Tossutorstai: New Balance Beacon 2

Vuosi sitten elokuussa kirjoitin New Balance Beaconin esittelyn siltä pohjalta, että olin kokeillut kenkää jalkaan. Nyt kun on tullut kakkosmalli, halusin kirjoittaa esittelyn vasta kun olen oikeasti juossut sillä kengällä. Erinäisistä syistä johtuen ykkösmalli ei koskaan päätynyt minulle juoksukäyttöön vuosi sitten ja sitten aloin odottaa jo kakkosmallia kunnes näin sen ja ajattelin, että haluan sittenkin ehkä sen ykkösen. No lopputulos on se, että Halpishaasteen myötä minulla on ykkönen käytössä. Sitä alkaa olla vaikea muuten enää kaupasta saada, mutta XXL:ssä on jo tuo kakkosmalli myynnissä, joka on lähes yksi yhteen ykkösmallin kanssa, joten esittelen sen nyt niin, että juoksukokemukset ovat mallista yksi, mutta tuon erot esille näiden mallien välillä.

Miksi Beacon on niin hyvä?

Muutama päivä sitten Beacon 1 oli Running Warehousella tarjouksessa ja tuli sitten kommentoitua siihen jotain ja sain vastauksen: Beacon on meidän myydyin New Balancen kenkä. Se on aika hyvin, koska NB:llä on kuitenkin aika paljon loistavia juoksukenkiä ja myös esim. salillekin erinomaisesti sopiva Zante Pursuit. Niinpä herää kysymys, mikä tekee Beaconista niin hyvän kengän, että se myy kuin häkä? Minusta sen täytyy johtua kengän mukavuudesta ja monipuolisuudesta. Niillä voi tavallaan juosta lähes mitä lenkkejä vain ja ne ovat todella mukavat jalassa. Siihen kun lisää sen pehmeän vaimennuksen ja keveyden (oma 43 kokoa oleva tossuni painaa 215 grammaa), niin se on vain yksinkertaisesti aika hyvä paketti.

Toinen juttu on se, että se on oikeasti jokaiselle vähän erilainen. Siinä missä joku hitaampi kuntoilija voi ajatella sen olevan kisakenkä tai vauhtijuoksukenkä, niin eliittijuoksijalle se voi olla hitaiden ja palauttavien lenkkien tossu. Kun se kenkä sopii niin monelle ja suurin osa pitää siitä ainakin jossain käytössä, niin onhan se luonnollista, että tuote menee hyvin kaupaksi ainakin jos kuluttajat siitä tuotteesta tietävät eli lukeva vaikkapa täältä tai juoksuaiheisista lehdistä ja kenkämyyjät heitä valistavat. New Balance on tehnyt oikeasti niin hyvän tuotteen, että se ansaitsee mennä kaupaksi. Voisin jopa käyttää tuota omaa punaista Beaconia ihan kesällä kaupungilla hengaillessani, sen verran hyvältä se näyttää ja tuntuu. Tällä hetkellä käytän omaa pariani salilla ryhmäliikuntatunneilla ja juoksumatolla. Olen huomannut, että se on matolla vähän turhan pehmeä tempojuoksuun, joten jatkossa juoksen pk-lenkkejä niillä. Soveltuvuus pitkikselle on vielä testaamatta, mutta senkin tulen selvittämään.

Mikä muuttui uuden version myötä?

Siluetti on nyt erinäköinen, se päällinen ei ole enää yhtä osaa, vaan taka- ja etuosa poikkeavat nyt toisistaan. Pohja ja välipohja ovat täsmälleen samanlaiset kuin ennenkin, joten useimmille se juokseminen ei muutu millään tavalla uuden mallin myötä. Pohja on edelleen se, mikä kuluu, kun siinä ei pahemmin kumia ole ja juoksutuntuma on entisellään. Droppi on edelleen 6 mm ja NB antaa edelleen painoksi 213 g. Se uusi takaosa voi ehkä antaa hieman enemmän tukea, mutta en ole kokenut, että se olisi vetelä myöskään ensimmäisessä versiossa eli minulle henkilökohtaisesti tuo kakkososan muutos olisi siltä osin puhtaasti kosmeettinen. Kakkonen näyttää modernimmalta ja aerodynaamisemmalta.

Etuosan muutoksilla sen sijaan voi olla oikeasti merkitystä. Vanha on knittyyppinen niin hyvässä kuin pahassa. Ensinnäkin se on erittäin mukava, mutta kuumalla se voi kostua ja ennen kaikkea en ole varma, miten se kestää käyttöä eli tuleeko ajan myötä päälliseen reikiä. Hieman tietyissä väreissä päällinen ykkösversiossa on alkanut näyttää likaantuessaan nuhruiselta ja näihin asioihin on varmaankin haettu muutosta. Itse en pidä sitä ongelmana, jos päälliseen tulee reikiä kunhan se kasassa pysyy, mutta kun kakkosessa on tosiaan kovempaa, vahvempaa materiaalia se päällisen kangas, niin se voi olla vahvempi. Toisaalta se ei välttämättä ole ihan yhtä mukava, mutta sekin on asia, mikä jokaisen pitää kokeilla. Jos en olisi ikinä ykkösversiota edes nähnyt, olisin ottanut tuon kakkosen etuosan annettuna tekijänä ja se olisi ollut just fine, mutta nyt kun vertaan ykköseen, tulee tunne, että hitsi vieköön, se onkin varmaan mukavampi. Nämä ovat kuitenkin puhtaasti makuasioita. Tietyllä tavalla ykkönen on jossain asioissa kivempi ja kakkonen taas joiltain toisilta osin.

Hinta ja saatavuus

Jostain kumman syystä Beaconin saatavuus on ollut Suomessa koko ajan huono. XXL:ssä niitä on ollut ja siellä naisille on ollut koko ajan paremmat värit kuin miehille. Hinta on ollut 99,90€. Keväällä sama kenkä tuli samaan hintaan Inter Sport Suomenojalle upeassa punaisessa värityksessä ja se on juuri se paikka ja väritys, jonka sitten hankin alennetulla hinnalla Halpishaasteeseen. Tällä hetkellä ykköstä ei juuri näy kuin hajapareja poistohintaan miehille. Naisille sen sijaan XXL:n nettisivuilla on vihreä Beacon 1 samaan 99,90€ hintaan saatavilla kaikissa ko’oissa. Uusi Beacon 2 on puolestaan myynnissä XXL:ssä hintaan 109 euroa ja sitä on sekä miehille että naisille kaksi väritystä. Tämän postauksen alussa esiintyvä naisten burgundy on minusta oikeinkin hyvä. Miesten turkoosin takaosan omaava ja musta ovat minusta takaosan suhteen erinomaisia, mutta täytyy sanoa, että se kaksivärinen etuosa häiritsee vähän minua. Se tekee vähän kengästä levottoman.

Muualla tuota kenkää en kyllä olen nähnyt myynnissä ja minäkin tosiaan kokeilin Beacon 2:sta XXL:ssä. Siinä mielessä saatavuus on edelleen Suomessa vähän kehno, mikä on outoa, kun puhutaan kuitenkin näin hyvästä tuotteesta. Toisaalta XXL:llä on aika monta myymälää ja lisäksi verkkokauppa, joten kyllä jokainen sellaisen varmasti hankituksi saa, jos parin haluaa. Netistä ostettaessa täytyy toki huomioida se koko. Minusta koko Beaconissa on hieman pienempi kuin joissain toisissa New Balanceissa, mutta sama 43 käy minulle niinkuin vaikkapa Nikessa. Myymälässä puolestaan kannattaa huomioida se, ettei joka kokoa ole välttämättä ollenkaan tai jos on niin silloin yleensä vain jompaa kumpaa väriä. Esim. Kluuvissa pienimmät olivat turkooseja ja isommat mustia.