Tossutorstai: Nike React Infinity Run Flyknit – vähentääkö riskiä loukkaantua?

Nike.com

Nike lienee luopunut nyt kokonaan pronaatiomalleistaan. Structure 22 jäi sarjansa viimeiseksi ja korvattiin tällä uudella React Infinity Run Flyknitilla. Se ei kuitenkaan ole enää pronaatiotuella varustettu malli, vaan se on tavallaan neutraali tossu, jonka kannan ympäri kulkee muovivahvike, joka tuo sen stabiliteetin tossuun. Samaa keinoa käyttää mm. Brooks malleissa kuten Ravenna ja Adrenaline. Tässä Niken uutuudessa on kuitenkin paljon muutakin olennaista, joten tarkastellaanpa sitä tarkemmin.

Vähentääkö kenkä loukkaantumisriskiä?

Nike väittää, että pelottomassa testauksessa 226 miestä ja naista harjoitteli 12 viikkoa. Osalla oli nämä kengät ja osalla Air Zoom Structure 22:t. Structuren käyttäjistä 30,3% loukkaantui (eli heidän määritelmänsä mukaan missasi vähintään 3 peräkkäistä päivää) kun taas sama luku oli React Infinity Runin kohdalla 14,5%. Näin ollen he väittävät, että tämä kenkä vähentää 52% vammoja verrattuna Structureen. Suhtaudun itse hyvin skeptisesti tuollaisiin testeihin. Ensinnäkin 12 viikkoa on aivan liian lyhyt aika arvioida mitään ja se otos on liian pieni muutenkin. Toki sen verran voi varmaan sanoa, että tämä on Structurea parempi kenkä, mutta ei minusta voi vetää sellaisia johtopäätöksiä, että juuri tämä kenkä olisi sellainen, joita käyttämällä voisi juosta vammattomammin kuin vaikkapa valitsemalla jalkaansa adidaksen tai Hokan treenikengät.

Speksien mukaan ”hokamainen”

Nike.com

Speksien mukaan kenkä painaa 291 grammaa (koossa US 9) ja omaa 9 mm dropin (21,5/30,5 mm). Se on takaa siis jopa korkeammalla stack heightilla varustettu kuin Hoka Clifton, mutta edestä pari milliä matalampi. Puhutaan kuitenkin aika paksulla pohjalla olevasta tossusta. Niinpä kenkää täytyy minusta verrata juurikin Cliftonin kaltaisiin kenkiin. Reactia on paljon enemmän kuin mitä Epic Reactissa on. Henkilö, joka on pitkään päässyt näitä testaamaan, sanoi, että se on erittäin miellyttävä kenkä juosta, mutta kun kysyin onko se yhtä nopea kuin Clifton, niin vastaus oli: ei ole. Mukava, vaimennettu treenikenkä siis, mutta ei mikään huippunopea. Olisi kiva tietää, millainen tämä on verrattuna Niken omassa mallistossa Vomeroon.

Pohjassa aiempaa enemmän kumia, mutta päällinen on ohut

Nike.com

Jos verrataan aiempiin React-malleihin kuten Epic React Flyknitiin, niin näissä on selvästi enemmän kumia pohjissa. Tietyissä olosuhteissa kuten märällä kelillä pitoa on siis enemmän. Ei se paljas Reactkaan sinänsä niin hälyttävästi kulu, vaikka se onkin sileä jo uutena, joten luulen kumin olevan juurikin pidon vuoksi. Pohjasta voi myös havaita kengän olevan aika leveä, mikä tietysti lisää vakautta. Nike kertoo myöskin, että vaimennus on pehmeä, mutta samalla responsiivinen.

Vaikkei kenkä ole mikään kevyt, vaan painoa on suurin piirtein Vomeron verran, niin he sanovat Flyknit-päällisen olevan uudenlainen ja entistä kevyempi. Lisäksi juoksijan sanotaan olevan lähempänä Reactia eli olisiko pohjallinenkin ohuempi. Tuttua Epic Reactista on sukkamainen muoto ja se, ettei lukkonauhoitus ole mahdollinen. Hieman ehkä paremman, tiukemman näköinen tuo näyttää olevan nilkan ympäriltä, joten jos valitsee oikean koon, uskon tuon toimivan hyvin.

Käyttötarkoitus ja hinta

Nike.com

Tämä sopii kuin nenä päähän aloittelijalle. Voi lenkkeillä kengällä, mikä tuntuu pehmeältä ja joka ei silti ole mikään kömpelö halko. Samaten vähän vanhemmat juoksijat pitävät varmaan näiden kenkien luonteesta, samoin kuntoilijat, jotka vain hölkkäävät satunnaisesti. Tavoitteellisille juoksijoille nämä voisivat sopia kevyiden lenkkien päiville, jolloin juostaan väsyneillä jaloilla asfaltilla. On sitten kyse peruslenkeistä, palauttavista tai vaikkapa hitaista pitkiksistä. Sen sijaan mihinkään reippaampaan vauhtiin noista ei varmaankaan ole. Asiakaspotentiaalia tuotteella on siis runsaasti – varsinkin kun se sopii sekä heille, jotka käyttävät neutraaleita jalkineita että heille, jotka tarvitsevat pronaatiotukea.

Hinta on 174,90€, mikä on minusta vähän liian korkea. Okei se on siellä Asicsin Nimbuksen tai Kayanon huminoilla, joten kun niillekin ostajia löytyy, niin takuulla näillekin. Ainakin sellaisten keskuudessa, jotka ostavat vain yhden parin vuodessa, mutta jos vakavasti puhutaan kenkämarkkinoista ja siellä olevasta tarjonnasta, niin kyllä joku 150 euroa olisi oikeampi hinta. Tästä on haluttu tehdä hinnaltaankin premiumtuote, vähän sellainen juoksukenkien Cadillac, mutta on se kieltämättä kallis. Laajemmin tätä mallia alkaneekin näkyä katukuvassa vasta sen jälkeen, kun värityksiä on tullut niin paljon, että osa on ehtinyt jo alennusmyynteihin. Sitä ennen kengän ostavat he, joille hinta ei niin merkkaa ja jotka kokevat, että tuossapa on hyvännäköiset tai mukavat tossut.

Kengän lanseeraus piti olla tänään 16. tammikuuta, mutta Niken sivuilla lukee vielä coming soon. Voi olla siis, että se oli vain Amerikan lanseeraus tai vaihtoehtoisesti kello ei ole vielä niin paljon, että tuote olisi myynnissä. Muokkaan tätä sitten, kun kenkä on oikeasti saatavilla.

2 thoughts on “Tossutorstai: Nike React Infinity Run Flyknit – vähentääkö riskiä loukkaantua?

Kommentointi on suljettu.