100 päivän testi: Saucony -juoksutakki

Hankin lokakuun alussa uuden juoksutakin eli Saucony Bonded Baffle Hybrid -takin. Halusin uuden takin ja jossain listauksessa, missä 2019 parhaita juoksutakkeja oli esitelty, tuo oli mukana. Ajattelin, että se olisi loistava välikelin takki pakkaskelien hiihtopuvun ja lämpimämpien kelien ohuempien takkien välissä. Saimmekin leudon talven, joten hiihtopukua en ole juostessani käyttänyt kuin kerran. Niinpä ensimmäisen lenkin lauantain 6.10 ja viime sunnuntain pitkiksen välisen 100 päivän aikana on kertynyt valtavasti lenkkejä juuri tuo takki päällä, joten on hyvä vetää yhteen, millainen tuo takki, mikä siinä on hyvää ja mikä huonoa.

Mille keleille sopii?

Sportamore.fi

Takki on edestävä topattu ja tuulta pitävä, kun taas selästä hengittävä. Hihat ovat Polartecin fleecemäistä materiaalia. Olen huomannut, että sopiva lämpötila tälle takille on kevyestä pakkaskelistä johonkin n. 10 lämpöasteeseen. Sen ensimmäisen lenkin jälkeen tuli syksyllä uudestaan lämpimämpää, jolloin käytin ohuempia takkeja, mutta sitten kuun lopussa viileni ja sen jälkeen olen käyttänyt tätä takkia kaikilla ulkolenkeillä yhtä lenkkiä lukuunottamatta, jolloin minulla oli hiihtopuku. Se kertoo siitä, kuinka leuto talvi Pääkaupunkiseudulla on ollut, kun ns. välikelin takki sopii tällai talvella. Voisikin sanoa, että siellä missä ei ole ankaraa talvea koskaan, tämä voisi olla täysiverinen talvijuoksutakki.

Toki voi ajatella, että lisäämällä vaatekerroksia alle, takkia voisi käyttää kylmemmässäkin, mutta minä en niin tee, otan mieluummin paksumman takin, jos tulee oikeasti kylmä. Olenkin käyttänyt tuota takkia vain kahdenlaisella alusvaatetuksella. Toinen vaihtoehto on ollut laittaa päällekäin lyhythihainen ja pitkähihainen juoksupaita ja sitten takki, mutta nyt talvisaikaan olen yleensä juossut niin, että alla on ollut Craftin sellainen hiihtoaluspaita. Se on ollut sopiva varustus. Takki ei ole ollut kuuma, eikä kylmä ja itseasiassa ainoastaan silloin minulle on tullut kylmä, jos olen lopettanut lenkkini kauemmas kotoa ja joutunut matkustamaan loppumatkan kotiin vaikkapa metrolla. Esimerkiksi pitkiksen jälkeen silloin saattaa tulla vilu kun vaatteet ovat hikiset ja energiaa on kulunut lenkillä runsaasti. Silloinhan ei pääse vaihtamaan mitään kuivia vaatteita päällensä, kun ei lenkille varavaatteita oteta.

Ulkonäkö on loistava

Sportamore.fi

Pidän edelleen yhtä paljon tuon takin ulkonäöstä kuin alussakin. Se istuu erinomaisesti päällä ja näyttää hyvältä. Lisäksi etuosan neonkeltainen on turvallisuusasia liikenteessä. Takaosa on toki musta ja vaikka siellä onkin niskassa heijastinnauhaa, niin tiedostan, että näyn taaksepäin huonommin kuin eteenpäin. Niinpä monesti tulee tehostettua pimeällä kelillä vaikutusta niin, että laitan päähäni jonkun neonvärisen pipon tai pannan.

Sen verran täytyy sanoa, että pesemisen myötä niiden toppausten välissä olevat saumat ovat jotenkin muuttaneet väriään. Ne olivat alussa samanväriset neonkeltaiset, mutta käytön myötä ne ovat alkaneet hieman punertaa. Sillä asialla ei ole mitään merkitystä, mutta siellä saumassa on jotain materiaalia, joka reagoi pesukoneessa.

Plussat ja miinukset

Hyvää tässä takissa on ehdottomasti se, että se tuntuu sopivassa lämpötilassa eli juurikin ehkä jossain -5 – +10 välillä sopivan lähes kaikille lenkeille. Se pitää tuulta erinomaisesti ja on sopivan lämmin. Siinä on molemmilla puolilla sivutaskut ja lisäksi sisäpuolella pitkät, isot taskut, joihin saa vaikkapa juomapullon (joskin juostessa ei välttämättä haluaa painavaa siellä pitää, mutta tarvittaessa ne isot taskutkin ovat olemassa). Ei tosiaan tarvitse kikkailla kovin monen vaatekerroksen kanssa, vaan laittaa vain se hiihtoaluspaita alle. Toisaalta huonona puolena on se, että takki ei pidä vettä. Se ei ole siis mikään rankkasateen juoksutakki. Itseasiassa oikein kostealla ilmalla juostessa se kastuu edestä aikalailla, vaikkei sataisikaan. Jos siis juoksee joka kelissä, niin tämä ei ole missään nimessä takki jokaiselle juoksulenkille, vaan käytännössä niille lenkeille, jolloin ei sada tai ei ainakaan sada kaatamalla.Se vesi ei mene sieltä sillai kunnolla läpi, mutta takki tavallaan vettyy, joten se ei ole kaikista mukavin rankassa sateessa.

Toinen hyvä puoli on sen mukavuus. Materiaalit ovat kauttaaltaan pehmeitä ja erityisesti hihat ovat uskomattoman pehmeätä ja joustavaa materiaalia. Lisäksi kun niissä on ne reiät peukaloille, niin ei aina tarvitse hanskojakaan. Siinä voi päättää, ettei käytä mitään ja antaa olla kätensä paljaina tai voi laittaa peukalot rei’istä, jolloin ranteet ja osa kämmenistä pysyvät lämpiminä. Ensimmäisellä lenkillä kaaduinkin Westendissä kohdassa, minkä Espoon kaupunki on sittemmin asfaltoinut. Silloin minulla meni uudet talvijuoksutrikoot rikki ja tämän takin hihaankin tuli reikä, mutta kun kämmenet oli suojassa, joten ei tullut siihen käteen naarmun naarmua, joka otti maahan osumaa kämmenen osalta. Kolmas vaihtoehto on laittaa vielä siihen päälle ohuet juoksuhanskat, jos tuntuu, että on vieläkin viileätä ja järein ratkaisu on käyttää paksumpia hanskoja kuten vaikkapa hiihtosormikkaita. Kaikkia näitä olen kokeillut ja välillä vaihdellut vähän lenkin aikanakin, kun sormet ovat saattaneet lämmetä kesken lenkin.

Kestää hyvin, taskut voivat olla heikkous

Kun on noin paljon lenkkejä tullut tehtyä yksi takki päällä, niin olen jo havainnut sen, että se on hyvin tehty. Sitä huomaa, ettei siellä ole mitään sellaista kohtaa, missä langat repsottaisivat tai joku lähtisi purkautumaan. Se on siis laadukas tuote. Koskaanhan ei tiedä, kuinka kauan joku vaate oikeasti kestää, mutta näillä näkymin en näe mitään syytä, miksi tuo tuote ei kestäisi. Siinä on oikeastaan vain yksi heikkous, mistä voi tulla ongelmia, mutta sekin on käyttäjä spesifinen juttu.

Minä nimittäin avaan taskuja jopa 15-20 kertaa välillä lenkin aikana ottaakseni puhelimen sieltä taskusta ulos valokuvatakseni. Nuo taskut sopivat sinänsä hyvin puhelimelle, sillä ne ovat sen verran jykevät, ettei se kännykkä pompi siellä, mutta kun se takki on muuten niin joustavaa materiaalia, niin siihen saattaa tulla jotain vääntöä kun vetskaria vetää. Lux Helsingissä vasemman puolisen taskun vetoketju jäi jumiin ja luulin, että sinne meni jotain väliin. Se ei ollutkaan niin, vaan olin vetänyt sitä vähän väärässä kulmassa todennäköisesti. Jälkeenpäin huomasin, että yksi hammas on vähän vinossa. Se jumittaa nyt vähän siinä, jos en katso, että se vetoketju on muuten täysin suorassa. Kun se on niin alaosassa, niin en ole viitsinyt asialle mitään tehdä. En tiedä meneekö se huonommaksi vai paremmaksi, jos väännän sitä vetoketjun hammasta. Osan kamoista saa nimittäin pois, vaikken avaisikaan taskua alas asti. Asia ei ole siis ongelmallinen, eikä se ole rikki, mutta on mahdollista, että kun taskuja remppaa tuhansia kertoja niinkuin minä teen, niin jossain vaiheessa saatan vetää sellaisessa kulmassa joustavaa matskua, jolloin vetskari menee hajalle.

Kannattaako tällainen takki hankkia?

En ole aiemmin vaatteita vielä täällä varsinaisesti testannut, joten mietin, miten niitä voisi arvioida. Katsoin, että 3 kuukautta pitää riittää, joten päätin tehdä arvion 100 päivän jälkeen. Sen jälkeen mietin, mitkä tekijät määrittelevät sen, onko vaate hyvä vai huono. Päädyin seuraaviin kriteereihin.

Käyttö: +++
Olen käyttänyt takkia käytännössä joka lenkillä ja olen tehnyt sen mielelläni. Tietysti kyse on siitä, että on ollut lämpötilojen puolesta mahdollisuuskin sitä pitää, mutta toisaalta kun kyseessä on hyvännäköisestä ja mukavasta tuotteesta, niin valitsen sen ylleni mielelläni. Kaiken lisäksi olen tullut tunnistetuksi tuosta takista. Osa on kertonut nähneensä minut ja minulle on tultu juttelemaan sen takia, kun ihmiset tietävät, että tuo on minun takkini.

Urban running kelpoisuus: ++ ½
En ole mikään eräjorma, joten tarkastelen vaatteita siitäkin lähtökohdasta kehtaako ne päällä lähteä kaupungille. Minusta tämä takki on ehdottomasti kaupungissa juoksemiseen soveltuva, sillä se on tyylikäs ja moderni. Otan puoli pistettä pois siitä, ettei se ole niin hyvä sateella, mutta kyllä ne lenkit voi tämä takki päällä tehdä, vaikka sataisikin. Kunnon sateeseen on vain parempia tuotteita.

Hintalaatusuhde: ++
Tämä on tavallaan keskihintainen juoksutakki. Ei mikään ihan halpis, mutta toisaalta kalliimmat takit maksavat pari sataa ja ylikin. Tässä ei ole ihan kaikkia high tech materiaaleja käytetty, mutta ei sellaisia kaupungissa sinänsä tarvitakaan. 127,90€ hinta Sportamoressa on siis ihan ok. Jotta antaisin täydet pisteet hinnasta, niin silloin sen pitäisi maksaa alle satasen. Tosin itse en täyttä hintaa maksanut, kun sain sen jollain 30 prossan alennuksella, mutta siitä huolimatta sanoisin, että takki on laadukas keskihintainen, muodikas juoksutakki, joka voisi olla ihan vähän halvempi.

Pisteet: 83/100

Kokonaisuutena siis erinomainen takki, jonka hankinta oli hyvä ratkaisu. Sopi juuri niihin olosuhteisiin, mitä meillä on vallinnut.