Tossutorstai: Icebug NewRun Bugrip -nastakengät kaduille ja teille

Icebug.com

Itselläni ei ole oikeastaan minkäänlaista kokemusta nastakengistä. Joka kerta kun olen niitä kokeillut, on tullut sellainen tunne, että ne kuuluvat kahteen kategoriaan. Joko ne ovat kömpelöitä tai painavia kuin entisajan hiihtomonot tai vaihtoehtoisesti niin rajulla kuviolla ja muodolla, että tulee eittämättä tunne, ettei niitä ole edes suunniteltu käytettäväksi kaduilla. Niinpä olen juossut talvella ulkona joko normilenkkareilla tai maastojuoksukengillä. Nyt Icebug on saattanut muuttaa tilannetta markkinoilla. He väittävät, että heidän uutuusmallinsa NewRun BUGrip on ensimmäinen winter road running shoe.

R.I.P. juoksumatot – nyt on helppo juosta ulkona

Icebug.com

Icebug sanoo, että valmistivat tähän saakka vain kenkiä metsiin, mutta nyt haluavat ajatella asian uudelleen, koska haluavat ihmisten elävän onnellisempaa elämää ympäri vuoden. Niinpä he ovat sitä mieltä, että tämä NewRun on uutuus, joka tekee juoksumatoista tarpeettomia ja mahdollistaa ihmisten elää aktivisempaa elämää, kun tuovat markkinoille ensimmäisen talvijuoksukenkänsä, mikä sopii kaduille.

Itse en näe asiaa tuolla tavalla mustavalkoisena, vaan olen sitä mieltä, että varsinkin aktiivisemmin juoksua harrastavat voivat yhdistää ihan hyvin ulkojuoksun sekä mattotreenit. Toki nastakengillä on se hyvä puoli, että silloin jos tulee niitä oikeasti liukkaita kelejä, niin nastakengillä voi juosta, tavallisilla lenkkareilla ei. Urheilukaupan myyjät jaksavat jauhaa loputtomiin mustasta jäästä, mutta oikeasti se on ihan turhaa keskustelua. Ne pääkallokelit ovat silloin, kun on ensin ollut lunta, sitten sataa vettä, jolloin lumi sulaa ainakin osittain ja jää on siinä päällä. Sitten kun se jäätyy, niin seurauksena on epätasainen, äärimmäisen liukas alusta. Noissa olosuhteissa pitää juosta kieli keskellä suuta, jos ei ole nastakenkiä tai vaihtoehtoisesti mennä joka lenkille sinne juoksumatolle. Toki aidosti liukkaita kelejä ei ole usein, mutta silloin kun niitä on, tällaisille kengille on oma tilauksensa. Moni ajattelee, että kannattaako kenkäpari hankkia, kun nytkin on plussakelejä ollut lähes vuodenvaihteeseen asti ja se on se keskustelu, mitä jokaisen pitää itsensä kanssa käydä. Varautuuko liukkaille keleille ollenkaan vai ei. Jos niin tekee, niin on hyvä muistaa se, että tuollaiset kengät kestävät usean talven eli jos uuden nastakenkäparin joutuu ostamaan 4-5 vuoden välein, niin en nyt tiedä, onko se niin paha rasti. Selvästi olennaisempaa on kysymys siitä, onko kenkä mukavuudeltaan riittävän kilpailukykyinen, kun verrataan tavallisiin juoksutossuihin tai polkujuoksukenkiin

Mukavuuteen panostettu, mutta kuinka mukavat ne ovat

Icebug.com

Näissä kengissä on BUGrip älynastat. Se tarkoittaa sitä, että kengän pohjan pitäisi adaptoitua jokaiselle alustalle. Jos on lunta tai jäätä, niin nastat pureutuvat alustaan, mutta jos asfaltti puolestaan on paljaana, niin niiden pitäisi liikkua pohjan sisään, jolloin se kenkä olisi mukavampi. En oikein tiedä, toimiiko tuo käytännössä ja miten. Kokeilin tuollaisia kenkiä eilen, mutta siinä oli sellainen klinkkerilattia, joten havaitsin niiden nastojen olemassaolon, enkä oikein uskaltanut juosta tai edes kovempaa kävellä, kun ajattelin, että ne ovat liukkaat. Olisi pitänyt olla joku matto lattialla, niin olisi voinut vähän kokeilla enemmän, mutta teoriassa se idea kuulostaa kyllä hyvältä verrattuna siihen, että ne nastat olisivat siihen ulkopuolelta liimattu niinkuin joissain nastakengissä on. Silloin ne ainakin ottavat koko ajan alustaan ja jos juoksee paljon asfaltilla, niin herää kysymys, pysyvätkö edes kiinni.

Icebug.com

Kengässä on kuulemma leveä varvastila, koska kylmässä kelissä ei ole hyvä olla ahdas tila. Samaten sen pohjan vaimennuksen sanotaan olevan mukavuuspainotteinen ja sitä on kuulemma runsaasti. Varmasti jos verrataan muihin nastakenkiin kuten vaikkapa Icebugin Oribi5:een. jonka sanovat olevan quick trail shoe, niin tämä on mukavampi kaduilla ja teillä juostessa, mutta onko se sitten mukava, jos verrataan kesäkäytössä oleviin juoksukenkiin tai hyvinvaimennettuihin polkujuoksukenkiin. Siitäkään ei oikein osaa sanoa, kun en ole päässyt noilla juoksemaan, mutta ensituntuma on se, että Hokan Speedgoatit esimerkiksi ovat mukavammat jalassa. Näiden Icebugien vaimennus ei tunnu samalla tavalla pehmeältä, mutta toisaalta katsoin sellaisen videon, jossa sanottiin, että NewRunien pohjakumi on pehmeämpi kylmällä ilmalla. Ehkä se on niin, että nämä kengät on suunniteltu sillä tavalla, että ne ovat mukavat talvikeleillä. Pohjalliset sen sijaan olivat todella paksut ja laadukkaat Ortholiten tuotteet, joten ne varmasti lisäävät mukavuutta. Mitä tulee sitten pohjan joustavuuteen, niin se on keskivertoluokkaa. Se ei ole mitenkään erityisen joustava, muttei mikään aivan jäykkä halkokaan. Luulen, että ihan hyvin niillä ainakin maltillisen vauhtiset lenkit taittuisivat.

Mallista on kaksi versiota, Gore-Texilla ja ilman

Icebug.com

NewRunista tuli markkinoille samanaikaisesti kaksi versiota ja molemmista on erikseen versionsa miehille ja naisille. Tavallinen malli NewRun on nauhoilla varustettu kenkä, jossa on vettähylkivä päällinen. Se on saatavilla mm. Budget Sportissa ja sitä en ole itse päässyt näkemään. Toinen versio on Gore-Tex päällisellä varustettu vettäpitävä kenkä, jossa on Boa-kiinnitys. Tuo kenkä on hyllyssä monissa Inter Sporteissa ja siihen pääsin itse tutustumaan. Jos näin äkkiseltään pitäisi sanoa, niin itse päätyisin siihen tavalliseen versioon muutamasta syystä. Pidin kyllä sitä Boa-kiinnitystä kätevänä käyttää, mutten oikein tiedä, mihin tarvitsisin Gore-Tex-päällistä. Totuus on kuitenkin se, että nastakenkää tulisi käytettyä silloin, kun on pakkasta tai hyvin lähellä nollaa oleva lämpötila, jolloin ei ole keskeistä onko se päällinen vedenpitävä. Toki voi olla jotain rankkasadeolosuhteita silloinkin, mutta herää kysymys, kuinka todennäköisesti menisin juuri silloin ulos juoksemaan. Voisi myös ajatella, että se ei-kalvollinen päällinen on joustavampi, vaikken sitä toista versiota ole päässytkään hypistelemään. Kaikista keskeisintä on kuitenkin se, että ilman kalvoa ja ilman Boaa, säästetään painoa. 300g vs. 320g ei nyt välttämättä niin suuri painoero ole, mutta kyllä minä itse valitsisin sen kevyemmän vaihtoehdon.

Ulkonäkö on makuasia

Täytyy myöntää, että se Gore-Tex-versio oli ulkonäöllisestikin aika vaisu. Täytyy sanoa sen verran, että se tavallinen versio pirteine neonvihreine pohjineen miellyttää kyllä minua enemmän kuin se Boa-versio. Toki tämä on käyttötarkoitus edellä menevä jalkine, mutta siitä huolimatta ei tullut mitään vau-fiilistä, kun sen Boa-version otti käteen. En kertakaikkiaan ymmärrä pohjan pitää olla harmaa. Naisten tossussa oleva turkoosi tekee pohjassa ihan erilaisen säväytyksen, mutta oikeasti täytyy olla aika iso into hankkia nastakengät, jotta kaupassa tuolta pohjalta kassalle lampsisi. Toisaalta suomalaiset ovat jonkinlaista insinöörikansaa ja arvostavat ominaisuuksia, joten tämän kengän osalta meidän täytyy jättää ulkonäkö vähäisemmälle painolle.

Yhteenveto

Icebug.com

Tämä on mielenkiintoinen uutuus ja saattaa muuttaa sitä mielikuvaa, mitä itselläni nastalenkkareilla on ollut. Kun ne on tehty lähtökohtaisesti jonnekin poluille, niin niistä kevyimpiä versioita voi ajatella kaduilla ehkä kisakäyttöön, muttei millekään 30 kilsan pitkiksille tai ison määrän takomiseen. Niinpä itse kun en kilpaile talvisin ja sillä juoksuvauhdilla liukkailla keleillä ei ole ollut merkitystä, olen pysytellyt nastakengistä erossa. Tämä on nyt sellainen tuote, mikä voi olla potentiaalisesti hyvä ja mielenkiintoinen, jos se on oikeasti sellainen, mitä valmistaja lupaa eli hyvinvaimennettu katukenkä, joka ei myöskään ole kömpelö tai hidas. Suoralta kädeltä en pysty lupaamaan, että tuo kenkä olisi mukava, sillä pehmeältä se ei tuntunut, muttei toisaalta kovaltakaan. Se mikä oli ihmeellistä, oli koot. Minulla on useimmiten UK 8.5, mikä merkistä riippuen tarkoittaa esimerkiksi kokoa 43 tai 42 2/3. Kun otin hyllystä neljäkolmosen, niin se näytti niin pitkältä kuin se olisi ollut joku 45 koon tossu. Niinpä myyjä lähti hakemaan pienempiä, mtuta 42,5 oli loppu. Tuo on senttikoossa 27,5. Kokeilin sitten kokoa 42, mikä oli UK 8 ja senttikoossa 27. Se oli sama senttikoko kuin Hokan 42 2/3, mutta valitettavasti heillä ei ollut siellä Speedgoateja. Olisin halunnut oikeasti verrata vierekkäin ovatko ne yhtä pitkät. Nämä mahtuivat jalkaan ja kun se varvastila on aika leveä ja pyöreäpäinen, niin tilaa on, mutta jos käyttää paksua sukkaa, niin miten se sitten on. Siinä mielessä olisi ollut kiva kokeilla myös se 42,5, mutta yhteenvetona voidaan kai todeta, että kengät ovat todella isokokoisia, jos katsoo niitä eurokokoja. Tämä kannattaa huomioida, jos lähtee jostain netistä tilailemaan.