Sopiiko HIIT-treeni juoksijalle?

Kävin eilen aitajuoksija Viivi Avikaisen vetämällä 45 minuutin HIIT-tunnilla. Syitä tähän oli oikeastaan kaksi. Ensinnäkin pidän tavallaan juoksutaukoa ja halusin jotain muuta tekemistä ja toiseksi oli sellainen ajatus, että olisi kiva saada sykkeitä ylös, jotta näkisin miltä tuntuu. Lisäksi HIIT on suosittua tänä päivänä saleilla, joten oli mielenkiintoista nähdä henkilökohtaisesti, mistä siinä on kysymys.

Tunti oli vähän yksitoikkoinen, mutta rankka

Tunti oli rakennettu sillä tavalla, että lämmittely ja loppuverryttely lukuunottamatta kaikki liikkeet olivat 30-45 sekuntia ja tauot puolestaan 30s-3 minuuttia paitsi tabata osuus, jossa oli 8×20 sekunnin liikkeitä 10 sekunnin palautuksilla tai tavallaan ei ollut kuin kaksi liikettä, jotka vuorottelivat eli kahdeksan kertaa tehtynä kumpaakin liikettä tehtiin 4×20 sekuntia. Tein sen virheen, etten ottanut mukaan sykevyötä. Tajusin kyllä tuon jo ennen tunnin alkua. Juuri nimen omaan se sykeinformaatio olisi ollut nyt itselleni hyödyllistä, mutta eihän sitä auta murehtia. Pitäisi kai hommata rannemittauksella varustettu laite, niin asia olisi sillä hoidossa. En siis aivan varma ole siitä, kuinka koville jouduin, mutta tunti alkoi lämmittelyn jälkeen viivojen juoksulla ja se tuntui nostavan enemmän sykettä kuin mitä minulla normaalisti tapahtuu. Lisäksi en tuntenut olevani kovinkaan räjähtävä liikkeissäni, vaan enemmän tekemiseni oli selviytymistä muiden mukana. Jalkani tuntuivat myös kumman tukkoisilta, vaikken ole juossut viime aikoina ollenkaan. Mietin johtuiko se siitä, että tiistaina keskivartalotunnilla oli kahvakuulaheilautuksen tyylistä liikettä, oisko se ottanut reisiin. Toki jalkani olivat muutenkin pehmeän oloiset, enkä saanut sellaista kunnollista rypistystä. Pehmeät olivat myös kengät. Valitsin vaimennuksen vuoksi New Balance Beaconit, mutta pikaspurtteja ajatellen voisi olla fiksumpaa olla jotkut Continentalin pohjalla varustetut adidaksen Bostonit tai Tempot.

Polvennostojuoksu ja jalat rintaan hyppy olivat suosittuja liikkeitä. Niitä tehtiin 2-3 liikesarjassa. Tuon lisäksi burpee oli ainakin yksi liike mitä tehtiin. Kaiken kaikkiaan jäi vähän sellainen fiilis, että olisi saanut olla vähän enemmän liikkeitä. Nyt jos jostain ei pitänyt tai jos sitä ei pystynyt tekemään, niin se oli hankalaa. Siinä mielessä oli hyvä, että minulla oli jalassa ne Beaconit, sillä hyppyjä oli tosiaan paljon ja hyvä vaimennus on minusta niissä tärkeä. Siitä huolimatta olisin halunnut vähän jotain muutakin. Voi olla, että hypyt korkealle ilmaan ja polvennostojuoksu nostavat eniten sykettä, mutta olisiko välillä silti voinut olla vaikkapa askelkyykkyhyppyjä tai jotain muuta. Kai niitä liikkeitä on kuitenkin aika paljon erilaisia. Sinänsähän se yhdellä kerralla ei ole niin väliä mitä tekee, mutta jos siellä kävisi joka viikko ja samaa liikettä olisi aina todella paljon, niin silloin se alkaisi tulla korvista ulos kuten joku kaurapuuro konsanaan.

Miten HIIT-tunti sopii juoksijalle?

Monipuolisuuden vuoksi juoksija voi tehdä lajeja, mitkä eivät normaalisti kuulu harjoitusohjelmaan, mutta varsinaisessa maratonharjoittelussa minusta HIITistä ei ole hyötyä. Pidän jotain lihas- ja juoksuvoimaa tuovaa Body Attackia parempana. Sen sijaan ylimenokaudelle tai jollekin pk-kaudelle tuollainen sykkeennostatus toimii kyllä ihan hyvin. Nytkin kun en oikein ole edes halunnut juosta ja kun juokseminen ei jostain kropasta aiheutuneista syistä ole sujunut hyvin sen polven satuttamisen jälkeen, niin koin tuon tunnin olleen minulle hyvän, vaikken tavallaan pystynytkään tekemään kovinkaan kovilla tehoilla. Tein kaiken tavallaan vajailla tehoilla, koska minulta puuttui sellainen räjähtävyys, mitä yleensä on. Lihaksisto tuntui jollain tavalla vetelältä. Koin silti, että on järkevämpää tehdä tuollaista kuin mennä juoksemaan, kun se juoksu ei kuitenkaan suju nyt kunnolla. Sain sykkeitä ylös ja vähän tuntumaan lihaksistossa, että jotain on tullut tehtyä. Yhteenvetona voisi sanoa siis sen, että kyllä tuollainen tunti kestävyysjuoksijoille sopii, mutta vastaavasti voisi sanoa, että sykkeennostatusta pystyy aika helposti tekemään omatoimisestikin. Niinpä suosittelisin sitä lähinnä ajankohtiin, jolloin ei halua harjoitella eli esimerkiksi ylimenokaudelle.

Väsytti ja nukuin hyvin

Tuon tunnin jälkeen kävin vielä 60 minuutin venyttelytunnilla, jossa näki hyvin sen, että joihin suuntiin olen todella kankea, kun olen tehnyt vain tietyn tyyppisiä venytyksiä. Samoin tasapainoni on ehdottomasti liian huono. Tasapaino- ja liikkuvuusasiat ovat kyllä juoksijoille tärkeitä, joten syksyn ja talven mittaan täytyy tehdä kaikkia sellaisia harjoituksia reilusti. Olin muuten eilen noiden tuntien jälkeen kuoleman väsynyt tai sanotaanko niin, että kun tulin kotiin ja söin illallisen, niin sen jälkeen sai kyllä mennä sänkyyn lepäämään jo kymmeneltä. En toki mennyt nukkumaan vielä siinä vaiheessa, mutta olin niin poikki, etten jaksanut kirjoittaa tätä blogijuttua, vaikka tarkoitus oli julkaista juttu HIIT-harjoittelusta keskiviikkona ja mennä kenkäasioihin torstaina. Kirjoittamisen sijaan nukuin hyvät yöunet.