Brooks Launch 6 kestotestiin – Iivon kengät?

Perjantaina olin menossa Inter Sportiin ostamaan itselleni syntymäpäivälahjaa. Ostin sen, mitä olin ajatellutkin ostaa (siitä myöhemmin ensi viikolla), mutta sen lisäksi näin poistokasassa nämä Brooksit. Hinta oli halpa, joten olihan ne hankittava. Kivana yksityiskohtana mainittakoon se, että täsmälleen kaksi vuotta aikaisemmin, myöskin syntymäpäivänäni saapuivat Brooks Launch 3:t, ne halpishaastekengät. Ne olivat silloin ylivuotiset, nämä kutoset eivät, vaan kyseessä on keväällä myyntiin tullut malli. Tänään juoksin ensimmäisen lenkin niillä eli 23 km mattolenkin, joten nyt on sopiva hetki kertoa, mistä on kysymys.

Kengät ovat keventyneet

Launch 3:ssa oli todella paljon kumia päkiän alla ja seuraavat mallit ovatkin keventyneet erityisesti sen vuoksi, että vaikka pohjassa on yhä kumia, niin sitä on ohuempi kerros. Tuo oli alun perin syy, miksen sitä mallia silloin edes harkinnut juoksumatolle, vaan ulos, koska pohjat olivat niin järeät. 1000km aikana toki päkiöistä ylimääräinen kumi kului pois, mutta se on toinen tarinansa. Siinä missä silloin puhuttiin lähemmäs 300 gramman kengistä, niin nyt Brooks ilmoittaa painoksi 255 grammaa. Punnitsin oman parini US 9, 42,5 ja toinen kenkä painoi 264g ja toinen 265g eli voidaan kyllä puhua keventyneestä kengästä. Nämä painavat saman kuin Skechersin Ride 7:t ja ovat siis vajaat 10 grammaa Nike Pegasus 35:ä kevyemmät.

Minulla on puoli numeroa pienempi kokokin. Silloin Launch 3:n kohdalla ja parit Brooksit sitä ennenkin olivat itselläni kokoa 43, mutta nyt mallisto on muuttunut jotenkin tilavammaksi. Itse asiassa 43 koon tossu siinä Launch 3:ssa tuntui ahtaammalta kuin 42,5 näissä. Kyse ei ole pelkästään sivuttaissuunnan volyymistä, vaan oikeasti kengät tuntuvat olevan pidemmät. Kun vertasin näitä 43:n Nikeihin, ne olivat yhtä pitkät. Mitoitus on siis jotenkin Brooksissa muuttunut. Muuten ollaan pysytty aika lailla samalla linjalla. Puhutaan hyvin konstailemattomasta 10mm dropin tossusta ja ainakin omalla kohdallani Brooksit istuvat jalkaan todella hyvin ensimmäisestä lenkistä alkaen vaatimatta mitään varsinaista sisäänajoa. Kengän etuosa on vähän matala ja pikkurillin kohdalta ehkä hieman kapea, mutta kumpikaan ei ollut kohta, josta se olisi ollut omalle jalalleni liian ahdas.

Parempi kuin Pegasus?

Kun vertasin Nike Pegasus 34:sta ja Brooks Launch 3:sta, tulin siihen johtopäätökseen, että Pegasuksen olivat paremmat, mutta ero ei ollut suuri. Jos Launchit saisi esim. 20 prosenttia halvemmalla, olisin valinnut ne. Niissä oli hyvänä puolena ulkojuoksuun juurikin runsas kumin määrä päkiän alla ja ohut päällinen hellekelejä ajatellen. Nyt molemmat noista ovat muuttuneet. Päällinen on paremmin päällystetty/pehmustettu, eikä se ehkä mene sillai puhki kuin mitä minulla silloin meni 3:ssa. Sitä kumia on pohjassa hyvin, mutta vähemmän kuin silloin, joten kenkää voi nyt ajatella myöskin salille, juoksumatolle ja ryhmäliikuntaan. Niin tein itseasiassa tänään ja otin tämän kenkäparin juoksumattokäyttöön ns. mättökengiksi, jolla on tarkoitus juosta paljon määrää ja kokeilla toki sen lisäksi eri tyyppisillä vauhdeilla. Nämä kengät tuntuivat ensimmäisestä askeleesta lähtien olevan kotonaan jaloissani ja juoksumatolla. Siinä mielessä Pegasuksissa oli alkuun sellainen tunne, että kantapää voi nousta, vaikkei niin käynytkään ja nauhat olisivat liian lyhyet, jolloin kengät voisi vetää liian kireälle. Brookseissa en vastaavaa kokenut. Nauhat eivät ole liian pitkät lukkonauhoituksella (ilman sitä voisivat olla), mutta ne ovat aika pitkät kuitenkin ja jalka istuu hyvin kengässä. Juoksutuntuma on todella hyvä. Se tuntuu napakalta, mutta ei kovalta ja on sellainen fiilis, että voisi juosta hyvin monia eri vauhteja. Olin vähän väsynyt, joten juoksin 23 km 5.06 min/km vauhdilla eli en hurjastellut, mutta tunne oli sellainen, että voisin juosta kovaakin niillä. Ensivaikutelmani oli sellainen, että kenkä saattaisi olla hieman Pegasusta parempi. Toki eihän Nike Pegasus huono kenkä ole, mutta tämä kuvaa vain sitä, että Brooksin kohdalla puhutaan erinomaisesta kengästä.

Launch on Suomessa liian kallis

Aikaisemman maahantuojan aikana Launch 3 ja 4 maksoivat 119 euroa, mikä oli hieman halvempi kuin Nike Pegasus ja oikealla tavalla linjassa sen mukaan, että muuallakin tämä on Brooksin edullinen peruslenkkari, mikä on Pegasusta halvempi. Esim. USA:ssa Launchit maksavat 100 dollaria ja Pegasukset 120 usd. Niinpä yllätyin todella paljon, kun havaitsin viime keväänä Launchien maksavan täällä 140 euroa. Ymmärrän Levitaten ja Glycerinin premiumaseman ja -hinnoittelun – erityisesti Run Signature – analyysin vuoksi, mutta peruslenkkari on peruslenkkari. Nike Pegasus näyttää läheltä hienommalta, sillä on etunaan Niken brändi, mikä saa ihmiset helpommin tarttumaan niihin ja kaiken lisäksi, Pegasuksia myydään usein alennuksella kampanjoissa. Niinpä en oikeasti ymmärrä hinnoittelua lainkaan. Jokaisella brändillä volyymillä on merkitystä. Pitäisi olla tuote, jota myydään paljon. Premiumtuotteet eivät ole niitä. Vaikka Ghost, Levitate ja Glycerin olisivat kuinka hyviä tuotteita, niin niihin ei joka asiakas hinnan vuoksi voi päätyä. Tämä Launch on kuitenkin erinomainen juoksukenkä ja riittävän hyvä useimmille neutraalia kenkää hakeville urheilijoille ja kuntoilijoille, jos rajoituksena ei ole esim. ylipainoa. Niinpä itse hinnoittelisin tämän tuotteen halvemmaksi, jotta brändi saisi näkyvyyttä ja ihmiset kokemusta siitä, mitä Brooks on. Se on helpompi valita joku tuote, jos siitä merkistä on aikaisempaa kokemusta. Näin ollen 140 euroa on liian kallis hinta. Se pitäisi saada myös hinnalla kilpailemaan Pegasuksen kanssa ja suosittelisin lisäksi spesiaalihintoja esim. seuroille, jolloin hiihtäjät ja monen muun lajin urheilijat saataisiin nuoreta pitäen Brooksista innostumaan. Iivo Niskasessahan on nyt esikuvakin.

Miksi Iivo kilpailee Launchilla?

Apropos, Iivo. Kuten kuvasta näkyy, niin näyttää siltä, että Iivo Niskanen juoksi tällaisilla kengillä mm. Helsinki Cityrunin puolimaratonilla. Herää kysymys miksi. No hänhän on kovakuntoinen hiihtäjä, joten osallistuminen tuollaiselle puolimaratonille ajaa hänelle vähän treenin tarkoitusta. Hän ei halua loukkaantua tai saada jalkojaan kipeiksi, joten pelaa ehkä varman päälle, mutta ei hän näillä juoksisi, jos ne olisivat täysin kelvottomat. Niinpä voi sanoa, että Launch voisi toimia kuntoilijoilla erinomaisesti vaikkapa maratonkenkänä. Tuollainen 265 gramman napakka, mutta vaimennettu kenkä on oikeasti hyvä vaihtoehto silloin, jos haetaan selvästi yli kolmen tunnin tulosta. Ajatus on siis looginen. Kuitenkin kun katsotaan oikein tarkkaan, niin huomataan, että näissä kengissä on eroavuuksia. Takaosassa esim. näkyy keltainen raita, jota näissä Launcheissa ei ole. Niinpä Iivo ei juossutkaan Launcheilla, vaikka Patrolin kanssa tekemänsä nykysopimuksensa kautta onkin Brooksin miehiä, Herääkin kysymys, mitkä kengät hänellä oli? Jos kuvasta pitäisi äkkiä veikata, niin olisiko ollut vielä hitaammat Ghost 11:t. Eivät nuo joka tapauksessa mitkään nopeat kisakengät ole.

Jos verrataan Iivoa ja Johaugia ja sitä kautta Brooksia ja Hokaa, niin Johaughan kilpaili Norjan mestaruuskisoissa Hokan Carbon X:llä ja jos minun pitäisi mennä puolikkaalle tai maratonille ja valita kenkä näistä kahdesta vaihtoehdosta, niin valitsisin sata kertaa sadasta ne Hoka Carbon X:t, sillä ne ovat kevyemmät ja nopeammat, mutta toisaalta treenilenkeille valitsisin ihan kovempivauhtisia treenejä lukuun ottamatta joka kerta mieluummin Brooksin Launchit. Minusta nämä tossut eivät siis ole siinä mielessä edes vaihtoehtoja keskenään, vaan toinen on selvästi vauhtikenkä ja kilpailutossu, kun taas toinen on harjoituskenkä, jolla jotkut juoksijat voivat myös kilpailla. Niillä on vähän eri rooli useimpien juoksijoiden rotaatiossa, vaikka Iivo nyt sattuukin Brookseilla kilpailemaan, eikä kyseessä ollut mitkään Desi Lindenin käyttämät hiilikuitulevyprototyypit.

Ensituntuma on positiivinen

Ensituntuma yhden lenkin jälkeen on se, että Brooks Launch 6 on konstailematon peruslenkkari, missä ei ole mitään näitä uusia ihmetekniikoita, mutta toisaalta se tekee sen perustehtävänsä erittäin hyvin eli toimii peruslenkeillä pk-vauhdeilla ja pitkiksillä todella hyvin. Osasin kyllä vähän sitä etukäteen odottaakin. Launch on mennyt ehdottomasti eteenpäin siitä, mitä se 3v vanha malli oli ja pidän kyllä siitä, miltä juoksu näillä kengillä tuntuu.