Brooks Launch 100 km – mihin käyttöön sopii?

Minulla on ollut aika paljon eri kenkiä nyt testattavana, joten on mennyt 2,5 kk kunnes olen saanut edes 100 kilsaa kasaan Launcheilla. Eilisen 18 km lenkin jälkeen lukema näyttää 110 kilometriä. Osin se johtuu tietysti siitä, että olen juossut syksyn mittaan aika paljon ulkona, jossa Hoka Clifton 6 ja Nike Vomero 14 ovat pääasiassa vuorotelleet ja sisällä puolestaan olen hyvin laajalti kokeillut eri kenkiä, mitkä ovat suht samaan aikaan tulleet kehiin. Toisaalta on myöskin todettava, etten ole vielä löytänyt sellaista selkeätä roolia näille kengille, koska näissä on paljon hyvää, mutta yksi huono puoli.

Kuntoilijan maratonkenkä!

Tässä kengässä on loistava pohja. Päkiän kohdalla olevien urien vuoksi pohja on mukavan joustava ja keskiosassa oleva ristikko tuo tarvittavaa jämäkkyyttä. 2010-2012 Baltsu olisi käyttänyt tätä mielellään maratonkenkänä. Painoa on nimittäin 265 grammaa, joten se sopii loistavasti kisakengäksikin pitkälle matkalle silloin, jos ei juosta kovinkaan nopeita aikoja.

Samoin kaikkien Brooksin mallien pohjakuviointi ja runsas kumimäärä tarkoittavat sitä, että tämä sopii hyvin hiekkateille eli jos kisassa on hiekkapintaisia pätkiä, niin ei haittaa. Itse tosin kun en tätä kenkää enää nykyään kisakenkänä käyttäisi, niin tulisi mieleen, että joku fartlek-tyyppinen lenkki hiekkatiellä tai jossain vastaavassa ympäristössä olisi omimpiaan juuri näille kengille. Tammisaaren varuskunnan ja maantien välissä kulkeva kumpuileva kuntorata olisi juuri sellainen paikka, missä näillä olisi mukava juosta. Vaihtelevia pinnanmuotoja koko ajan, muttei mitään jyrkkiä mäkiä eli kiva tykittää erilaisilla vauhdeilla. Kengästä löytyisi pitoa ja asfalttia pehmeämmällä alustalla tossu, jossa on hyvä maakontakti ja -tuntuma, olisi hyvä valinta.

Ei ehkä yleiskenkä, mutta…

Kenkä on vähän keventynyt viime vuosina, minkä vuoksi tämä ei ole samalla tavalla yleiskenkä kuin Launch 3 oli, eikä edes siten kuten Pegasus 36 on. Minusta tämä on vähän turhan kovan tuntuinen nykyisellään asfalttipitkiksille. Niinpä sellaista tunnetta, että näillä voisi juosta kaikki lenkit, ei enää ole kuten oli niissä kolmosissa. Tosin Brooks on saattanut haluta tehdä sen tarkoituksella, jotta hieman kalliimpi ja vaimennetumpi Ghost menee kaupaksi. Sitä voisi ajatella, että Ghostilla juokseva juoksee sitten ne nopeammat lenkkinsä mukaan lukien reippaammat pitkikset tai ainakin puolipitkät näillä. Sen sijaan henkilö, joka asuu jossain maalla ja juoksee pääasiassa jossain metsässä tai hiekkateillä, voi ajatella toisin ja pitää näistä yleiskäytössä.

Sisällä olen kokeillut näitä Body Attack ja HIIT -ryhmäliikuntatunneilla. Se on ihan ok molemmissa. Sanoisin, että Body Attackin hypyissä käyttäisin mieluummin pehmeämpää kenkää kuten New Balance Beaconia, jotteivat jalat olisi kipeät seuraavan päivän pitkiksellä ja HIITissä pidän enemmän Nike Epic Reacteista, mutta Launch sopisi kyllä molempiin lajeihin hyvin. Sama koskee tietysti juoksumattoa. Näissä ei ole enää päkiässä niin paksua kerrosta kumia kuin mitä kolmosissa oli. Silloin päkiän kumikerros oli minusta liiankin paksu matolle, mutta asfalttikäytössä se kumikerros oli hyvä, hiekalla pitävä ja toisaalta kului käytössä ohuemmaksi. Niinpä toivon, että näissä on kestävämpää materiaalia tuo kumi, sillä jos se on yhtä kuluvaa kuin niissä, niin tämä ohuempi kumikerros menee asfaltilla puhki. Joka tapauksessa tämä on tälläisenään loistava valinta juoksumatolle. Tuntuma alustaan on erinomainen, kenkä tuntuu tasapainoiselta, joustavalta ja riittävasti vaimennetulta. Ei ole esim. sellaisia ongelmia, mitä DS-Trainerin kanssa oli, koska se oli pohjapainoinen ja liian jäykällä pohjalla varustettu.

Mitoitus on muuttunut

Näiden kenkien mitoitus on eri kuin kolmosessa. Ne olivat todella suipot. Laitoin kerran vahingossa liian paksun sukan ja pikkuvarvas hinkkasi päällisen sivusta rikki. Se päällinen olikin erinomainen helteelle ohuutensa vuoksi, mutta kengän malli oli sellainen, että se edellytti aika ohuiden sukkien käyttämistä. Nike Pegasus 34 oli siihen verrattuna täysin erilainen, kun niissä ei ollut mitään väliä, mikä sukka oli jalassa ja kenkä toimi aina. Nyt mentäessä tähän kutosmalliin, mitoitus oli muuttunut täysin. Kenkä ei ole enää yhtä suippo ja lisäksi koko on muuttunut. Se mikä oli silloin pituudeltaan 43, onkin nyt 42,5. Itseasiassa tämän 2019 vuoden Brookseissa 42,5 tuntuu olevan kaikissa malleissa samankokoinen kuin Niken 43. Se on siinä mielessä jännää, että joillain valmistajilla koot muuttuvat vuosien välillä.

Päällinen pilaa kengän

Sata kilsaa 2,5 kuukaudessa ei ole paljon, vaikka olisi kuinka paljon muita kenkiä käytössä. Miksen siirtänyt näitä ulos silloin, kun siirsin Rinconit sisään, kun ne tuntuivat päälliseltä kylmille keleille liian ohuilta tai miksen ole juossut näillä matolla esimerkiksi pitkiksiä? Syy johtuu tuosta päällisestä, joka on epäonnistunut ja näiden kenkien suurin tai kenties ainoa heikkous.

Ensinnäkin päällinen on jotenkin paksumpi kuin kolmosessa. Siellä alla on toinen kerros, mutta se on tuttua esim. Pegasus 35:stakin, joten ei se haittaa. Ei se liian kuuma ole lämpimissä olosuhteissakaan, mutta siellä on jotain muuta todella häiritsevää. Luulin itseasiassa eiliseen asti, että päällinen on liian paksu ja se makaa sitä kautta varpaiden päällä. Mietin antaako se periksi ja muotoutuu, jolloin se jossain määrin häiritsevä fiilis katoaisi, mutta kun niin ei tapahtunut, niin tutkin myöhään illalla tossun sisäpintaa tarkemmin ja kävi ilmi, että tuohon kuvaan piirtämäni viivan yläpuolella siellä sisäpinnassa on kumiosa. Se on jonkinlainen vahvike, jollaisia aikanaan laitettiin kengän ulkopuolelle, eikä sisäpuolelle. Tuo aiheuttaa sen, että se sisätila on vähän matalampi ja tilanne johtaa siihen, että varpaiden päät tuntuvat ottavan juuri siihen reunaan. Minusta tuo on suunnitteluvirhe. Ei kenkä isompikaan voi olla, sillä jos jalka olisi taaempana, niin silloin päkiä olisi väärässä kohdassa (kokeilin ½ numeroa isompaa ja se tuntui todella isolta). Uskon, että Brooks on korjannut sen, sillä 2020 vuodeksi tuleva Launch 7 on ilmeisesti pohjan ja välipohjan osalta samanlainen kuin tämä, mutta päällinen on muutettu. Jos ja kun se kenkä tulee kauppoihin, niin kannattaa kokeilla sitä sisäpintaa ja katsoa, onko siellä se kumikerros vai eikö.

Miten käytän kenkää jatkossa?

Kiva kenkä, jolla olisi mukava juosta, mutta joka aiheuttaa kynsille potentiaalisia ongelmia. Kerran oli paksummat sukat ja yksi kynsi meni mustaksi. Muilla lenkeillä mitään tuollaista ei ole käynyt, mutta koko ajan on vähän sellainen outo fiilis, koska tunnen jonkun koskevan varpaiden reunoihin. Niinpä pitkät lenkit ovat ehdottomasti poissuljetut. Samoin tulen jatkossa käyttämään näiden kenkien kanssa ohuimpia sukkia mitä minulla on, sillä kenkähän on mukava sisältä. Itseasiassa tekisi mieli hommata jotain ultraohuita juoksusukkia, mutta niitä ei Suomessa ole oikein kaupoissa.

Lenkkien pituuden suhteen nämä kengät tulevat olemaan minulla sellaisilla 10-18 km matkoilla. Voisi ajatella esim. aamulenkkejä. Beaconit ovat niin hyvät palauttaville lenkeille, joten on sääli kuluttaa ne nopeasti loppuun, joten sellaisina aamuina, jolloin edellisenä iltana ei ole tullut juostua tehotreeniä, laittaisin varmaan mieluummin Launchit jalkaan. Iltaisin puolestaan nämä sopivat minusta parhaiten sellaisiin treeneihin, jotka ovat niitä peruslenkkejä. Eivät palauttavia, mutta eivät toisaalta veto- tai tempotreenejäkään. Hieman reippaammille pk-vauhdeille. Nämä tulevat siis olemaan kevääseen saakka mattokäytössä, jonka jälkeen hyvin todennäköisesti siirrän ne ulos ja juoksen esim. Baltsu 8K reitillä vauhdikkaampaa lenkkiä tai jopa jotain 2000m vetoja.

Yhteenveto ja vertailu muihin

Kenkä on peruslenkkari, joka ajaa asiansa aika hyvin kaikessa käytössä, mutta ei ole missään huippu. Jos vertaan eri tyyppisiä lenkkejä, niin aina jokaiseen harjoitukseen löytyy joku kenkä, joka on parempi, mutta toisaalta varsinkin kuntoilijoille ja aloittelijoille tällainen tossu on hyvä, sillä sitä pärjää tyyliin niin, että on yksi pari, joka tätä vaimennetumpi ja tämä sitten se nopeampi vaihtoehto. Omassa käytössänikin tämä kävisi aika laajalla skaalalla ja varsinkin silloin, jos ei jaksa vaihdella kenkiä salilaukussa, vaan juosta vaikka monena iltana peräkkäin samoilla kengillä tai jos ei ole etukäteen miettinyt, minkä treenin tekee, niin nämä sopisivat. Se perhanan kumiosa siellä sisällä vain pilaa sen fiiliksen, minkä muuten hyvä kenkä toisi. Se ei ole kynnyskysymys, jos käytän ohuita sukkia, enkä juokse liian pitkiä lenkkejä, mutta siitä huolimatta: se on pirun typerästi suunniteltu tuolta osin.

Seuraava raportti näistä tulee todennäköisesti vasta sitten joskus keväällä, jolloin juoksen niillä jo jossain ulkosalla.