New Balance Beacon 100 km – paras palauttavien lenkkien kenkä

119 km juostu New Balance Beacon parillani ja täytyy todeta, että olin täysin väärässä tämän kengän suhteen. Luulin, että Beacon olisi reippaille lenkeille ja kenties nopeammille pitkiksille sopiva kenkä, mutta ei se olekaan niin. Kun ne laittaa jalkoihin, tuntuu, ettei olisi kenkiä ollenkaan ja on sellainen energinen ja nopea olo. Sen takia moni käyttää Beaconeita esim. maratontossuina, mutta minusta ne eivät ole nopeat kuitenkaan. Olen kokeillut kenkiä niin ryhmäliikuntatunneilla parketilla kuin juoksumatolla sekä juosten salin kovalla alustalla ja lopputulos on se, että on sellainen fiilis, että jäisi vähän telineisiin, jos yrittää mennä kovempaa. Eivät nämä kyllä löysät ole, vaan responsiivinen, joten siinä mielessä ymmärrän ajatuksen, että kevyellä, responsiivisella kengällä voisi juosta kovaa, mutta minusta se ei ole silti tarpeeksi kimmoisa siihen, vaan on parempia kenkävaihtoehtoja. Niinpä en itse kyllä näitä nopeisiin treeneihin tai kisoihin käyttäisi, mutta toisaalta pk-lenkkien ja erityisesti palauttavien lenkkien kenkinä ne ovat todennäköisesti parhaat tossut, mitkä minulla on koskaan ollut.

Kevyt kenkä ja palauttava lenkki, miten mahdollista?

Voi olla, että se vaatii vähän kokemusta, että pystyy juoksemaan 215 grammaisella kengällä riittävän hiljaa palauttavia lenkkejä, eikä tee mieli revitellä, mutta jos malttia on niin se on oikeasti mahdollista löytää näin kevyt kenkä, joka on omimmillaan juuri kevyille lenkeille. Syynä on se, että tuossa tossussa on todella paljon vaimennusta, paksu pohja ja keveyden vuoksi juokseminen on vaivatonta. Niinpä Beaconeilla on mukava juosta, jos jalat ovat treenistä väsyneet. Erityisesti juoksumatolla on sellainen tunne, ettei ole mitään syytä, miksi sen kengän pitäisi olla painavampi, mutta ei tuolla ulkonakaan tarvitse olla enempää vaimennusta, mitä näissä on. Itseasiassa jos vaimennusta on liikaa, niin silloin palauttavasta lenkistä tulee työläs, koska vauhtia on vähemmän ja sitä kautta myös voimaa vähemmän siihen askeleeseen. Niinpä käytän palauttaviin lenkkeihin joko kuluneita vaimennettuja kenkiä kuten vaikkapa Hoka Cliftoneita tai sitten uusia tällaisia hieman vähemmän vaimennettuja, mutta kuitenkin riittävän pehmeitä tossuja.

Hyvännäköinen, mutta likaantuu helposti

Kenkä on hyvännäköinen, mutta päällinen on sellaista knittyyppistä materiaalia kauttaaltaan, että lika tarttuu siihen herkästi, eikä se lähde oikein puhtaaksi millään. Sain salilaukussa märistä flipflopeista jotain mustaa tuohon toiseen kenkään ja vaikka yritin sitä hinkata kun huomasin sen lian muutama päivä myöhemmin, niin eihän se lähtenyt mihinkään tai no vähän lähti, mutta samalla huomasin, että tossusta lähtee värikin, joten enempää en halua sitä hinkata. Samaten pohjat ovat todella valkoiset, sitä FreshFoam GC -välipohja-ainesta, joten ne kyllä likaantuvat ulkona juostessa huolella. Jo pelkästään juoksumatollakin niihin tarttuu juoksumattopölyä, joka on sellaista mustaa irtonaista tomua, joten on huomattava se, että uutena hyvännäköinen kenkä voi olla hetken päästä aika nuhruinen. Uudessa mallissa Beacon v2:ssa tilanne ei ole sama, mutta minusta tämän ykkösmallin päällinen on mukavampi, joten jos pitäisi valita, niin ottaisin kyllä tämän yhä mieluummin ja ehdottomasti tällaisessa kirkkaassa värityksessä. Nythän näitä olisi joitain kokoja ollut Inter Sportin verkkokaupan Black Friday -diilissä vielä tarjolla 63-64 eurolla tässä punaisessa värityksessä. Pidän tästä punaisesta, koska se värisävy hohtaa todella neontyylisesti. Samoin kirkkaan sininen on hyvä, mutta sitä en ole nähnyt koskaan Suomessa myynnissä. XXL:ssä myynnissä ollut harmaa oli kanssa ihan jees. Sen sijaan musta oli sellainen, että se näytti vähän mitäänsanomattomalta. Kaiken kaikkiaan kenkä on minusta hyvännäköinen.

Pohja on riittävän pitävä

Joku voisi ajatella, miten tällaisella pohjalla pärjää, missä ei ole kumia lähes ollenkaan, mutta nuo ovat kyllä aika imukuppimaiset kuvioinnit, joten kyllä tämä ulkonakin asfaltilla toimii hyvin. Ei välttämättä hiekkateille niin omiaan, mutta normaaliin kaupunkijuoksukäyttöön sopii erinomaisesti, samoin tosiaan juoksumatolle ja salille. Toki se pohja voi jonkin verran kulua, mutta kun materiaalia paksupohjaisessa kengässä on näin paljon, niin ei se kuluminenkaan niin paljon häiritse. Samahan se on tilanne Epic Reactissakin, että pohja on pääasiassa sitä Reactia (okei ihan kärjessä ja aivan takana on hieman kumia) ja se on vielä sileämpää kuin tämä ja Nike sanoo, että se pohja kestää ainakin 500 mailia hyvin. Jos ei ole kovin raskas askel, niin ei sitä kumia välttämättä joka kenkään edes kaipaa. Toki onhan tässä kantaosassa kaksi palaa ja päkiän kohdalla kolme palaa kumia, joten ehkä se on sitten niin, että pohja kuluu juuri niistä kohdista. Itselläni on tosin sellainen kokemus, että yleensä omat tossuni kuluvat ihan sieltä kärjestä. No, aika näyttää.

Mitä vaihtoehtoja tässä kategoriassa?

Sanoin tällä kokemuksella, että Beaconit kilpailevat Hoka Rinconeiden, Saucony Kinvaroiden ja Nike Epic Reactien kanssa kenkänä, jossa on verrattain alhainen paino, mutta hyvä vaimennus. Nämä kengät ovat kaikki hieman ominaisuuksiltaan erilaisia, eivätkä kaikki sovi jokaiselle, mutta jokaisessa on hieman samoja piirteitä.

Itse tulen jatkossakin Beaconeita käyttämään pääasiassa palauttaville ja kevyille lenkeille – todennäköisesti aika usein aamulenkeille, mutta myös iltatreenit kevyinä päivinä tulevat kysymykseen. Samoin sellaiset kerrat, jolloin yhdistän salitreenin ja lenkin. Harva kenkä on yhtä mukava jalassa kuin Beacon, joten sellaiset jalassa on kiva hengata salilla. Samoin Body Attackissa saatan näitä jatkossakin käyttää. HIITiin ne ovat vähän liian pehmeät jotenkin, en saa ponnistukseen tehoa.

Kestävyys vielä kysymysmerkki

Jotkut ovat sanoneet, että Beaconeiden vaimennus katoaa nopeasti. Minä en osaa tietenkään vielä ottaa yhtään asiaan kantaa, mutta sen olen huomannut, ettei ihmisten arvioihin voi luottaa. Olen aiemminkin kuullut juttuja, että joku kenkämalli kestää huonosti. Sitten olen hankkinut sellaiset, juossut niillä tuhat kilsaa ja ne ovat silti olleet vielä hyvässä kunnossa, joten asia pitää testata itse. Toivon, että näissä ryhdikkyyttä ja vaimennusta riittää vielä silloinkin, kun enää näillä juokse, sillä ne ovat niin mukavat, niin helppo laittaa jalkaan ja niissä on varvastilaa mukavasti, joten haluaisin oikeasti nämä kengät sellaiseen käyttöön, mitkä laitan jalkaan salilla tehdyn pitkiksen jälkeen. Nyt siinä käytössä on vanhat Niken Lunarglide 3+:t, joilla juoksin 1000 km 2012-13. Sen jälkeen ei ole yhtä mukavia kenkiä löytynyt. Matolla tehtyjen pitkisten jälkeen jalat ovat nimittäin turvonneet, joten sitä haluaa erityisen mukavat tossut jalkaan, enkä ole oikein sellaisia sen jälkeen mistään löytänyt. Tässä olisi sopiva siihen, mutta voihan olla, että kenkä pettää jo ennen sitä. Aikanaanhan niin kävi Lunarglide 4:lle. Niissä petti se tossun rakenne. Vaimennusta olisi vielä ollut, mutta tossu oli käyttökelvoton.

Yhteenveto

Tämä voi olla urheilukaupan myyjälle vaikea myytävä, kun on vaikea sanoa, onko se kala vai lintu ja se voi olla eri juoksijalle eri käyttöön sopiva, joten sitä voi olla vaikea kategorisoida ja suositella, mutta omalta kohdaltani sanoisin, että se on minusta paras kenkä, mitä tiedän tuollaisille kevyille tai palauttaville lenkeille, jotka kestävät sen 45-75 minuuttia. Esim. eilisaamuna juoksin 10 km at 5.23 min/km ja tänä aamuna 12 km at 4.54 min/km. Molemmilla kerroilla sellainen tunne, että jaloissa on juuri oikeat kengät sille lenkille.