Tossutorstai: New Balance Hierro v5 – katu-uskottava trailkenkä

Newbalance.fi

New Balancen polkujuoksumallisto ei ole Suomessa kovinkaan tunnettu tai ainakaan itse en niitä kaupoissa ole pahemmin nähnyt. Nyt heiltä on tullut uutuus, jota soisi näkyvän, sillä samalla tavalla kuin Nike Pegasus 36 Trail Gore-Tex, niin tämäkin uutuus sopisi ulkonäkönsä puolesta erinomaisesti myös katumuotiin, lifestylekengäksi.

Painavahko, mutta vaimennettu

Newbalance.fi

Kengässä on uudesta 1080v10-mallista tuttu pehmeä FreshFoam X -välipohja, joten vaimennusta on runsaasti. Droppi 8 mm ja ulkopohjana puolestaan Vibramin hyvin pitävä MegaGrip-kumipohja, mikä löytyy myöskin Hoka Speedgoatista. Tuollainen nappulainen kuviointi tarkoittaa, että aika monella alustalla pito on hyvä. Tämä ulkonäkö, paksu pohja, vaimennus ja mukavuus tulevat toisaalta aika painavassa paketissa. Painosta tosiaan näkee sen, että jos hakee nopeaa polkukenkää, niin Hokan ja Niken mallistoista löytyy selvästi kevyempiä tossuja. Tämän tarkoitus ei ole välttämättä ollakaan mikään kisakenkä.

Ikäväkseni täytyy todeta, etten tiedä tämän kengän todellista painoa. Eri esittelysivuilla painoksi on esitetty 320 tai 324 grammaa, mutta Newbalance.fi sivustolla paino on peräti 359 grammaa. Jos se on tuo 320 gramman paikkeilla, niin se on minusta ihan jees. Jos vertaa talvella käytettäviin polku- tai nastalenkkareihin, niin tuo on ihan linjassa sen kanssa. Varsinkin jos juoksee kevyempää lenkkiä, ei sen tossun tarvitse olla mikään überkevyt. Samoin lifestylekäytössä tuo on ihan jees. Punnitsin tänä aamuna muutamia lifestylekenkiä. Nike AirMax 270 mm. painaa 302 grammaa ja se tuntuu kevyeltä. Monet nahkakengäthän ovat selvästi painavampia. Mielenkiintoista on se, että nyt jo kulunut NB 574 kenkäni painaa 329 grammaa ja olen pitänyt niitä mukavina ja sopivan kevyinä kenkinä kaupunkilomille. Eli kävellessä se mittari on vähän eri kuin juostessa. Jos nämä siis painavat sen 320 grammaa, se on ihan jees. 359 g olisi minusta liikaa juoksuun. Asiaanhan ei taida saada lopullista selvyyttä ellen näe tuollaisia kenkiä jossain ja pääse niitä punnitsemaan.

Lifestylekenkänä kenties erinomainen

Tuo kenkä näyttää siltä, että se sopisi erinomaisesti Etelä-Suomeen talvikengäksi. Henkilö, joka on pääasiassa sisätiloissa, mutta joutuu kävelemään ulkona silloin, kun siellä on lunta tai märkää, osaa arvostaa tuollaista nappulapohjaa. Nuo kengät ovat nimittäin todella hyvännäköiset. Toki tämä kuvissa näkyvä ei ole ainoa väritys, vaan kenkä tuli markkinoille nyt useassa eri värityksessä, mutta minusta tämä on ehdottomasti paras. Se sopii erinomaisesti tummansinisten farkkujen kanssa. Samoin alhaalla näkyvä naisten punainen versio on todella hyvännäköinen. Yksityiskohdat viimeistelevät aina kokonaisuuden ja tässä tapauksessa tuo, että on käytetty useita värejä ja laitettu tuollaiset erikoislaatuiset nauhat, johtaa minusta harmoniseen lopputulokseen. Kenkä näyttää modernilta ja hyvältä. Vaikka se on tavallaan juoksukenkä, niin se ei ole mikään sellainen eräjormavaruste, jota tarvitsisi hävetä, vaan nuo jalassa voi oikeasti lähteä vaikkapa baariin. Ne sopivat sellaiseen järeämpään katumuotiin, mikä on juuri tänä vuodenaikana omimmillaan. Voisin vaikka vannoa, että näitä kenkiä menee enemmän ei-juoksu- kuin juoksukäyttöön.

Päällinen on kuulemma jotenkin TPU-pinnoitettua materiaalia ja se tarkoittaa kaiken järjen mukaan sitä, että se olisi vettähylkivää. Tuo on myöskin hyvä juttu lifestylekäytössä, koska silloin sukat eivät välttämättä olisi läpimärät, vaikka kadulla olisi vähän loskaa tai saataisiin sadetta. Niinpä kaikkinensa pidän tätä todella onnistuneena lifestylemielessä. Tosin jotkut myyjät sanovat, että kenkiä on vaikea myydä lifestylekäyttöön, jos niissä ei lue Nike tai adidas. Osittain se voi olla niinkin, mutta toisaalta jos tulee hyviä malleja, niin ne voivat tulla äkkiäkin suosituiksi. On erikseen ne asiakkaat, joiden mielestä joku tietty logo tuo heti arvoa 50 euroa lisää sille kengälle ja toisaalta he, jotka katsovat pragmaattisemmin asioita arvioiden tossun ominaisuuksia ja ulkonäköä, eivätkä välttämättä samalla tavalla ole sidottuja yhteen tiettyyn brändiin. Fakta on se, että jos ei ole ollenkaan hyvännäköisiä ja mukavia kenkiä, on ainakin ulkona niistä markkinoista. Jos tuote on hyvä, niin sitten se on markkinoinnista ja myynnistä kiinni, saadaanko sitä ihmisten jalkoihin.

Myös juoksukenkänä mielenkiintoinen

Naisten malli. Newbalance.fi

Ei tossun aina kevyt tarvitse olla. Jos haluaa mennä rauhallisemmin, tehdä kevyempää lenkkiä tai edetä maastossa, jossa kovaa ei voi edes edetä, nämä kengät täyttävät paikkansa. Ainakin siinä tapauksessa, että ne tosiaan painaisivat sen 320 grammaa, mikä vielä muutama vuosi sitten oli ihan mukiinmenevä paino jollekin peruslenkkarille (Nike LunarGlide says hello). Se voi olla retkeilykäyttöä, samoin matkustuskäytössä kenkä voi olla paikallaan. Lomalla jos kävelee välillä kaduilla ja välillä jossain maastossa, niin tuo on erinomainen vaihtoehto. Samoin tilanteisiin, jossa ei tiedä, millaiset sääolosuhteet perillä ovat. Enkä unohtaisi myöskään mahdollisuutta käyttää tällaisia kenkiä silloin, kun juostaan tai vaikkapa sauvakävellään rauhallisesti useita tunteja. Mukavuus ainakin riittää ja pitoa löytyy. Parasta näissä on kuitenkin se ulkonäön mahdollistama monipuolinen käyttö eli niillä voi juosta, mutta ei ole pakko. Se tosin täytyy sanoa, että kenkä näyttää siltä, ettei se välttämättä ole kauhean mukava, jos on oikein kuuma sää, sillä päällinen ei näytä siltä, että se välttämättä hengittäisi hyvin. Tosin sekin on nyt puhdasta spekulointia, mutta noin lähtökohtaisesti tämä näyttää vähän viileämmän kelin kengältä. Noin lähtökohtaisesti pitäisin näitä tosiaan kevyempien lenkkien kenkinä niille lenkeille, jotka tehdään teiden ulkopuolella.

Hinta ja saatavuus

150 euroa on suhteellisen paljon noista kengistä. Se tarkoittaa premiumhintaa sekä lifestyle- että juoksukenkäkategoriassa. Niinpä aika moni ihminen varmaan haluaa varmistuksen siitä, että näistä kengistä pidetään ja että ne sopivat juuri hänelle ennen kuin ostopäätös tehdään. Senkin vuoksi toivoisi, että niitä saataisiin kivijalkamyymälöihin ja jos tuote on oikeasti hyvä, niin sitten vain kampanja kehiin maahantuojan toimesta, jolla saadaan ihmiset innostumaan ja New Balancen polkukenkiä ulos. Kun niitä näkyy katukuvassa, niin muutkin innostuvat. Niin se yleensä menee kaikissa tuotteissa. Jos jonkun olemassaolosta ei tiedä, niin ei se silloin kiinnostakaan. Tällä hetkellä näitä ei valitettavasti tosiaan näytä olevan kuin New Balancen sivuilla, joten tuohon toivoisi muutosta. Nämä ovat ehdottomasti sellaiset kengät, mitkä voisin ottaa milloin vain, sillä niille olisi todella paljon käyttöä juoksun ulkopuolellakin. Huippumuodikas kenkä, mielenkiintoinen uutuus ja juuri omimmillaan tähän vuodenaikaan ainakin Etelä-Suomessa. Syksyllä (ja keväällä) tällaisia myydään!