500 mailin kestotesti maalissa – Hoka Clifton 6 on vuoden paras treenikenkä!

834,5 km kasassa ja Hoka One One Clifton 6 kestotesti on maalissa. Olen kyllä tykännyt voisi olla sellainen luonnehdinta, mikä sopii näihin kenkiin. Missään vaiheessa ei ole ollut sellaista tunnetta, ettenkö olisi noita kenkiä jalkoihin tahtonut laittaa ja jonkinlainen luottamus on ollut koko ajan, että ne suorittavat sen hommansa, mihin olen ne varannut. Juoksukengät ovat sellaisia, että yleensä niissä kaikissa on jotain parannettavaa, mutta tällä kertaa täytyy todeta, että niin ei ole. Minusta Hokan ei kannata muuttaa yhtään mitään näissä Cliftoneissa, elleivät kehitä jotain ihmefoamia eli uutta välipohja-ainesta, joka nostaisi kengän uudelle levelille, mitä tulee kimmoisuuden ja kestävyyden osalta. Muuten kaikki palikat ovat niin kohdallaan, tämä kenkä suorittaa tehtävänsä niin erinomaisesti pitkiskenkänä, että pidän tätä tossumallia vuoden parhaana harjoituskenkänä. En kilpaillut tänä vuonna kertaakaan, joten pelikentällä olivat vain treenikengät, enkä kisakengistä osaa sanoa mitään. Kokonaisuutena Hoka Clifton 6 on todella onnistunut kenkä, valmistaja on tehnyt loistavaa työtä.

Uutena

Käyttötarkoitus: pitkiksille ja puolipitkille ulos, erityisesti asfaltille
Toisin kuin Skechers Ride 7, niin näitä voisi periaatteessa käyttää juoksumatollakin. Ne toimivat sillä alustalla ihan ok ja kokeilin yhden lenkin niin, että juoksin jopa 3.45 min/km, mutta ongelmana on se, että ne ovat vähän huterat matolle. Hokalta Rincon on paljon luontevampi mattokenkä. Sen sijaan asfaltilla nämä ovat omiaan. Hiekallakin pitoa on ihan mukavasti (oikeastaan muta on ainoa alusta, millä pitoa ei ollut yhtään, lumellakin toimii ihan ok, jäällä en ole juossut), mutta täytyy sanoa sen verran, että se voima mikä uudessa kengässä vaaditaan, jotta saadaan vauhti päälle, on paljon helpompi saada kovemmalla alustalla eli asfaltilla. Alamäkijuoksussa jyrkissä mäissä tämä kenkä oli uutena paras tossu, millä olen ikinä juossut. Yleiskenkä tämä ei kyllä minusta ole, koska silloin kun vaimennusta on paljon, se vaatii oikeasti aika paljon voimaa siihen askeleeseen, jotta se kenkä menee eteenpäin. Erinomainen siis puolipitkille ja pitkille lenkeille, kuluneena toki myös kevyemmille lenkeille.

Pisteytys: Loppuarvioni koostuu arvosanoista, jotka olen antanut eri osa-alueille. Arviointi on tehty nyt 800 km jälkeen, mutta ottaa huomioon koko käyttöiän siinä käytössä, missä kengät minulla olivat ja mihin ne minusta luontevasti sopivat. Nämä neljä osa-aluetta ovat ulkonäkö, mukavuus, kestävyys ja hintalaatusuhde. Yleisarvosana muodostuu neljän osa-alueen keskiarvona.

Hieno Tripleblack Clifton 6, Hokaoneone.eu

Ulkonäkö: 10-
Inhosin aidosti vanhojen Cliftoneiden ulkonäköä. Clifton 2 oli minusta kammottava. Sen jälkeen tossut paranivat vähän, mutta ne olivat kaupassa yleensä mustavalkoisia. Clifton 5 oli jo minusta aika hyvä, erityisesti sellaisessa turkoosissa värityksessä, mutta tämä on huikea. Joku voi sanoa, ettei siluetti ole kaunis, kun se on niin massiivinen, mutta se on tavallaan kenkien katumaasturi, omalla tavallaan hyvännäköinen ja yksityiskohdat ovat onnistuneet hyvin ja sopivat hyvin yhteen. Tämä sininen väritys sopii kesään kuin nenä päähän, sillä se tuo sellaiset pursiseuravibat. Nyt syksyllä on tullut myöskin hyviä värejä kuten ohessa olevat miesten tummempi sininen värikkäällä pohjalla ja naisten Rinconista tuttu Tiffany-väritys. Samoin tripleblack eli kokonaan musta näyttää hyvältä ja sopii pimeisiin syysiltoihin loistavasti. Ulkonäkö on aina makuasia, mutta minusta nämä Cliftonit ovat hienot, eikä lika niissä näy.

Naisten malli, Hokaoneone.eu

Mukavuus: 10-
Tuo miinus tulee siitä, että uutena kävellessä kenkä tuntui omituiselta jalkaholvin kohdalta, mutta se ei tuntunut juostessa niin. Tuon jälkeen tunne hävisi ja kengät ovat olleet äärimmäisen mukavat. Ne eivät ole liian kuumat kesällä, eivätkä kylmät talvella. Niissä voi olla mitkä tahansa sukat, eikä tunnu epämukavalta tai tule hiertymiä. Ostin Budget Sportista kokeeksi heidän halvimmat juoksusukkansa ja juoksin Cliftoneilla 36 kilsan pitkiksen sateessa, ei mitään ongelmia. Päällinen on joustava ja mukava, jalka tuntuu todella hyvältä juostessa näillä kengillä. Seisoskelu ja hengailu tosin jotenkin väsyttävät jalkoja, minkä huomasin, kun kävin katsomassa Helsinki Running Dayta ja Helsinki Half Marathonia nuo kengät jalassa, mutta se on toinen juttu. Juoksuun nämä ovat suunniteltu ja oikeasti harva kenkä on yhtä mukava jalassa kuin Clifton 6.

Kestävyys: 9
Ulkonaisesti näissä ei näy mitään vikaa. Päkiän kumikohdat ovat toki kuluneet sileiksi, mutteivat millään tavalla puhki tms. 670 km jälkeen kantaosasta irtosi kumikaistale välipohja-aineksesta. Liimasin sen pikaliimalla, eikä se ole aiheuttanut nyt ongelmia. Tuo on sellaista kulumista, mikä voi käydä kenelle vain, eikä ole varsinaisesti siitä kiinni, miten kenkä on valmistettu tai suunniteltu. Se kaistale meni poikki eli todennäköisesti astuin jonkun terävän päälle. Mitä tulee sitten vaimennukseen, niin sitä oli alussa aivan mielettömästi, mikä oli hyvä juttu asfalttipitkiksille, sillä jalat pysyivät tuoreina, mutta kengät eivät silti olleet hitaat. 500 km kilsan jälkeen se toki oli vähentynyt ja tuli sellainen tunne, että nyt nämä voisivat olla enemmän peruslenkkarit, sillä kenkä auttamattomasti hidastuu kuten jokainen kenkä tekee, kun se kimmoisuus vähenee, mutta 800+ jälkeen ne ovat silti yhä riittävän pehmeät, jotta vieläkin voi tehdä pitkiksiä. Nyt tästä eteenpäin en varmaan niitä juokse, ellei ole todella sateinen ja huono sää kuten tänään oli, vaan siirrän ne enemmän kevyemmille peruslenkeille, mihin ole siirtänyt Skechersit jo puoli vuotta sitten. Niissä on nyt lähes tonni kasassa. Jos verrataan Skechersiin niin niissä ehkä vaimennus säilyi pikkaisen paremmin kuin Cliftoneissa, mutta ero on pieni, eikä näissä todellakaan liian vähän sitä ole eli kyllä sen tonnin juoksee kivasti kunhan tajuaa ostaa toisen parin hyvissä ajoin jo ennen sitä.

Hintalaatusuhde: 9
140 euroa ei ole halpa kenkä, mutta toisaalta puhutaan tossusta, joka on hyvin vaativaan käyttöön eli pitkiksille suunniteltu. Lisäksi XXL:ssä on ollut tämä malli viime aikoina halvemmalla 115 euron hinnalla ja kaikilla ketjuilla on joskus jotain alennuksia asiakkailleen, joten halutessaan tuon kengän saa hyvään hintaan. Tarjontaa on nimittäin niin paljon. Minusta tämä on sen verran hyvä kenkä, että siitä kannattaa jo jotain maksaakin. Pitää muistaa sekin, että jos niillä juoksee pääasiassa pidempiä siivuja, niin helposti saattaa sama pari kestää puoli vuotta ja sitä voi sitten juosta ne peruslenkit halvemmilla kengillä, jos haluaa katsoa kenkien kokonaiskustannuksia.

Tämän postauksen kuvissa kengät märät, koska lenkki, joka sai testin täyteen, tuli suoritettua rankkasateessa

Kokonaisarvosana: 9 ½
Nike Pegasus 34 sai aikanaan saman arvosanan kuin tämä nyt. Kengät muuttuvat ja markkinat menevät eteenpäin ja siinä on omat hyvät ja omat huonot puolensa. Kun Pegasus uudistui rajusti, niin siitä tuli tavallaan parempi juoksukenkä, mutta toisaalta siihen tuli puutteitakin. Sama riski on tietysti Hokankin kohdalla olemassa. Clifton 6 on nyt niin hyvä yksityiskohdiltaan, loistava mukavuuspainotteinen pitkiskenkä, joka ainakin minulla sopii parhaiten sellaisille 4.20-4.50 min/km vauhdeille uutena (kuluneena sitten hitaampikin vauhti on jees), joten toivoisin, etteivät lähde muuttamaan sitä vain sen vuoksi, että kenkää pitää uudistaa. Kuten alussa sanoin, niin jos ei mitään ihmeellistä uutta välipohjainnovaatiota tule, niin mitään ei välttämättä kannattaisi uudistaa. Kenkä on joka tapauksessa niin hyvä, että heille, jolle tämä sopii, voi tulla ajatukseksi ostaa kutosia varastoon, jos huomaavat, että seuraava malli ei ole tätä parempi. Sen aika sitten näyttää, mutta tämä on oikeasti aivan huikea pitkiskenkä.

Suositeltu km-määrä (minun kaltaiselleni juoksijalle): 1000
Tekisin niin, että ensimmäiset n. 500 km varaisin nämä ainoastaan pitkiksille ja puolipitkille. Sen jälkeen sitten uusi pari sisään ja vanhalle enemmän peruslenkkejä. Vähintään 800 km voi kyllä juosta pitkiksiäkin, miksei jopa pidempään – erityisesti jos pehmeämmällä alustalla juoksee. Tämä testi osui kyllä siinä mielessä nappiin, että kesällä, jolloin kenkä oli uusi, halusin juosta reippaammin asfaltilla niitä pitkiä siivuja ja nyt syksyllä, kun se on ollut jo parhaat päivät nähnyt, eletään vuodenaikaa, jolloin ei ulkona halua revitellä muutenkaan ja jolloin pitkikset voivat olla hitaampia.

Tekisinkö saman uudestaan? Ehdottomasti KYLLÄ. Hoka Clifton 6 on niin hyvä pitkiskenkä, että olisin ihan tyytyväinen, jos minulla olisi aina yksi pari niitä. Kenkää voi aina parantaakin, mutta tässä tapauksessa ei ole varsinaista tarvetta niin tehdä.

Miesten malli, Hokaoneone.eu

Kengän listahinta siis n. 140 euroa hieman kaupasta riippuen.

(Tästä parista en itse henkilökohtaisesti maksanut, mutta se ei vaikuttanut testiarvioihin.)