Hoka One One Mach 2, 500 km – yllättävän kestävä

Tämä kenkä on hämmästyttävän kestävä, mutten vieläkään oikein tiedä täsmälleen, mihin se sijoittuu Hokan mallistossa. Luulin alunperin, että se olisi Clayton 2:n manttelinperijä ja kaavailin sitä pitkille reippaammille lenkeille. Sitten kun pari oli hallussani ja kokeilin niitä, tajusin, ettei se olekaan niin. Kenkä on ehdottomasti napakampi olemukseltaan kuin edeltävät mallit. Ihmettelin hieman asiaa, mutten ihmettele enää, kun Rincon on juuri sellainen kenkä, millaisen luulin Mach 2:n olevan, mutta ei tämä ole ollenkaan hassumpi kenkä. Sen rooli täytyy olla vain hieman toinen ja monelle voi olla haaste miettiä, mihin sitä käyttäisi, kun mallistossa on muitakin mielenkiintoisia kenkiä.

Ei kovinkaan pehmeä vauhtikenkä

Jos vertaan kenkää suht samassa painoluokassa painivaan Niken Pegasus Turbo 2:een, niin tässä vaimennus ei ole pehmeä, vaikka pohja on paksu. Välipohjamateriaali on jonkinlaista rubberized EVAa ja melko tiiviin oloista, minkä vuoksi se vaimennus tuntuu jämäkältä, ehkä jopa kovahkolta, mutta toisaalta on responsiivinen ja kestää erinomaisesti. Samalla se on myös se syy, minkä vuoksi en katsonut, että nämä kengät sopisivat asfaltille pidempiin treeneihin. Itse olen juossut nyt 500 kilsaa näillä kengillä ainoastaan juoksumatolla, mutta siitä miten olen nähnyt muiden näitä tossuja käyttävän, voi päätellä sen verran, että radalle vetoihin, tempoon sekä myös asfaltille tuollaiseen varsinaiseen harjoitukseen ne sopivat. Pehmeämpää menoa kaipaavalle eli pidemmille asfalttilenkeille tai yleiskengäksi suosittelen Hoka Rinconia.

Aluksi kokeilin juosta näillä myös mattopitkiksiä, kun ajattelin, että vaimennus riittää matolla siihenkin ja niin se tavallaan onkin. Se juokseminen on vaivatonta, mutta sanoisin silti, että jalat ottavat vähän itseensä siitä, jos näillä kengillä juoksee paljon ja pitkiä lenkkejä. Sen sijaan Rinconit ovat niille mattopitkiksille erityisen hyvin sopivat. Paras onkin käyttää Macheja vetoihin ja tempojuoksuun eli sellaiset pari kertaa viikossa. Ehkäpä New Balance 890v7 on lähin kilpailija tälle kengälle tuntumansa suhteen. Melko kova sekin on, jos niillä tossuilla koko ajan juoksee. Kannattaa huomioida myös se, että märällä alustalla Mach 2 saattaa olla todella liukas. Huomasin asian kun hikosin kovassa treenissä niin, että juoksumatto tuli liukkaaksi. Märkää juoksurataa ei kannata edes kokeilla, asfaltilla toki varmaan pitää alustan karheuden vuoksi.

Istuvuus parani käytön myötä

Aluksi oli vähän sellainen tunne, että kenkä ei olisi mutkissa vakaa, kun päällisessä ei ole mitään vahvikkeita ja pohja on noin järeä, mutta se kenkä muotoutuu käytön myötä. Siitä yläosasta tulee hieman kaareva ja se muokkautuu minusta sopivalla tavalla jalan muotoisesti. Se ei ole kovin tiukka, muttei toisaalta ole epävakaata tunnettakaan. Kenkä tavallaan on hieman tilavampi kuin Rincon, joten jos siinä on haasteita ahtauden kanssa, niin tämä voi olla tilavampi. Kenkä ei ole myöskään minusta kuuma, vaan sitä voi käyttää mainiosti kuumilla kuntosaleilla tai hellekeleillä. Sukkapulma siinä alussa vähän oli, kun huomasin, että yli 20 kilsan lenkeillä alkoi jalkapohja punertaa yhdestä kohdasta ja pelkäsin saavani rakon. Ostin kaksi paria Asics Cooling ST -sukkia ja ne osoittautuivat kerrassaan erinomaiseksi. Käytän niitä nykyään aina Machien kanssa.

Kengät kestävät erittäin hyvin

Usein kengät menettävät nopeuttaan siinä 400 km paikkeilla, mutta näissä en ole huomannut sellaista oikein vielä tapahtuneen. Ehkä niin on käynyt, mutta kun siinä ei ole sellaista pehmeää päkiävaimennusta, niin tuntuma ei ole muuttunut niin paljon. Toinen vaihtoehto on se, että kun se on oikeasti jämäkämpää erityisesti siinä päkiän alla, niin se kestää paremmin. Moni voi ajatella, että se kestää siksi paremmin, kun olen juossut vain matolla, mutta se ei ihan niinkään ole. Laitan oheen HokaOneOnen Instagram storysta bongatun kuvan, joka esittää ForrestGuuri-nimimerkillä juoksevan Instakäyttäjän Mach 2:ia. Hän on juossut parillaan 1401 kilometriä ja kengät ovat kestäneet matkan hyvin. Laitoin hänelle sitten kommenttia ja sain takaisin sellaista kommenttia, että hän on yllättynyt Hokien hyvästä kestävyydestä. Tämän mallin osalta ehdottomasti niin onkin. Puhutaan vauhti- tai jopa kisakenkämaisesta painosta, mutta treenikengän kestävyydestä. Sen suhteen ei voi olla kuin tyytyväinen.

Minulla on tavallaan kaksi vaihtoehtoa jatkossa. Toinen ja varmaan todennäköisin tilanne on se, että juoksen nyt reippaita treenejä niin kauan kuin tuntuu, että kenkä on yhä nopea (mm. eilisiltana tonnin vedot). Sen jälkeen siirrän ne ns. salitossuiksi, jotka jalassa teen punttitreeniä ja jonkun max 10 km mattolenkin päälle. Nämä Machit ovat muuten meidän salilla jonkinlaisessa suosiossa salikenkinä muutenkin. Ainakin pari kävijää käyttää niitä siihen ja syynä lienee se, että viereisessä talossa sijaitsee XXL, joka niitä myy. Toinen vaihtoehtoni olisi kevään myötä alkaa juosta näillä radalla, joka on kuitenkin asfalttia pehmeämpi alusta, mutta toisaalta minulla on aika monta paria jo sellaisia ex vauhtikenkiä, joille en ulkona sitten enää keksi käyttöä, joten voi olla, että otan radalle mieluummin jonkun uutuuden ja säästän nämä salikäyttöön.

Mach 3 tulee, mutta Carbon X kiinnostaa enemmän

Mach 3 on tulossa ja se pysyy suht samanlaisena tämän mallin kanssa. Päällinen on hieman muuttunut parempaan suuntaan, mikä tarkoittanee sitä, että se tuntuu kietoutuvan paremmin jalan ympärille jo uutena ja siinä on selvästi vahvikkeitakin, mutta pohja ja välipohja säilyvät ennallaan. Jos haluaa tällaista kestävää vauhtikenkää, joka on leveähkö ja kovahkolla vaimennuksella, niin se kolmosmalli jatkaa tutulla linjalla. Siinä on kuitenkin edelleen yksi kysymys, mikä minua mietityttää ja se on se, että kun tämän hinta on 150 euroa, niin Carbon X maksaa vain 30 euroa enemmän ja on siis 180 euroa. Sitten toisaalta 120 eurolla saa loistavan Rinconin, niin sitä miettii, miten rakentaa rotaationsa. Moni kuntoilija voi ajatella treenaavansa Rinconeilla ja kilpailevansa Carbon X:llä, mutta toisaalta joku voi ajatella kilpailevansakin niillä Rinconeilla ja joillekin taas sopii tämä Mach kisoihin kympiltä maratonille. Ne menevät vähän kyllä lomittain, niin vaikka olenkin tyytyväinen tähän Mach kakkoseen, niin kyllä minä varmasti ottaisin vauhtikengäksi sen Carbon X:n ja treenikengiksi Rinconit.

Pari asiaa tosin pitää huomioida ja yksi on se, että hitaammat juoksijat tai sellaiset, joilla on voimakas kanta-askellus, ovat sanoneet, ettei Carbon X toimi ja lisäksi on vähän sellaista kuulunut, ettei Carbon X kestäisi yhtä hyvin kuin tämä Mach 2, mutta vaikea sanoa, kun en ole itse testannut. Kokonaisuutena siis Machin menestymismahdollisuuksia lisäisi se, jos hintaa saataisiin vähän halvemmaksi vaikkapa 130 euroon. Toki onhan niitä ollut esim. juuri XXL:ssä alessa, mutta noin hintalappuhintoja vertaillen tämä on vähän kyllä kallis. Toki kestävyydeltään vastaavasti ensiluokkainen, mutta asiakashan ei sitä kaupassa välttämättä mieti. Kokonaisuutena siis hyvä ja kestävä vauhtikenkä, jolla treenit tulee kätevästi tehtyä, mutta pikkaisen ehkä vaikea myydä ainakin silloin, jos ei ole mikään Hoka-liike kysymyksessä, vaan valikoimaa on runsaasti, koska jalkaan kokeillessa ei tule mitään sellaista vau-fiilistä.