Halpishaaste otettiin naftaliinista – mikä kenkä valikoitui parhaaksi?

Muistatteko vielä Halpishaasteen? Juoksija-lehti kirjoitti nimittäin kaksi vuotta sitten artikkelin, jossa testasivat 35-70 euron halpis markettilenkkarit. Jutussa ei mainittu lainkaan ylivuotisia kenkiä vaihtoehtoina. Itse kun olen sitä mieltä, että sopivia juoksukenkiä löytää aina halvemmalla kuin listahinta, niin pidin ensisijaisena ratkaisuna sitä, että ostaa jotkut ylivuotiset tai muuten tarjouksessa olevat tossut, eikä mitään huonompia markettilenkkareita, jos oikeasti haluaa juosta. Niinpä halusin osoittaa pystyväni hankkimaan hyvät juoksukengät, vaikkei olisikaan alennusmyyntiaika. Annoin itselleni tunnin aikaa tehdä se hankinta ja päädyin ostamaan edellisen vuoden mallia olevat Brooks Launch 3:t Inter Sportin verkkokaupan Last Chance osastolta. Kengät maksoivat 59,50€ + 3,90€ postikulut eli 63,40€. Ne olivat erittäin hyvät kengät. Juoksin niillä vuoden aikana tuhat kilsaa ja vaikka totesin, että Nike Pegasus 34 on hieman parempi kenkä, niin niissä Brookseissa oli tiettyjä ominaisuuksia, mitkä olivat paremmat kuin Pegasuksissa.

Mikä sai tekemään jälleen Halpishaasteen?

Tuon jälkeen en ole Halpishaasteita tehnyt, koska kilpailutilanne on ollut niin kova suomalaisessa urheilukauppaskenessä, että aleja on usein ja silloin hyviä kenkiä saa todella edullisesti. Hyvä esimerkki oli nyt heinäkuun alennusmyynnit, joissa oli tarjolla jopa uutta Pegasus 36:sta alle 80 euroon ja paljon muita todella huippudiilejä. Nyt sain kuitenkin viime viikonlopun postauksistani eli shortseista ja rekkalippiksistä palautetta Instagramin kautta. Kysyttiin voisinko esitellä jotain tosi edullisia kenkiä. Minähän en ole yhtään juoksukenkäparia edes tänä vuonna ostanut, kun olen testaillut vain brändeiltä testiin saatuja tuotteita, mutta päätin, että hitsi vieköön, kutittelisi kokeilla, löydänkö oikeasti taas jotkut huipputossut halvalla – varsinkin nyt kun alennusmyyntiaika on jo ohi! Sitten luin Jodlaajan blogista miehen ostaneen Asics Roadhawk FF 2 -kengät hintaan 59,90€ ja se sai minut lopullisesti päättämään, että nyt täytyy tehdä Halpishaaste #2. Ensinnäkin täytyy todeta se, että Jodlaaja vähätteli vähän turhaan niitä Asicseja, sillä eivät ne mitkään markettilenkkarit ole. Okei, ne ovat Asicsin mallistossa vähän sellainen peruslenkkari, missä ei ole mitään ihmeellistä ja ovh-hintakin sitä kautta alhainen, mutta minusta ne ovat hyvät, Pegasuksiin verrattavissa olevat kengät, joissa painokin on suht sama. Ne ovat kuitenkin yli satasen kengät, siinä missä markettilenkkarit maksavat tyyliin listahinnaltaan viisikymppiä. Kirjoitin tuosta tossumallista vuosi sitten syyskuussa ja se on kyllä sellainen kenkä, millä voisin juosta. Ehkä pikkaisen turhan napakka vaimennus makuuni, mutta voisin kyllä sellaisen parin ottaa erityisen syksyn, talven lenkeille, jotka tehdään pimeällä ja kenties kuraisissa olosuhteissa. Joskus sitä tossumallia on XXL:ssä ollut edullisesti esim. viikkotarjouksena. Samaa mallia en kuitenkaan osta kuin hän, joten katsotaan, mitä minä löydän.

Miten ostoprosessi tapahtui?

Annoin itselleni jälleen tunnin aikaa ja ryhdyin työhön. Hinnan pitäisi jäädä alle 70 euron sisältäen mahdolliset postikulut. Toki homma on minulle vähän helpompi kuin sellaiselle, joka ei ole kenkiin perehtynyt, sillä pystyn katsomaan nopeasti tietyt nettisivut läpi ja lähteä hakemaan jo lähtökohtaisesti tiettyjä malleja, joiden tiedän olevan vähän edullisempia. Niin tein nyt ja painuin ensimmäisenä Sportamoren verkkokauppaan, koska ajattelin, että Reebok Floatride Energy on edullinen, hyvä juoksukenkä, joka voi olla tarjouksessa. Niin se olikin, mutta 59,90€ hintaiset värit olivat sellaisia, joissa oli vain jotain pieniä tyyliin kokoa 40 jäljellä. Kaksi muuta väriä menivät budjetin yli, sillä ne eivät olleet tarjouksessa. Sportamoressa on hyvää se, että toimitukset ovat ilmaiset, joten en luovuttanut vielä, vaan muokkasin hakua niin, että rajasin koon pelkkään 43:een ja aloin selata listaa. Sieltä löytyikin potentiaalinen kenkä, nimittäin Under Armour Sonic 2 hintaan 67,90€. Olen ollut niistä kengistä vähän kiinnostunut, sillä erityisesti tämä nimenomainen Miami Dolphinsin mieleen tuova väritys on todella siisti ja se sopisi erinomaisesti kuntosalille. Toisaalta myöskin se siru ja map my run -systeemi olisi kiva testata. Suomessa ne ovat olleet jopa 140 euroa kauppojen hyllyillä, mikä on minusta liian kova hinta. Olen kyllä kokeillut ne jalkaan ja se vaimennus on ehkä vähän kovahko, mutta hyvä juoksukenkä se on, joten päätin, että jos parempaa ei löydy, ostaisin nuo.

Sitten Stadiumin verkkosivuille. Viime viikonloppuun loppui kampanja, jossa sai aletuotteistakin vielä 50%, olin melko varma, että kaikki hyvät alekengät olisi jo myyty loppuun, eikä siellä olisi juuri enää mitään. Niin se olikin. Siellä oli toki aivan loistavassa värityksessä Nike Wildhorse 5 -polkujuoksukengät ja kokoakin löytyi. Olen kokeillut niitä jalkaan ja pidän kengistä todella paljon. Jos alkaisi vähän käydä poluilla, niin ehkä sen sortin kengät olisivat poikaa, mutta ne maksoivat 79,99€ eli yli budjetin. Entäpä sitten XXL? Sinnehän on tullut New Balance Beacon 2, oiskohan ykköstä halvemmalla. Siellä lukikin poistohinta 70€, mutta ei ollut enää kokoja jäljellä. XXL:ssä ei oikeasti ollut oikein mitään. Hoka Mach 2 hintaan 79,90€ on loistava tarjous, mutta minulla on jo ne ja toiseksi, mehän etsimme alle 70 euron tuotteita. Niinpä seuraavaksi Inter Sportiin. Katsoin ensimmäiseksi Last Chance -osaston, mutta nyt siellä ei ollut oikein mitään mielenkiintoista. Alkoi jo tuntua vahvasti siltä, että päätyisin Under Armoureihin.

Sattuma ratkaisi pelin

Tuon jälkeen päätin selata koko listan läpi ja kun ne olivat järjestyksessä uusimmat ensin, niin siinä näkyi New Balance Beacon se ykkösversio hintaan 139€. Samassa punaisessa värityksessä, minkä olin nähnyt keväällä Suomenojan Inter Sportissa listahintaan 99,90 euroa ja toissa lauantaina alennuksessa kasassa, missä on poistotuotteita. Saksassa tuollaisista täysin poskettoman ylihinnoitelluista tuotteista sanotaan Mondpreis eli kuuhinta. Vanha versio ja hinta silti korkeampi kuin sen kuuluisi olla. Mietin, että perskele vieköön, onko vanha Beacon tullut nyt jokaiseen Inter Sportiin ikäänkuin jälkijunassa. Painoin oman kokoni 43 ja päätin katsoa kauppasaatavuudesta, missä sitä on ja vastaukseksi tuli ainoastaan Suomenoja ja hinnaksi 50€. heh, kuinkas sattuikaan. Päätin lähteä saman tien sinne ja ostaa ne, jos niitä oikeasti on. Mikäli ei olisi, niin sitten tilaisin kännykällä ne Under Armourit. Olin siis vähän epävarma asiastani, kun sinne matkasin, koska varastosaldothan voivat valehdella. Toissa lauantaina niitä kenkiä oli yhteensä kaikki koot yhteenlaskettuna alle 10 paria, joten tilanne oli niin, että kokoa 43 olisi tai ei olisi. Se vierailu voisi siis päättyä joko suureen onneen tai pieneen pettymykseen. Joka tapauksessa Halpishaaste onnistuisi, saisin ostetuksi joko New Balancet tai Under Armourit.

Tervetuloa New Balance Beacon

Kävelin sinne kauppaan sisään ja menin suoraan juoksukenkäosastolle ja sen kasan luo, missä ovat kaikki New Balancen ”diilikengät” ja näin, että Beaconeita oli joku 6 paria jäljellä, kaikki eri kokoa. Minun kokoani US 9½, 43 oli myöskin yksi pari, joten ostin sen ja lähdin pois. Siinä ei kauaa nokka oikeasti tuhissut siellä liikkeessä. Kysyttiin tarvitsenko muovikassin, sanoin, ettei se olisi tarpeellista. Otin näet sen laatikon kainaloon ja lähdin kotiin. Himassa kävin pakkaamassa salilaukun ja otin ne Beaconit mukaan. Halusin testata ne saman tien, sillä vaikka vähän flunssa vaivaakin, niin kengät kiinnostivat. Siitä asti kuin noi Beaconit julkistettiin, olen ne halunnut, mutta sattuma on johtanut muiden kenkien käyttäjäksi, eikä aina ole ollut kivoja värejäkään tarjolla. Olen kirjoittanut jopa niistä Tossutorstaihin vuosi sitten elokuussa. Minusta tuo neonpunainen on ehdottomasti miesten värityksistä paras ja kun kenkä on supermielenkiintoinen, niin onhan tuo 50 euroa niistä aivan poskettoman kreisitarjous. Pohja ja välipohja ovat versiossa 2 täsmälleen samat – ainoastaan päällinen on muuttunut, joten kun kysymysmerkkinä on lähinnä pohjan kestävyys, niin testimielessä ei oikeasti ole niin suurta väliä, kumpi versio se on ja toisaalta rehellisesti sanottuna, otan mieluummin paremman värin kuin paremman siluetin. Se kakkosversio on virtaviivaisempi ja vähän tyylikkäämpi, mutta tähän asti tulleet väritykset ovat olleet vähän huonoja pois lukien ehkä naisten burgundy. Niinpä tämä osui nyt siinä mielessä häränsilmään, että löysin haasteen kautta kengät, mitkä olin muutenkin halunnut, enkä joutunut tyytymään johonkin ”ihan kiva” -osastoon. Huomenna kerron seuraavassa blogipostauksessani lisää noista kengistä.