R.I.P. Mikonkadun Inter Sport

Mietin tuossa, että sellaista käsitettä ei taida enää olla kuin Inter Sport Megastore. Ne olivat ennen sellaisia isompia urheilukauppoja. Niitä oli yleensä kaikkialla kaukana, jossa on paljon tilaa kuten Puotinharjun Puhoksessa, Lahdessa tai Tampereella. Sitten sellainen tuli Mikonkadulle Helsingin ydinkeskustaan. Se oli jotenkin mahtavaa, että kaupungin keskustassa oli iso urheilukauppa. Ei tarvinnut matkustaa jonnekin Itikseen ostaakseen lenkkarit tai muita urheilukamoja. Okei sukset käytiin edelleen hakemassa Puhoksesta, mutta muuten ei tarvinnut käydä. Tuo Mikonkadun myymälä on yhä yhtä iso, mutta enää sitä ei sanota Megastoreksi. Inter Sport ei enää tee eroa myymälöiden koon mukaan.

Mikonkadun myymälä loppuu nyt

Paljon on tuon jälkeen muuttunut ja kilpailutilanne kiristynyt. Stadium ja XXL ovat lyöneet paljon painetta kauppiasvetoisille urheilukaupalle, eikä verkkokauppaakaan sovi unohtaa, pikemminkin päinvastoin. Sen lisäksi uudet kauppakeskukset kuten Sello, Iso Omena, Jumbo, Kaari, Ainoa, Redi ja kohta Tripla ovat johtaneet siihen tilanteeseen, ettei perheissä enää mennä keskustaan viikonloppuisin ostoksille. Nykyään ei tulisi kuuloonkaan se, mitä 80-luvulla tapahtui eli odotettaisiin Keskuskadulla autossa, että Stockan parkkitalosta tai Makkaratalosta vapautuisi tilaa. Ei, nykyään parkkihalleja on enemmän kuin tarpeeksi, mutta moni ajaa silti mieluummin kauppakeskukseen tai vaihtoehtoisesti jonnekin keskellä peltoa sijaitsevaan kauppakeskittymään kuten Tammistoon tai Suomenojalle. Se on vähän jopa huvittavaa, että ollaan huolissaan maaseudun autioitumisesta, mutta samaan aikaan pääkaupunkiseudulla eletään yhä enemmän kuin maalla eli vältellään kaupunkia.

Niinpä elokuun lopussa tuli uutinen, että Mikonkadun Inter Sportissa alkaa loppuunmyynti, kun vuokrasopimus päättyy. Vaikka olin huomannut, ettei kesän jälkeen enää ollut tullut uusia malleja myyntiin, vaan haulla niitä oli keskustassa vain Forumissa, jos ylipäätänsä oli ja monia tossu-uutuuksia löytyy vain kauempaa Suomenojalta ja/tai Sellosta, niin oli tuo minulle itselleni silti yllätys. Heti tuon jälkeen tajusin kuitenkin ratkaisun loogisuuden. Ihmiset voivat nykyään tilata niin paljon verkosta ja jos he käyvät keskustassa, niin silloin syömässä, elokuvissa tai vastaavia palveluita käyttämässä, eikä enää yhtä paljon ostoksilla. Lisäksi osa tuotteista kuten sukset, lätkäkamat ja polkupyörät ovat oikeasti sellaisia, joita on helpompi myydä paikassa, jossa saa auton helpommin pysäköityä kaupan luo. Eikä se myymälän layoutkaan välttämättä paras mahdollinen ollut. Yläkerran tuotteet jäivät vähän varjoon, kun sinne ei monella ollut välttämättä asiaa, niin eivät sitten tienneet niiden tuotteiden olemassaolostakaan. Siinä mielessä ei mikään yllätys, että kauppa siirtyy muualle.

Sijainti oli rautakaupan

Kuten sanottua, niin pitkään olen tuolla liikkeessä käynyt, sillä olen kuitenkin asunut lähellä keskustaa helmikuusta 1995 alkaen, joten olen ollut tyytyväinen, jos ja kun palveluita on ollut tarjolla nimen omaan kaupungissa. Vuosien varrella Mikonkadulta on tullut ostettua todella paljon urheiluvälineitä, -vaatteita ja -jalkineita. Nykyään ei oikein edes osaa kuvitella, että tuossa talossa olisi jotain muuta kuin Inter Sport. Sinänsä sekin on huvittavaa, sillä ennenhän ko. rakennus tunnettiin Renlundin talona eli siellä oli Renska-lempinimellä tunnettu rautakauppa. 90-luvun alun lamassa koko e-liike meni kuralle ja EKAn konkurssin yhteydessä Renska loppui ja tuon jälkeen siinä liiketilassa oli K-Rauta. Aikanaan tuntui yhtä lailla ihmeelliseltä se, että kun K-Rauta lopetettiin tuosta paikasta, kuinka voi olla, ettei siellä olekaan enää rautakauppaa. Nyt harva edes muistaa, että siellä oli rautakauppa. Kohta ihmetellään kuinka on mahdollista, että siellä ei ole enää urheilukauppaa.

Lippulaivamyymälä

Juoksun osalta tuo oli Inter Sportin lippulaivamyymälä ainakin viime vuodet. Jos joku tossu-uutuus tuli rajoitetusti saataville, niin se tuli yleensä Mikonkadulle. Kun olen lukijoille informaatiota kengistä kerännyt, olen vieraillut Mikonkadulla aika usein, ajoittain jopa viikoittain. Siellä on ollut jotenkin mielekästä pistäytyä lounaan jälkeen. Arkipäivisin, jolloin on hiljaista, joten en häiritsisi heidän kaupankäyntiään. Toki joskus on ollut jotain tapahtumia, jolloin olen käynyt siellä lauantaisin. Vuosien varrella opin tuntemaan muutamia todella hyviä tyyppejä sieltä, joilla on intohimoinen suhtautuminen juoksukenkiä kohtaan. Osa on jo vaihtanut maisemaa, siirtynyt urallaan eteenpäin muiden yritysten palvelukseen, mutta kuten erään alalla toimivan kanssa asiasta juttelin, niin Mikonkadulla on ollut töissä aika monet juoksukenkien kanssa tekemisissä olevat henkilöt. Siellä on kauppias tai ketju osannut palkata oikeanlaista väkeä.

Tuo lippulaivamyymälä on tosiaan tarkoittanut sitä, että valikoima on ollut verrattain laaja ja uutuudet aikaisin saatavilla. Joskus heillä on ollut myynnissä joku tuote kuten New Balance More kuukausi aiemmin kuin se edes varsinaisesti lanseerattiin. Tiettyjen globaalien merkittävien lanseerauksien suhteen on käynyt niin, että ne ovat olleet samana päivänä täällä Mikonkadulla saatavilla kuin kaikkialla muualla maailmassa tärkeimmissä liikkeissä, mutta hyvin harvassa muussa suomalaisliikkeessä. Hyvänä esimerkkinä tästä 2018 vuoden aikana myyntiin tulleet Nike Epic React Flyknit ja adidas Solar Boost. Siinä mielessä tuo oli todella asiallinen juoksukenkäkauppa. Moni tiesi, että siellä on hyvä valikoima ja kun suosittelin jotain kenkää henkilöille, jotka minulta niistä kysyivät, niin saatoin pystyä sanomaan, että Mikonkadulla niitä ainakin on hyllyssä, joten ihmiset menivät sinne. Esim. nyt viimeksi uuden Pegasus 36:n tullessa myyntiin tuttavani meni heti pari tuntia sen jälkeen, kun olin kertonut kenkien olevan saatavilla, Mikonkadulle ja osti kaksi paria. Nämä vierailuni siellä tuottivat heille siis myöskin liikevaihtoa. No se minusta aiheutuva liikevaihto pitää jatkossa kanavoida sitten jonnekin muualle.

Viimeinen vierailuni Mikonkadulle

Viime perjantaina oli syntymäpäiväni. Olin jo viikkoa aiemmin alkanut pohtia, että oispa kiva hankkia itselleen jotkut kengät syntymäpäivälahjaksi, sillä vaikka saan syntymäpäivälahjoja, niin en todennäköisesti saa mitään kenkiä kuitenkaan. Päätin yhdistää nämä asiat eli kävisin vielä kerran Mikonkadulla ja ostaisin itselleni syntymäpäivälahjan.

Päivä oli sateinen ja kun kävelin ulkona kohti myymälää, mietin kauppakeskusten etuja. Silloin ei tarvitse mennä ulos ja kastua. Tämä on yksi syy, miksi ihmiset menevät vaikkapa Isoon Omenaan ostoksille, vaikka valikoima olisi huonompikin. Samalla voivat ostaa kaikki muutkin tuotteet, mitä haluavat hankkia ja käydä lopuksi syömässä. Ehkä tämän Mikonkadun tyylisen konseptin aika on siis oikeasti ohi. Kun saavuin perille, niin menin suoraan juoksukenkäosastolle. Oikeastaan ei ollut edes sellaista tunnetta, että minun pitäisi edes katsoa mitään muuta sieltä. Minulla oli suunnitelma, minkä mukaan toimisin ja se oli kenkäosastolla. Hyllyt tuntuivat olevan jo aika tyhjät. Kesän alennusmyynneissä oli myyty paljon ja kun uutta ei ole tilattu tilalle, niin on luonnollista, että kenkiä on vähemmän. Mielenkiintoista oli se, että naisten kenkiä oli huomattavasti enemmän kuin miesten kenkiä. Olen saman huomannut monessa paikassa. Esim. kun Stadiumissa oli ale, niin miesten tuotteet menivät monessa mallissa ensimmäisenä ja samoin uutuustuotteita kuten Hokan Carbon X:ää tuntui olevan naisille vielä saatavilla silloin, kun miesten parit olivat jo menneet. Vaikka naisten kuluttamisesta puhutaan paljon, niin sellainen mielikuva minulla on, että juoksukengissä miehillä on edelleen aika paljon suurempi into kuluttaa kuin naisilla.

Pääostos ja bonusylläri

Ostin ne kengät, mitkä halusin eli Nike Epic React Flyknit 2:t. Syy tuohon oli se, että se on ehkä kaunein juoksukenkäsiluetti ikinä ja olin katsellut sitä kenkää siitä lähtökohdasta, että vaikka minulla on vähän ristiriitainen suhtautuminen tuota kenkää kohtaan juoksukenkämielessä, niin haluan ne lifestylekengiksi. Niinpä päätin testata ne salilla ja juostessa pikaisesti, jonka jälkeen alkaa käyttää niitä ihan katumuodissa. Toinen syy oli se, että tuon kengän ykkösversio oli juuri se Niken tossu, mikä Suomessa ei juuri muualle tullut myyntiin eli alleviivasi kaupan asemaa lippulaivamyymälänä. Oli jotenkin sopivaa hankkia ne viimeiseksi ostokseksi Mikonkadulta.

Tai no ne eivät jääneet ainoiksi ostoksiksi, sillä näin poistokasassa Brooksin Launch 6:t, joten ostin nekin. Tuo on juuri kivijalkakaupassa asioimisessa parasta, että saattaa tulla mukavia yllätyksiä, joihin ei etukäteen osaa edes varautua. Toinen kivijalkakaupan etu on ne ihmiskohtaamiset ja tunnelma tai sanotaanko, että siinä on kysymys palveluiden markkinoinnin käsitteestä totuuden hetki. Ne kontaktit voivat mennä hyvin tai huonosti. Kun ihmiset kohtaavat, siitä voi jäädä hyvä tai huono mieli. Nyt oli erittäin hyvä fiilis koko ajan. Olin saanut Inter Sportilta synttärialennuskoodinkin ja sain siellä kaupassa kaikin puolin esimerkillistä palvelua. Kun lähdin pois, olin todella fiiliksissä.

Mikonkatu muuttaa Tammistoon

Luulin, että Triplaan avattava Inter Sport tulisi olemaan se myymälä, joka on tämän Mikonkadun perillinen, mutta se ei olekaan niin. Sinne tulee ilmeisesti pienempi myymälä ja tämä Mikonkadun myymälä ja isolta osin kuulemma henkilökuntakin siirtyvät loppuvuodesta Tammistoon. En yhtään tiedä minne siellä se myymälä avataan, mutta luultavasti se tulee olemaan iso myymälä niin kuin tämäkin. Täytyy mennä aikanaan katsomaan. Vanhassakin ehtii nyt vielä käymään, sillä loppuunmyynti jatkuu. Herää vain kysymys, kauanko siellä riittää tavaraa. Tulee sellainen ajatus mieleen, että jos maahantuojilla on jotain myymättömiä tossueriä, niin hehän voisivat tuoda niitä tuonne poistoeräkasoihin, sillä nythän kenkiä saa myydä oikein tavallaan luvan kanssa halvemmalla pois, kun kyseessä on loppuunmyynti.

Itse en tosiaan enää Mikonkadun Inter Sportissa käy, vaan viimeinen käyntini oli tuo viime perjantainen, joka meni nappiin. Tietyllä tavalla sääli, että menetämme ydinkeskustasta ison, hyvän urheilukaupan, mutta se kuvastaa ajanhenkeä. Palvelut ovat nykyään muualla kuin keskustassa. Hyvät muistot jäivät ja toivottavasti ko. liiketilassa tulee olemaan jotain yhtä mielenkiintoista jatkossakin.