Tossutorstai: Nike Zoom Pegasus Turbo Shield

Nike.com

Nikella on tapana tuoda vettäkestäviä Shield-malleja markkinoilla juoksukengistään. Niin tänäkin vuonna. Siinä missä tavallinen Pegasus on hyvin perinteisen oloinen kenkä, niin Turbosta tehty versio on korkeammalla varrella ja näyttää jopa monomaiselta. Niken memberit ovat tuon kengän jo saaneet halutessaan tilattua ennakkoon, mutta kun tänään se tulee ihan yleiseen myyntiin useammallakin saitilla, niin tämä lienee sopiva aika esitellä tuo tossu. Missään kivijalkamyymälässähän kenkää Suomessa ei ole, joten netin varassa halukkaat ovat. Yksi tuttavani sen Niken kautta heti tilasikin, kun kengästä hänelle pari viikkoa sitten mainitsin.

Ulkonäkö – hit or miss?

Nike.com

Tämä kenkä jakaa mielipiteet ulkonäkönsä suhteen. Kenkä on todella korkea ja se näyttää oikeasti kuin joltain murtomaahiihdon vapaan tyylin monolta. Värityksetkin ovat vähän hiihtohenkisiä. Tuo vaihtoehto, missä yhdistyvät musta, vihreän keltainen ja lila, on täysin sama väritys, mikä 90-luvun alun Terinit-hiihtopuvussani oli. Satuin muuten viemään tuon hiihtopuvun nyt syksyllä UFF:n keräykseen, joten valitettavasti en pysty asiaa enää demonstroimaan. Halusin päästä eteenpäin ja luopua tarpeettomista tavaroista, enkä sitä sinänsä kadu, mutta huvittavaa se silti on, että lähes 30 vuoden kuluttua täsmälleen sama väritys on taas muotia. Tuo väritys on sekä miehille että naisille. Sen lisäksi naisille on pinkki ja miehille sellainen todella ankea musta. En tiedä ovatko nämä vielä tavallaan unisex-kenkiä (kuten ensimmäinen Turbo oli) vai onko rakenteessa jotain muutakin eroa esim. lestin kapeudessa (naisilla saattaa olla kapeampi lesti ja vähemmän vaimennettu pohja, mutta ei joka mallissa), joten, jos joku mies haluaa nuo pinkit kengät, niin riittääkö se, että tilaa pari numeroa isomman W koon suhteessa siihen, mikä normikoko olisi. Itse en henkilökohtaisesti ole aivan varma siitä, onko se musta, kelta, lila vai tuo pinkki parempi väritys, mutta todennäköisesti sen monivärisen miesten mallin hankkisin, jos olisin tuosta kengästä kiinnostunut. Minä pidän kyllä tämän mallin ulkonäöstä, mutta ymmärrän hyvin, jos joku pitää niitä jonkinlaisina ufokenkinä.

Tiukka neopreenisukka ”sisäkenkänä”

Nike.com

Kenkä näyttää siltä, että siellä päällisen alla on tiukka neopreenisukka, johon jalka pitää sujauttaa. Siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Teoriassa se on todella hyvä syys-/talvikenkä niille viileille keleille, jolloin maa ei ole liukas eli kuten nyt vaikkapa viimeisen viikon Helsingissä on ollut. Ei haittaa sataako vai paistaako, jalat pysyvät lämpiminä ja kuivina. Huonona puolena voi olla se, että kenkä voi olla hankala saada jalkaan, jos se on todella tiukka se suuaukko, mutta tuotahan ei tiedä, jos ei pääse kokeilemaan. Siinä on kyllä pulltab edessä ja takana, mutta käytännössä jalan saaminen tuonne voi olla vaikeampaa kuin miltä se näyttää. Pidemmille lenkeille asialle ei ole varmaan mitään väliä, mutta jos väsyneenä duunin jälkeen haluaa vaikkapa kolmen vartin lenkille, niin silloin herää kysymys, oliko se nyt ihan vaivan arvoista. Toki voihan se olla, että siihen tottuu ja homma käy vaivattomasti.

Tukeeko jalkaa tarpeeksi?

Nike.com

Kengässä ei ole perinteisiä nauhoja, vaan kiinnitys tapahtuu vetoketjun ja tarranauhojen avulla. Päällä menee viistoon vetoketju, mikä on kuin monoissa. Sen alla on joustavat nauhat, jotka kiinnitetään yläosastaan tarranauhalla kiinni. Sen pitäisi mahdollistaa jokaiselle juoksijalle sopivan tiukkuuden tuohon päälle, jolloin se tukisi jalkaa, mutta onko se käytännössä niin. Toinen ajatus liittyy siihen tarranauhaan. Kun sitä käyttää tarpeeksi, niin pitääkö se enää? Kun tarranauha on kiinnitetty ja vetskari vedetty niinni, niin sen jälkeen nilkan ympärille vedetään vielä sellainen toinen tarranauha kiinni. Asiallisen oloinen ratkaisu, mutta kun puhutaan juoksukengästä, eikä hiihtomonosta, niin en ole näkemättä kenkää aivan satavarma siitä, kuinka tiukan, omalle jalalle sopivan kiinnityksen tuossa saa, jos vertaa esim. nauhallisiin kenkiin, joihin laittaa lukkonauhoituksen. Kai se riittävän hyvä on, kun kenkä on tuotu markkinoille ja kun siellä on tosiaan se tiukka sukka sisällä, mutta onko se optimaalinen ratkaisu ja kuinka se kestää kengän elinkaaren ajan, on toinen kysymys. Voi olla erinomainen, mutta toisaalta voi olla sellainen, mikä aiheuttaa juoksijalle päänvaivaa.

Jalat pysyvät lämpinä ja kuivina

Nike.com

Tämä on vihdoin uudenlainen ajatus siitä, mitä vettäpitävä Niken tossu voisi olla. Ensinnäkin nyt on käytetty nopeaa Turbon mallia aihiona, mutta yläosa on muutettu totaalisesti saaden aikaan jopa futuristisen oloinen kenkä. Kuten sanottua niin se saattaa olla kerrassaan loistava kenkä syksyn ja talven keleille silloin, kun tiellä ei ole lunta tai jäätä, mutta toisaalta se saattaa olla myöskin jonkin asteinen floppi. Todella mielenkiintoinen se on ja niissä maissa, joissa lunta ei nähdä oikeastaan ollenkaan, mutta vettä sitäkin enemmän kuten jossain Hollannissa tai Englannissa, tuo on melkoisen pätevän oloinen talvijuoksukenkä. Voisi ajatella, että toimisi myös talvella juostavissa kisoissa, jos ollaan tosiaan jossain, missä lunta ja jäätä ei ole.

Kallis! Mitä vaihtoehtoja?

Nike.com

On siis selvää, että nauhaton kenkä pitää jalat kuivempina ja korkea varsi pitää ne myöskin lämpimämpinä kuin perinteisellä ratkaisuilla varustetuissa tossuissa tapahtuu. Eniten tässä kengässä mietityttää kuitenkin pohja. Se on tavallisen Pegasus Turbon pohjan näköinen. Toki voi olla, että se kumi on vähän pitävämpää kuin Turbo 2:ssa, sillä ainakin Pegasus Shieldissä seos on jotenkin erilaista tai ainakin kumi on käsitelty jollain tavalla ja tässäkin kuvassa se kumi näyttää jotenkin kiiltävämmältä kuin mitä normi-Turbon pohja on. Seurauksena tästä on se, että Pegasus Shieldin pohja pitää paremmin märällä kuin tavallisen mallin pohja. Kuviointia sen sijaan näissä ei ole yhtään enempää kuin tavallisessa mallissa ja kun pohja Turbossa on muutenkin aika slicksi, niin tuo on sellainen asia, mikä voi käytännössä johtaa floppitilanteeseen. Vaihtoehtona nostaisinkin esille Pegasus Trail Gore-Texin. Erityisesti sen takia, että Suomessa hiekoitetaan katuja niin hemmetisti, joten oikeasti aika harvoin pääsee juoksemaan tasaisella sulalla asfaltilla, vaikkei lunta tai jäätä olisikaan. Kun ensimmäisen kerran on vähän liukasta, tuonne ajetaan joka paikkaan sellainen hiekkasatsi, että oksat pois, eikä se sen jälkeen lähde sieltä ennen toukokuuta.

Nike.com

Miinuksena voidaan tietysti mainita myös se, että kenkä maksaa Niken sivuilla 219,90e. Toki jostain muualta sen saa tilattua hieman halvemmalla, mutta puhutaan parin sadan euron tossun tapauksessa yhdestä kalliimmista juoksukengistä, joten herää kysymys, haluavatko ihminen satsata tuollaiseen kenkään niin paljon vain sen vuoksi, että jalat pysyisivät kuivina. Suomen olosuhteissa mielestäni asiaan on vaikea vastata, koska kausi noille kengille saattaa jäädä lyhyeksi. Sen sijaan Englannissa tuo olisi varmasti tossu, joka sopii kuin nenä päähän paikallisiin olosuhteisiin. Täällä tuo kenkä toimisi paremmin trailpohjalla. Toki jos ihmisellä on halua ja mahdollisuutta ostaa monet kengät, niin miksikäs ei, mutta useimmille se 50 euroa halvempi Pegasus Trail Gore-Tex lienee monikäyttöisempi harjoituskenkä. Erityisesti jos ne kovimmat harjoitukset tekee vaikkapa juoksumatolla.

Yhteenvetona täytyy todeta, että todella mielenkiintoinen innovaatio, muttei välttämättä tarpeeksi monikäyttöinen Suomen talvessa.