Mielenkiintoisia, yllättäviä tuloksia

Frankfurtin maratonilta voisi nostaa muutaman erikoisen detaljin esiin.

Isä-poika ME ja ikäsarjan ME

Tommy Hughes, joka osallistui 1992 olympialaisten maratonille, juoksi ajan 2.27.52. Asian tekee merkittäväksi se, että mies on 59-vuotias. Tuo on aika on ko. ikäryhmän maailmanennätys. Hänen poikansa Eoin oli mukana samassa kilpailussa juosten ajan 2.31.30 eli yhdessä miehet painelivat combotuloksen 4.59.22, mikä on Guinnessin ennätystenkirjaan oikeuttava tulos. Mielenkiintoista on muuten se, että 32-vuotiaana olympialaisissa miehen sija oli 72. ja aikansa 2.32.55 eli nyt meni kovempaa. Toki ei se miehen parasta vauhtia silloin olympialaisissa ollut, sillä hän juoksi samana vuonna 1992 Marrakechissa 2.13.59. Tuon jälkeen tilastoista ei löydy tuloksia ennen kuin 2008, jolloin kulki 2.28 eli mies on nyt todellisessa iskussa melkein kuuskymppisenä. Toki viiskymppisenä mennyt puolikas 1.10, mutta siitä huolimatta onhan tuo juostu ME huikea aika tuon ikäiselle. Tommy on muuten juossut aikanaan 18-vuotiaana nelosen 46.17, joten aika monipuolinen ja lahjakas mies kyseessä.

Kävelijä juoksi alle 2.18!

Frankussa tapahtui sellainenkin mielenkiintoinen tapaus, että lähes koko kisan seurattiin nopeinta saksalaista, joka juoksi edustuspaita päällään, jossa luki Germany. Joku kilsa ennen maalia mies pysähtyi ja piteli takareittään. Siinä meni ainakin minuutti ihmetellessä, tuon jälkeen hän lähti hissukseen hölkkäämään ja lopussa hän juoksi taas suht koht normaalisti. Kun hän tuli maaliin, järjestäjät pitivät maalinauhaa hänelle valmiina ilmeisesti sen takia, että olisi paras saksalainen, mutta kun hän ei ollut. Jo ennen häntä maaliin tuli hyvin vaalea juoksija, jonka rintamuksessa luki Karl. Myöhemmin kun häntä haastateltiin, ruutuun tuli nimi Karl Junghannß. Nimi kuulosti tutulta ja mietin mistä ihmeestä hän on tuttu. Myöhemmin illalla tuli sitten katsottua Stravasta kaverin suoritusta ja siinä oli kohta, josta näki, ketkä muut olivat juosseet kisaa. Katselin listaa läpi, suurin osa oli suht samalla tuloksella kuin hänkin. Sitten näin, että siellä oli Hokalla ollut joku segmenttievent viimeisestä kilometristä maaliin ja tuolla listalla komeili samainen mies. Sitten kun katsoin, mitä hän on tehnyt, niin tuli esille kävely. Lamppu syttyi ja aloin googlettaa. Hän on sama saksalaiskävelijä, joka tuli juuri Aleksi Ojalan edellä maaliin Lontoon MM-kisoissa 2017 ajalla 3.47.01, Ojalan ajan ollessa 3.47.20. Junghannß ei onnistunut tänä vuonna kävelemään kuin 3.55 maaliskuussa, joten ei selviytynyt Dohaan eli sama kohtalo kuin Ojalallakin. No mies päättikin sitten mennä juoksemaan, ensin pari viikkoa sitten kymppi 30 minuutin tuntumaan ja nyt sitten sunnuntaina maratondebyytti ja heti aikaan 2.17.54. Toki vuosi sitten mies oli juossut jo puolimaratonin Kasselissa, joka oli kulkenut vieläkin hurjemmin eli aikaan 1.05.28. Ei taida suomalaismiehet pahemmin tuollaisiin aikoihin kumpaakaan matkaa pistellä. Miehellä on siis juoksussakin valtavasti potentiaalia, erityisesti kun ottaa huomioon nuoren 23 vuoden iän. Mielenkiintoista nähdä, keskittyykö jatkossa kävelyyn vai juoksuun.

Monesti tapahtumissa voittajan takanakin tapahtuu siis mielenkiintoisia asioita ja jos kisoja seuraa vähän yksityiskohtaisemmin, voi havaita jänniä yksityiskohtia.