Tässä on kaikkien aikojen halvin pyörä!

Muutama vuosi sitten sain sellaisen idean, että entä jos jokaisen metroaseman tuntumaan hankkisi halpispyörän, niin pääsisi liikkumaan nopeasti lähimatkoja. Sitten tulivat nuo kaupunkipyörät, jotka tavallaan ratkaisivat sitä ongelmaa, mutta eivät esim. talvisaikaan. Lisäksi ne eivät pureutuneet yhteen kaikista keskeisempään asiaan eli niihin kaikista lyhyimpiin matkoihin ja tuo johtuu siitä, että jo matka kaupunkipyöräasemalle voi viedä 5-10 minuuttia kävellen. Niinpä päätin tehdä asialle jotain.

Tervetuloa Skeidafillari

Mietin sellaista asiaa, että toisin halvimman oman pyöräni tänne ja ajaisin rakennuksesta toiseen sillä päivisin ja säästäisin sitä kautta jonkun verran aikaa, jos päivittäin ajaisin vaikkapa muutaman 200-500 metrin, satunnaisesti jopa kilsan matkan sen sijaan, että kävelisin. Toinkin tänne pyöräni ja ajelin sillä pari päivää ja totesin idean olevan hyvän. Se oli tuolla ulkona yhden yön ja mietin, pöllitäänkö se. Pyörä ei ole kallis, joten on mahdollista, ettei sitä vietäisi, mutta jos se varastettaisiin, niin asia voisi harmittaa, kun niitä vastaavanlaisia pyöriä ei nyt ole kaupasta saatavilla. Niinpä ajattelin hommata niin halvan ja huonon pyörän, että sitä ei joko pöllitä tai jos se menee, niin sitten hankin uuden. Päätin, että hankin Gigantin tai Powerin kylkiäispyörän eli sellaisen pyörän, mitä ovat jokaneet ilmaiseksi ihmisille, jotka ovat ostaneet sieltä kaupasta jonkun kodinkoneen. Sivuilla väittävät, että niiden fillareiden hinta on joku 249 euroa esim. Powerin osalta, mutta jokainen tietää, että se on skeidaa. Kiinassa tuollainen pyörä ei voi paljon maksaa, jos ja kun kerran niitä jaettiin henkilöille, jotka ostivat esim. 150 euron kaiuttimen.

Ne valkoiset Gigantin Loop-pyörät näyttävät vähän paremmannäköisiltä, mutta niitä ei näkynyt olevan paljoakaan myynnissä. Sen sijaan netti on täynnä Powerin Triacleja. Hintapyynnöt olivat 30-300 euroa. Tarjosin siitä 30 euron fillarista 25 euroa ja sanoin, että voin hakea sen heti, sillä sijaintina oli Espoo. Myyjä hyväksyi tarjouksen. Sinänsä kaikenlainen tinkiminen on turhaa ja typerää, mutta ajattelin, että kun monet tyypit aina tinkivät ja kun myyjä kuitenkin haluaa päästä eroon tuosta fillaristaan, niin tässä on hyvä tilanne testata psykologiaa. Ei se nyt oikeasti tehnyt minua yhtään onnellisemmaksi, kun maksoin 25 euroa 30 euron sijaan, mutta tulihan asia testattua.

Lukko maksoi melkein saman

XXL:n Trelock B4 -kaarilukko maksoi 19,90 euroa. Tuon ei pitäisi olla yhtä huono kuin joku vaijerilukko, joten sanotaanko, että se on lukkojen ”lidlin vasara”, riittävän hyvä ko. käyttötarkoitukseen. Jos fillarilla ei ole oikeastaan mitään arvoa, niin ei ole järkeä hankkia satasen lukkoakaan. Ei tuossa lukossa nyt välttämättä muu epäilytä kuin heppoisilla muoviruuveilla oleva teline. Saa nähdä kuinka se pysyy kiinni ja rämiseekö se lukko siinä kuinka paljon. Vielä pitäisi saada ostettua jostain tuohon pyörään sopivat lokasuojat, jotten ihan kuraannu pyörällä ajaessani. Siihen asti, kun ne on hankittu, en aja sateella tai kun tiet ovat märät. Samoin jalkatuki on pakko hommata, samoin kuin heijastimet, mitä myyjä ei näköjään ole asentanut. Kun nyt on mennyt 45 euroa, niin jos lokasuojiin menee vielä saman verran mitä esim. lukkoon ja jalkatukeen ehkä kymppi, niin kokonaishinta tullee olemaan aika huvittavan halpa. Yle tosin tiesi kertoa, että halpa pyörä on huono sijoitus, mutta voiko näin halpa oikeasti voida olla huono sijoitus?

Kokosiko myyjä pyörän oikein?

Hykertelin ajatuksella, että nuo pyöräthän tulevat laatikossa kasaamattomina, joten tavallaan pyörä oli minulle ilmainen, sillä kyllähän se myyjä vähintään 25 euron edestä investoi hankkeeseen aikaansa. Hänelle olisi siis ollut parempi diili jättää se pyörä alunperin sinne liikkeeseen. Ahneuttaan otti sen kylkiäisen, vei kotiin, kasasi sen ja sai rahaa halvan kaljalaatikon verran. Minulle siis hyvä asia olettaen, että myyjä on kasannut sen oikein. Jos lennän päistikkää katuun, se ei ole niin hyvä. Varmuuden vuoksi otin hiljattain ostamani kypärän mukaani, kun lähdin pyörää hakemaan. Se paikka oli Suurpellossa, joten fiksuin ratkaisu oli mennä sinne dösällä ja ajaa pyörä pois. Ei noin lyhyttä matkaa kannata millään muulla tavalla roudata.

Tuomitseeko Pyöräliitto tekoni?

”Ei ole fiksua ympäristön, eikä kuluttajan kannalta” toteaa Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistiainen näistä pyöristä ja jatkaa:

”Jos pyörää myydään vain kylkiäisenä, niin se ei voi olla kovin hyvälaatuinen. En ole ajanut kyseistä pyörää, mutta tuttu pyöräliikkeen pitäjä kommentoi juuri minulle, että tällainen pyörä luultavasti ruostuu heti ja sen osat ovat heikkoja.”

”Voi käydä niin, että kotona on niin huonokuntoinen pyörä, ettei sillä tule ajettua. Tämä ei ole fiksua ympäristön eikä kuluttajan kannalta”, Koistinen sanoo.

”Voisin kokeilla sillä ajamista, mutta en ottaisi pyörää päivittäiseen käyttöön.

Minähän olen ottamassa tuon nimen omaan päivittäiseen tai lähes päivittäiseen käyttöön, mutta pyörä ei tule olemaan kotonani, vaan milloin missäkin ulkona. Ehkä se ruostuu tai hajoaa heti, mutta se on sen ajan murhe. En koe, että tekisin nyt mitään huonoa ympäristöllekään, koska pyörähän on jo olemassa, se on siis valmistettu ja kai se on parempi, että joku olemassaolevaa pyörää käyttää kuin, että se olisi jossakin varastossa. Ajan siis täällä sillä lyhyitä matkoja ja minusta tuohon tarkoitukseen uusi, surkea fillari on parempi kuin käytetty pyörä, mitä pitäisi huoltaa. Erityisesti siitä näkökannasta asiaa katsottuna, että ne matkat ovat oikeasti vain muutaman sata metriä ja toiveissa olisi, ettei fillaria ulkoa varastettaisi, sillä en jaksaisi joka viikko hankkia tilalle jotain muuta pyörää. Toki kun sen arvo on niin alhainen, niin jos se viedään, niin sitten viedään, mutta oikeasti kyllä ihmettelen, jos joku tämän Skeidafillarin haluaa varastaa.

Koeajo tehty

Harmi, että näin tässä rakennuksen edessä pari päivää sitten, enkä tänään miljardööri Mika Anttosen. Olisi ollut niin poikaa kertoa miljardöörin koeajaneen halpispyöräni. No ei se mitään näillä mennään ja raportointi perustuu omiin kokemuksiini. Yllä on toki netistä löydetty jonkun oikean fillariniilon koeajo ko. laitteesta. Ajoin toki itsekin jo pyörällä, sillä kävin sen saman tien hakemassa, mikä tarkoitti 5-6 kilsan ajoa tuolla pyörällä. Täytyy sanoa, että se on huonoin fillari, millä olen koskaan ajanut, mutta ei se silti välttämättä ole hassumpi käyttötarkoitukseensa. Vaihteet menevät vähän huonosti päälle tai sanotaanko, että siellä on vain muutamia vaihteita, mitkä ovat minusta käyttökelpoisia. Myyjä oli kyllä asentanut ohjaustangonkin vähän vinoon ja renkaissa oli liian vähän ilmaa, joten en ole aivan varma, oisko vaihteet säädetty väärin. En saanut mitään ohjekirjaa mukaan. Kovempaa polkiessa tuntuu, että siinä olisi jonkinlaista klappia vähän kuin jossain halvassa kuntopyörässä tai spinningfillarissa. Ei tuokaan nyt varsinaisesti varmaan mitään haittaa, kun pyörällä on tarkoitus ajaa vain muutaman sadan metrin matkoja. Se rullaa kyllä paremmin kuin vaikkapa yksivaihteinen munamankelini, joten ei se nyt lyhyisiin ajoihin niin huono sinänsä ole.

Suosittelenko kenellekään?

Sanoisin niin, etten suosittele pyörää yli 10 minuutin matkoille. Jos elettäisiin maailmassa, jossa narkkarit ja muu vastaava porukka eivät pyöriä varastaisi, niin en varmaan tuollaisia fillaria ikinä hankkisi, mutta nyt kun seisoo yöt tällaisella alueella, missä ei ole ihmisiä, täytyy elää sen realiteetin kanssa, että pyörä saattaa tulla varastetuksi. Niinpä sen pitää olla sellainen, mitä ei varastettaisi tai jos pöllitään, niin sitten vahinko ei saa olla iso. Näin ollen se on varmasti ihan pätevä peli tuohon tarkoitukseen, että ajan muutaman sadan metrin kerrallaan, mutta kyllä siihen pitää lokasuojat ja muu vastaava hankkia. Sain jo lahkeet likaiseksi ekalla kerralla, kun ajoin tuolla pyörällä, vaikkei ollut edes sateista.

Pyörä on huono, mutta hintaansa nähden ihan ok. Pitää vain hahmottaa mihin sitä kannattaa käyttää. Missään tapauksessa tuollaisesta fillarista ei kannata yli 50 euroa maksaa ja ne kaikki Tori.fi-sivustolla, jotka pyytävät 150-300 euroa, ovat ihan kaheleita aivan jokainen.