Juoksufoorumin salattu, pimeä puoli

Tämän viestin kirjoittaminen vaati kuukausien työn, mutta se oli tehtävä, koska juoksijoilla on oikeus tietää. Juoksun keskustelufoorumilla nimeltään Juoksufoorumi on nimittäin paljon pielessä, siellä tapahtuu käsittämättömiä asioita, joita ei normaalijärjellä varustettu ihminen voi ymmärtää, joten päätin katsoa sen tilanteen loppuun saakka.

Mikä laukaisi tilanteen?

2013 jouduin lokakampanjan kohteeksi siellä foorumilla, kun minulla oli mennyt hyvin. Paransin enkkaani Helsinki City Marathonilla ja seuraavana päivänä alkoi ajojahti. Jokaiseen kirjoittamaani viestiin tartuttiin ja minua alettiin vainota. Nyt sama tapahtui heinäkuussa, kun satutin polveni. Ihan sama, mihin ketjuun menin, niin minulle kuittailtiin. En halua muka osallistua juoksukisoihin, juokseminen ei kiinnosta minua. Ilman lääkärin pätevyyttä ja ilman, että minut oli tutkittu ja tehty diagnoosi, minua sätittiin, haukuttiin ja syytettiin. Oli muka vain naarmu polvessa, vaikka minulla oli syvät haavat. En voinut käyttää kuukauteen pitkiä housuja ja vaikka tein mitä niin haavat vuosivat ja märkivät 4 viikkoa. Polvi oli täynnä verta ja rajusti turvonnut, mikä kesti pari viikkoa. Sen jälkeen aloin lisätä liikunnan määrää, mutta kärsin flunssasta. Polvikipua oli sisäsiteen kohdalla kaksi kuukautta. Silti se oli muka naarmu. Sieltä tuli yhdeltä jos toiselta joko vähättelyä tai haistattelua. Sitten kun olin flunssainen varmaan sen polvessa olevan tulehduksen takia ja juoksukuntoni heikkeni äkkiä, niin minua alettiin syytellä toisin keinoin. Nyt se olikin yht’äkkiä niin, että minulla on paska peruskunto ja olen vetänyt itseni liian äärirajoille, vaikka olin juossut pääasiassa vain kevyitä lenkkejä edelliset puolitoista vuotta ja maltillisesti aloittanut treenaamaan laadukkaammin. Kaikki meni hyvin, kunnes tuli tuo polvivamma. Siellä oli henkilöitä, jotka kaikilla tavoilla pyrkivät hyödyntämään epäonneani ja käymään ajojahtia minua vastaan.

Tilanne eskaloitui niin pahasti, että minulla alkoi olla itsetuhoisia ajatuksia, kun en voinut käydä siellä ilman, että minua lytätään joka ketjussa tai minun kirjoittamiani viestejä ymmärretään tahallaan väärin ja puututaan johonkin epäolennaiseen yhteen sanaan ja nostetaan siitä haloo. Tajusin, etteivät asiat voi näin jatkua. Syyllisiähän eivät olleet kaikki, vaan kuten Gaussin normaalijakaumassakin, niin sielläkin tilanne on niin, että molemmissa päissä on pienempi joukko ja suurin osa on siinä keskellä. On asiallisia keskustelijoita muutamia, jotka jakavat valmennus- ja välinetietoa. Suurin osa on tavallisia kuntoilijoita, jotka lähinnä viettävät siellä aikaa tai hakevat apua johonkin yksittäiseen asiaan. Toisessa päässä on sitten ne häiriköt, joiden elämäntehtävänään on saada muille paha mieli tai jotain vielä pahempaa.

Normaalitilanteessa ylläpito puuttuisi tilanteeseen, mutta kuten 2013, niin samalla tavalla tänäkin vuonna oli turha toive, että niin olisi tapahtunut. Ylläpitäjähän on kirjoittanut foorumille riitatilanteissa popparit esiin eli hän yllyttää itseasiassa tuollaiseen, sillä mitä enemmän siellä tapahtuu, niin sitä enemmän tulee kävijöitä ja klikkauksia, mitkä johtavat mainostuloihin. Kävijöitähän siellä ei normaalisti olekaan kovinkaan paljon, sillä vaikka kirjoittajia on jonkun verran, niin sivukävijöitä ei silti ole juurikaan enempää kuin minun blogillani. Minulla puolestaan ei ole taloudellisia intressejä tässä blogissa ollut, kun en ole ostanut maksullista versiota laisinkaan eli olen kirjoittanut kaiken tänne ilmaiseksi ja jos mainoksia näkyy, niin WordPress kerää ne mainostulot, minä en saa mitään. Niinpä se shown järjestäminen on hänelle hyödyllistä, minulle ei.

Miten reagoin tilanteeseen?

Kun huomasin, etten saa tukea muilta, vaan useimmille tilanne on sellainen, että sanovat, etteivät halua puuttua muiden välisiin riitoihin, mikä samalla tarkoittaa sitäkin, etteivät halua puolustaa kirjoittajia, kun ylläpitäjä toimii mielivaltaisesti, niin minä päätin tehdä kaksi asiaa. Ensimmäinen oli se, että puolustan itseäni, sillä koulussa oppii sen, että jos joku porukka kiusaa yhtä, niin silloin ei voi antaa periksi, koska se ei lopu ikinä, vaan pitää tapella vastaan. Niinpä aloin tappelemaan vastaan. Samaan aikaan aloin tehdä tutkivaa journalismia juoksufoorumista eli lähinnä keräämään todistusaineistoa. Minulla oli aika luottavainen olo, koska minulla oli aiempaa todistusaineistoa siitä, että viesteistä deletoidaan osia, niitä peukaloidaan sillä tavalla, että se ajatus muuttuu, mitä kirjoittaja on halunnut sanoa, joten tiesin, että jos joudun jollain tavalla palstan kanssa vaikeuksiin, niin voin vedota tuohon. Ei ollut siis mitään tarvetta mihinkään suomettumisen ajan itsesensuuriin. Päin vastoin, ryhdyin hyökkäykseen.

Mitä tutkiva journalismi on?

Journalistiikan portaali Luuppi määrittelee tutkivaa journalismia seuraavasti:

Journalistisille tutkimuksille on luonteenomaista paitsi tutkittavien asioiden yhteiskunnallinen merkitys myös niiden arkaluonteisuus julkisuudelle. Tutkimuksellisesti kiinnostavia asioita joko tietoisesti salaillaan tai ne ovat julkisuuteen päätyessään vähintäänkin kiusallisia tutkimusten kohteille. Asioiden arkaluonteisuus paitsi selittää journalistien kohtaamia tiedonhankinnan ongelmia, tekee myös tutkimisen ylipäätään mielekkääksi. Onhan selvää, että kukaan ei halua vapaaehtoisesti levittää julkisuuteen itselleen kielteisiä tietoja. Tässä mielessä tutkiva journalismi voidaan nähdä eräänlaisena vastavetona julkisuuden hallintaan pyrkivälle PR-toiminnalle.

Tutkivan journalismin merkitystä korostaa se, että ilman journalistien tekemiä tutkimuksia moni tähdellinen asia jäisi selvittämättä ja julkisuuden ulkopuolelle. Esimerkiksi viranomaiset eivät tutki eettisesti arveluttavia asioita, jos ne ovat sinällään lainmukaisia. Kaikkea ihmisille tärkeää tietoa ei välttämättä julkisteta jos julkistaminen ei ole pakolista. Amerikkalaiset tapausesimerkit viittaavat myös siihen, että viranomaisten tutkimukset eivät aina ole todenmukaisia ja asiallisesti toteutettuja.

Tässä oli aivan samanlainen tilanne. Tiesin, että Juoksufoorumilla on toimintakulttuurissa ja arvoissa häikkää, mikä johtuu osin ihmisten erilaisista maailmankuvista ja osin puhtaasti ihmisten ilkeydestä, mutta erityisesti siitä, että ylläpitäjänä on henkilö, joka ei pyri tekemään asioille mitään tai itseasiassa mahdollisesti ei halua tehdä, koska hän ei ole puolueeton. Niinpä päätin tutkivan journalismin keinoin selvittää asiat. Pyrin viettämään siellä paljon aikaa, kirjoittamaan aika ajoin todella paljon viestejä per päivä ja katsoa, mihin se johtaa. Halusin saada kouriintuntuvia todisteita.

Yleisurheilun mm-kisat olivat kultakaivos, palstan peukalointi eskaloitui

Dohan mm-kisat osoittautuivat läpimurroksi. Aloin huomata silloin, että esimerkiksi maratonin liveseurannassa kaikkien viestit eivät tulleet julkaistuksi reaaliajassa, vaan esimerkiksi seuraavana päivänä, jolloin niillä viesteillä ei enää ole mitään tarkoitusta. Sinne alkoi muutenkin tulla epämääräisesti viestejä ketjujen väliin. Toisin sanoen, jos kirjoitat viestin, niin sitä ei julkaista välttämättä sen ketjun lopussa, johon muut voivat reagoida, vaan se julkaistaan myöhemmin ei-viimeisenä viestinä ketjun keskellä, jolloin ihmiset eivät sitä enää välttämättä huomaisi. Pyritään ikäänkuin vaikuttamaan siihen, mikä viesti saa huomiota ja mikä ei. Alussa näissä operaatioissa viive oli aika lyhyt, mutta tällä viikolla huomasin, että se saattoi olla jo esimerkiksi 10 tuntia. Palstaa manipuloitiin siis koko ajan räikeämmin.

Tällä viikolla luki myöskin erään toisen kirjoittajan toimesta, että viestejä on poistettu. Eli sama homma kuin aikaisemmin, vaikutetaan keskusteluun poistamalla sisältöä, jolloin sitä keskustelua on hankala käydä. Kellään ei ole aikaa tai mahdollisuutta käydä kaikkea läpi suurennuslasilla, joten en ole varma, peukaloitiinko viestejä. Harva muistaa itse täsmällisesti, mitä mihinkin viestiin on kirjoittanut, joten kun sieltä poistetaan asioita ja muokataan tekstiä, niin kirjoittaja ei itse tiedä edes sitä, että hänen puheenvuoronsa muuttuu ihan erilaiseksi kuin mitä sen on tarkoituksena olla. Kun ei ole varmuutta yhdestäkään viestistä, mitä palstalla lukee, ei voida myöskään tietää, mitä kukin kirjoittaja on alunperin halunnut sanoa. Periaatteessa mikä hyvänsä palstalla oleva viesti voi olla peukaloitu. Itselläni on kuvakaappauksia tallessa siitä, missä muodossa olen viestin lähettänyt ja mitä siinä lukee myöhemmin eli voin todistaa sen, että viestien sisältämiä merkityksiä on radikaalisti peukaloitu. Esim. Eduskuntavaalien yhteydessä kirjoituksissani vaihdettiin vasemmistoliittoa tarkoittavan termin tilalle sosiaalidemokraatteihin viittaava termi ja muutenkin peukaloitiin viestejä, niin että poliittiset kantani pyrittiin näyttämään sellaisessa valossa, mitkä eivät heijastele omia oikeita näkemyksiäni.

Tällä viikolla rävähti

Tällä viikolla olen ollut kerrassaan erinomaisilla fiiliksillä. Tiistaina juoksu kulki ensimmäistä kertaa tuon jälkimmäisen, pari viikkoa kestävän taudin jälkeen hyvin. Lauantain kaatuminen ei vaivaa yhtään, sillä polvi ei turvonnut, vaan on vain vähän mustelmilla ja siinä on vain pari haavaa, jotka eivät ole syviä ja itseasiassa voin käyttää pitkiä housuja ilman mitään ongelmia. Eilisellä kehonhuoltotunnilla jopa polven laittaminen maahan jumppamatolle ei ollut ongelma. Fiilis on hyvä ja teen asioita energisesti, mikä on loistava asia. Oikeastaan mikään muu ei haitannut kuin Juoksufoorumi. Ärsytti se, että palstalla vallitsee mielivaltaisuus, josta moni ei edes tiedä, mutta minulla ei ollut muuta todistusaineistoa kuin kuvakaappaukset siitä, mitä viestit ovat lähettäessä ja mitä ne ovat myöhemmin sekä tieto siitä, että viestejä poistetaan sekä se, ettei ylläpitäjä reagoi siihen, että toisia kirjoittajia vainotaan, vaan hänen asenteensa on popparit esiin.

Onnenpotku tapahtui kuitenkin tällä viikolla. Minulle on lähetetty kysymyksiä eri aiheista foorumin yksityisviestien kautta kuten koskien vaikkapa akillesjännevaivoja. Nyt oli kuitenkin niin, että minulta oli estetty oikeus lähettää yksityisviestejä. Yksi vaihtoehto on se, että ylläpitäjä yksinkertaisesti haluaa estää sen, että palstalla voitaisiin käydä keskustelua henkilöiden välillä siitä, mitä palstalla oikeasti tapahtuu tai vaihtoehtoisesti minulta on haluttu estää mahdollisuus auttaa niitä kirjoittajia, jotka pyytävät vinkkejä koskien loukkaantumisia tai vaikkapa kenkiä. Tajusin, että tuossa on erittäin painava todiste hallussani.

Foorumi ja yksityiselämä

Juoksufoorumilla ei ole mitään toimituksellista sisältöä kuten Juoksija-lehdessä, vaan se on keskustelufoorumi, jonka pitäisi olla olemassa juoksijoita eli keskustelijoita varten, eikä sitä ylläpitävää henkilöä varten. Valitettavasti näin ei ole, vaan siitä on muodostunut ylläpitäjän henkilökohtainen harrastus ja elinkeino. Hän ansaitsee sillä, kun keskustelijat kirjoittavat juoksemisesta ilmaiseksi. Kun muutamat kirjoittajat halusivat siirtyä keskustelemaan Facebookin puolelle, he perustivat sinne ryhmän juoksufoorumilaisille. Myöhemmin ylläpitäjä kaappasi heiltä tuon ryhmän ja lopetti sen kokonaan. Hän siis piti huolen siitä, ettei Juoksufoorumi ole Facebookissa. Youtube- ja Instagram-kanavat Juoksufoorumi eivät kerro foorumikirjoittajista tai jostain yhteistapaamisista, vaan ylläpitäjän henkilökohtaisesta elämästä ja vapaa-ajasta. Siellä on kuvia siitä, kun hän käy lenkillä, vastaanottaa Juoksija-lehden tai käy lomamatkoilla. Jopa yllänäkyvä foorumin YouTube-kanavan johdanto painottaa sitä, että kyse on hänestä, eikä kaikista muista kirjoittajista. Itseasiassa hänhän ei juurikaan edes foorumille kirjoita eli hänen panoksensa on alhainen. Lisäksi hänellä ei ole oikeastaan minkäänlaista osaamista mistään juoksun osa-alueesta. Hän on pyrkinyt tekemään maratonennätyksen kolmessa eri valmennuksessa. Ensin hän oli Runner’s High:n eSimo-valmennuksessa, tuon jälkeen Forrest Guurissa ja nyt Validon valmennuksessa. Myöskään muista asioista hänellä ei tunnu olevan tietämystä tai herää kysymys, onko edes mielenkiintoa ottaa selvää. Siitä huolimatta hän vetää yhtäläisyysmerkin foorumin ja hänen persoonansa sekä hänen yksityiselämänsä välille.

Miten kaikki päättyi?

Sain hänet eilen astumaan kuoppaan. Mietin pitkään kuinka voidaan reagoida tilanteessa, missä suurinta osaa palstan epäkohdat eivät kiinnosta ja tämä ylläpitäjä voi häärätä mielensä mukaan ja pyörittäen samalla palstaa kuin se olisi osa hänen perhettään. Yritin profiloida häntä ja miettiä mikä hänelle on tärkeätä. Hän ei videoissaan ole ikinä iloinen, vaan suoraan sanoen häntä vituttaa aina kaikki. Muutenkin hän vaikuttaa olevan aina perusnegatiivinen. On stressiä, klo 24 pääsee lenkille, Prismassa menee aikaa blaa, blaa, blaa. Mikään ei ole koskaan hyvin ja jos muilla on, niin se ottaa päähän, joten pitää manipuloida palstaa. Sitten voi naureskella, kun henkilö ei voi sille mitään. Jos tulee viestejä asiasta, niin valehdellaan vain päin naamaa ja naureskellaan jälkeenpäin asialle. Minullehan hän tosiaan monesti valehteli silloin, kun en tiennyt, että viestini eivät näy siellä automaattisesti, vaan sen mukaan, mitä hän päättää. Toinen kirjoittaja kysyi minulta Facebookin välityksellä, että tiedätkö, että ylläpitäjä on koko ajan kusettanut sinua. Sain jopa tuolta henkilöltä sellaisen viestin, jossa ylläpitäjä kertoo jatkavansa sitä niin kauan kuin hänessä henki pihisee eli palstan manipulointi jatkuu niin kauan kuin hän on hengissä. Mietin, onko hän psykopaatti, mutta kun perehdyin aiheeseen, niin tajusin, ettei hänellä ole niitä lipeviä ominaisuuksia, mitä psykopaateilla on. Itseasiassa en löytänyt hänestä juurikaan sympaattisia, positiivisia ominaisuuksia. Tajusin, että hän on vain paska jätkä ja toimii siksi niin.

Jokaisella on joku heikkous ja usein se on perhe tai työ. Kun emme voi käyttäjät yhdessä vaikuttaa mihinkään, niin meillä on kuitenkin käytettävissämme kaksi tahoa, joita hän saattaa kuunnella tai joille hän saattaa olla tilivelvollinen ja ne ovat työnantaja ja vaimo. Kuka nainen tai esimies katsoo sitä, jos joku puuhailee tuollaisia hommia vapaa-aikanaan? Olen pitkään yrittänyt häntä ymmärtää ja olla kärsivällinen. Satun vielä tuntemaan omistajia yrityksessä, jossa hän on töissä, mutta en ole katsonut, että viitsin tuollaiseen tyyppiin kuitenkaan liikaa energiaa tuhlata. Nyt kuitenkin tuo, etten voinut lähettää yksityisviestejä muille käyttäjille, sai minua haluamaan lopullista ratkaisua asiassa. Joko hän antaa periksi ja tekee muutoksia tai vaihtoehtoisesti hän astuu kuoppaan ja tuhoutuu. Hän valitsi vähemmän yllättäen jälkimmäisen polun.

Laitoin hänen valmentajalleen vaivihkaa viestin ja kysyin toimiiko hänellä foorumi, kun minulla ei näy lähettämäni viestit. Mainitsin että tämä ylläpitäjä ärsyttää ja saatoin mainita sellaisenkin tarkoituksella valitun asian, että tuollainen pelleily johtaa vielä avioeroon. Keskustelu oli luottamuksellinen kavereiden välillä, sillä olen tuntenut hänet kauemmin kuin hän on ollut ylläpitäjän valmentaja. Olen vähän pahoillani siitä, että käytin tavallaan kaveruussuhdetta hyväksi, kun arvelin, että valmentajana hän ottaa asian ylläpitäjän kanssa esille. En halunnut laittaa mitään viestiä ylläpitäjälle, koska halusin osoittaa, millainen tämä on. Seuraavana päivänä laitoin kaverille jälleen viestiä, nyt kuvakaappauksen siitä, että saan lähettää foorumilla 0 yksityisviestiä päivässä. Tein sen tarkoituksella päivällä, sillä iltapäivällä ihmisten mielialat ovat matalimmillaan, joten silloin oli suurin todennäköisyys, että ylläpitäjä osoittaa sen, mitä hän oikeasti on. Laitoin saman kuvakaappauksen sen henkilön Face-ryhmään, joka kertoi, että foorumilta on viestejä poistettu. Ehdotin, että hän ottaa kuvakaappaukset omista foorumiviesteistä ja lähettää ne minulle, jos peukaloituja tai poistettuja viestejä löytyy, sillä niitä voi sitten käyttää, jos on tarve todisteille.

Banned kuten Hong Kongissa

Meni pari tuntia ja minulta oli poistettu foorumin lukuoikeus kuten ylhäällä näkyy. Ylläpitäjä lähetti minulle viestin, jossa hän kysyi luulenko minä, että hän jaksaa kuunnella, kun uhkaan hänen yksityiselämäänsä. Vastasin, että hänhän on se, joka on vetänyt yhtäläisyysmerkit foorumin ja yksityiselämänsä välille, ei kukaan muu. Lisäksi en ole uhannut häntä. Minähän olen vain kaverini kanssa käydyissä luottamuksellisissa keskusteluissa maininnut mahdollisuuden kannella hänen toimistaan hänen työnantajalleen ja vaimolleen. Senkin vain sen takia, kun kyseessä tuntuu olevan niin moraaliton tyyppi, joka pyörittää noin monen kirjoittajan foorumia mielivaltaisesti ja pitää sitä omanaan kuten YouTube- ja Instagram-kanavat osoittavat ja se, ettei hän valvo tasapuolisuutta palstalla, antaa ajojahtien, kiusaamisen ja suunsoittamisen rehottaa, mutta samanaikaisesti kohtelee kyllä ihmisiä epätasa-arvoisesti, eikä näytä olevan tilivelvollinen kenellekään toimistaan. Hän kuuntelee korviin supsuttajia, mikä on näkynyt jo aiemmin mm. sitä kautta, että joku samassa treeniporukassa (missä ylläpitäjä oli aiemmin) oleva henkilö tai kyseisen treeniporukan valmentaja sai kyllä kirjoittaa muista mitä huvittaa, mutta muut eivät saaneet heille vastata samalla mitalla. Nyt tuo huipentui siihen, että kun tuli korviinsupsuttelua eli kaverini, hänen valmentajansa mainitsi jotain hänelle meidän kahden välisistä keskusteluista, niin ylläpitäjä kuulopuheiden perusteella ilmoittaa, ettei hän jaksa lukea, että uhkailen hänen yksityiselämäänsä ja sen seurauksena minulta vietiin oikeus nähdä palstalta muuta kuin otsikko. Siis ei viety oikeus kirjoittaa, vaan en pääse sinne ollenkaan. Palsta siis tavallaan sensuroitiin sillä tavalla, että se tunnistaa jotenkin minun käyttämäni tietokoneen ja puhelimen, enkä pääse ollenkaan lukemaan palstan sisältöä. Kaikki tuo perustui kaiken lisäksi kuulopuheisiin tai vaihtoehtoisesti kyse oli puhtaasta epävakaan, herkkähipiäisen henkilön mielivallasta, mikä voisi tapahtua kenelle hyvänsä milloin tahansa eli myös silloin, jos en olisi kaverini kanssa asiasta edes keskustellut. Se kuulostaa Kiinan keinoilta.

Apropos Kiina. Hong Kongissa on käynnissä mielenosoitukset, jossa nuo osanottajat haluavat oikeutta samalla tavalla kuin minä halusin Juoksufoorumilla. Kuinka kävikään, kun Houston Rockets NBA-seuran toimitusjohtaja Daryl Morey kirjoitti Twitterissä ”Taistele vapauden puolesta, seiso Hongkongin rinnalla.”. Ylen mukaan Kiinan koripalloliitto ilmoitti lopettavansa yhteistyön seuran kanssa. Samaten Kiinan valtiontelevision urheilukanava ja Tencent Sports nettikanava ilmoittivat, etteivät ne näytä enää Houston Rocketsin pelejä. Seuran kiinalaissponsorit kuten Li-Ning kertoivat myös yhteistyön keskeytyksestä. Kaiken huippuna oli se, että NBA ei asettunut tuossa asiassa tuon seuran toimitusjohtajan puolelle tai tukemaan Hong Kongin demokratiaa, vaan se ilmoitti tiedostavansa, että Moreyn näkemykset ovat ”loukanneet syvästi monia ystäviämme ja fanejamme Kiinassa, mikä on valitettavaa. Tuo oli todella pöyristyttävä juttu, mutta samalla heijastelee sitä miten maailma valitettavasti tänä päivänä toimii. Demokratiaa pyritään jarruttamaan hyvin monimuotoisin keinoin.

This is Juoksufoorumi

Juoksufoorumi on siis manipuloitu, epädemokraattinen totalitaarinen nettisivusto, eikä vapaa keskustelufoorumi. Se on luotu puhtaasti pönkittämään ylläpitäjän egoa ja hän käyttää sitä häikäilemättömästi hyväkseen. Se on vuosien varrella mennyt yhä enemmän hänen henkilökohtaiseksi projektikseen, mistä YouTube- ja Instagram-kanavat ja se, etteivät jäsenet saa keskustella Facebookissa, ovat osoituksena. Se ei ole kirjoittajia eli juoksijoita varten, vaan se on häntä varten, lähinnä siis sitä varten, että hän saa mainostuloja. Tuota eivät kokemattomat juoksijat tiedä, joten sen takia halusin tämän viime kuukausien työn tehdä, jotta asia tulisi oikeasti päivänvaloon. Kuten aiemmin mainittiin, niin tällaiset asiat ovat arkaluotoisia, niitä ei haluta julkisuuteen, vaan niitä jopa salaillaan. Sen takia tämä oli nyt pakko tehdä. Kyse ei ole vain minusta, vaan sadoista rekisteröityneistä käyttäjistä ja heidän oikeuksistaan.

Laillista vai laitonta?

Itse en ole varma siitä, onko laillista pyörittää tuollaista epätasa-arvoista keskustelufoorumia, jossa ei ole puolueettomia moderaattoreita, vaan ylläpitäjä saa houkutella sinne kirjoittajia rekisteröitymään ja pyörittää sitä sitten itse mielivaltaisesti omien henkilökohtaisten motiivien pohjalta, jolloin muut joutuvat kärsimään. Puhuin asiasta oikeustieteen tohtorin kanssa ja sain häneltäkin näkemyksen asiasta, mutta se ei ole yksiselitteistä. Eilen tajusin, että lopulta se on samantekevää, onko se laillista vai laitonta, sillä olennaista on se, että se on moraalitonta. Elämässä pitäisi tehdä niin, mikä on oikein ja itse ainakin loukkaantumisten ja muiden takaiskujen vuoksi olen ymmärtänyt sen hyvän tekemisen merkityksen. Olen käyttänyt todella paljon aikaa mm. siihen, että perehdyn kenkiin ja vastaan kysymyksiin kun minulta pyydetään suosituksia. Esittelen ja testailen tossuja täysin ilmaiseksi. Se vie minulta paljon aikaa, monesti esimerkiksi 15 tuntia viikossa, mutta koen sen mielekkääksi, kun saan kiitosta silloin, kun joku löytää suosituksestani mieluisan kengän ja/tai tekee ennätyksensä. Samaten jaan sitä tietoa, mitä minulla on esim. harjoittelusta. Jos minulla ei ole jotain tietoa, niin katson YouTubesta tai juttelen ihmisten kanssa, joilla sitä on. Suomi-Ruotsi yleisurheiluottelussa lajinsa pari vuotta sitten voittanut urheilija esimerkiksi opettaa minulle nyt kerran viikossa kehonhallintaa. Olen siitä todella kiitollinen, sillä olen kankea ja tasapainoni on huono. Minä puolestaan olen opettanut sitä tuntia ennen järjestetyllä HIIT-tunnilla muutamille tyypeille juoksukenkäasioita. Olen ollut joka viikko eri kengissä siellä ja kokeillut, mikä soveltuu hyvin niihin olosuhteisiin ja jos jollain on sellaiset kengät, mitkä eivät esim. hyppyihin niin hyvin sovi, niin olen jakanut tietoa mahdollisista juoksukenkävaihtoehdoista, joilla olisi mukavampi tehdä niitä harjoituksia. Minä tiedän kengistä enemmän kuin suurin osa Suomessa, mutta joku toinen tietää puolestaan jostain toisesta asiasta enemmän kuin mitä minä tiedän. Uskon siihen, että jaetaan tietoa, jos sitä itsellä on ja kaikki voittavat siitä. Jos menee huonosti, tuetaan sitä loukkaantunutta, sairastunutta tai epäonnistunutta urheilijaa ja jos menee hyvin, niin onnitellaan hyvistä suorituksista. Ei niin, että jos menee hyvin tai huonosti, niin aina syytetään ja haukutaan, eikä niin, että joku manipuloi ja pitää oman mielensä mukaan muita urheilijoita pelinappuloina. Se ei ole oikein, vaan se on erittäin moraalitonta toimintaa. Se on ihan sama onko se laillista vai ei, mutta niin ei vain yksinkertaisesti saa tehdä. Sen takia minulle oli tärkeätä käydä tämä koko polku läpi nyt loppuun asti. Tulipa ainakin totuus selville pohjia myöten.

Mikäli mikään ei muutu, niin foorumilla käynnissä olevien lokakampanjoiden ja ajojahtien seurauksena joku menettää vielä henkensä, mutta se joku ei ole minä. Onneksi minulla on tämä blogi, eikä minun ole pakko olla uhrin asemassa tässä juoksuyhteisössä. Minä voin toimia riippumattomana omana itsenäni ja etsiä hyviä tyyppejä siellä, missä niitä on ja pyrkiä saavuttamaan omat juoksutavoitteeni. Matkan varrella autan muita niin paljon kuin osaan ja pystyn. Säälittää vain muut kirjoittajat, joilla ei mahdollisesti ole muita paikkoja kuin se foorumi, missä operoida juoksun parissa. Toivotaan kuitenkin, ettei esim. itsemurhia nähtäisi.