Nike Epic React Flyknit 2 – huippu urbaanijuoksukenkä

Minulla on ollut todella ristiriitainen suhtautuminen tätä juoksukenkää kohtaan. React-välipohjan vuoksi kenkää on tehnyt mieli kokeilla, mutta joka kerta kun olen hypistellyt sitä päällistä ja kokeillut kenkää jalkaani, niin on tuntunut, että se flyknit olisi liian vetelä juoksukäyttöön – erityisesti, kun lukkonauhoitus ei ole mahdollinen. Mietin, että hyvät kengät, mutta niistä puuttuu nauhanreikiä. Kengän ulkonäkö on todella upea, itseasiassa se on kenties parhaimman näköinen juoksukenkä siluetiltaan. Niinpä Jaakobin paini on jatkunut johtuen siitäkin, että mitä enemmän kenkää näkee, sitä enemmän siihen tottuu ja pikku hiljaa alkoi tulla sellainen tunne, etten voi enää vastustaa kiusausta, vaan sellaiset olisi ehkä hankittava.

Ostin kengät syntymäpäivälahjaksi, muttei juoksukäyttöön

Jossain vaiheessa mietin, että tarvitsen uudet mustat lifestylesneakerit ja lopulta kun tuli vertailtua monia malleja, aloin pohtia, voisivatko nuo Epic Reactit olla ne kengät, sillä ne ovat riittävän hyvännäköiset juoksukengät lifestylekäyttöönkin. Lisäksi ne tarjoavat yhden lisämahdollisuuden. Joskus nimittäin käyn salilla ja haluaisin tuon jälkeen mennä vielä ulos lenkille tai olen ottanut salikamat, mutta hyvän sään vuoksi voisinkin juosta ulkona. Mikäli minulla olisi muutenkin juoksukengät jalassa, voisin sen ulkolenkin tehdä, kun ei tarvitsisi erikseen siihen tarkoitukseen tossuja. Toki kun kyseessä on siistit lifestylekengät, en niillä missään rantapoluilla juoksisi, mutta asfaltilla ne eivät edes likaantuisi. Sama koskisi jotain lyhyitä reissuja johonkin. Jos menee yön yli reissuun, voi hyvin käydä niillä samoilla kengillä illalla tai aamulla lenkilläkin, jos sää on hyvä. Noiden kenkien monikäyttöisyys on se syy, minkä vuoksi lopulta niihin päädyin. Päätin, että ostan ne itselleni syntymäpäivälahjaksi ja otan ne lifestylekäyttöön.

Testasin salilla, ovat upeat ja hyvät

Olen testannut Epic Reacteja nyt kahtena päivänä salilla, ryhmäliikuntatunnilla ja juoksumatolla. Syy tähän on se, että nyt kun minulla kerran on ne käytössä, niin tottakai testaan ne myös juoksukenkinä, vaikken niillä 1000 km juoksisikaan. Maanantaina käytin niitä kuntosalitreenissä, joka koostui lähinnä yläkropan liikkeistä ja sen jälkeen juoksin kevyen mattokympin. Eilen kengät olivat kehissä keskivartalotunnilla ja tuon jälkeen matolla 11 km lenkillä. Ensimmäinen ajatus, mikä tuosta kahdesta päivästä tulee, on se tyylikkyys. Tietysti tuo riippuu vähän värityksestäkin, mutta ainakin näissä erittäin tyylikäs siluetti yhdistettynä väritykseen luo paljon mahdollisuuksia. Sysimusta pääväri yhdistettynä neonkeltaiseen ja -pinkkiin antavat mahdollisuuden yhdistellä kenkiä moniin eri väreihin. Lopputulos on paitsi näyttävä, että tyylikäs. Juoksija tai kuntoilija tulee huomatuksi salilla, kun hänellä on tuollaiset kengät. Tulee sellainen kuva, että nyt on panostettu kunnolla. Niinpä voisin suositella kenkiä muotitietoiselle salilla kävijälle. Jokainen tietää, että 164,90€ listahinnalla myytävät kengät ovat premiumtuotteita verrattuna tavallisiin treenikenkiin ja sen mukaan kun sitten valitsee kenkiin sopivia vaatteita, voi luoda laadukkaan ja tyylikkään kokonaisuuden. Tämä väritys on saatavilla sekä miehille että naisille, joten arvioni ei ole mitenkään sukupuolirajoittunut, vaan tämä kenkä sopii todella loistavasti niin miehille kuin naisillekin. Niinpä ei ole oikeastaan mitään syytä, miksikö joku kuntoilija ei tällaisia salikäyttöön hankkisi. Ne ovat kevyet, 239 grammaa painossa 43, mukavat ja tyylikkäät.

Juoksukenkänä erittäin hyvä

Minulla oli kyllä suuria vaikeuksia solmia noiden kenkien nauhat. Olen käyttänyt lukkonauhoitusta 10 vuotta ja nyt kun lisäreikiä ei ollut, olin ihmeissäni, kuinka kiristäisin nauhat niin, että jalkani pysyvät paikoillaan. Kun kokeilin kenkiä jalkoihin kotonani uusilla juoksusukilla, ne tuntuivat löysiltä. Sitten kun menin maanantaina salille, yritin kiristää alhaalta alkaen nauhat kunnolla. Se iltti meni oikein kaksinkerroin ryttyyn. Kävelin salin puolelle ja kun tein jotain liikkeitä siellä, tuntui, että ylimmät nauhat ovat liian kireällä. Jos menisin juoksemaan ja jos jalka turpoaisi vähän, saattaisin saada kivullisen ongelman liian kireistä nauhoista. Löysensin niitä nauhoja vähän, muttei liikaa. Kaikki tuntui hyvältä. Sitten kun menin juoksemaan, huomasin kantapääni liikkuvan. Siinä oli selvästi havaittavissa sellainen parin millimetrin pystyliike, joka häiritsi alussa selvästi. Kävelykengissähän on aina jotain liikettä, mutta juoksukengissä lukkonauhoituksella sellaista ei tunne. Niinpä mietin voinko juosta tuollaisilla kengillä, jossa huomio kiinnittyy siihen, että kantapää liikkuu ihan vähän koko ajan.

Ensimmäisellä askeleella pohja tuntui myöskin vähän laiskalta, mutta mitä enemmän niillä juoksin, sitä paremmalta se alkoi tuntua. Kevyt, mutta kuitenkin vaimennettu, responsiivinen, mutta kuitenkin joustava. Nike on tehnyt aika hiton hyvän välipohjan oikeasti nimen omaan juoksukäyttöön, eikä suurin osa tiedä sitä. Näitä kenkiä myydään näet ainakin myyjien mukaan pääasiassa katumuotikäyttöön. Onhan se tavallaan kuvaavaa, että minä, joka nyt jonkinlainen asiantuntija kengissä olen, itsekin kaavailen niitä tossuja muuhun kuin juoksukäyttöön. Tosin ainakin omalla kohdallani se johtui hyvin pitkälti tuosta päällisestä, joka tuntui olevan vaikea saada toimimaan jalkani kanssa. Olin kuitenkin todella vakuuttunut ekan lenkin jälkeen siitä, kuinka mukava kenkä on.

Eilen koitti sitten toinen lenkki ja laitoin vähän lisää vauhtia. Keskivartalotunnilta matolle ja tempojuoksua. Tai no alle ensin 3 km kevyempää, jonka jälkeen 2×10 minuuttia 3.54 min/km vauhdilla niin että välissä 5 minuuttia hidasta juoksua. Kaikkineen juoksin 11 km, josta tuota reippaampaa siis reilu vitonen. Sen lisäksi juoksin muutama sata metriä kokeeksi 18 km/h, jotta näkisin miten kenkä toimii nopeammassa juoksussa. Olin enemmän kuin vakuuttunut. Olin jo unohtanut sen kantapääjutun. En tiedä johtuiko se siitä, että vauhtia oli enemmän kuin maanantaina, joten en voinut sellaiseen asiaan keskittyä vai onko se niin, että huomio keskittyy muualle, jolloin aivot eivät rekisteröi jatkuvasti samaa signaalia. Joka tapauksessa nyt asia ei enää vaivannut ja kun juoksin reipasta, niin kengät olivat uskomattoman hyvät. On minulla muitakin hyviä juoksukenkiä, mutta näistä ei päällepäin usko, että ovat niin hyvät. Ne eivät ole missään tapauksessa parhaat kenkäni kovempiin vauhteihin, mutta niillä pystyy sellaista vauhtia ihan hyvin painamaan. Kenkien ominaisuudet siis riittävät tekemään lähes mitkä treenit vain. Ne voisivat olla oikeasti siis ainoat kengät salikäyttöön tai ainoat kengät, mitkä ottaa vaikkapa jollekin lomamatkalle, koska niillä voi juosta hiljaa, niillä voi juosta kovaa, mutta silti ne ovat vaimennetut ja kevyet.

Huikea tuote

Tunnen itseni hölmöksi. Niin monta kertaa hylkäsin noi kengät, koska tunsin, ettei se päällinen tule minulla toimimaan ja nyt kun ymmärrän, kuinka hyvä se kenkä on, tunnen itseni täydelliseksi tomppeliksi. Tulee täysin samanlainen fiilis kuin viime perjantaina, jolloin kävimme Sompasaunassa, joka osoittautui loistavaksi paikaksi. Tiesin monta vuotta, että sellainen paikka on, juoksinkin siitä ohitse, mutta ajattelin, etten pitäisi siitä paikasta. Sitten kun menin sinne, se oli loistava mesta. Tässä on samanlainen fiilis. Kokeilin kenkiä monesti ja luulin, etten pitäisi niistä tai ne eivät sopisi minulle juoksuun. Sitten kun päätin hankkia ne, niin hankinkin ne lifestylekäyttöön ja ne osoittautuivatkin aivan älyttömän hyviksi juoksukengiksi. Nike on aidosti tehnyt todella hyvän juoksukengän ja se on vähän sääli, että ne päätyvät pääasiassa muuhun kuin juoksukäyttöön.

Tulen silti siirtämään nuo kengät lifestylekäyttöön, sillä tarvitsen niitä enemmän siellä sektorilla kuin juoksukäytössä. Minulla on kuitenkin niin monet juoksukengät ja kiinnostaa testata jatkossa taas uusia tossuja, mutta helpolla en niistä juoksukäytöstä luovu. Se päätös laittaa ne joku aamu jalkaan farkkujen kanssa, kun lähtee kotoa, tulee olemaan raskas. Niinpä kyllä minä nyt ainakin vielä kerran aion juoksumatolla niillä juosta ja sen jälkeen kun ne ovat lifestylekäytössä, tulen kyllä aina välillä tekemään niillä jotain asfalttilenkkejä. Nuo kengät ansaitsevat juoksukilometrejä, sillä ne ovat oikeasti todella hyvät juoksukengät. Itse asiassa ne ovat lähes täydelliset urbaanit juoksukengät ihmiselle, joka juoksee kaupungissa ja juoksumatolla. Olisipa niissä lisää reikiä, jotta saisi vielä sen lukkonauhoituksen.