Koska on aika uusia kävelykengät?

Juoksukenkien kanssa kestävyys on suhteellisen helppo määritellä, kun merkkaa kilsat ylös. Silloin ei yleensä käy niin, että käyttää liian kuluneita kenkiä, mutta kävelykenkien kanssa tilanne on paljon hankalampi. Se johtuu jo pelkästään siitä, että erilaisissa kengissä on hyvin erilainen vaimennus. Osa on pehmeitä ja osa pohjaltaan kovia. Aika ajoin niitäkin pitää pystyä arvioimaan ja luopua niistä kengistä, jotka ovat huonossa kunnossa.

Silmämääräisesti kuluneet tossut

Kuvassa on kaksi paria New Balancen 574:sta, jotka ovat vähän erilaista materiaalia. Harmaa pari on selkeästi kulunut. Sen pohja on lähes sileä ja se pohja irvistää jostakin kohdasta ja päällinen on aika rispaantunut. Nämä kengät olisi pitänyt heittää menemään jo. Punainen pari on tältä osalta paremmassa kunnossa, mutta sekin on kärsinyt jonkun verran ja kerännyt likaa, joka ei välttämättä enää lähde pesemällä pois. Olen päättänyt, että keväällä kun kurakelit ovat lopullisesti ohitse, molemmat näistä kengistä lentävät menemään.

Kengät ovat liian kovat

Nahkapintaisten kenkien hyvä puoli, mutta samalla myös ongelma on se, että ne pysyvät suht ok kunnossa, kun niitä voi blankata, mutta jossain vaiheessa pohjien vaimennus loppuu. Jos olet havainnut, että kengissä ei oikeasti tunnu olevan enää vaimennusta, niin sitten niistä kengistä pitää luopua. Sen huomaa yleensä siitä, jos kengillä ennen pystyi kävelemään pitkiä matkoja, mutta nykyään tuntuu vaikkapa jalkapohjassa. Silloin vaimennus ei ole enää riittävän hyvä. Kesällä vaikkapa loma-aikaan tai milloin hyvänsä, jolloin on sopiva hetki itselle, kannattaa käydä kenkiä läpi ja luopua sellaisista, joiden käyttämisessä ei ole enää järkeä. Toki pari paria voi olla hyvä säilyttää satunnaisia tilanteita varten. Jos on esimerkiksi rankkasade, ei välttämättä halua käyttää kovinkaan hyviä kenkiä.

Vertaa uusiin vastaaviin

Hankin eilen alennusmyynneistä uudet Niken Air Max 270:t, mikä on mukavuudeltaan minusta esimerkillinen tossumalli ja oma suosikkini. Hämmästyin kuinka erilaiset ne ovat jaloissa verrattuna vanhempaan pariini, joka on samaa mallia, mutta eri värityksessä. Se on ostettu toukokuussa 2018 ja käytetty todella paljon. En käytä niitä talven kovissa pakkasissa tai lumikelissä (pohjat liukkaat jos lunta tai jäätä) – puhumattakaan pahimmista kurakeleissä. Samoin kesähelteillä ne saavat levätä, mutta muuten ne ovat olleet ahkerassa käytössä juuri nimen omaan sen vuoksi, koska ne ovat niin mukavat jalassa. Luulin, että ne olisivat vielä hyvässä kunnossa ja halusin toiset oikeastaan vain sen vuoksi, että tämä väri ei sovi kaikkien housujen kanssa. Sitten kun ostin toisen parin, havaitsin, etteivät ne vanhat olekaan enää kunnossa. Ensinnäkin päällisessä on pieni ylimääräinen reikä, mutta ei sitä välttämättä huomaa, eikä se ole ongelma, ellei se siitä lähde repeämään. Toiseksi kenkä on päällisen osalta ehkä hieman lintassa, mikä on normaalia, koska minulla on vähän ylipronaatiota, mutta ei sitäkään oikein huomaa. Hämmästyttävintä on kuitenkin se, että vaikka tuo iso ilmatyyny kantapäässä näyttää alkuperäisen malliselta, niin oikeasti kannan vaimennus on mennyt aika lailla kasaan. Se uusi on paljon ryhdikkäämpi. Niinpä opetus on se, että eivät tällaisetkaan kengät kestä kuin sen pari vuotta maksimissaan, jos niitä paljon käyttää ja on hyvä, jos kaupassa pääsee vertaamaan omaa pariaan uuteen vastaavaan. Ehkä silloin havahtuu siihen tosiasiaan, ettei se entinen kenkäpari kenties olekaan enää niin hyvä. Jatkossa aion käyttää keltaista paria huonommilla keleillä ja ottaa pikku hiljaa uusi pari käyttöön.

Yhteenveto

Jos kävelee paljon lomamatkoilla tai miksei täällä kotonakin, jos tykkää liikkua paljon jalan, kannattaa pitää huoli kenkien kunnosta ja vaimennuksesta. Erityisen tärkeätä se on juoksijalle, jonka jalat joutuvat muutenkin aikamoiselle rasitukselle lenkeillä. Silloin kannattaa oikeasti katsoa, missä kunnossa ne kävelykengät ovat. Pukukenkien tyyliset nahkakengät ovat sellaisia, joita juoksija ei välttämättä päivittäin halua edes käyttää, kun muunlaiset kengät tarjoavat enemmän vaimennusta, mutta niissäkin kannattaa oikeasti pitää huoli siitä, että ne kengät ovat riittävän hyvässä kunnossa. Vaikka olisi kuinka suosikkikenkä kyseessä ja vaikka se ei näytä päällepäin olevan ns. riekaleina, niin silti se voi olla vaihtokunnossa. Niinpä suosittelen oikeasti jokaiselle sellaista, että aika ajoin käy läpi kenkähyllyn ja tarkastelee jokaisen kenkäparin siitä lähtökohdasta, ovatko ne vielä käyttökunnossa vai eivät ja jos ovat, niin onko niiden rooli edelleen vakituisessa vai vain satunnaisessa käytössä vähän niinkuin varalla. Itse tulen tekemään niin joskus keväällä vapun jälkeen kun hiekoitushiekat ovat poissa ja kuraisuus ”menneen talven lumia”. Tänä vuonna laitan kyllä kävely- ja juoksukenkiä sivuun sellaiset 10-15 paria. Siellä on muutamia sellaisia, joista olisi pitänyt luopua oikeasti jo aikaisemmin.