Mall of Tripla juoksijan silmin

Tänään Pasilassa avattiin myymälöiden lukumäärän mukaan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus eli 250 liikkeen Mall of Tripla. Päätin ottaa aamupäivän vapaaksi ja mennä katsomaan, kuinka tuo sopii juoksijalle ostospaikaksi.

Junalla, fillarilla tai autolla

Toki raitiovaunutkin vievät Pasilaan, mutta nopeimmin se on julkisilla saavutettavissa junalla. Matka-aika Helsingistä on noin viisi minuuttia ja kaikki junat pysähtyvät Pasilassa. Toisessa päässä laiturilta pääsee suoraan rullaportaita kauppakeskukseen. Se on kätevää, joten itsekin otin lentokenttäjunan ykkösraiteelta, joka vei minut Triplaan. Autolla sinne pääsee myöskin ja parkkitilaa on runsaasti, mutta siinä täytyy toki ottaa huomioon mahdolliset ruuhkat ja se, että pysäköinti maksaa päiväsaikaan 2,5 euroa / 30 minuuttia. Jos siellä on useamman tunnin, parkki maksaa jo jonkun verran. Tosin sunnuntaina pysäköinti on päivisinkin vain 50c / 30 minuuttia, joten vaikkapa perheensä kanssa autolla ostoksille saapuvan kannattaa mahdollisesti harkita sunnuntaishoppailua. Fillarilla puolestaan on paikkoja kätevästi sisätiloissa kolmannessa kerroksessa. Siellä on työmatkapyöräilijöille myöskin valvotuissa tiloissa oleva pyörähotelli, jossa kuukausimaksuun sisältyy lukituissa tiloissa säilytyksen, suihku- ja pukuhuonetilat. Eli työmatkan voi kyllä ajaa kalliimmallakin pyörällä. He tekevät siellä myöskin pyörähuoltoja.

Yleisvaikutelma

Paikka on siisti ja luonnollisesti ison tuntuinen, mutta kun tulee sisään rautatieaseman suunnasta, on vaikea hahmottaa missä on. Se sisääntulokerros on silloin nimittäin neljäs kerros eli käytännössä ylin ostoskerros. Pääovista sillalta kuljettaessa sisääntulokerros on kolmonen ja parkki on tietenkin alhaalla maan alla P1, joten sieltä suunnasta lähestytään tavallaan päinvastaisesta suunnasta. Pääovi ja rautatieasema ovat myöskin vastakkaisilla suunnilla, joten jos junalla tulee, niin silloin saapuu vähän takakautta, joten hetken siinä miettii, olenko nyt siellä kauppakeskuksessa vai enkö.

Aluksi siellä oli kyllä ihmeen vähän porukkaa. Ehkä se ryysis oli ollut avaamisen aikoihin ovilla ja sen jälkeen ei mitään. Loppuaikoina eli lounasaikaan puolestaan porukkaa alkoi olla aika paljon ja liikkuminen jo vähän hankalaa. Kyllä sinne aika paljon porukkaa mahtuukin, mutta pari huomiota täytyy tehdä. Ensinnäkin vessoja saisi olla enemmän ja ne saisivat olla isompia. Toinen puute on minusta se, että rullaportaita kerrosten välissä on vähän liian vähän. Siellä joutuu aika pitkiä matkoja kävelemään löytääkseen reitin kerrosten välillä. Toki lisäksi on hissejä, mutta kun tuolla kauppakeskuksessa oli aivan tolkuton määrä porukkaa lastenvaunujen kanssa liikenteessä, niin voi kuvitella, ettei hissejä tule. Se on yksi syy myös, miksi en tuonne autolla tahtoisi mennä, kun sieltä parkkihallista voi olla hankala saada hissiä.

Kokonaisuutena Tripla on iso ja pinnoiltaan laadukkaan oloinen, eikä liikkuminenkaan siellä nyt niin hankalaa loppujen lopuksi kuitenkaan ole.

Urheilukaupat ja parhaat löydöt juoksijoille

Urheilukauppoja tuossa kauppakeskuksessa ovat Inter Sport, Top Sport ja Skechers. Niistä Inter Sport sijaitsee 2. kerroksessa ja Top Sport sekä Skechers 3.:ssa. Kauppakeskuksen kartassa oli outoa se, että Inter Sport oli kategoriassa kodin tarvikkeet & vapaa-aika, kun taas Top Sport ja Skechers osastossa muoti & asusteet. No ihan sama, pääasia, että liikkeet löytyivät.

Top Sport

Ensimmäisenä näistä näin Top Sportin, joka oli yhdessä nurkkauksessa, missä oli vierekkäin kaikki Luhdan omistamat liikkeet eli Aleksi 13, Luhta Brand Store ja Top Sport. Kun menin sisään liikkeeseen, havaitsin, että tossuvalikoimaltaan se oli parempi kuin se aiempi myymälä Aleksilla, mikä oli aikanaan niiden flagship store. Siellä oli aluksi vähän muita brändejä kuin muissa liikkeissä, mutta myynti oli varmaan huonoa, koska mallit vähenivät koko ajan ja lopussa siellä ei ollut oikein mitään mielenkiintoista. Nyt näin ensimmäistä kertaa Suomessa livenä Pegasus Trailin ja ne tuntuivat jaloissa todella hyviltä. Itseasiassa sitä eilen Gore-Tex-mallissa mainitsemaani tuntumaa tossun mataluudesta ei havaitse tuossa normiversiossa.

Toinen nosto Top Sportin valikoimasta on New Balance Beacon 2. Sehän on yläosaa lukuun ottamatta täysin samanlainen kuin se ensimmäinen Beacon, joka on omassa käytössäni mieluinen peruslenkkari ja palauttavien lenkkien kenkä. Hassu yksityiskohta kaupassa oli se, että jokaisesta kenkälaatikosta puuttui se paperi, johon kengät kiedotaan. Eli jos sieltä ostaa kengät, ne kolisevat matkalla laatikossa. Ties vaikka kolhiintuisivatkin, jos laatikko on oikein raakaa pintaa. Kun huomasin asian, niin tarkastin toistakymmentä laatikkoa eri mallien ja merkkien suhteen, eikä missään ollut paperia. Se tuntui vähän ikävältä detaljilta. Kengistä ei tuolla ollut mitään tarjouksia tai avajaisdiilejä, mutta vaatteista ja asusteista olisi saanut -30%. Kokonaisuutena paras Triplan tossuvalikoima.

Inter Sport

Seuraavaksi kävin siellä toisen kerroksen Inter Sportissa, jossa minulle kerrottiin, että se on uuden konseptin mukainen myymälä. Vasemmalla oli miesten kenkäosasto ja oikealla naisten. Aika vähän juoksukenkiä esillä, jos vertaa oikeastaan mihinkään muuhun Inter Sportiin (paitsi Easton oli kyllä vielä suurempi pettymys). En oikein tiedä mikä se kohderyhmä on, jos kahdessa rivissä on tossuja ehkä 10 erilaista paria sisältäen kaiken nastalenkkareista, perus- ja lifestyle-tossuihin ja sen jälkeen mennään jo johonkin Timberlandin kaltaisiin talvikenkiin. Se ei ole siis varsinaisesti sellainen juoksun proliike kuten ei toisaalta ollut Top Sportkaan, mutta kyllä sieltä jotain saattaa löytyä. Sanoivat, että joulumyyntiin tulee lisää malleja.

Pegasus 36 Trail Gore-Tex oli luonnollisesti esillä, samoin kuin mm. Ultra Boost. Minua tuolla kaupassa kiinnosti kuitenkin eniten Sarvan kengät, joista oli esillä nastallinen ja nastaton versio. Sanoisin, että nastallinen Xero 5 oli kaupan mielenkiintoisin kenkä. Toki sekin on sama malli kuin mitä myytiin jo viime talvena. Interissä en nähnyt mitään avajaistarjouksia ainakaan jalkineissa. Jos tarjouksia haluaa, niin kannattaa mennä muualle kuten Björn Borgin myymälään, jossa on nyt avajaisissa kaikki normaalihintaiset kuteet -40%.

Skechers

Skechersin myymälä oli hyvin samanlainen kuin kaikki heidän myymälänsä muuallakin. Juoksukenkäpuoli oli siellä aika suppea, eikä esillä ollut itseasiassa kuin yksi malli ja se oli uusi Max Road 4 Hyper. Kokeilin sitä ja tuo kenkä on oikeasti todella huikean kevyt, mutta samalla uskomattoman hyvin vaimennettu. Tosin heillä kengät olivat ihan normaalihintaisia, mutta palvelu oli hyvää. Oman henkilökunnan lisäksi siellä oli kaksi tanskalaista jannua. Tanskallahan on oikeudet myydä merkkiä koko Pohjoismaihin ja he avaavat tänä vuonna 13 myymälää, jolloin kauppojen kokonaismäärä on 40. Marraskuussa aukeaa Vantaalle outlet-myymälä, mutta siellä on sitten vähän vanhempia malleja tarjolla.

Athlete’s Foot

JD Sports olisi liike, missä on myös tennareita ja sellaisiakin kenkiä, mitä mahdollisesti voi harkita juoksuun tai lifestylekäyttöön kuten Ultra Boostit, mutta kyseisessä myymälässä oli sellainen musan renkutus, etten edes harkinnut siellä käyväni. Sen sijaan kävin Inter Sportin toisessa ketjussa eli Athlete’s Footissa. Siellä saisi yli 100 euron ostoksista 20% alennusta, jos liittyy johonkin Klubiin. Tuossakin kaupassa toistuu sama ilmiö kuin koko Triplassa, mikä näkyi Inter Sportissakin eli myymälät ovat todella pieniä ja valikoima sitä kautta suppea, mutta oli siellä jotain mielenkiintoista. Ehdottomasti paras ja mukavimman oloinen tossu heillä oli Karhun Fusion 2.0. Nuo kengät voisivat olla erinomaiset lifestylekengät. Lisäpointsit ansaitsevat siitä, että kengän pohjalliseen oli kuvattu hiihtäjä.

Ruokaa tai juomaa ei saanut

Kun kaikki oli katsottu, niin aloin pohtia mahdollisia ruokapaikkoja, mutta huomasin, että ne olivat kuin nuijalla lyötyjä, koska lounasaika oli koittanut. Missään ei ollut istumapaikkoja. Sen jälkeen ajattelin, että entä jos kävisin juomassa jotain. Näin, että Triplan sivuilla luki, että Bierhausissa olisi avajaisoluttarjouskin eli Spatenia. Etsin sitä Bierhausia joka paikasta, eikä löytynyt, vaikka minulla oli kartta. Lopulta selvisi, että se onkin ulkona siellä sillan puolella rakennuksen ulkoreunassa. Kävelin sellaisia rakennustyömaan oloisia keskeneräisiä kulkureittejä sinne ja kun tulin perille, niin havaitsin ettei se ollut auki. Oven yläpuolella joku ukko kiinnitti mainoskylttiä. Viereisen liiketilan ravintolassa lukee, että se aukeaa vasta tammikuussa. Kysyin remonttireiskalta, koska baari aukeaa ja hän sanoi, ettei harmainta aavistustakaan. Ehkä siis pian tai ehkä ensi vuonna, emme voi tietää. Avajaistarjous on silti vahvasti mainostettuna.

Päätin lähteä pois, kun mitään ei ollut nähtävää. Laitureiden vieressä oli kyllä joku italialaisen paikan tyylinen ravintola, josta olisi saanut jotain pientä purtavaa ja juomia, mutta siinä vaiheessa en jaksanut enää jäädä mihinkään istumaan. Päätin lähteä pois ja otin junan Helsinkiin ja menin lounaalle vasta keskustassa.

Yhteenveto

Lopputulos on se, että käytin tuohon retkeen nelisen tuntia, mutten ostanut mitään. Nyt täytyy miettiä, että kannattaako Triplassa asioida vai eikö. Jos haluaa Skechersin Max Road 4 Hyperit, niin kyllä, sillä niitä ei saa muualta. Jos haluaa Pegasus Trailit, niin ei niitäkään taida Helsingissä olla muualla hyllyssä kuin Top Sportissa, mutta jos yleensä valikoimien laajuutta katsotaan, niin Tripla ei ole kovinkaan hyvä paikka juoksijalla. Entisen Inter Sport Mikonkadun valikoima oli valovuoden edellä kaikkien noiden liikkeiden yhteisvalikoimaa. XXL:ssä on parempi valikoima ja jopa hirveän suppealta tuntuva Forumin Inter Sport tuntuu paremmalta kuin Inter Sport tuolla. Top Sport tuoreemmalla valikoimalla menee hieman tällä hetkellä ohi Forumista, vaikka toisaalta siellä Forumissa on enemmän kenkiä, heillä on vain pääasiassa vanhaa tavaraa, mikä on hieman ikävä. Jos oikeasti laajaa juoksukenkävalikoimaa haluaa, niin silloin kannattaa valita Forumin Stadium ja Inter Sport Suomenoja. Pipoja, hanskoja ja talvitakkeja tuntui olevan joka paikassa aika runsaasti, joten ehkä se pitää kutinsa, että satsaavat lentokentältä tuleviin turisteihin, joita meidän ilmastomme yllätti.

Sanoisinkin niin, että siellä kannattaa asioida silloin, jos on muutenkin alueella. On menossa junalla jonnekin ja ennen junan lähtöä on aikaa tai jos käy Pasilassa messuilla, niin voi pistäytyä. Samaten heille, joilla on Pasilassa työpaikka, tuo on varmasti hyvä paikka tehdä ostoksia. Samaten kuin heille, joilla on vapaata aikaa, ilma on huono ja halutaan olla sisätiloissa. Siellähän on kuitenkin 25 euron pääsylipun musiikkimuseo sekä elokuvateatteri. Varsinaisesti mitään ihmeellistä Triplassa ei oikeasti kyllä ole, paitsi tietysti Juoksufoorumilaisten suosiossa oleva Prisma, joita on yleensä vain maaseudulla, eikä Helsingissä. En käynyt siellä katsomassa, mitä he myyvät, kun ei se tunnu olevan niin tärkeätä. Oletan, että ne olisivat olleet jotain parin kympin markettilenkkareita.

Sijainti ja saavutettavuus: 5/5, puitteet ja yleisilme: 4/5, kaupat ja valikoima: 3/5, fiilis 2/5 (alussa yllättävän hyvä, siellä oli esityksiä jne. , myymälävarkaiden kiinnijäämisen näkeminen, lopun tungos ja baarin keskeneräisyys laskivat tunnelmaa). Avajaistarjouksiakin olisi saanut olla vähän enemmän, se lisäisi ihmisten innostusta. Teleliikkeet taisivat olla tuossa aktiivisimpia ja niissä kävikin melkoinen kuhina.