Mitä joululahjaksi 2019? Tässä 3 kenkäehdotusta ja pari bonaria!

En tiedä teistä, mutta minusta paras mahdollinen joululahja voisi olla uudet juoksukengät. Ne voisivat olla jotain sellaista mallia, mitä itse ei olisi osannut itselleen hankkia ja sellaisessa värityksessä, minkä joku muu olisi katsonut lahjansaajalle sopivan, vaikka tämä itse ei olisi ajatellut kenkiä siinä värityksessä hankkia.

Millainen kenkä sopii joululahjaksi?

Olen viime viikot miettinyt nyt kaikkia kenkiä, millä olen tänä vuonna juossut ja myös kaikkia niitä muita, joita olen kokeillut ja pohtinut, mitkä noista voisi sopia joululahjoiksi. Laajemmin katsottuna mikä tahansa pari voisi sopia. Ehkä henkilö ei ole kokeillut jotain merkkiä, vaan juossut aina samanlaisilla kengillä. Silloin hänelle uusi merkki voisi tehdä hyvää. Ehkä joku tarvitsee nastalenkkarit tai polkujuoksukengät, kun hänellä ei ole ikinä ollut sellaisia tai vanhat ovat jo huonokuntoiset. Ehkä joku ei vielä edes harrasta juoksua, joten hänelle joku peruslenkkari toimisi. Vaihtoehtoja on siis älyttömästi eli ehkä se ajatus kenkien antamisesta jouluksi on tärkeintä, mutta koska minulla nyt kuitenkin on aika monesta mallista kokemusta, niin päätin antaa kolme vinkkiä. Nämä kaikki ovat sellaisia, joita en itse vielä pari vuotta sitten olisi osannut itselleni hankkia, mutta ovat kaikki loistavia juoksukenkiä. Niinpä niissä on kyllä potentiaalia todella monen jalkaan.

Voiko toiselle muka ostaa kengät?

Voi, mutta pari asiaa pitää ottaa huomioon. Ensinnäkin on hyvä tietää, ovatko nykyiset lenkkarit oikeaa kokoa ja jos ovat niin sitten siellä liikkeessä kannattaa verrata sen mallin kokoa siihen malliin, minkä aikoo hankkia. Joissain merkeissä eri mallit ovat keskenään suht samankokoisia ja vertaamalla eri merkkejä keskenään onnistuu myös. Voi vaikka kokeilla omaan jalkaan, mikä ero malleissa on. Kannattaa toki aina varmistaa se, että tuotteen voi vaihtaa vielä joulun jälkeen, jos se koko ei toimikaan. Jos paketin avaamisen jälkeen on yhtään epävarmuutta onko koko oikea, niin laatikon kanssa sinne liikkeeseen kokeilemaan vaihtoehtoja. Kengät kannattaa sovittaa iltapäivällä tai illalla, jolloin jalka on suurempi kuin aamulla.

Top 3 joululahjakengät

Tässä nyt muutama oma vinkkini sellaisista tossuista, mitkä ovat hyviä juoksukenkiä, mutta ehkäpä myös oivaltavia lahjoja. Nämä eivät ole nyt missään paremmuusjärjestyksessä, vaan ovat kaikki vähän erilaisia, jokainen erittäin pätevä omassa tarkoituksessaan.

Nike Epic React Flyknit 2

Nike.com

Tämä on aivan tolkuttoman hyvä ja monipuolinen kenkä. Hankin ne itselleni syntymäpäivälahjaksi lifestylekäyttöön. Sitten päätin kokeilla niitä juoksukäytössä. Päällisen knit ei tarjoa mahdollisuutta lukkonauhoitukselle ja kantapää tuntui liikkuvan muutaman millimetrin ylös ja alas. Toisaalta vaimennus tuntui todella hyvältä. Innostuin ja mietin oispa päällinen toisenlainen. Toisella lenkillä sitä kantapääasiaa ei enää huomannut. En tiedä muuttuiko kenkä, mukautuiko se jalkaani vai opinko laittamaan nauhat paremmin vai enkö vain yksinkertaisesti huomaa enää asiaa. Tuon jälkeen Epic React on yllättänyt minut positiivisesti kerta toisensa jälkeen. Se on HIIT-tunnille paras kenkä. Se on myöskin äärimmäisen tyylikäs tossu kuntosalille. Peruslenkeille se on loistava, koska paino on tyyliin sama kuin vaikkapa adidaksen Bostoneissa, mutta vaimennusta tuntuu olevan enemmän. Kenkä ei ole pehmeä, mutta silti vaimennettu ja ennen kaikkea responsiivinen. Olen juossut niillä jopa yassoja ja kenkä toimi loistavasti 3.25 min/km vauhdillakin. Samoin puolipitkille se on sopinut hyvin. Pitkiä lenkkejä en ole niillä juossut, enkä varmaan paljon yli 20 kilsaa haluaisi niillä edes juosta. Se Flyknit ei ole ihan kaikista pehmeintä materiaalia, joten silloin kun jalka turpoaa kahden tunnin jälkeen niin en tiedä onko se silloin mukavin mahdollisin kokemus.

Epic React on siis todella monipuolinen kenkä. Jos ajattelee nuoria kuten vaikkapa lukiolaisia ja opiskelijoita, joille kengän ulkonäöllä on suuri merkitys, niin kun ostaa tällaiset lahjaksi, niin niitä voi käyttää kevätkauden salilla ja kesällä ulkona juostessa ja kaikessa muussakin. Ainoa, mihin nämä eivät oikein sovi, on sadekeli. Tuollainen knit-päällinen kastuu aikalailla. Sen sijaan kesäkäyttöön nämä olisivat huikeat kengät. Mukaan vaikkapa kaupunkilomalle. Niissä on mukavasti tilaa etuosassa, joten ei haittaa, vaikka jalat vähän turpoaisivat ohuella sneakersukalla. Ne ovat äärettömän hyvännäköiset ja vaikka vaimennusta on paljon ja pohja verrattain paksu, niin tossu painaa silti vain 240 grammaa.

Hoka One One Rincon

Rinconia odotin jo etukäteen, sillä silloin kun kuulin tämän kengän tulosta, speksit olivat lupaavat. Kesäkuusta alkaen kenkäpari on ollut käytössäni ja kohta 500 km mittarissa. Täytyy sanoa, että se on ehdottomasti Hokan monipuolisin malli. Clifton 6 voi olla vielä parempi tai laadukkaampi juoksukenkä, mutta pidän siitä niin voimakkaasti pitkiskenkänä että monipuolisuutensa vuoksi tämä vie voiton lahjakenkänä. Kuten Epic React, niin Rinconkin on todella hyvä salikäytössä. Se ei paina käytännössä mitään (215g) ja on uskomattoman mukava paksun pohjan vuoksi. Body Attackiin tuo on kenties kaikista paras kenkä niistä, mitä siellä tunnilla olen kokeillut. Se on tarpeeksi vakaa tarjoten sitä sivuttaispitoakin, mitä pitää olla, mutta toisaalta vaimennus pehmentää iskut. Attackissa ei tarvitse ihan samanlaista ponnistusvoimaa kuin HIITissä, joten siksi rankkaisin nämä kengät Nikejen kanssa näin päin. Juoksumatolla Rincon on loistava. Sillä voi tehdä kaikki lenkit nopeista hitaisiin, lyhyistä pitkiksiin. Päällinen on todella ohut, joten se sopii hyvin kuumille saleille. Toisaalta ohuen päällisen ja vähän Cliftonia tiukemman koon vuoksi sukan pitää olla ohut. Se sopii loistavasti lämpimille ilmoille, mutta kylmille talvikeleille ei niinkään. Niinpä suosittelisin samalla tavalla kuin tuossa ylempänäkin eli nyt sisäkäyttöön ja kevään koittaessa kenkä ulos, jos nämä hankkii lahjaksi.

Ulkona niillä voi juosta kaikenlaisia lenkkejä. Rinconeilla on juostu tyyliin maratonejakin johonkin 2.40 pintaan. Itsekin olen tehnyt niin vetotreenejä kuin tempojuoksuakin. Sen lisäksi kevyitä lenkkejä ja jopa kovavauhtisia pitkiksiä. Jotkut ovat sitä mieltä, että kengän pohja ei kestä mitään. Se on toki aika huokosellista materiaalia ja siinä näkyy kuluminen, mutta jos askel ei ole raskas ja laahaava, niin eivät ne mitenkään riekaleiksi mene. Minun parini on ainakin yhä hyvässä kunnossa. Viikko sitten näin muuten yhdellä naisella mustat Rinconit kaupassa lifestylekäytössäkin siistin vaatetuksen kanssa. En olisi uskonut, että se toimii niinkin, mutta ne näyttivät kyllä yllättävän hyviltä. Niinpä esim. lomamatkalle Rincon voisi olla loistava kenkä. Tosin pitää ottaa huomioon se koko. Jos on oikein leveä jalka, niin Rincon voi tulla ahtaaksi. Samoin jos käyttää samoja kenkiä koko päivän niin en ole sitten aivan varma, ovatko ne niin tilavat kun jalat turpoavat, kun en ole niitä sellaisessa käytössä kokeillut. Tosin sillä naisella ainakin oli todella ohuet sukat. Kokonaisuutena monipuolinen, höyhenen kevyt ja älyttömän mukava kenkä.

Hoka One One Speedgoat 3/4

Hokaoneone.eu

Laitoin tuohon 3/4 sen vuoksi, että uusi Speedgoat 4 esiteltiin vasta loppusyksystä ja monissa kaupoissa on vielä se 3 malli. Erot mallien välillä ovat aika pienet. Jotkut ovat sitä mieltä, että kolmonen on parempi ja jotkut liputtavat nelosen puolesta. Minä en osaa niitä verrata, koska olen kolmosta kokeillut vain jalkaan, nelonen sen sijaan minulla on nyt talvijuoksukäytössä. Hoka Speedgoat on juuri sellainen kenkä, mitä olen hakenut talvijuoksuun. Se pitää lumella ja muissa talviolosuhteissa pois lukien jää, mutta se ei ole liian aggressiivinen pohjaltaan, mikä tarkoittaa sitä, että niillä voi juosta myös silloin, kun maa on paljas eli kun alustana on paljas asfaltti tai vaikkapa routainen maa. Vaimennus tuntuu olevan lähes tulkoon Cliftonin luokkaa eli kenkä on mukavan pehmeä kovallakin alustalla, mutta se ei ole liian pehmeä, vaan niillä voi jusota vauhdikkaamminkin. Vibramin MegaGrip kumipohja tarjoaa tosiaan sen tarvittavan pidon lähes joka alustalle. Ehkä mudassa, jyrkissä ylämäissä tai tietyntyyppisessä lumihangessa aggressiivisempi kuvio olisi paikallaan, mutta sellainen ei sovi sitten niille kovemmille alustoille. Speedgoatit ovat todella mukavat, joten sen vuoksi ne ovat niin suositut myöskin ultrakisoissa.

Päällisen materiaali muuttui kolmosmallista neloseen. En tiedä onko tuolla käytännössä mitään merkitystä. Sanovat, että kestävyys parani, mutta moni on sanonut, etteivät ne entisetkään huonosti kestäneet. Minulle tulee mieleen se, että tämä nelonen on ehkä enemmän hiihtomonomainen sen materiaalinsa puolesta. Varpaat tuosta päältä liikkuessaan ottavat vähän siihen pintaan kiinnikin, mutta se haittaa yhtä vähän kuin hiihtäessä. Varvasosa ei ole myöskään äärettömän leveä, vaikka kengän piti leventyä nelosversioon verrattuna. Tuntuu, että isovarvas ja pikkurilli ottavat joskus sivusta kiinni, mutten ole huomannut senkään haittaavan mitään eli se sisus on riittävän mukavaa materiaalia. Tämä on siis kaikkinensa aivan loistava talvijuoksukenkä. Toki jäisellä kelillä ei toimi sillä tavalla kuin nastalenkkari, mutta muissa olosuhteissa Speedgoat on loistava ja mikä parasta, niin keväällä ne voi siirtää polkujuoksukäyttöön. Olen juossut niillä poluilla ja se päkiä on mukavan joustava, joten niillä on helppo ottaa ne pinnanmuodot oikealla tavalla. Vaikka painoa on 306 grammaa, niin kenkä ei tavallaan tunnu painavalta, vaan niillä on kiva ja vaivatonta juosta metsässäkin. Siinä mielessä kenkä toimii lahjaksi henkilöllekin, joka haluaa lähteä vaikkapa polkujuoksutapahtumaan. Luulen, että tämä on yksi parhaista yleiskengistä polkujuoksuun kaikille meille, joilla ei ole sitä kokemusta, millainen trailkenkä pitää olla millekin matkalle tai alustalle.

Mitä muuta voi hankkia lahjaksi?

Juoksutapahtumaan ilmoittautuminen

Jos ajatellaan vaikkapa jotain pariskuntaa, niin miksei sitä ostaisi itselleen ja kumppanilleen ilmoittautumista johonkin juoksutapahtumaan. Samoin juoksusta kiinnostuneelle tai potentiaalisesti kiinnostuneelle lapselle voi hankkia ilmoittautumisen. Se voi olla kunnon ja fiiliksen mukaan mikä tahansa tavoite, mihin tähdätä. Se voi olla Midnight Run kymppi tai keväälle puolikas kuten vaikkapa Helsinki City Run tai Helsinki Half Marathon. Suosiota lisännyt polkujuoksukin voisi olla sopiva haaste tai miksei vaikkapa täysmaratonkin, jos kokemusta on puolikkaista jo kertynyt. Nyt ollaan joulukuussa, joten jos ajatellaan vaikkapa elokuun Helsinki Marathonia tai syyskuun Finlandia Marathonia, niin taatusti on vielä aikaa harjoitella.

Foam roller

Oman kokemukseni mukaan foam roller on tärkeä väline, joka pitää jalat juoksukunnossa. Osa rullaa ennen ja jälkeen lenkkien. Minulla ei jotenkaan aika ja mielenkiinto siihen riitä, mutta yritän rullata jokaista lenkkiä ennen. Ehkä pitäisi rullata enemmän myös lenkkien jälkeen ja teenkin niin mikäli jumeja tulee enemmän. Itse en suosittele sellaista löysää pehmeää rullaa, sillä se ei ole minusta tarpeeksi tehokas juoksijalle, enkä toisaalta myöskään piikikästä rullaa, sillä minusta se puolestaan on liian raju kipeille paikoille. Itse käytän kotona Trigger Pointin the Gridiä, mutta salilla puolestaan jotain vastaavaa toisen merkkistä rullaa. Niitä on monella merkillä lähtien jostain XXL:n omasta merkistä, mikä maksaa varmaan joku 25 euroa. Jos haluaa enemmän satsata niin sitten on tietysti Hypericen Vyper 2.0, mikä toimii sähköllä. Sitä myy Gigantin kaltaiset elektroniikkaliikkeet. Kun en ole sitä testannut, niin en tiedä, mitä lisäarvoa se tuo perusrulliin verrattuna, joissa ei ole värinää. Toisaalta olen ajatellut, etten siitä 200 euroa halua maksaa, joten en ota värinärullaa testiin, ellei sellaista saa jostain alesta tms. Noin yhteenvetona voisin todeta, että jalkani olisivat varmaan jatkuvasti syväjumissa ellen rullaisi.

Trucker cap

Muutama vuosi sitten, kun näitä rekkalippiksiä alkoi näkyä, mietin onpas dorkannäköinen hattu. No nyt minullakin on niitä kolme kappaletta. Rekkalippis tuntuu olevan polkujuoksussa pakollinen varuste ja onhan se siihen hyvin sopiva, koska se on verkkomateriaalia takaa. YouTubessa Ben Parkesin videoita katsoessa on voinut havaita, että hän ei tee mitään lenkkejä ilman tuollaista rekkalippistä ja hän myy jopa omalla designilla niitä lätsiä. Minä puolestaan olen huomannut, että tuollainen hattu on hiton hyvä muussakin käytössä. Käytän Hokan rekkalippistä, kun käyn aamuisin salilla aamulenkillä. Helppo nousta sängystä ja vetää hattu syvälle päähän. Ei haittaa, vaikka ulkona olisi vaikka vähän pakkasta. Sitten kun suihkun jälkeen laittaa hiukset ja geeliä, niin tuon hatun voi laittaa sen verran löysemmin päähän ettei tukka mene sekaisin, kun sieltä salilta matkaa kotiin aamupalalle. Samaten maanantaina kun menin kiireellä suihkun jälkeen pilatekseen, niin ei tullut mieleenikään alkaa fiksata hiuksia, vaan vedin taas Hokan truckerin päähän ja liipasin treeneihin. Parasta tässä hatussa on se, että se koko on niin väljä, että se sopii tyyliin kenen päähän tahansa. Jotkut isopäiset eivät tunnu löytävän hattua, mutta näissä on säätövaraa, joten saa olla aika jättimäinen pää, jos trucker cap ei mahdu. Huikea tuote ja kun niissä on värejä ja logoja, jos jonkinlaisia, niin jokaiselle löytyy varmaan sopiva lähtien jostain Patagonia-lippiksistä NHL-/NBA-/MLB-/NFL-tiimien vastaaviin.

Toki muunlaisiakin juoksuaiheisia lahjoja voi hankkia, mutta tässä minun poimintani. 11 päivää jouluun. Nyt ei ole vielä edes kiire ostaa lahjoja!