Tossutorstai: Noah Lyles on adidaksen Bolt

Nike.com

Nike Vaporflyn menestys on johtanut siihen, että jokainen kestävyysjuoksija, erityisesti maratoonari, haluaa sopimuksen Niken kanssa. Jos on vähän kakkosketjun mies tai nainen ja ”joutuu” tekemään sopimuksen jonkun muun merkin kanssa, täytyy toivoa sen valmistajan pystyvän tuomaan kilpailukykyisen maratonkengän hyvin pian, jotta kilpailutilanne lähtöviivalla olisi tasaväkinen. Radalla, erityisesti pikamatkoilla tai kenttälajeissa näin ei ole.

Boltin lopettaminen jätti aukon, asiat muuttuivat nopeasti

Moni oli sitä mieltä, että yleisurheilu näivettyy, kun Usain Bolt lopettaa. Ei olisi enää yleisöä kiinnostavia supertähteä, lajin pariin tulisi vähemmän rahaa, eikä katsomot täyttyisi. Bolt oli toki showmies ja erinomainen urheilija, mutta loppuaikoinaan hänen tasonsa alkoi väistämättä laskea. Siitä huolimatta tyhjiö jäi, eikä joku Justin Gatlin ole sen tyyppinen persoona, joka voisi tuon aukon täyttää.

On hämmästyttävää, kuinka nopeasti tyhjiö täyttyi uusilla tähdillä. On tavallaan hienoa, että niin urheilussa kuin muillakin elämänaloilla nousee aina uusia lahjakkuuksia, mielenkiintoisia persoonia ja haluan tässä yhteydessä nostaa kolme tähteä esiin, joista yksikään ei ole Niken urheilija.

Sidney McLaughlin, 20v 400m aidat, New Balance

Newbalance.com

Kun McLaughlin juoksi 18-vuotiaana keväällä 2018 USA:n yliopistomestaruuskisoissa 52,75, pidettiin itsestäänselvyytenä, että hän tulee juoksemaan matkan maailmanennätyksen lähitulevaisuudessa. Kyseinen nuori nainen oli kaikkea sitä, mitä yleisurheilu ja sponsorit kaipaavat eli kuvauksellinen ja hyvä urheilemaan. Niinpä vuosi University of Kentuckyssa riitti ja hän siirtyi syksyllä ammattilaiseksi solmien New Balancen kanssa tossudiilin, jonka arvo on jotain 1,5-2 miljoonaa dollaria vuodessa. Nämähän ovat arvioita, koska sopimukset eivät ole julkisia, mutta eräältä toiselta merkiltä on saatu vähän osviittaa siitä, mistä suuruusluokasta puhutaan. Hän on tällä hetkellä parhaiten palkattu yleisurheilija tuon peruspalkan ollessa suurin piirtein tuplasti sen, mitä Kipchoge tienaa. Siihen päälle vielä muut sponsorit, niin ei Sidneyn ME:täkään tarvitse tehdä ja niitä bonuksia saada tullakseen mukavasti toimeen. Niinpä ei ole ihme, ettei hän ole joka kisassa juossut, vaan rakentaa uraansa rauhassa. Toki tämä kausi ei ole ollut ihan niin hyvä kuin viime vuosi antoi odottaa. Des Moinessa, Iowassa käydyissä Yhdysvaltoinen ulkoratamestaruuskisoissa heinäkuun lopussa hän juoksi hienon ajan 52,88, mutta jäi toiseksi, kun Dalilah Muhammed voitti matkan uudella ME-ajalla 52,20.

Armand Duplantis, 19v seiväshyppy, Puma

Puma.com

Ruotsalais-amerikkalainen Duplantis on McLaughlinin tavoin ’99 eli täyttää myöhemmin tänä vuonna 20 vuotta. Mies on nuoresta iästään huolimatta jo kuuden metrin mies ja saavuttanut pari arvokisamitalia. Sen lisäksi kyseessä on todella positiivinen nuori mies ja kun hän on puoliksi amerikkalainen ja siellä syntynytkin, niin hän kiinnostaa sponsoreita. Vuosi Louisiana State Universityssa riitti ja Mondo siirtyi nyt tänä kesänä ammattilaiseksi. Tuo mahdollistaa sen, että hän saa ottaa vastaan starttirahaa, palkintorahoja ja tehdä sponsorisopimuksia. Voidaankin sanoa, että vuosi yliopistossa tuli Mondolle todella kalliiksi, sillä hän hyppäsi 2018 jo 605, mikä oli kovin tulos maailmassa. Moni yllättyi siitä, että Duplantis laittoi nimensä Puman sopimuspaperiin, mutta loppujen lopuksi se ei ole ehkä niin suuri yllätys kuin ennalta ajattelee. Nikella on niin paljon huippuja tallissaan, että siellä ei pääse samalla tavalla esille. Puma tarvitsee Boltin jälkeen keulakuvia ja tässä on hyvä esimerkki sellaisesta urheilijasta. Aftonbladetin mukaan seiväshyppy on yksi suosituimmista lajeista yleisurheilussa, mikä näkyy kuulemma starttirahoissakin. Niinpä siihen kannattaa satsata ja Pumakin kaivoi kuvetta todella syvälle sainatessaan Duplantiksen. Peruspalkka on kuulemma miljoona dollaria vuodessa ja menestysbonukset todella tuntuvia. Pelkästään mm-hopeasta tulee satoja tuhansia lisää.

Noah Lyles, 22v pikajuoksu, adidas

Adidas Boost Boston Games

Tämä uusi mies on uusi bolt. Hän ei ole paitsi nopea, vaan Boltin kaltainen showmies. Hän värjää hiuksiaan ja käyttää erikoisia supersankariaiheisia sukkia. Hänestä riittää siis puhuttavaa, eikä radallakaan huonosti kulje. Tällä kaudella 100m 9,86 ja 200m 19,50. Mies itse puhuu, että hänestä tulee parempi ja nopeampi kuin mitä Bolt oli. Voi olla tai sitten ei, mutta tähti hän jo on. Niken Christian Coleman on satasella kyllä tällä hetkellä nopeampi ja hänkin voi juosta Boltin ennätyksen alle, mutta Lyles on kyllä se, josta puhutaan eniten ja josta on tulossa yleisurheilun suurin tähti, mikäli mies pystyy voittamaan riittävästi ja lyömään muut. Hän on jo nyt nopeampi kuin Bolt oli samanikäisenä. Mielenkiintoista tosiaan se, että hänkään ei ole Niken miehiä, vaan adidaksen tallissa. Nylesin piti mennä 2016 Florida Gatorsin yliopistotiimiin, mutta siirtyikin jo silloin ammattilaiseksi ja lähti adidaksen kelkkaan. Kun hän ryhtyi tosiaan ammattilaiseksi ennen kuin oli huipulla, niin se tarkoitti varmasti sitä, ettei sopimus ollut luokkaa kallein, mutta siinä on varmasti menestysbonuksia. Jossain arviossa Nylesin peruspalkaksi oli laitettu 0,5-1 miljoonaa dollaria, mikä voi pitää paikkansakin, mutta nyt kun mies on ollut kaksi vuotta todella nopea ja tänä vuonna kaiken lisäksi maailmanmestarikin, niin eiköhän adidas tee hänelle paremmilla ehdoilla olevan sopimustarjouksen, joka sitoo miehen talliin pitkäksi ajaksi. Tuossa on nimittäin se pikajuoksun tulevaisuuden suurin tähti suurella todennäköisyydellä.

Miksi kukaan näistä ei ole Niken urheilija?

Minusta on kolme syytä, miksi nämä ovat valinneet muun merkin kuin Niken. Ensinnäkin se, että Nikella ei ole teknologiaetua kuin kestävyysjuoksussa. Niinpä urheilijat voivat kilpailuttaa valmistajat ja valita itsensä kannalta parhaan vaihtoehdon. Toiseksi kyllä Nikellakin on huippunimiä tallissaan, joten vaikka heillä on suuri budjetti, niin eivät he jokaista voi saada sainattua. Kuten Duplantiksen tapaus tuo hyvin esille, niin muualla voi päästä paremmin esille ja jopa tienata enemmän. Samoin ne muutkin brändit tarvitsevat tähtiä myydäkseen tuotteitaan. Esim. New Balance on selvästi panostanut viime vuosina paljon. Se haluaa olla kolmanneksi suurin merkki Niken ja adidaksen jälkeen ja tuo näkyy. McLaughlin on loistava sainaus myös siltä kannalta, että se mahdollistaa tuotteiden markkinoinnin naisille. Puma ei ehkä tarvitse naistähteä, sillä Rihannan ja Selena Gomezin mallistot myyvät hyvin, mutta kyllä he Boltin jälkeen yleisurheilutähden tarvitsevat, jos haluavat olla kuvioissa mukana ja Duplantis osuu tuohon hyvin. Lyles on puolestaan adidakselle todella hyvä sainaus. Merkki ei pärjää oikein koripallossa, mutta haluaa olla mukana katumuodissa sekä vaatteiden että kenkien osalta ja tuollainen muodista kiinnostunut, jopa muotiviikoilla mallina esiintynyt urheilija mitä Lyles on, sopii heille kuin nenä päähän. Todella arvokas urheilija siinä mielessä.

Nämä mm-kisat antavat kyllä kenkäpuolellakin paljon mielenkiintoista pohdittavaa. Siinä mielessä ei oikein edes jaksa osallistua sellaiseen tavistason keskusteluun, jossa ainoa anti on mitkä noi pinkit kengät on. Seuraavat vuodet näyttävät kuinka menestyksekkäitä edellä esitellut kolme urheilijaa tulevat olemaan kilpakentillä. Itse kyllä uskon, että jokainen kerää mitaleita roppakaupalla. Kuvaavaa muuten on se, että vaikka kaksi näistä neljästä esille nostetusta tossumerkistä on saksalaisia, niin kaikki kolme esille nostettua urheilijaa ovat amerikkalaisia. Kyllä siellä ne suurimmat markkinat ovat.