Tossutorstai: adidas Adizero Adios 5 – mikä muuttui?

Adidas.fi

Legendaarinen adidaksen Adizero Adios on uudistunut ja tällä kertaa muutos on ollut suurempi kuin mihin viime vuosina olemme tottuneet. Paino on kuitenkin pysynyt samana mikäli speksit pitävät kutinsa. Se on yllätys. Niinpä kun en ole päässyt kenkää vielä näkemään, niin en välttämättä olisi sitä edes esitellyt vielä tässä vaiheessa, mutta teen sen siitä syystä, että nyt kun joulu on tulossa ja moni haluaa ehkä hankkia Adiokset jollekin läheiselleen joululahjaksi, niin tällä viikolla se vielä onnistuu. Adidas.fi, Sportamore ja Zalando, joissa Adioksia ainakin jo on, pystyvät nyt vielä toimittamaan paketin perille ennen joulua. Niinpä kerron nyt, mitä näistä kengistä tiedän.

Malli on aika paljon erinäköinen

Adidas.fi

Kun näitä kenkiä katsoo, niin ne eivät oikein näytä enää Adioksilta, vaan vähän siltä Sub 2-mallilta. Siinä on sen verran totuuden siementä, että tuo päällisen materiaali on ilmeisesti jossain määrin ainakin ajatuksen osalta lainattu siitä mallista, koska se on entistä ohuempi. Materiaali on ohut, yksikerroksinen Celermesh, joka on jo viime kaudella ollut käytössä useissa piikkarimalleissa niin juoksuradoilla kuin kenttälajeissakin. Kaiken järjen mukaan tuo päällinen siis säästää painoa ja mahdollisesti luo tiukemman fitin jalan ympärille. Adidaksen kolmen raidan raidoituskin on nyt muuttunut. Raidat ovat vähän samalla tavalla suurikokoisina etuviistossa kuin mitä vaikkapa viime kesäkuussa esitellyssä Boston 8:ssa. Raidoitusta ei ole sisäkyljessä laisinkaan. Jos minulta kysyttäisiin, niin sanoisin, että Adios 5 on modernimpi, dynaamisempi ja kisakenkämaisempi kuin Adios 4 ja on hyvä, että ovat valinneet lanseerausväriksi tällaisen räväkän oranssin verrattuna siihen, että nelosmalli tuli ulos ensiksi mustana.

Välipohja muuttui radikaalisesti

Adidas.fi

Tällä osastolla on tapahtunut se suurin muutos. Boost-kerroksen päälle tuli joku Lightstrike-kerros, joka näkyy kengässä vitivalkoisena osana. Yritin löytää lisäinfoa, mitä tuo Lightstrike on ja löysinkin Forbesin jutun vuoden takaa, jossa kerrottiin, että se olisi koripallospesifinen vaimennusmateriaali, joka on samanaikaisesti mukava, mutta responsiivinen, mutta myöskin äärimmäisen kevyt. Lisäksi jutussa kerrotaan, että siinä missä jotkut vaimennukset menevät kasaan ja muuttuvat koviksi ajan kanssa, niin tässä ei niin kävisi. Koripallossahan voi ajatella, että ison äijän paino saa heppoisen, liian huokosellisen vaimennuksen nopeasti kuoleentumaan. Tuo on loogista, mutta mitä se tarkoittaa nyt, kun tuo materiaali on tuotu juoksukenkään?

Mikäli speksit pitävät paikkaansa, niin stackheight on selvästi matalampi kuin aikaisemmin. Siinä missä nelosessa oli speksien mukaan 27/17 mm eli 10 mm droppi, niin uudessa vitosmallissa puhutaan 21,5/12 mm eli 9,5 mm dropista. Droppi on suht sama, mutta matskua esim. päkiän alla on 30% vähemmän. Se on todella merkittävä ero. Tällöin sen vaimennuksen oikeasti pitää olla pehmeän tuntuinen, jotta kenkä ei tuntuisi liian kovalta. Toisaalta maakontakti ja tuntuma on varmasti hyvä, mutta herää kysymys, onko tämä kenkä sovelias esimerkiksi maratonin pituiselle matkalle.

Pohja muuttui myös

Adidas.fi

Pohjassa on totutusti edessä Continentalin kumia ja kantaosassa Adiwearia eli se on totutusti hyvin myös märällä pitävä ja mukavan kestävä, mutta se mitä tässä on nyt suuri muutos, on keskiosan Torsion-osa. Se perinteinen muovikehikko on poissa ja tilalla on jonkinlainen kennosto luomaan sitä tarvittavaa jäykkyyttä. Muovin näköistä tuokin materiaali on, mutta todella erinäköinen konstruktio kuin aikaisemmin. Muuten tästä ei oikein osaa muuta sanoa kuin sen, että muoto näyttää jotenkin erilaiselta. Voi olla, että se on optinen harha, mutta tuntuu, että etuosa olisi entistä suipompi. Niinpä on hyvä katsoa, kun kenkää kokeilee, että onko tilaa yhtä paljon kuin ennen. Jos on edestä leveä jalka, niin ahdasta voi tulla.

Miksi kenkä ei keventynyt?

Adidas.fi

Malli on uudistunut paljon ja jokainen yksityiskohta on sellainen, minkä pitäisi keventää tossua. Uusi päällinen, matalampi stackheight, kenties vähemmän painavaa Boostia, koska Lightstrike-kerros jne. Kaikesta tästä huolimatta kenkä on speksien mukaan keventynyt vain 2 grammaa (224g vs. 226g). Tämä on mysteeri ja kengän heikkous. Tossujen painot ovat menneet viime vuosina alaspäin, joten voisi kuvitella, että adidas olisi halunnut panostaa siihen, että Adioksesta saataisiin kevyempi. Minä en tiedä, mistä tämä johtuu, että niin ei ole tapahtunut. Toisaalta tiedän, että eliitillä on jo se uusi Pro-malli, mitä näkyi mm. New Yorkin maratonilla mikä on varmasti tätä kevyempi, joten ehkä tarvetta ei ole ollut keventää Adiosta ja onhan se kuitenkin parikymmentä grammaa kevyempi kuin Boston.

Adios 5 on varmasti edeltäjiensä tapaan laadukas vauhtikenkä heille, jotka hakevat perinteisen tyyppistä racing flat -tossua, mutta ei se speksien ultralight running shoe oikein enää tänä päivänä kuvaa tätä mallia.