Tossutorstai: New Balance 1080v10 – vaimennettujen kenkien lippulaiva?

Talvi on tehnyt paluun. Niinpä eilisiltana tuli laitettua pitkästä aikaa polkujuoksukengät ulkolenkille. Pääsin lenkille myöhään, koska aineisto tätä blogitekstiä varten piti hankkia. Ei se mitään, lepäsin hyvin, enkä juossut tänä aamuna. Himmailen, enkä ahnehdi. Saan sen 120-130 km viikon, vaikka juoksisin vain yhden tai kaksi tuplaa. Mennään sitten itse aiheeseen. Niin, vaikka lumi on nyt ainakin osittain maassa, niin on hyvä katsoa jo kevääseen. Mitkä ovat ne työkalut, peruslenkkarit tai pitkiskengät, millä harjoitellaan kohti tavoitteita? New Balance 1080v10 on yksi mahdollinen vaihtoehto.

Malli on muuttunut rajusti mm. Fresh Foam X:n vuoksi

Naisten malli – http://www.newbalance.com

Kuten näette, niin tämä uutuus on varsin onnistunut noin ulkonäöllisesti. Se on muuttunut siitä entisestä hieman traktorimaisesta ulkonäöstä selvästi modernimman näköiseksi. Miesten malli näytti kuvissa mustapunaiselta, mutta oikeasti se tumma osa onkin erityisesti etuosaltaan harmaata, näyttää luonnossa vähän vaaleammalta kuin kuvissa. Kenkä on siis ulkoisesti onnistunut, mutta millainen se on rakenteeltaan? Tässä mallissa on heidän Fresh Foam -välipohjastaan uusi versio X ja se vaikuttaa lupaavalta. Se on tulossa myöhemmin myös esim. Beacon -malliin sekä uuteen Tempoon, joka korvaa Zanten. Voikin sanoa, että ulkonäöltään 1080v10 ja Tempo ovat hyvin lähellä toisiaan. Ne näyttävät päälliseltä, pohjaltaan ja jopa sivuprofiililtaan lähes identtisiltä. Erona on vain se, että tämä 1080v10 on enemmän vaimennettu, painavampi kenkä kun taas se Tempo on kevyempi, vauhdikkaampi tossu.

Ensikokemukseni Inter Sportissa kenkiä sovitettuani on se, että malli on huomattavan paljon pehmeämpi kuin aikaisemmin ja pohjan mallissa on miedosti sellaista rockeria, mitä Hokissa on kuten tuosta kuvastakin voi nähdä, kun se on kaareva. Tuli sellainen tunne, että jos viime vuoden 1080 ja Hoka Clifton olisi yhdistetty, niin tässä voisi olla lopputulos. 1080v10 on äärimmäisen mukava kenkä jalassa.

Päällinen on todella hyvä

Newbalance.com

New Balancen knit-päälliset ovat vaihdelleet. En pitänyt Zante Pursuitin päällisestä, koska se ei tukenut mitään. Sen sijaan Beaconissa päällinen on hyvä, Beacon 2:ssa ei taas ihan niin miellyttävä omasta mielestäni. Tässä 1080v10:ssä se päällinen on loistava. Se on riittävän jämäkkä, mutta joustava. Sukkamainen, muttei liuan tiukka, joten pitäisi sopia useimpien jalkaan. Sormella kun kokeilee ja venyttää sitä pikkaisen niin se on todella kimmoisaa materiaalia hyvällä tavalla. Lisäksi siinä kengän sivussa olevat kirjaillut punaiset ja keltaiset kohdat eivät ole vain koristeena, vaan ne tuovat kenkään stabiliteettia. Kengän takaosassa oleva taaksepäin ulottuva kielekekin on tehty hyvin. Ei ole yhtään sellaista tunnetta, etteikö jalka istuisi siellä kengässä tarpeeksi tukevasti.

Miten hyvä tämä kenkä on?

Tämä on fiilikseltään yksi parhaista kengistä mitä olen ikinä jalkaan kokeillut. Se on todella uskomattoman mukava ainakin omassa jalassani. Siinä on vain pieni sellainen tunne, että onko se kannastaan jopa liian pehmeä ja kuinka responsiivinen se tossu oikeasti on. Jos mietitään sellaisia kenkiä, millä olen viimeisen vuoden aikana juossut pitkiä lenkkejäni eli Skechers GOrun Ride 7, Hoka Clifton 6 ja Nike Vomero 14, niin sanoisin, että Vomero on niistä jämäkin ja tämä 1080v10 on pehmeämpi kuin mikään noista kolmesta. Kaikissa niissä on vaimennus riittänyt loistavasti ja jalat ovat pysyneet tuoreina. Jokainen on ollut vain hieman eri luonteinen ja omannut omat vahvuutensa. Voin jo nyt sanoa, että kevyemmille lenkeille ja varmaan vähän raskaammalle juoksijalle yleiskengäksikin tämä uusi New Balance on todella loistava valinta, mutta jos haluaa juosta reippaampaa vauhtia niitä omia puolipitkiä tai pitkiä lenkkejä, niin soveltuuko tämä siihen yhtä hyvin kuin vaikkapa Hoka Clifton 6. En oikeasti ole siitä varma kun en ole kengällä päässyt juoksemaan, mutta lupaava se kyllä on.

Spekseistä näkyy keventynyt paino

Kengässä on 8 mm droppi 30/22 mm tarkoittaa sitä, että kenkä on samalla tavalla paksupohjainen kuin monet maksimaalisen vaimennuksen kengät. Esim. Skechers GOrun Max Road 4 Hyper omaa 30/25mm pohjan ja Hoka Clifton 6 puolestaan 29/24 mm pohjan. Ollaan siis samassa suuruusluokassa. Painoa tällä New Balancella on koossa 9 speksien mukaan 281 grammaa, mikä on vähemmän kuin ennen, mutta sellaiset 17 grammaa enemmän kuin Cliftonissa. Se asettuu siis painoltaan Cliftonin ja Vomeron väliin, mutta se, mitä itse olen huomannut pitkiksillä tai peruslenkillä, niin sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä, painaako kenkä 260 vai 290 grammaa, luonne ratkaisee.

Yhteenveto

Viime vuoden 1080v9 oli hämmästyttävän nopea kenkä näin vaimennetuksi tossuksi. Janne Ukonmaanaho kertoi minulle, että hän voi juosta sillä vaikka kaikki lenkit. Jotkut sanoivat, että toisaalta tuo tarkoitti samalla sitä, ettei se ollut niin mukava kevyillä lenkeillä, kun kenkä ei ollut pehmeä. Tämä uutuus on muuttunut niin rajusti, että nyt se on nimen omaan mukava ja pehmeä. Mielenkiintoista on se, onko se riittävän nopea.

Kengän suurin heikkous on sen hinta. 179,90€ on aika paljon rahaa treenikengästä. Vomero 14:n saa 25-30 euroa halvemmalla listahinnaltaan ja koska malli on jo vuoden vanha, niin niitä löytyy alle satasellakin helposti. Clifton 6 puolestaan maksaa 140 euroa, joten kysymys kuuluukin, onko tämä kenkä lisäeurojen arvoinen. Inter Sportin nettisivuilta voi katsoa, missä myymälässä uutuus on hyllyssä. Pääkaupunkiseudulla kenkää myyvät Easton, Forum, Jumbo, Suomenoja ja Tammisto.

One thought on “Tossutorstai: New Balance 1080v10 – vaimennettujen kenkien lippulaiva?

Kommentointi on suljettu.