Tammikuu: Hyvässä vauhdissa kohti tavoitteita

Tammikuu oli erittäin hyvä harjoituskuukausi, määrien suhteen kaikkien aikojen toiseksi paras ja vauhtienkin puolesta sellainen, että alkoi tuntua kunnon oleva todella hyvällä tasolla. Viimeisellä viikolla kuukausi jäi sitten vähän kesken määrän suhteen, mutta lopputulos on silti hyvä.

Juoksin joka päivä

Tammikuussa tuli juostua joka päivä. Tosin Lux Helsinkiä katsoessani matkaa kertyi vain reilut 3 kilsaa, mutta jotain sentään. Yhteensä kuun aikana tuli juostua 31 päivässä 35 lenkkiä eli yksi tuplapäivä tuli per viikko. Toiseksi viimeisellä viikolla piti juosta kahtena aamuna, mutta väsymys lopulta esti sen ja viimeisellä viikolla tuli vähän flunssaa, jolloin himmailin, joten silloin ajatellut kolme aamulenkkiä muuttuivatkin yhdeksi. Silti 541,3 km kuukausi oli minusta erinomainen tulos. Tosin lenkkien keskiarvopituus ei ollut kuin 15,47 km, mikä tietysti kertoo siitä, että oli aika paljon lyhyempiä, palauttaviakin lenkkejä mukana. 4 pitkistä ja 9 enemmän tai vähemmän reippaampaa vauhtia sisältävää lenkkiä mahtui tammikuulle.

Pilates edelleen tärkein huoltava tunti

En uskalla oikein enää käydä HIITissä tai Body Attackissa, kun tuntuu, että palautuminen jää liian vähäiselle. Niinpä satsaan enemmän huoltaviin ryhmäliikuntatunteihin. Tammikuussa tulikin käytyä neljästi pilateksessa, kolme kertaa keskivartalotunnilla ja kerran kehonhuollossa. Tuohon päälle pari salikertaa. Sen lisäksi aika paljon rullailua ja takareisien venyttelyä kuminauhan avulla paitsi salilla niin kotonakin. Nyt kuun lopussa hommasin myöskin apuvälineet keskivartalon treenaamiseen kotona. Siihen voisi satsata enemmän viikonloppuisin. Haaste on vähän ajankäytöllinen. Arkiiltaisin kello on aika paljon ja olen väsynyt, joten tuleeko sitä tehtyä. Aamulla herättyäni ei ole puolestaan rutiinia tehdä mitään lihaskuntoa. Niinpä kyllä se ainakin alussa on niin, että sellainent treeni pitää tehdä viikonloppuna. Helmikuussa olisi tarkoitus oppia joku rutiini siihen.

Olen aikataulussa

Olen maratonharjoitteluvaiheessa, mutta viikkokilsat eivät ole suunnitelmassa kiveenhakattuja, olennaista on eteenpäin meno. Kunnon pitää kohota. Jos verrataan viime vuoteen, niin tammikuu oli huikea. 2019 juoksin nimittäin vain 268,5 km. Nyt määrä tuli tuplattua. Se ei ole kuitenkaan olennaista, vaan tilanne, mikä minulla on suhteessa tavoitteeseeni. Toukokuussa olisi tarkoitus juosta maraton ja sen suhteen olen aikataulussa. Minä en tiedä mihin kuntoon ehdin tuohon mennessä, mutta se on parempi kunto joka tapauksessa kuin koskaan aiemmin. Niinpä en siitä stressaa, vaan pyrin tekemään parhaani ilman, että menisi överiksi.

Juteltiin keskiviikkoiltana yhden toisen juoksijan kanssa juoksumatoilla palautumisesta. Juoksufoorumillahan eräs henkilö jaksaa toitottaa lähes jokaisessa viestissään, että 20-32 vuotiaat palautuvat, mutta tuon jälkeen ollaan raihnaisia ukkoja, eikä enää palauduta. Minulla se ei mene tuolla tavalla, eikä myöskään henkilöllä, jonka kanssa juttelin. Kysehän on nimittäin siitä, että jos ei ole koskaan urheillut silloin parikymppisenä, niin ei edes tiedä, miten nopeasti silloin olisi palautunut, vaan se olemassaoleva tosiasia on kyky palautua tässä iässä. Itse palaudun ainakin nyt paremmin kuin 10 vuotta sitten, koska minulla on paremmat edellytykset kestävyysjuoksuun kuin silloin. Kroppani ei kestänyt tuolloin sydänlihastulehduksen jälkeen aloittelijana lajia, nyt se kestää. Aika näyttää, millaisia tuloksia saan aikaiseksi, mutta mitään ikäkriisejä en todellakaan koe.

Mihin mahdollisuus 2020?

Edelleen ollaan siinä vauhdissa, että voisin juosta 6000 km tänä vuonna, mutta oikeasti se määrä oli vähän läpällä heitetty luku. Maratonia ennen ja jälkeen tulee sen verran vähän määrää, ettei se ole realistista. Tosin sen verran on sanottava, että jos terveenä pysyy, niin 500 km kuukaudet eivät ole pahoja, kun pitää tehot maltillisina. Lämpimillä keleillä, jolloin voi aamulla hilpaista suoraan shortseissa valoisan aikaan aamulenkeille ja saa sitä kautta lisäkilsoja viikkoihin, tilanne vain helpottuu.

Tästä on hyvä jatkaa, kun vuosi alkoi erinomaisesti.