Tossutorstai: adidas Ultra Boost 20 – tyylikkäämpi kuin 19

Adidas.com

Adidas uudisti viime vuonna suositun Ultra Boost -mallinsa. Tuo 2015 esitelty kenkämalli osoittautui loistavaksi lifestylekengäksi mukavuutensa vuoksi, mutta juoksukenkänä se ei juurikaan suosiota kerännyt ennen viime vuotta. UB 19 muutti tämän, sillä vaikka uutuudessa oli enemmän Boostia kuin vanhemmassa mallissa, niin se oli silti rensonsiivisempi ja selvästi enemmän juoksukenkä. Nyt kun saatavuus on ollut hyvä ja värityksiä on tullut koko ajan lisää ja kenkä on onneksemme päätynyt myös alennusmyynteihin, niitä alkaa näkyä yhä enemmän juoksijoillakin. Nyt on aika käsitellä tällä viikolla myyntiin tullut uusi malli Ultra Boost 20 ja miettiä, kuin se eroaa viime vuoden mallista vai eroaako lainkaan.

Ulkonäkö parani merkittävästi

Adidas.com

Kun UB 19 tuli, se oli selvästi rumemman näköinen kuin edellisvuoden 4.0. Suurin osa värityksistä oli vaatimattomia ja ihmiset olivat pettyneitä. Pikkuhiljaa adidas onnistui tuomaan markkinoille parempia värityksiä ja kun ihmiset olivat jo tottuneita ulkonäköön, niin lopulta kenkää pidettiin jo hyvännäköisenä. Tässä suhteessa uusi malli 20 nostaa riman ihan eri korkeudelle. Malli esitellään yhteistyömallistolla, joka on tehty kansainvälisen avaruusaseman ISS:n Yhdysvaltojen kansallisen tutkimuslaitoksen kanssa. Tämä tarkoittaa, että tiistaista alkaen joka päivä adidaksen sivuille on tullut myyntiin yksi väritys tuosta kokoelmasta ja täytyy sanoa, että ne ovat kaikki hyvännäköisiä. Erityisen makea niissä kengissä on Boost-välipohja, joka on violettinen ja se näyttää vähän eri valaistuksessa erilaiselta. Noiden kenkien ulkonäkö nostaa kengän välittömästi lifestyle-suosikiksi, mutta kyllä ne kengät näyttävät todella hyviltä vaikkapa urbaanin juoksijan jalassa pimenneessä illassa yhdistettynä mustiin juoksutrikoisiin. Niinpä vaikka siluetti on käytännössä ennallaan, niin ulkonäön muutokset tekevät tästä uutuudesta entistä kiinnostavamman niin heille, jotka käyttävät näitä päivittäin kaupungilla tai töissä tai koulussa, mutta myös heille, jotka käyttävät niitä juoksukäytössä. Toki sitten kun normaalit väritykset valkoisella Boostilla tulevat myyntiin, ulkonäkö ei tule olemaan aivan yhtä häkellyttävä, mutta joka tapauksessa kengän ulkonäkö parani.

Muutokset kengässä pieniä, mutta oikeaan suuntaan

Adidas.com

Adidas on käyttänyt päällisen tekemiseen merestä kerättyä muoviroskaa. Tämä on heillä ollut tietyissä, erityisesti Parley-malleissa jo aikaisemmin tapana. Sama jatkuu nyt tässä ISS-collectionissa. En ole varma, onko niin jokaisessa Ultra Boost 20 -mallissa, mutta ainakin näissä on. Mitä muuten tulee muutoksiin verrattuna 19-malliin, niin se kolmen raidan kehikko on erilainen ja lisäksi Primeknit-päällinen sisältää tailored fiber placementiä eli sinne on ommeltu sisään vahvikekuituja, minkä seurauksena päällisen pitäisi tukea jalkaa entistä enemmän eli käytännössä tämän pitäisi olla hyvin pitkälle samanlainen kuin viime vuoden malli, mutta hieman sofistikoituneempi, hieman parempi juoksukenkä. Välipohjan ja pohjan osalta kengän pitäisi olla samankaltainen kuin 19. Edelleen hyvin pitävä Continentalin kumipohja, runsaasti Boostia ja takaosassa muovikehys, joka tukee kantaa, jolloin tossu voi olla hyvin pehmeä ja joustava takaa eli se ei ärsytä tai hinkkaa kenenkään akillesjännettä.

Mihin käyttöön sopiva tossu? Tässä 3 ehdotusta

Adidas.com

Kuten todettua, niin Ultra Boost on nykyisellään jo oikeasti juoksukenkä. Itselleni tulee heti kolme käyttötarkoitus mieleen, mihin se sopii. Yksi on tietysti pitkät lenkit. On useita mm. ultrajuoksijoita, jotka käyttävät Ultra Boostia kun juoksevat harjoituksissa tai kisoissa. Ei tarvitse olla edes ultraaja, niin voi silti ajatella, että tämä voisi olla hyvä vaihtoehto pidemmille kevyemmille lenkeille. Lauantaina vaikkapa kova treeni takana ja jalat väsyneet, niin sunnuntaina sitten pitkälle asfalttilenkille ja nämä jalkaan. Joillekin 310 grammaa painava 10 mm dropin omaava tossu voi olla liian järeä, mutta oikeasti eihän tuossa ole kuin parikymmentä grammaa enemmän painoa kuin vaikkapa Niken Vomero 14:ssa ja painii samassa painoluokassa esimerkiksi Brooksin vaimennettujen kenkien kanssa.

Toinen käyttötarkoitus on palauttavat lenkit. Tiedän jopa 2.20+ maratoonarin, joka haluaa juosta Ultra Boosteilla palauttavat lenkit, jottei juoksisi niitä liian kovaa. Tämä kenkä tarjoaa mukavasti vaimennusta palauttavalle lenkille ja jos on oikeasti vaikeuksia pitää vauhtejaan kurissa, niin silloin se on hyvä idea laittaa jalkaan sen verran painava ja pehmeä kenkä, että ei vahingossakaan tykitä huippuvauhteja, vaan jalat pääsevät palautumaan niihin seuraaviin harjoituksiin.

Kolmas hyvä käyttötarkoitus on lifestylen ja juoksun yhdistelmä. Nyt talvella Ultra Boost ei ole paras mahdollinen lifestyle-kenkä, sillä se voi tuntua vähän viileältä ja sateella tuo primeknit päästää veden läpi, jolloin sukat kastuvat, mutta lämpimimmillä keleillä se toimii mainiosti. Silloin jos haluaa käydä vaikkapa salilla ja sen punttitreenin jälkeen käydä vielä ulkona lenkillä, niin ne kengät, millä meni salille, toimivat juoksussa eli Ultra Boostit. Itse olen kokenut sellaista, että on pitänyt olla mukana kahdet kengät treeniä varten, kun ei voi niitä salikenkiään liata ulkona. Tuossa tapauksessa jos minä olisin päivällä ollut liikenteessä Ultra Boosteilla, olisin voinut juosta ne samat kengät jalassa. Aivan sama tilanne on vaikkapa työmatkoilla. Jos päivällä pitää olla nahkaiset pukukengät jalassa ja illaksi haluaa vaihtaa mukavammat kengät, mutta jotka ovat silti tarpeeksi tyylikkäät, niin Ultra Boostit toimivat siinä ja mikä parasta, niin niillä samoilla kengillä voi käydä seuraavana aamuna lenkillä. Ei tarvitse olla kolmansia kenkiä mukana juoksua varten.

Imago ja teemat tärkeitä

Adidas on tekemässä nyt useita vuosia yhteistyötä mm. NASAn kanssa ja Boostia on tarkoitus lähettää kansainväliselle avaruusasemalle kiertämään maata, jotta saadaan informaatiota, mitä painottoman tilan vaikutus materiaaleille on. Tällaisilla asioilla ei liene juurikaan kengän käyttäjille merkitystä, mutta tuo ja se, että he ovat luoneet train like an astronaut -harjoitusohjelman, tarkoittaa sitä, että adidas haluaa luoda uutuusmallilleen tietynlaisen imagon. Minusta se on ihan hyvä juttu, että asioita ajatellaan uudella tavalla ja erotutaan kilpailijoista. Eikä sekään ole huono asia, jos kenkä on hyvännäköinen kuten tässä tapauksessa on tilanne.

Kokonaisuutena hyvä päivitys, adidas tekee nyt oikealla tavalla tuon, että yhdistää juoksu- ja lifestylekäytön. Ainakin nämä tällä viikolla myyntiin tulleet ISS-collectionin uutuudet näyttävät erittäin hyviltä.