Näy pimeässä, et joudu sairaalaan

Brooksrunning.com

Urheiluliitto tiedotti eilen seuraavasti:

Kilpakävelijä Tiia Kuikka loukkaantui lauantaina Savonlinnassa. Hän oli harjoituslenkillä, kun henkilöauto törmäsi häneen suojatiellä Moinsalmentien ja Tekniikkatien risteyksessä.

Onnettomuuden jälkeen Kuikka on ollut hoidettavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Kuikan toipumisesta tiedotetaan myöhemmin. Kävelijän vanhemmat eivät halua kommentoida tapahtunutta.

On todennäköistä, että tuossa tapauksessa autoilija on ollut syyllinen, kun se kerran suojatiellä on sattunut – itsekin olen monesti meinannut jäädä auton alle ja muutaman kerran pieniä osumia on tapahtunutkin. Ne eivät ole kuitenkaan tapahtuneet suojatiellä, vaan joku on tyyliin tullut yllättäen pihasta tai kääntynyt pihaan. Täysin onnettomuuden mahdollisuutta ei voi poistaa, vaan sellainen voi sattua kelle hyvänsä. Silti voi tehdä jotain sen eteen, ettei itse päätyisi sairaalaan.

Neonvärit auttavat hemmetisti

Brooksrunning.com

Ylläolevasta Brooksin Nightlife-malliston kuvasta näkee hyvin sen, kuinka neonväriset, heijastavat vaatteet auttavat pimeällä, eikä sen lenkin tarvitse edes olla pimeässä juostu, vaan keskellä päivääkin esimerkiksi sateisella kelillä joku mitään sanomattomiin väreihin pukeutunut urheilija saattaa jäädä autoilijalta näkemättä. Harmin paikka vain, että neonvärisiä juoksuvaatteita ei täällä Suomessa kaupoissa kovinkaan runsaasti ole, mutta silloin, jos ei ole, niin täytyy tilata ulkomailta. Itsekin tilasin muutamia viikkoja sitten Sauconyn neonkeltaisen juoksutakin Sportamorelta.

Eikä pidä unohtaa heijastinliiviä

New Balance

Jos minulla ei ole pimeällä neonvärisiä vaatteita ylläni, laitan aina tuollaisen kuvassa näkyvän New Balancen heijastinliivin. Ostin sen aikanaan Hulluilta Päiviltä, mutta samanlaisia tai vastaavia saa kyllä netistäkin hankituksi. Minusta tuo on hyvä varuste myöskin sen vuoksi, koska se on äärimmäisen kevyt. Ainoa negatiivinen asia siinä on se, että kovassa syysmyrskyssä ilma menee sinne alle ja liivi tuntuu purjeelta, mutta ei silläkään nyt suuren suurta merkitystä ole, jos ei yritä mitään huippunopeaa lenkkiä tai kisaa juosta.

Mitään varsinaisia heijastimia en käytä, sillä ne heiluisivat juostessa, mutta heijastinliivi sekä vaatteet, jotka ovat neonvärisiä ja sisältävät heijastinnauhoja, ovat juoksuun paikallaan. Niitä kannattaa käyttää oman turvallisuuden vuoksi pimeällä ja huonommalla sadekelillä myös päivällä.