Näin ostat Black Fridayna?

Huomenna on Black Friday, jonka pitäisi olla vuoden suurin ostojuhla, mutta eihän se niin ole. Tarjouksia ei ole pelkästään Black Fridayna (ja) Cyber Mondayna, vaan nykyään jo koko viikon. Niinpä on turha listata jotain yksittäisiä tuotteita, mitkä ovat hyvässä diilissä, sillä osa voi olla vain tiettynä päivänä. Fiksumpaa on käydä läpi ne periaatteet, joilla jokainen juoksija löytää itse parhaat diilit. Tässä omat vinkkini.

 1. Ei ole pakko ostaa
  Minusta parhaiten näistä päivistä selviää sillä tavalla, että tiedostaa, ettei ole pakko ostaa mitään. Itselläni on sen verran hyvä tilanne juoksuvarusteiden osalta, etten aio ostaa mitään ja vaikka tilanne ei olisikaan sellainen, niin lähtisin sillä asenteella katselemaan, että ostan vain, jos diili on oikeasti mielenkiintoinen.
 2. Tunne hintataso, Black Friday -hinta voi olla kalliimpi
  Verkkokaupat ovat siinä mielessä kettuja, että Black Friday -hinnat voivat sisältää valtavan määrän nimikkeitä, joista osassa on mitätön alennus. Sivustosta riippuen haku ei välttämättä edes mahdollista sellaisten suodattamista pois hakutuloksista, vaan vaatii vähän kärsivällisyyttä käydä läpi ne kaikki. Silloin jos tietää, mitä joku tuote kuuluu maksaa, havaitsee helpommin ne diilit, jotka ovat oikeasti hyviä tarjouksia.
 3. Älä ole yhden myyjän varassa
  Missään nimessä ei kannata katsoa vain yhden myyjän sivustoja, vaan jos vaikkapa juoksukenkiä hakee, niin kannattaa ehdottomasti tsiigata kaikki keskeisimmät sivustot kuten Intersport.fi, Stadium.fi, XXL.fi, Sportamore.fi, Zalando.fi, Sportsshoes.com sekä valmistajien omat sivut. Sykemittareiden suhteen puolestaan kannattaa katsoa paitsi valmistajien sivut, niin lisäksi Verkkokauppa.com, Gigantti.fi ja Power.fi. Noilla pääsee alkuun. Joku oikein innokas surffaaja saattaa löytää laajemmallakin skaalalla mahdollisuuksia samalla kun katsoo televisiota.
 4. Alennuksen pitää olla tuntuva
  Jokainen päättää tietysti itse sen, mikä on tuntuva alennus omasta mielestään. Jos koko valikoiman normaalihintaisista tuotteista saa 25% alennuksen kuten vaikkapa Stadiumin sivuilla, niin minusta se on aika normietu, jollaisia on koko ajan. Sen sijaan se, jos jo valmiiksi alennetuista tuotteista saa 30% alennuksen kuten Niken sivuilla, niin se on jo sellainen veretseisauttava vaalivoitto, mitä kannattaa jo alkaa harkita. Pieniä alennuksia kuten juoksutapahtumat tekevät, ei kannata edes tarjota, sillä ne eivät hetkauta ketään, mutta suuret alennusprosentit houkuttelevat törsäämään. Itselläni se minimi menee ehkä 40% alessa, jolloin koen, että siinä on jo Black Friday -henkeä.
 5. Joululahjoissa palautussäännöt olennaisia
  Nyt voi olla fiksua hankkia joululahjoja (itselläni ei ole tänä vuonna ideoita, joten jäänee viime hetkiin), mutta silloin jos niin tekee, kannattaa ottaa selvää, miten niitä tuotteita saa palauttaa. Jossain kaupoissa on esim. 100 päivän avoin kauppa, mutta sitten on sellaisiakin, missä palautus pitää tehdä 14 päivän sisällä. Nuokin voivat nyt tarjota joulun vuoksi mahdollisuutta palauttaa tai vaihtaa vielä tammikuussa, mutta se kannattaa selvittää ennen kuin tilaa.

Mitä itse olisin tilannut?

No jos mennään siihen, mitkä tuotteet olisi itsellä tarttunut ostoskoriin, jos olisin ollut ns. ostohousut jalassa, niin tässä muutama valinta, jotka kuvastavat edellä mainittua filosofiaa

 1. Nike.comin diilit
  Kuten sanottua, niin Nikelta saa nyt 30% lisäalennuksen alennetuista tuotteista koodilla ADDON30. Tuolloin tuota lisäalea voi käyttää mukavasti vipuvartena. Siellä on paljon tuotteita, joihin on alunperin laskettu 30,3% alennus ja kun lisätään tuo lisäalennus, niin alennusprosentti onkin yht’äkkiä 51,25%. Jokainen tajuaa, että se kannattaa hyödyntää (paitsi minä, jolla on juuri nyt riittävästi Nikenkin kenkiä). Toimitukset ovat ilmaisia, jos summa yli 50 euroa ja aina Plus-jäsenille. Tässä esimerkkejä diileistä.

  Nike Pegasus 36 63,33€, Nike Vomero 14 75,23€, Nike Epic React 2 Flyknit 80,13€ (sama kenkä halvempi esim. Zalandossa), jotka ovat kaikki hyviä tarjouksia, mutta otan tässä silti kaksi täysin poikkeuksellista huippudiiliä esille:

  Naisten Pegasus Turbo 2, 96,93€
  Jostain syystä premiumkengissä naisten koot tuntuvat jäävän helpommin myymättä. Niiden kysyntä on ehkä selvästi miesten malleja alhaisempaa, joten naisille tulee useammin poikkeuksellisia diilejä. Niinpä miesten Turbo ei ole Nikella uudemman version osalta alessa, mutta naisten kengästä löytyy kolme väritystä tähän huippuhintaan. Itsellänikin on nuo Turbot, alkukokemus on positiivinen, mutta näin edullista hintaa en ole nähnyt koskaan.

  Nike Vaporfly 4% Flyknit, 134,03€
  Uudempi malli Next% on parempi kuin 4%. Syynä tähän mm. paremmin sadekeliin toimiva päällinen ja pohja, hieman matalampi droppi, mikä lisää vakautta sekä ZoomX-välipohja-aineksen isompi määrä, mikä parantaa entisestään vaimennusta, mutta jos ajatellaan sitä, että alkuvuodesta vielä kaikki huippumaratoonaritkin juoksivat 4%:lla ja sen saatavuus oli heikko ja verrataan tähän tilanteeseen, missä nyt olemme eli 275€ kisakenkää on myynnissä 134 eurolla, niin onhan se huikea diili. Muutkin huomaavat sen, sillä koot loppuvat nopeasti. Eilen oli vielä omaakin kokoani yhdessä kolmesta värityksestä ja nyt sekin on mennyt, mikä tietysti johtuu kaltaisistani juoksijoista, jotka rummuttavat asiaa. Itsekin jaoin eilen parissa kansainvälisessä Facebook-ryhmässä tuota diiliä.
  undefined
 2. adidas Ultra Boost 19 / Stadium, 99,99€
  Adidaksen sivuilla Black Friday -tarjouksessa UB 19 maksaa 119.97€. Stadiumissa sen sijaan ko. kenkä on tarjouksessa 99,99€. Se ei ole mikään varsinainen Black Friday -tarjous heillä, mutta erinomainen diili. Uusi 20 malli on tulossa, mutta erot ovat pienet, joten jos haluaa juoksuun tai lifestyle käyttöön paljon Boostia, niin tässä on hyvä diili. Koot menevät kanssa tuolla, mutta ainakin yhdessä värityksessä Kampin liikkeessä näyttäisi olevan minun kokoani. Verkossa kokoja vähän huonommin jäljellä, mutta jos löytyy niin toimitus ilmainen, kun tilaa liikkeeseen.
  undefined
 3. Naisten Hoka Tracer 2 / Sportsshoes.com, 58,47€
  Sportsshoes.com lisää joka päivä tämän viikon ajan vähintään 50 uutta tuotetta noihin diileihin, joten aiemmin tulleista voi olla koot enemmän loppu kuin uudemmista ja varusteita tuntuu olevan vähän enemmän kuin kenkiä, mutta siellä on minusta ainakin kaksi todella poikkeuksellisen hienoa tossutarjousta, joista molemmat naisille. Nämä Tracerit ja sen lisäksi Saucony Freedom ISO 2 samaiseen 58,47€ hintaan (norm. 169,99€). Kumpikin on täysin poikkeuksellisia diilejä, vaikka pitää huomioida se, että toimitukset eivät heillä ole enää ilmaisia. 7,95€ maksu tulee päälle alle satasen tilauksiin ja 3,95€ yli satkun pumsseihin.

Yhteenveto

Jokainen varmaan haluaa ja osaa etsiä itse juuri hänelle sopivimmat tarjoukset. Sen vuoksi halusin käydä läpi vähän niitä periaatteita, joilla tätä asiaa kannattaa lähestyä ja osoittaa, että tuntuvia tarjouksia kyllä löytyy. Esim. Hoka Clifton 6 Inter Sportin verkkokaupassa hintaan 109€, norm. 140€, josta vielä 20% pois eli 87,20€ plus 4,95€ pk voi kiinnostaa joitakin juoksijoita, mutta toisia ei – varsinkaan kun kaikkia kokoja ei ole tarjolla. Sama koskee toista mielikenkääni New Balance Beaconia, joka on siellä alessa 79,90€, jolloin BF20-koodin jälkeen jäisi maksettavaksi 63,92€ plus pk. Jokainen arvioi itse, mikä on omasta mielestä hyvä diili, joten parasta vain toivottaa onnea ja ostamisen iloa.

Loppuun pitää vielä todeta se, että nuo Ben Parkesin käyttämät Ron Hill Merino glovesit sieltä Sportsshoes.comilta kiinnostaisi ihan kybällä koossa M, mutta jos miettii, että ne maksavat 11,69€, norm. 25,73€, niin ei siihen oikein 7,95€ postikuluja ole mielekästä maksaa. Eli omalta osaltanit Black Friday, Cyber Monday, Black Week, Cyber Week jne. jäävät hyödyntämättä kokonaan.