hieman parempi, joten ensi vuodelta on lupa odottaa jotakin. Pika-aiturit Korte, Hurske ja Neziri taistelisivat EM-tasolla jo realistisestikin ajateltuna mitalista. Minusta kiva kyllä nähdä, että monessa lajissa on tehty hyvää duunia ja on menty selvästi eteenpäin. Nuoria urheilijoita nousee esiin. Toisaalta on siellä pettymyksiäkin. Lipsanen, Mörö, Murto ja Purola ovat vain taantuneet, eivätkä kehittyneet.

Johaugilta huikea kymppi

Norjan mestaruuden 10000m juoksussa vei hiihtäjä Therese Johaug. Hänen aikansa on eurooppalaisittain häkellyttävä. 32.20 on niin kova aika, että se on Euroopan tilastossa 15. sijalla tänä vuonna ja kun miettii, että Kalevan kisoissa kultaa juostiin noin 34 minuutin ajalla ja Annemari Sandellin SE on 31.40, niin se antaa vähän osviittaa, minkä tason tuloksesta on kysymys. Kaiken lisäksi Johaugin juoksutyyli on vähän sellaista hiihdon näköistä eli ei niin sujuvaa ja hän ei juossut piikkareilla tai edes kaikista nopeimmilla racing flateilla, vaan Hoka Carbon X:llä, mitkä ovat selkeästi pidemmän matkan kengät, niin olihan tuo hieno suoritus. Toki hyvää mainosta samalla Carbon X:lle, niitä voi käyttää radallakin.

Berliinissä Klosterhalfen säväytti

Saksalla on nyt sellainen tilanne, että maailmanhuippuja ei ole kovin montaa. Esim. kiekossa ei ole ketään. Robert Harting lopetti ja velipoika jäi ilman tulosta nyt viikonloppuna. Kuulassa Storl ei ylittänyt 20 metriä, mutta se oli silti hänelle kauden paras. Vähän samanlaista mollivoittoisuutta on muissa lajeissa. Okei keihäässä Hofmann heitti lähes 88m ja Weberkin reilut 86m, mutta toisaalta Vetter on yhä vammojen vuoksi poissa ja Röhler puolestaan ei ole koko kautena saanut heittoaan kulkemaan.

Yksi huikea urheilija heillä toki on se on naisten kestävyysjuoksussa, Konstanze Klosterhalfen nimittäin. Joku aika sitten hän kepitti 3000 metrillä jopa Genzebe Dibaban ja juoksi korkealle kaikkien aikojen listalla häviten siinä Stanfordin kisassa vain Sifan Hassanille. Nyt mestaruuskisoissa hän juoksi soolona 5000 metriä aikaan 14.26, joka on aivan käsittämätön suoritus. Seuraavaksi paras jäi lähes minuutin, vaikka Alina Rehkin on hyvä juoksija. Tirunesh Dibaban ME on 14.11 ja kaikkien aikojen listalla siinä perässä tulee muita etiopialaisia eli Ayana ja Defar 14.12 sekä Genzebe Dibaba 14.15, mutta tällä kaudella edellä ei ole kuin Lontoossa Timanttiliigassa kovaa mennyt kolmikko eli kenialaiset Obiri ja Tirop 14.20 ja Hassan sitten 14.22. Koko juoksi siis ilman jäniksiä 14.26. Hän on nuori urheilija, jolla tulee olemaan huikea tulevaisuus. Saksassa muuten ei käyty mestaruuskisoissa 10000m kilpailuja, vaan ne oli juostu jo pari kuukautta aiemmin.

USA:n lippuhinnoissa huikeita eroja

Tosiaan Des Moinesissa Iowassa käytiin viikko sitten USA:n mestaruuskilpailut yliopiston stadionilla. Siellä tuli hyviä tuloksia, jopa ME naisten 400m aidoissa. Lippupaketit olivat todella kohtuuhintaisia, kun kolmelle päivälle liput maksoivat 60 dollaria ja numeroiduille paikoille 80. Samoin yksittäisten päivien liput olivat suorastaan pilkkahintaisia. No ensi vuonna on vuorossa olympiakarsinnat, mitkä kiinnostavat amerikkalaisia enemmän ja kisat järjestetään yhdessä yleisurheilun mekoista eli Eugenessa. Sinne on rakennettu uusi stadionkin. Lippupaketit tulivat hiljattain myyntiin ja numeroiduille paikoille pitää pulittaa 440-795 dollaria. Siinä on pikkaisen eroa Iowan hintoihin.

MM-DOHA vasta syksyllä

MM-kisat käydään tosiaan vasta 28.9-6.10. Siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Hyvää on minusta se, että kausi on pitkä ja laji pysyy pitkään esillä. Oli sen verran lämmintä jo alkukesästä, että osa teki hienoja tuloksia jo varhain ja nyt kausi jatkuu pitkälle syksyyn. Se on kiva, mutta toisaalta joillain urheilijoilla saattaa tulla ongelmia kunnonajoituksen kanssa. Se on tosiaan se varjopuoli, mutta kyllä niitä kisoja taas innolla odottaakin, vaikka ne järjestetäänkin vähän epätoivotussa, turhan kuumassa paikassakin. Hieno yleisurheiluvuosi käynnissä.