Helsingin/Espoon parhaat juoksukaupat 2019

Uusi Triplan Top Sport, ei ainakaan vielä kuitenkaan Top 3 -liike

Nyt on aika kertoa, mitkä ovat Helsingin ja Espoon alueen parhaat urheilukaupat juoksijalle. Tämä on tehty puhtaasti kenkänäkökulmasta, sillä ne jalkineethan ovat tärkein työkalu juoksussa. Mikäli jalkineet ovat epäsopivat, mikään muukaan ei toimi. Niinpä kenkävalikoima ja myyjien ammattitaito määrittää sen, mitkä kaupat ovat parhaita. Aloittelin tätä hommaa 2018 tarkastelemalla Helsingin keskustan kauppoja, mutten tehnyt mitään listausta. Myöhemmin laajensin aluetta ja nyt noin 200 tunnin työmäärällä kaikki Helsingin ja Espoon kaupat on käyty läpi. Katson, että etäisyyksien ja myöskin metron ja lähijunien (tulevaisuudessa myös Raidejokerin) ansiosta kaupungit ovat niin hyvin toisiinsa linkittäytyneitä, että otin ne samaan vertailuun mukaan. Enkä rehellisesti sanottuna tällä hetkellä löytäisi Helsingin keskustasta riittävästi hyviä myymälöitä. Vantaan jätin pois sen takia, kun se on niin kaukana, enkä uskonut, että Jumbossa voisi olla niin hyvää liikettä, mikä menisi ykköseksi johtuen puhtaasti siitä, että tämän vertailun ykkönen on sen verran hyvä kauppa. Lisäksi jos olisin käynyt Jumbossa, olisi pitänyt käydä Myyrmäessä, Tikkurilassa ja Tammistossa. Eikä se tarkoita vain yhtä käyntiä, sillä esimerkiksi tämän vertailun parhaassa kaupassa kävin 7 kertaa ja juttelin neljän henkilön kanssa varmaan puoli tuntia per henkilö. Lisäksi tein siellä parit hankinnat, jotta näin miten se homma pelaa. Kakkoseksi sijoittuneessa kaupassa olen sijainnin vuoksi käynyt toistakymmentä kertaa ja siinä kun halusin verrata ketjun liikkeitä toisiinsa, niin pelkästään ostoksia tein syksyllä neljässä liikkeessä ja ketjun verkkokaupassa. Siihen kaikki ne keskustelut päälle. Kolmonen oli enemmänkin tietokoneen ääressä tehtävää viikoittaista tarkkailua ja analyysiä. Mitä alemmas kauppa meni rankingissa, niin sitä harvemmin niissä kävin, varsinkin jos sijainti oli huono. Jos joku oli huono, saatoin käydä siellä vain kerran. Toisaalta jos sijainti oli hyvä niin jossain liikkeessä saatoin käydä monta kertaa silti. Hyvänä esimerkkinä ovat Inter Sport Sello ja Forum. Sello vaikutti paremmalta kuin Forum, mutta kävin siellä sijainnin vuoksi vain kerran, mutta Forumissa kävin lukuisia kertoja, vaikka valikoima oli heikohko, sillä se oli niin hyvällä sijainnilla. Toki jos Sellon liike olisi ollut niin hyvä, että se olisi hätyytellyt tämän listan kärkeä, olisin käynyt siellä useammin. Jonkinlaista potentiaalia tuossa liikkeessä havaitsin, mutta se ei tosiaan riitä vielä tässä vaiheessa.

Taustaa tutkimukselle

Inter Sport Easton – ei juoksijoille, mutta Mörkö voi lyödä sisään

Brändi ei ole valitettavasti laadun tae. Jos joku liike kuuluu johonkin ketjuun, niin se vaikuttaa siihen, mikä valikoima on ja ajoittain myös siihen, mikä hintataso siellä vallitsee, mutta muuten urheilukaupoissa voi olla todella suuria eroja ketjujen sisällä. Stadiumilla on myymälöitä, joissa on laaja valikoima, mutta samanaikaisesti toisia, joissa valikoima on suppea. Inter Sportilla on ketjun omistamia liikkeitä ja kauppiasvetoisia liikkeitä. Osa on kauppoja, joissa satsataan juoksuun ja osa sellaisia, missä on vain muutamia tossumalleja tarjolla. Varsinkin uuden konseptin liikkeet kuten Easton ja Tripla tuntuvat olevan aivan sukkia, joissa minusta ei kannata käydä ollenkaan. Myyjien ammattitaitokin vaihtelee valtavasti. Jotkut eivät tiedä kengistä riittävästi, jotta he voisivat suositella asiakkaille kenkiä, osalla ei puolestaan mielenkiinto riitä, vaan myyvät niitä, mitä on helpoin myydä. Toisaalta on myöskin monia myyjiä, joilla on intohimoa kenkiä kohtaan ja he haluavat oikeasti auttaa asiakasta ja suositella juuri tälle sopivaa tuotetta. Nämä ovat niitä syitä, minkä takia tämä listaus piti tehdä, jotta juoksijat saisivat sen palvelun, mitä he ansaitsevat. Valitettavasti minulla ei ole mahdollisuutta tehdä samaa Tampereella, Turussa tai Jyväskylässä, mutta uskon, että joka paikassa tilanne on täysin sama: hajontaa on valtavasti myymälöiden välillä.

Koin itse aikanaan 90-luvun lopulla todella huonoa palvelua, jonka seurauksena minulle myytiin puolipakolla kengät, jotka eivät sopineet. Jouduin heittämään ne menemään ja alkaa käyttää uudestaan vanhoja tossujani. Tajusin, ettei se voi olla oikein. Myyjän olisi pitänyt olla siellä asiakkaan tarpeita varten, eikä oman provikansa vuoksi. Sen jälkeen aloin satsata siihen, että tietäisin itse niistä kengistä, jos myyjiä ei kiinnosta tietää tai jos tietävät, eivät kerro asiakkaalle. 2010 kävin Ruotsissa Löplabbet-liikkeessä ja tajusin, että tämä on se tapa, jolla kenkiä pitäisi voida saada ostaa. Tuon jälkeen tilanne on täällä osin parantunut ja osin huonontunut. Valikoima on kasvanut aivan huikealla tavalla. Käytännössä kaikki merkit ovat Suomen markkinoilla ja malleistakin suurin osa. Toisaalta samaan aikaan osa kaupoista on mennyt niin huonoiksi, että tuntuu, että ne myyvät vain pipoja ja toppatakkeja, eivätkä juoksukenkiä, vaikka ovat urheilukauppoja. Onneksi vastaavasti on myöskin hyviä kauppoja.

Stadium, XXL ja verkkokauppa haastoivat

_cover-1376x774.jpg
XXL Redi


2018 oli kiva aloitella tätä pohdiskelua, koska valikoima alkoi olla niin hyvä, ettei kenkiä tarvinnut enää tilata muualla. Uusia merkkejä oli tullut markkinoille, muutamalla entisellä merkillä maahantuojat vaihtuivat, kaikki tuntui panostavan. Nikelta tuntui tulevan valtava määrä uusia malleja ja nyt ne saapuivat osin jo samana päivänä Suomeen ainakin johonkin liikkeeseen kuin muuallekin. Ketjut satsasivat paljon ja kilpailivat keskenään. Huolestuin jopa siitä, kuinka paljon loppukesästä ja alkusyksystä tuli uutta, sillä ajattelin, etteivät markkinat kanna. Ihmiset eivät ole täällä tottuneet ostamaan niin usein kenkiä. Niinhän siinä sitten kävikin, että tänä vuonna ja nyt erityisesti nyt syksyllä tilanne on täällä selvästi edellisvuotta huonompi. Moni uusi malli ei ole tullut Suomeen lainkaan ja osa kaupoista kuten XXL:n myymälät ovat selvästi taantuneet valikoiman osalta.

Siitä huolimatta Stadium, XXL ja verkkokauppa ovat niitä toimijoita, jotka ovat sparranneet myös niitä perinteisiä alan toimijoita. Ei ole ollut mahdollista myydä vain Asicsia kuten ennen, kun asiakkaalla on varaa valita. Kauppias ei enää päätä, mitä asiakas ostaa, vaan asiakas. Muistan kun soitin aikanaan Adidaksen maahantuojalle kysyen jotain kenkämallia, niin minulle sanottiin, että eteläisin paikka, missä sitä Suomessa myydään, on Tampere. Tämä oli joskus 2000-luvun alussa, mutta hyvä osoitus silti siitä, että silloin oli oikeasti vaikea löytää juurikaan muuta kuin Asicsia. Vielä 10 vuotta sitten tilanne oli surkea. Nyt voimasuhteet ovat muuttuneet ja asiakas on se, kuka päättää, mitä hän ostaa. Aina löytyy joku keino hankkia joku kenkäpari itsellensä. Lähes 100% myynnissä olevista kenkämalleista löytyy tämän listan top 3 -myymälöistä ja ne, mitkä eivät löydy, on mahdollista tilata valmistajien verkkokaupasta. Tämä valikoimien paraneminen ja uusien toimijoiden mukaantulo on siis johtanut siihen, että juoksijoilla on entistä parempi tilanne, mutta toisaalta jokainen kauppa ei ole samanlainen ketjun sisälläkään, joten palataan takasin siihen alkuperäiseen aiheeseen.

Top 3 urheilukaupat 2019 Helsingissä/Espoossa

Jos tämä olisi ollut 2018 ja alueena vain se Helsingin keskusta, niin tilanne olisi ollut 1. Stadium Forum, 2. Inter Sport Mikonkatu ja 3. XXL. Sen jälkeen Mikonkatu on päätetty lopettaa, Stadium on heikentänyt hieman yhdessä vaiheessa jopa häikäisevää valikoimaansa ja XXL:ssä tämä syksy on ollut suuri pettymys, siellä ei tunnu olevan oikeastaan mitään ostettavaa, eikä yö- tai viikkotarjouksissakaan ole enää houkuttelevia kenkädiilejä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että tilanteet muuttuvat. Kun vuoden päästä katsomme tilannetta ja vertaamme siihen, mitä se oli nyt, muutoksia voi olla jälleen tullut vaikka kuinka paljon.

Eli tässä on siis sellaisen 200 tunnin työmäärän perusteella minun näkemykseni Helsingin ja Espoon parhaista urheilukaupoista puhtaasti juoksukenkänäkökulmasta.

 1. Inter Sport Suomenoja
  Intohimo juoksua kohtaan on tässä liikkeessä poikkeuksellisen hyvällä tasolla. Siinä missä monessa liikkeessä osa myyjistä on asiantuntijoita ja osa pihalla kuin lumiukot, niin tuolla olen jutellut kolmen myyjän sekä myymäläpäällikön kanssa ja kaikki nämä ovat tienneet paljon kengistä ja olleet niistä kiinnostuneita. Näkee myös, että heitä on koulutettu. He tietävät oikeastaan kaikesta riittävästi ja heillä on omakohtaista kokemusta monista malleista. Heidän kanssaan on mukava asioida.

  Kauppa on kooltaan valtava ja juoksuosastokin on suuri. Nyt sinne on laitettu juoksuvaatteet lähelle juoksukenkiä toisella puolelle käytävää, joten ne muodostavat yhdessä jonkinlaisen juoksumaailman. Ainakin teoriassa kenkien ostajille voi siis suositella ja myydä mukaan sukkia ja vaatteita. Valikoima ei ole kattava, mutta se on silti laaja. New Balance valikoima on varmaan Suomen paras ja esimerkiksi Rantamaratonin expossa myyvät vain New Balancea ja hinnat ovat edulliset niinkuin expoissa pitäisi ollakin. Kaupassa on muutenkin halu saada tavara kiertämään eli voivat laittaa jotkut mallit aleen, jotta saavat ne myytyä ja uutta tilalle. Siinä mielessä kiva liikkua siellä, kun aina välillä siellä voi olla houkuttelevia diilejäkin. Viimeksi kun kävin siellä esimerkiksi Asics DS-Trainer ja New Balance 890v7 olivat 69,50€. Eli Suomenojalla on laaja valikoima ja yllätystarjouksia. Sehän on mahtava kombinaatio. He ovat myöskin sosiaalisessa mediassa aktiivisia eli Instagramin tarinoiden kautta saa infoa siitä, milloin siellä on jotain tapahtumia kuten merkkien edustajia paikalla ja muita eventejä. Tosin nämä ilmoitukset tulevat yleensä vain päivää ennen.

  Suomenojan liikkeen vahvuus on siis lenkkeilyssä. Jos jotain heikkoutta pitäisi löytää, niin polkujuoksua ei ole niin paljon (ei joka kaupassa tarvitse ollakaan), eikä myöskään vauhtikenkiä. Niken Performance kenkiä tyyliin Pegasus Turbo 2, Zoom Fly 3 tai Vaporfly Next % ei siellä ole, mutta toisaalta ei niitä ole nyt Suomessa missään muuallakaan. Rantamaratonille saivat Next %:a muutamia pareja, mikä oli hieno juttu ja osoitus siitä, että tekevät tosissaan hommia, jotta olisivat paras. Myöskin kisa-asuja saisi olla myynnissä, mikä tarkoittaa hihattomia juoksupaitoja, joissa selkä hengittää ja lyhyitä split shortseja.

  Inter Sportin ketjuhyötynä asiakkaille voisi mainita Plussa-päivät, jolloin saa alennuksen – myös tarjoustuotteista. Ketjun heikkoutena on puolestaan kelvoton verkkokauppa ja huono informaatio siitä, onko jotain tuotetta jossain liikkeessä vai eikö. Kokonaisuutena tämä kauppa on siis ylivoimaisesti paras paikka ostaa juoksukengät ja jos ajattelee niin, ettei esimerkiksi itse tiedä kengistä riittävästi ja haluaa asiantuntevaa apua, niin minusta menisin kyllä kauempaakin tuonne. Valikoima on laaja, kokoja riittää ja myyjät tietävät tuotteistaan, joten osaavat suositella asiakkaalle oikeanlaista kenkää.
 2. Stadium Forum
  Forumin Stadiumissa on sellaisia merkkejä ja malleja, mitä Suomessa ei muualla ole. Sinne tuli mm. Asicsin Metaride, joka ei muualle tullut. Samoin Saucony on heillä laajasti esillä, muissa ketjuissa ei. Sama koskee jotakin muitakin tuotteita. Forum on ehdottomasti laajimmalla valikoimalla varustettu Stadiumin liike. Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus, vaan heidän nettikaupassaan on vieläkin laajempi valikoima ja ne tuotteet voi ostaa ilmaisella toimituksella liikkeeseen. Toimitusaika on noin 3 päivää oman kokemukseni mukaan. Jos tuote ei miellytä, sen voi palauttaa kassalle. Netin kautta siellä on sellaisia tuotteita myynnissä mm. Nikelta, joita muista kaupoista ei saa. Lisäksi se on Midnight Runin numeroiden hakupaikka.

  Stadiumilla on aika railakkaita alennusmyyntejä eli kun uudet tuotteet tulevat hyllyyn, niin edellisen kauden tuotteet saattavat olla 40-50% alennuksessa, vaikka kyseessä voi olla tuon vuoden uutuus, mutta vain vanhempi väri kuin se, mikä sen tilalle tuli. Lisäksi kaupalla on member-järjestelmä, joka mahdollistaa pisteiden keräämisen ja jos on ostanut tarpeeksi, voi käyttää sitä kertynyttä ”bonusta” hankintoihin. Lisäksi välillä on memberpäiviä, jolloin tuotteista saa esimerkiksi 25% alennusta, mutta yleensä nuo tarkoittavat vain normaalihintaisia tuotteita. Tosin sekin säästö on merkittävä, sillä 25 prossaa tarkoittaa esim. Pegasus Turbossa lähes 50 euroa. Varsinkin uutuustuotteissa tuollaiset alennukset ovat todella kiva yllätys.

  Juoksuvaatevalikoima erityisesti Niken osalta on Stadiumilla hyvä. Shortseja, paitoja, takkeja on myynnissä laajalti ja selvästi enemmän kuin muilla ketjuilla. Siitä he saavat myös siis bonuksen. Myyjät heillä ovat monet jotain opiskelevia nuoria tai urheilijoita/palloilijoita osa-aikatyössä. Monesta heistä huomaa, että ovat saaneet koulutusta tuotteiden ominaisuudesta ja ovat halukkaita oppimaan. Osasta näkee jopa sen, että tietävät siitä, kuinka asiakas saadaan ostamaan tuote. Lisäksi he tervehtivät asiakkaita, kun siellä kaupassa liikkuu. Hyvää on myöskin se, että ostoksen jälkeen tulee sähköpostikysely siitä, miten asiointi on sujunut. Stadiumin nettisivut ovat myöskin erinomaiset. Sieltä näkee, missä liikkeessä mitäkin tuotetta on missäkin koossa.

  Jos jotain voisi kehittää niin ehdottomasti laajemmin Niken tuotteita hyllyyn, eikä vain sinne verkkokauppaan ja paremmin infoa asiakkaille vaikkapa sähköpostilla siitä, milloin joku uusi tuote tulee myyntiin. Heillä on asiakasrekisteri ja lähettävät sähköpostia tarjouksista. Mikseivät lähetä meiliä silloin, kun joku uutuus on hyllyssä, olisin siellä heti aamusta klo 9 siihen tutustumassa ja niin olisi moni muukin. Nyt uutuudet tulevat ikäänkuin salaa myyntiin. Ainoa tapa asiaa seurata on katsoa verkkokaupan sivuja ja jos siellä näkyy joku uutuus, niin katsomalla myymäläsaatavuutta havaitsee onko tossua hyllyssä vai eikö.
 3. Sportamore.fi
  En valitettavasti pystynyt antamaan kolmatta sijaa fyysiselle kaupalle. Viime vuonna XXL olisi sen ansainnut, mutta heillä on valikoima heikentynyt ja houkuttelevat tarjoukset samalla tavalla. Tilalle on tullut omissa papereissani Sportamore.fi. Heillä on poikkeuksellisen laaja valikoima, hyviä tarjouksia, mukavan aggressiivista markkinointia ja häikäisevän nopeat toimitukset. Tilasin taannoin sieltä paketin aamupäivällä, 6 tuntia myöhemmin se oli lähetetty, seuraavana aamuna paketti oli lajiteltu Postin lajittelukeskuksessa Liedossa, vaikka Sportamoren varasto on Ruotsissa ja tuota seuraavan päivän iltana se paketti oli minun lähikaupan pakettiautomaatissa eli eli n. 55 tuntia tilauksesta paketti oli jo minulla. Se on äärettömän hyvä verkkokauppa juoksukenkien osalta ja kun toimituksetkin ovat ilmaisia, niin mitään huonoa sanottavaa ei ole. Ainoa ongelma on se, ettei niitä kenkiä pääse hypistelemään, eikä kokoja kokeilemaan, joten tuo on miinus, mutta siitä huolimatta tuo oli pakko ottaa listalle. Mikään muu liike ei ansainnut top 3 -sijoitusta.

En kertonut kenellekään, että olen tällaista listausta tekemässä, joten ne keskustelut eri kaupoissa ovat olleet puhtaasti kengistä sekä niiden ominaisuuksista. Siinä mielessä katson, että pystyin kyllä aika puolueettomasti operoimaan. Suurimmassa osassa kaupoissa eivät edes tiedä, että mitään blogia kirjoitan, ainakaan suurin osa myyjistä. Kun otetaan siis kokonaisuus huomioon eli valikoima, ammattitaito ja hinnat, niin tässä on tällä hetkellä tilanne kolmen kärjen osalta. Mikonkatu ja XXL tosiaan menivät nyt tämän vuoden aikana alaspäin, vuoden päästä voidaan katsoa tilannetta ja verrata, ovatko nyt listalla olleet menneet eteenpäin, pysyneet samalla tasolla vai taantuneet tai onko tullut uusia haastajia. Pohjat on nyt sen verran vahvat, etten aio ensi vuonna tehdä 200 tuntia työtä tämän listauksen eteen, vaan vähemmällä on päästävä. Seuraan jonkin verran uutuuksia ja vähän sitä, miten valikoima kehittyy kaupoissa. Jos avataan joku uusi kauppa tai joku vanha kehittyy selvästi, niin sitten se täytyy laittaa erityisseurantaan. Sitä kautta näkee sen, mitkä ne voimasuhteet sitten ovat.

Loppuun voisin mainita yhteenvetona sen, että minusta huonossa kaupassa ei kannata asioida. Mieluummin menee vähän kauemmas ostoksille, jos tietää, että siellä on hyvä valikoima ja hyvä palvelu verrattuna siihen, että liike on kulman takana, mutta se on huono. Näissä yllä mainituissa liikkeissä asiointia voin suositella, mutta monen muun kaupan suhteen tilanne ei niin ole.