Paras mökkikenkä: Columbia Drainmaker

Joskus löytyy aivan huikea tuote. Silloin tekee mieli kertoa asiasta, jotta muutkin saavat tietää. Nyt on sellainen tilanne, sillä Columbia Drainmaker on mahtava kenkä kesäkäyttöön ja jonnekin kesämökille se on ehdottomasti paras kenkä. Se sopii näet niin kaupunkiin kuin maastoon, veneelle tai muuten vesille tai maastoon. Ne jalassa voi kävellä märillä rantakallioilla tai vaikkapa vedessä, koska vesi valuu kengistä ulos. Ne ovat uskomattoman hyvät kengät.

Drainmaker III ja IV – ei suuria eroja

Naisten Drainmaker IV, XXL.fi

Omat kenkäni ovat mallia III, mutta nykyinen malli on IV. Syynä tähän on se, että en tajunnut käyttää näitä kenkiä vuosiin. Ostin ne 2016, kun oli sateinen kesä. Kengät kastuivat joka päivä, jolloin halusin sellaiset kengät, jotka kuivuvat nopeasti. Ostin ne vasta loppukesästä, joten paljon en niitä ehtinyt käyttää ja syksyllä ne olivat puolestaan liian kylmät. 2017 ja 2018 olivat vähäsateisia, joten kengät jäivät unholaan. Kokeilin niitä pari kertaa, mutta kun vaimennusta oli vähemmän kuin jossain lenkkareissa, ajattelin, ettei niille ole oikein käyttöä. Olin väärässä. Tämän vuoden kesäkuun puolivälin helteissä laitoin ne kerran jalkoihin, koska se väri musta sopi sen päivän vaatetukseen ja ajattelin päällisen hengittävän hyvin. Se oli juuri niin, ne olivat erinomaiset hellekengät ja innostuin kengistä niin paljon, että olen käyttänyt niitä sen jälkeen lähes joka päivä. No okei oli todella viileitä viikkoja, jolloin en niitä käyttänyt, mutta pääasiassa viimeiseen kahteen kuukauteen on mahtunut paljon päiviä, jolloin nuo ovat olleet jalassa. Eivätkä ne enää tunnu edes niin huonosti vaimennetuiltakaan. Se riippuu mihin vertaa. Jos olen käyttänyt vaikkapa jotain ohutpohjaisia Puman kenkiä, niin sellaisin verrattuna nämä ovat hyvinkin vaimennetut. Näissä on vähän sama juttu kuin On Running -kengissä eli noi välipohjassa olevat reiät menevät tarvittaessa kasaan ja vaimentavat, jos tulee oikein voimakas isku.

Parasta on monipuolisuus

Miesten Drainmaker IV, Columbiasportswear.fi

Malli on viime vuonna hieman uudistunut, kun markkinoille tuli IV versio. Kenkä on edelleen hyvin samankaltainen. Päällinen on ohut ja hengittävä, ennen kaikkea se kuivuu nopeasti kastuttuaan. Pohjallinen on kuivuvaa materiaalia ja siinä on reiät. Välipohjassa on nuo tuollaiset reiät, mistä vesi valuu ulos ja mikä mahdollistaa ilman kierron, mikä kuivattaa kengät nopeasti. Pohjakuvio on hieman muuttunut, joten kenties pito on vieläkin parempi ja ehkä pohja on vielä hieman joustavampikin, vaikkei niissä mitään heikkouksia minusta ollut III versiossakaan. Sen sijaan ominaisuudet tekevät kengästä äärimmäisen monipuolisen kesäkäyttöön. Kuten valmistaja sanoo, niin se on hybridi vesille ja maalle. Se pätee 100% kutinsa. Kenkä toimii oikeastaan millä tahansa alustalla kävellessä.

Sukalla tai ilman

Näitä voi käyttää sukalla tai ilman. Jos menee jonnekin melomaan tai kalastamaan tai liikkuu sellaisissa paikoissa, missä pitää kävellä vedessä, tottakai jalkaan ilman sukkia, mutta normaalitilanteissa itse käytän kyllä ohuita sneakersukkia. Koon puolesta tilanne on sellainen, että siinä missä juoksukenkäni ovat tyyliin kokoa 42,5-43 1/3 merkistä ja mallista riippuen, niin näissä otin koon 42. Kenkä on silloin sopivan napakka, mutta kyllä sinne tarpeeksi tilaa kärkeen silti jää.

Minusta tuli fani, suosittelen

Minusta tuli kyllä Columbia Drainmaker -fani. Niitä voi olla aina yksi pari. Kengät tuntuvan kestävänkin aika hyvin, eikä tuo olekaan mikä tahansa valmistaja. Se on kuitenkin yli 2,5 miljardin dollarin liikevaihtoa tekevä outdoor-tuotteisiin keskittynyt perheyhtiö. Minulla oli joskus aikanaan heidän valmistamansa goretex-takkikin ja se oli ihan hyvälaatuinen. Ongelmana on tosin tuotteiden huono saatavuus Suomessa. VF:n omistamat brändit kuten North Face ja Timberland ovat täällä paljon helpommin saatavilla. Silloin 3v sitten Drainmaker III oli hyllyssä sekä XXL:ssä että Budget Sportissa. Sittemmin tätä uudempaa mallia en ole juuri missään nähnyt. Kengän ovh on 89,99€, mutta nyt niitä saa Columbian nettisivuilta harmaanpunaisena ja limensinisenä puoleen hintaan 44,99€. Musta on sen sijaan täydellä hinnalla. Vielä halvempi kenkä on XXL:n nettisivuilla eli 39,99€ mustasinisenä, mutta siellä ei ole myynnissä kuin naisten mallia. Eli naisille on tarjolla nyt ns. parempi diili. Tosin ei ne siellä Columbiasportswear.fi nettisivuillakaan nyt aivan mahdottomia maksa – varsinkin kun postikulut ovat vain 3,90€ UPS Access Pointiin, joiden sijainnit voi katsoa kartasta. Ainakin pääkaupunkiseudulla niitä on paljon markettien yhteydessä.

Suosittelen siis näitä kenkiä kaikille niille, jotka viettävät esim. mökki- tai veneilyelämää tai harrastavat jotain vesiurheilua. Lisäksi ne ovat kyllä todella hyvät kengät myöskin kesäkelillä ihan kaupungissakin, vaikka olisi kuinka kuuma. Siinä mielessä nämä kengät toimivat matkakenkinäkin vaikka jossain kuumassa kohteessa kuten vaikkapa Roomassa tai miksei myöskin rantalomalla. Todella monipuolinen kenkä, eikä maksa paljon.