Kiinnostaako lätkäliiga? Tänään se alkaa!

Jääkiekon liigakausi alkaa tänään ja minusta se on mielenkiintoisempi kuin vuosiin. Niinpä päätin nostaa esille syitä, miksi kausi on niin mielenkiintoinen, mitä kannattaa seurata ja mikä rajoittaa omaa sekä ehkä monen muunkin seuraamista.

Huikea taistelu mestaruudesta

HIFK.fi

Viime kaudella Kärpät oli ylivoimainen runkosarjassa, mutta vaikeuksissa pudotuspeleissä. Heidän pääseminen finaaliin oli työn ja tuskan takana ja lopulta hävisivät mestaruuden yllättäjä-HPK:lle. Tänä vuonna tilanne on toisenlainen. Runkosarjasta ei enää odoteta samalla tavalla Kärppien näytöstä. Toki heillä on taas erinamainen hyökkäyskalusto, kun joukkueeseen on tullut NHL:stä Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi. Lisäksi porukassa on mm. kokeneet Jussi Jokinen ja Janne Pesonen. Samaan hengenvetoon on sanottava, että puolustus on huonompi ja maalivahti kysymysmerkki. Minulla on sellainen kutina, että nopeutuneessa liigassa käy niin, että vanhat ukot Jokinen ja Pesonen floppaavat, eikä peräpääkään vakuuta. Kärpät ”floppaa” kun se ei voitakaan mestaruutta. Toki voi käydä toisinkin, mutta itselläni on tässä kilpailussa toinen suosikki.

Haastajia siis löytyy ja tällä kertaa en nosta esiin Tapparaa, joka on kestomenestyjä. Heillä on toki joka vuosi hyvä joukkue ja menevät varmuudella pitkälle, mutta minusta se ei ole enää yhtä vahva kuin ennen. Bertrand ja Kuusela ovat tähtiä, mutta onko muu joukkue aivan liigan kärkipäätä. Ehkä suurin kysymysmerkki on kuitenkin valmentaja Rautakorpi. Minusta tuntuu, että hän on vähän menneen talven lumia ja oli jo viime kaudella jonkinlainen jarru menestykselle. Niinpä nostankin haastajaksi tai jopa suurimmaksi ennakkosuosikiksi mestariksi Helsingin IFK:n. Joukkue on nyt fiksummin koottu kuin moneen vuoteen, siinä on materiaalin leveyttä sekä riittävää kärkiosaamista. Ennen kaikkea IFK:n jengi on nälkäinen ja valmentaja suhtautuu asioihin intohimoisesti. HPK:sta tulleet Turunen ja Paajanen ovat liigan eliittiä, samoin kuin Pelicansista tulleet Saarinen ja puolustaja Kousa, eikä Ruotsista tullutta Dykiäkään kannata unohtaa. Maalivahtikaksikko on tandemina liigan paras, vaikkei kumpikaan ehkä ihan liigan kärkeä olekaan. Lisäksi nyt jo harjoituspelit ovat menneet hyvin, kun aiemmin syksyllä ollaan yleensä oltu pitkään kohmeessa. Varsinaisia synkkiä pilviäkään ei ole, kun ei olla missään loukkaantumissumassakaan. Jos jotain pitäisi sanoa, mikä voisi mennä mieleen, niin se on sitten juuri se, että IFK:ssa on taipumusta joutua loukkaantumissumaan, jolloin puolet pelaajista ovat sivussa. Toinen kysymysmerkki on intohimoinen valmentaja Pikkarinen, jonka aktiivisesta pelitavasta pidetään, mutta onko se liian raskas pelaajille pitkään sarjaan ja pystyykö mies voittamaan, kun siitä ei vielä pahemmin kokemusta ole. Kokonaisuutena pidän joukkuetta tällä hetkellä jopa vahvimpana mestarisuosikkina, mutta se on makuasia. Minusta on hyvä merkki, että kun molemmilla on huippupelaajia, niin IFK:lla on 300 tuhatta suurempi pelaajabudjetti, mutta Kärppien miehiä on kolme liigan top 5 -palkkakuninkaiden joukossa, mutta IFK:n pelaajia ei yhtäkään eli oisko IFK:n materiaali kuitenkin laajempi. Joidenkin mielestä Kärpät on vahvin, mutta oli miten oli, niin kova taistelu tulee ja tätä kautta mielenkiintoinen kausi.

Pelicans vai Ilves?

Pelicans.fi

Viime kauden mestari HPK tuskin voittaa mestaruutta. Olihan se viime vuoden mestaruus suuri yllätys ja samaten moni niistä nimistä ei oikein sanonut mitään, mutta osoittautuivat kumminkin huippumiehiksi. Nyt joukkue on heikentynyt niin paljon, etten usko enää samanlaiseen menestykseen. Niinpä herää kysymys, mikä ns. hieman pienempi seura voisi olla tänä vuonna korkealla. Nostan esille Lahden Pelicansin ja Tampereen Ilveksen. Ville Niemisen valmentama Pelicans oli jo viime kaudella runkosarjassa kolmas, mutta pudotuspeleissä näki, ettei heillä oikein ollut asiaa niissä peleissä. Muutama huippunimi, mutteivat olleet vielä tarpeeksi hyviä pleijareihin. Nyt menettivät parhaita pelaajiaan, mutta saimme huomata, että Niemisen Pelsuihin on imua. Sinne tuli todella hyviä pelaajia kuten Tomi Karhunen maaliin, Topi Jaakola puolustukseen ja hyökkäyksestä löytyy mm. huippulupaava juniori Jesse Ylönen. Jos minulla ei olisi huomenna synttärit, niin voisin lähteä Lahteen katsomaan peliä Pelicans-HIFK – varsinkin kun Pelsut mainostavat, että ennen peliä 16.30-17.30 lonkero/siideri/olut/lihamuki ovat 3€.

Toinen mielenkiintoinen joukkue on Tampereen Ilves. Tästä ei ole montaa vuotta kun Ilves oli liigan vitsi jääden sarjan hännille ja talous oli niin kuralla, että yllä oli jatkuva konkurssiuhka. Sitten saivat uudet omistajat, lahjakkaan valmentajan ja taloudenkin voitolle. Nyt joukkueessa on ehkä liigan mielenkiintoisin kattaus tulevia tähtiä, josta voisin mainita kolme nimeä. USA:n juniorisarjoista tullut turkulaislähtöinen Matias Maccelli on Arizonan 4. kierroksen varaus ja teki Ilveksessä heti ekassa harjoitusmatsissa 4 maalia. Hän on todella mielenkiintoinen hyökkäyspään pelaaja. Puolustuksesta löytyy Ottawan 1. kierroksen varaus Lassi Thomson, joka voi laittaa siniviivalta yv:llä verkot tötteröille. Kolmantena mainitaan tsekkimaalivahti Lukas Dostal, joka on Anaheimin 3. kierroksen varaus. Hän tuli viime kaudella kesken kautta Ilvekseen ja valtasi ykkösmaalivahdin tontin itselleen. Kaikista mielenkiintoisinta on kuitenkin valmentajan onnistuminen. Itse olen aina pitänyt Karri Kiven valmennustyylistä, joka on ihmislähtöinen. Nyt hänellä on joukkuekin, joka on laadukas, joten olisiko tässä nyt se porukka, joka tuo paitsi Kivelle ensimmäistä kertaa menestystä sitten Ässien liigamestaruuden U20-mm-kullan, jolloin se samalla tarkoittaisi sitä, että Ilves olisi korkealla. Heidän kannaltaan kausi ei voisi alkaa paremmin, kun Hakametsässä kotiottelussa tulee vastaan kivikova paikallisvastustaja Tappara.

Ketkä pelaajat ovat tähtiä?

Tähdet myyvät lippuja, tähdet tekevät poikkeuksellisia ratkaisuja, joilla voitetaan pelejä ja tähdet pelaavat itsensä änäriin. Nostan nyt tässä muutamia pelaajia, joita kannattaa tarkkailla. Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi ovat pelaajia, jotka tulivat Suomeen, vaikka jatkoa änärissä tarjottiin. Lammikko halusi isompaa roolia kuin nelosen sena Floridassa. On mielenkiintoista nähdä, onko miehestä tuloskentällisen johtajaksi, pystyykö hän kehittymään vai ei. Puljujärvessä kiinnostaa se, saako hän kehitettyä heikkouksiaan ja kauanko hän ylipäätänsä pelaa Suomessa. Saako Oilers kaupattua hänet hyvään hintaan vai joutuuko mies odottelemaan Oulussa. En usko, että itseluottamuksen takaisinsaaminen tulee olemaan ongelma. Näiden pelaajien lisäksi tekee mieli nostaa esille HIFK:n Teemu Turunen. Minun nähdäkseni hänellä olisi ollut jo rahkeita lähteä kokeilemaan tänä kesänä, mutta halusi ehkä välttää Antti Suomelan kohtalon. Kun pelaa vielä yhden loistokauden, on valmiimpi pelaaja änäriin. Toivon, että kaikki kolme pelaavat hyvin ja ovat vuoden päästä änärissä.

Kehäraakkien taisto on sitten tämä entisten huippupelaajien otatus, johon osallistuvat ainakin Janne Pesonen, Jussi Jokinen ja Jarkko Immonen. Kaikki nämä ovat olleet huippupelaajia ja ovat toki varmasti vieläkin, mutta minulla on sellainen kutina, että tämä on se kausi, jolloin huomataan, että aina on ajanut heistä ohitse. Toki voin olla väärässä, mutta tavallaan nuorten pelaajien vuoksi toivoisin olevani oikeassa. Liiga on nopeampi sarja kuin ennen, joten uudentyyppiset pelaajatyypit pärjäävät, enkä ko. herrojen näe enää olevan niitä dominoivia pelaajia.

Nuorista pelaajista jotkut lyövät läpi ja pelaavat itsensa änäriin. Siellä on valtavasti kiinnostavia pelaajia, joista täytyy taas nostaa esille kolme pelaajaa. Kaksi niistä mainitsinkin jo ennalta. Odotan, että Ilveksen Dostal tulee olemaan torjuntatilastoissa kärkipäässä ja siirtyvän kauden jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Samalla tavalla tulee käymään Pelicansin Jesse Ylösen suhteen. Hän tullee tekemään hyökkäyspäässä kovat tehot ja lähtevän kauden jälkeen Montrealiin, jonka kakkoskierroksen varaus mies on. Eniten kuitenkin henkilökohtaisesti minua kiinnostaa Lunkan poika eli Anton Lundell, hänkin toisen polven jääkiekkoilija. Tässä tapauksessa täytyy sanoa, että näin ennakkoon mies on ensi kesän draftin top 10 pelaaja, kenties jopa top vitosessa ja jos kausi menee aivan nappiin, niin ei sitä tiedä, vaikka miehestä tulisi ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus. Ei siis ihme, että mies on valittu Urheilulehden kausijulkaisun kärkeen (tai no Etelä-Suomessa, pohjoisen painoksessa on Puljujärvi, puoli Suomea you know).

Miksi kautta on haastava seurata?

Juoksemisen kanssa pelit menevät vähän ikävästi päällekkäin, joten helpoiten voisin kautta seurata, jos hankkisin kuulokkeet ja kuuntelisin matseja radiosta samalla kun juoksen. Sitten jos haluan katsoa pelejä, niin siinä on kolme haastetta. Ensinnäkin pelit alkavat liian aikaisin. Kun se on 18.30 tuo alkamisaika, niin en ehdi ikinä hallille, enkä voi katsoa niitä oikein televisiostakaan. Jos ne tulisivat vaikkapa klo 21, näkisin matsin lenkin jälkeen. Toki voisinhan katsoa pelit juostessani matolla, jos juoksumatto olisi varustettu kosketusnäytöllä ja jos siinä näkyisi Telia TV. Silloin kun Telia sai hankittua oikeudet, laitoin viestiä tuttavalleni, joka johtaa Telian TV-liiketoimintaa, että pitäisi saada sovellus juoksumattoihin ja hän piti ideaa hyvänä, mutta mitään ei ole tapahtunut sen jälkeen. Toki joku tabletti voisi olla mahdollista kiinnittää juoksumattoon, mutta kyllä se on oikeasti pulaamista. Todennäköisesti ei tulisi pysymään paikallaan. Niinpä huonolta näyttää, että pelejä kovinkaan paljon näkisin. On ikävä niitä Bluesin lauantai-illan matseja, jotka alkoivat klo 19. Tuo olisi minulle optimaalinen alkamisaika. Syön viikonloppuisin lenkin jälkeen klo 16 tai 16.30, joten ehtisin erinomaisesti seiskaksi peliin. Luulen, että oikeastaan ainoa realistinen mahdollisuus nähdä pelejä hallissa olisi perjantai-ilta. Jos menisin aamulla lenkille ja illaksi matsiin, niin ehkä se toimisi.

Kauden kuriositeetti

12.10 pelattavassa HIFK-TPS -matsissa juhlitaan 200-vuotiasta KOFFia. Tuossa ottelussa erätauko- ja pelikatkomusiikista vastaa Vantaan viihdeorkesterin 80-päinen sinfoniaorkesteri kuoroineen. Esim. maalibiisit tulevat heidän versionaan livemusiikkina. Tuo tullee olemaan varmasti poikkeuksellinen kokemus, mitä liigassa ei ole koskaan ennen koettu.

Yhteenvetona sanoisin: hyvä, että kausi alkaa, kiekko jäähän ja paras voittakoon!