Nike Oregon Project loppui

Runningwarehouse.com

Alberto Salazarin valmentama Nike Oregon Project (NOC) oli kunnianhimoinen hanke saada vastusta afrikkalaisille juoksijoille. Erityisesti se keskittyi Galen Ruppin ja Mo Farahin ympärille. Kumpikin heistä saavutti merkittävää ratamenestystä ja Farahista tuli suorastaan voittamaton. Sittemmin kumpikin heistä on siirtynyt maratonille ja ko. projekti on kasvanut niin, että se koostuu nykyisellään jo useammasta kuin yhdestä treeniporukasta. Esim. saksalainen Konstanze Klosterhalfen ja amerikkalainen Craig Engels ovat kuuluneet ryhmään niin, että he ovat olleet Pete Julianin valmentamassa harjoitusporukassa. Toki Salazarillakin on yhä ollut valmennettavia kuten mm. Sifan Hassan. MM-Dohan aikoihin projekti nousi rajusti esille, kun USA:n antidopingviranomainen USADA asetti tämän vuosikymmenen alkuvuosien epäselvyyksien vuoksi Salazarin neljän vuoden dopingpannaan.

Nike veti ilmeisesti käsijarrusta

Tämä tapaus on asettanut nykyurheilijatkin epäilyksen alaiseksi ja Nikea on kritisoitu siitä, että se ei tuomitse dopingia, vaan antaa kaiken jatkua kuin mitään ei olisi tapahtunut. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että Niken pääjohtajan projektin tiimille lähettämä sähköposti on vuotanut julki ja siinä kerrotaan, että tuo projekti lopetettaisiin. Samassa yhteydessä toki todetaan, että he tukevat edelleen Salazaria, mutta urheilijoiden pitää etsiä uudet harjoituskuviot. Uskon tuon sähköpostin olevan aito, sillä viime yön aikana Oregon-projektin nettisivut ovat lakanneet toimimasta ja kaikki sosiaalisen median kanavien tilit ovat kadonneet ja Bloombergille se tieto oli Nikelta vahvistettukin.

Team,
As you know, last week I shared my thoughts on the recent USADA ruling regarding Alberto Salazar and The Oregon Project.

I want to reiterate that Nike has always tried to put the athlete and their needs at the front of all our decisions. While the panel found there was no orchestrated doping, no finding that performance enhancing drugs have ever been used on Oregon Project athletes and went out of its way to note Alberto’s desire to follow all rules, unfortunately, Alberto can no longer coach while the appeal is pending.

This situation, along with ongoing unsubstantiated assertions, is a distraction for many of the athletes and is compromising their ability to focus on their training and competition needs. I have therefore made the decision to wind down the Oregon Project. We will help all of our athletes in this transition as they choose the coaching set up that is right for them.

And, as we have said, we will continue to support Alberto in his appeal as a four-year suspension for someone who acted in good faith is wrong.

Thanks,

Mark Parker
Chairman, President and CEO, NIKE, Inc.

Projektissa oli paljon hyvää

Niken tuen avulla siellä on voitu panostaa todella paljon puitteisiin ja tekniseen osaamiseen. On ollut juoksumatot uima-altaassa ja kaikki pelit ja vehkeet, mitä voi vain kuvitella sekä samanaikaisesti viimeinen osaaminen paitsi välineiden niin kokonaisvaltaisen valmennuksen osalta. Niinpä toivon, että jossain uudessakin kuviossa tossufirman tuki olisi olemassa, sillä jos ei yhtään panosteta, muilla kuin afrikkalaisjuoksijoilla on vaikea pärjätä. Toki kaikenlaisista dopingkuvioista pitää pyrkiä pysymään erossa.

Runningwarehouse.com

Heillä on ollut myös hienolla logolla olevia tyylikkäitä, todella huippuluokkaisia juoksuvaatteita. Katkoin ylläolevan paidan tarkoituksella kahtia merkitsemään projektin loppumista. Saa nähdä mitä niille tuotteille tapahtuu. Nike varmaan vetää myynnistä omien toimipisteidensä kautta myytävät vaatteet ja lähettää ne varmaan jonnekin Keniaan, jossa ne jaetaan jollekin paikallisille juoksijoille. Tietyllä tavalla se olisi hienoa, jos ne tulisivat tarjolla alennuksella, sillä esim. tässä näkyvät lyhyet 2″ Aeroswift shortsit ovat minusta todella tyylikkäät ja hyvälaatuiset. Sellaiset olisi ihan kiva omistaa, muttei tuollaisista shortseista toisaalta 85 dollariakaan halua maksaa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavien kuukausien aikana tapahtuu. Missä Hassan, Klosterhalfen, Brazier, Engels ja kumppanit jatkossa harjoittelevat ja missä vaikkapa Julian coachaa. Luulen, että joku uusi projekti käynnistetään ja Nike tukee sitä. Hyvä pointti joltain kirjoittajalta Letsrun.comissa, että esimerkiksi Red Bull voisi sponsoroida sitä projektia. Pienet pelurit eivät voi pyörittää projektia, missä on tyyliin maailman parhaimmat urheilijat.