Luxuslauantai: Motorola Razr 2019 – se pienempi puhelin

Motorolan ns. simpukkapuhelin Razr on tehnyt paluun ja se millä tavalla Razr 2019 eroaa vanhemmista malleista, liittyy näyttöön. Tämän uuden Razrin näyttö on taittuva. Olen erittäin innostunut pienempikokoisen puhelimen markkinoille tulosta, joten vanhana Razrin käyttäjänä pohdin tässä, mikä uutuudessa on hyvää ja mikä huonoa.

Pienen puhelimen hyödyt

Nykyiset kännykät ovat valtavan kokoisia. Mittasin äsken nykyisen puhelimeni Sony XZ Premiumin mitat ja se on 155 mm pitkä 77 mm leveä ja 9 mm paksu. Tuo tarkoittaa sitä, että se on monesti liian pitkä ja jopa liian leveä, jos sen tahtoo ottaa mukaan. Jos ei ole takkia kesäisin tai mennessä iltatilaisuuteen, niin se ei tahdo mahtua taskuun tai jos se mahtuu, niin hyvin suuri vaara on siinä, että se putoaa taskusta sohvalle tai mikä pahinta, vaikkapa mereen. Puvun housujen taskut ovat pienet, sama koskee monia shortseja. Ei ideaalitilanne! Sen sijaan viime vuosikymmenen lopulla käyttämäni Motorola Razr v3 Dolce & Gabbana on mitoiltaan 98 mm pitkä, 53 mm leveä ja 15 mm paksu. Paksuutta lukuun ottamatta selvästi sirompi, joten se on helppo ottaa mukaan mihin vain. Toki siihen aikaan kännykän kamera oli surkea, joten kuvia ei juurikaan kannattanut ottaa, eikä pieni näyttökään oikein sopinut esim. netissä surffaamiseen, mutta aika oli toinen siihen verrattuna, missä nyt elämme. Painoakin näillä puhelimilla oli aika lailla erilailla. Motorola painaa 102 grammaa kun taas Sonyni vie vaa’an 190 gramman lukemiin saakka.

Miten Razr 2019 on toteutettu?

Vanhassa Razrissa oli näyttö molemmilla puolilla. Päällä näkyvässä pienessä ikkunassa ei oikeasti näkynyt juurikaan muuta kuin kellonaika ja jotain ilmoituksia. Kun kannen avasi, niin yläosassa oli näyttö ja alaosassa näppäimistö. Uudessa mallissa on päällä jälleen pieni näyttö, mutta kun luukun avaa, niin siellä onkin taittuva screeni eli se sisältää sellaisen uuden näytön tyypin, mitä Samsung ja Huawei ovat jo esitelleen uutuusmalleissaan ja kokeneet vastoinkäymisiä. Ne valmistajat eivät ole myöskään pyrkineet luomaan pienempää puhelinta, vaan isomman, kirjamaisen näytön.

Motorola.com

Mitoiltaan tämä uusi Razr on 94 mm pitkä, 72 mm leveä ja 14 mm paksu kokoon taitettuna ja aukinaisena pituudeksi tulee 172 mm, jolloin paksuus vähenee 7 millimetriin. Siihen vanhaan malliin verrattuna leveyttä on tullut siis pari senttiä lisää, muuten ollaan samoissa lukemissa, mutta olennaisempaa on miettiä tuota aukiolevan puhelimen mittoja. Se määrittää nimittäin sen, onko kännykkä nykyajan vaatimusten mukainen. Nykyisen puhelimeni näytön koko on 122 mm x 68 mm, joten vaikka uudessa Razrissa on entiseen tapaan sellainen lovi, mihin se toinen puoli taittuu ja siinä kohdassa ei luonnollisestikaan ole näyttöä, niin voidaan silti sanoa, että näyttö on pidempi kuin omassa puhelimessani ja hehän sanovatkin, että se on sellainen elokuvamallinen näyttö, jota varmaan voisi verrata mitoitukseltaan Sony Xperia 5:een, joka tuli hiljattain markkinoille. Tuo Sonyn puhelin on tietyllä tavalla käteensopiva, kun se on selvästi normaaleja flagship-puhelimia kapeampi ollen leveydeltään 68 mm, mikä on 4 mm kapeampi kuin tuo Razr 2019 ja 9 mm kapeampi kuin minun puhelimeni tai vaikkapa iPhone 11 Pro Max. Ei voida siis sanoa, että se näyttö olisi mitenkään liian pieni uudessa Motorolassa, se on vain kapeampi ja elokuvateatterihenkisempi kuin jossain suurimmissa kännyköissä.

Kamera on mielenkiintoinen, muttei tarpeeksi hyvä

Motorola.com

Kaikkia meitä kiinnostaa nykyisen kuvaaminen ja ensiksi sitä tietysti miettii, onko tästä siihen hommaan. Sanoisin, että siinä mielessä tämä kilpailee pari kolme vuotta vanhojen puhelimien kanssa. Hyvää on se, että se parempi kamera, joka on 16 megapixeliä toimii samalla myös selfiekamerana, kun luukku on suljettuna. Huonoa on se, että siinä on vain yksi linssi eli nämä Huawein, Applen, Sonyn, Googlen ja Samsungin uutuudet ovat siinä mielessä edellä. Softallisesti kuvaamisessa on jotain mielenkiintoisia asioita kuten spotcolor, mutta ei mitään sellaista, mikä saisi haluamaan juuri tämän puhelimen. Sanoisin, että hintaansa nähden ei ihan riitä, mutta toisaalta jos lähtee ulos tuon puhelimen kanssa, niin sillä pärjää vallan mainiosti.

Haluan, mutta haluanko juuri tämän?

Motorola.com

Lenovohan omistaa nykyään Motorolan kännykät. Minun kokemukseni Lenovon läppäreistä (edellinen mm. oli sellainen) on ollut myönteisiä, enkä vanhojenkaan Motorolan kännyköidenkään suhteen ikinä mitään ongelmia kokenut. Pikemminkin se oli niin, että puhelin oli uudenveroinen siihen saakka, kunnes akku hyytyi. Akut siis menivät niin huonoiksi, ettei virtaa enää riittänyt kuin hetken, mutta se ei millään tavalla liity sen laitteen laatuun. Niinpä olisin heti valmis tuollaisen puhelimen ottamaan, mutta asiassa on yksi mutta. Jos tuollainen puhelin maksaisi vaikkapa 500 euroa, niin se olisi no brainer. Se voisi olla vaikkapa kakkospuhelin siihen tarkoitukseen, jolloin tarvitaan pienempää puhelinta. Erityisesti jos esimillä vaihtaa liittymän luurista toiseen (tähän Motorolaan ei perinteistä sim-korttia saakaan). Näin kuitenkaan ei ole, vaan hinta Amerikassa tulee olemaan $ 1499, mikä on kyllä aika paljon rahaa. Jos puhelin sattuu täällä tulemaan myyntiin (mm. Ruotsi ja Saksa tuntuvat olevan maina sivuilla, joten me kuulumme rest of Europeen, eikä oikein tietoa ole, miten se täällä sitten on), niin se voi maksaa lähemmäs pari tonnia. Se on kyllä todella paljon. Varsinkaan kun sillä ei saa sitten kuin Snapdragon 710 prosessorin, eikä mitään nykyajan järeätä 855:sta. RAMia on sentään 6GB, muistia 128 GB ja mikä parasta, niin tarjoavat ilmaisen, rajattoman tallennustilan kuville. Siinä on siis monia hyviä juttuja, mutta tuo hinta hirvittää vielä tässä vaiheessa.

Entä jos näyttö hajoaa?

Motorola.com

Kuten sanoin, niin Samsungilla ja Huaweilla on ollut ongelmia taittuvien näyttöjen kanssa. Huaweilla näytön vaihto maksaa yli tonnin. Samsungilla sen saa korjattua ainakin Amerikassa $149 hintaan, mutta vain kerran. Jos kyseessä on semisti tyyppivika, niin sen jälkeen saa laittaa käden syvemmälle taskuun. Tässä Motorola on tehnyt fiksusti. He lupaavat korjauttaa puhelimen ilmaiseksi, jos tuo näytön mekanismi ei kestä ja screeni menee poikki taitteesta tai tapahtuu jotain muuta. Se on hyvä veto yhtiöltä, sillä uusissa teknologioissa on aina haasteensa ja pitää saada käyttäjiä. Siinä mielessä tuollaisen puhelimen voi hankkia hyvillä mielin. Toki Suomessa voi olla sellainen tilanne, ettei huoltopisteitä pahemmin ole ja kun tiedetään esim. miten joku Mobylife toimii, niin se kännykkä on siellä huoltoreissullaan ainakin pari viikkoa. Se tarkoittaa sitä, ettei oikein yhden puhelimen varassa voi olla. Toki jos on varaa noin kalliiseen puhelimeen, niin voihan sitä hommata vaikka sillä millisekunnilla, jolloin kännykkä hajoaa, jonkun väliaikaisen puhelimen, mutta siitä huolimatta se huolto voi olla vähän huonosti toimiva. Mikään iTapsa ei noita takuulla osaa korjata kauppakeskuksessa odottaessa, eikä Motorola sellaista diiliä tulisi tukemaankaan.

Tämä on puhelimen tulevaisuus

Motorola.com

On hienoa, että tulee erilaisia laitteita, ettei se ole se yksi ainoa totuus, että puhelimen pitää olla jättiläismäinen. 2012 Slushin iltatilaisuudessa juttelin Jollan toimitusjohtajan kanssa ja sanoin, mikseivät he yrittäisi erottautua kilpailijoistaan tekemällä pienemmän puhelimen, joka sopisi iltakäyttöön. Hän sanoi, ettei kannata, kun kaikki ihmiset haluavat ison puhelimen. Tuo on osoittautunut olevan paikkaansa pitämätön näkemys, sillä siitä kertoo esim. se, että monet ostavat vanhemman iPhonen sen takia, koska sitä kautta saa pienempikokoisen luurin. Siitä on jopa YouTubessa ollut juttua. Nyt tulee aidosti pienempi puhelin. Se ei ole oikeasti niin pieni kuin se vanha, koska se on pari cm leveämpi eli se ei mahdu aivan yhtä kapeaan taskuun kuten vaikkapa johonkin juoksushortsien taskuihin tms. ja omituisinta on se, että paino on tuplaantunut. Uutuus painaa 205g, kun se vanha painoi 102g. En tiedä, mistä tuo painonlisäys johtuu, sillä tuolla painolla puhelin on painavampi kuin minun nykyinen kännykkäni ja lähes isoimpien iPhonien painoluokassa. Tuo on pieni miinus, sillä se voi ohuemmassa taskussa tuntua vähän samalta kuin olisi kivi fikassa, mikä tietyllä tavalla haittaa esim. juostaessa, mutta siitä huolimatta se on pienempi ja se sopii silloin paljon paremmin mukaan otettavaksi, kun lähtee vaikkapa terassille tai veneilemään tai fillarilenkille tai johonkin iltatilaisuuteen. Minulla esimerkiksi ei ole yhtään maantiepyöräilyn paitaa, jossa olisi vetoketjullista taskua ja pitkä puhelin on sellainen, minkä uloslentämistä takataskusta aina pelkää. Pienempikokoinen puhelin olisi mukavasti taskun pohjalla.

Tämä on siis ehdottomasti puhelimen tulevaisuus, että tulee tuollaisia taittuvanäyttöisiä kännyköitä. En ole varma, millaiseksi tilanne muodostuu, mutta varmaa on se, että jatkossa kaikilla ei ole enää samannäköiset kännykät. Moni valitsee sitten, minkä mallista puhelinta käyttää, mutta joillekin voi olla tarvetta sekä isolle että pienelle kännykälle. Tämä oli rohkea ja hyvä veto Motorolalta nyt. Aikanaan firma oli lähes konkurssissa, kun tuli se alkuperäinen Razr, joka mullisti puhelinmarkkinat ja teki heistä yhden suurista jälleen. Sen jälkeen eivät pystyneet uudistumaan, BlackBerryt ja iPhonet veivät Amerikassa asiakkaat. Viime aikoina heiltä on tullut ihan hyvälaatuisia Moto-sarjan puhelimia, mutta niistä ei ole tullut suosittuja. Tässä on nyt mahdollisuus. Täytyy toki tiedostaa se, että ensimmäinen malli on superkallis, mutta jos saisivat tuotua markkinoille jatkossa halvempia tuotteita ja siinä vaiheessa kun voidaan todeta hinnan puolittuneen, niin tuo alkaisi olla jo todellinen vaihtoehto monelle.

Hieno innovaatio, mielenkiintoinen tuote, well done Motorola! Puhelimessa on jopa retromoodi heille, jotka haluavat soittaa kuten silloin joskus. Itse en kuitenkaan tätä ensimmäistä mallia vielä hankkisi. Speksit eivät ole vielä ihan riittävän vakuuttavat, koska hinta on niin kova. Kun hinta tulee alas ja puhelin paranee eli sanotaanko vaikkapa 2-3 vuoden sisällä, niin silloin tuo voi olla todella kova juttu. Tosin en usko, että tänä päivänä enää Motorola niillä markkinoilla silloin yksin pääsee mellastamaan, sillä huhujen mukaan ainakin Samsungilta on tulossa jotain vastaavaa.