Niken ihmetossut: AlphaFLY kiellettiin, Vaporfly Next% ei

Eilen saatiin vihdoinkin selvyys sille ovatko Niken maratonennätystossut sallittuja vai eivät. Ennen kaikkea saatiin rajat ja säännöt sille, millaisia kengät saavat olla. Pähkinänkuoressa tulos oli se, että Kipchogen INEOS 1:59 yrityksessä Wienissä käyttämät uudet AlphaFLYt ovat laittomat, mutta niin hänen jänistensä kuin suurimman osan huippumaratoonareiden käyttämät Vaporfly Next%:t ovat uusien sääntöjen mukaan lailliset. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että kaikki viralliset ennätyksetkin on juostu sallituilla kengillä. Voidaan sanoa, että tulos oli juuri sellainen, mitä odotin.

Miksi tähän jouduttiin?

Vanhat säännöt olivat todella epämääräiset ja nykykäsityksen mukaan riittämättömät, kun kenkiä ei oikeastaan rajoitettu millään tavalla. Niistä sanottiin vain, etteivät saa tarjota epäreilua etua. Sitten kun Breaking2-projektin myötä Nike toi markkinoille Pebaxia olevan ZoomX-välipohjan ja hiilikuitulevyn sisältävän Vaporfly 4%:n, se mullisti käsityksen siitä, mitä juoksukengät ovat. Kisakengät maratonille eivät olleetkaan enää ohutpohjaisia ja sitä kautta kevyitä, vaan paksupohjaisia ja äärimmäisen kimmoisia, mutta silti kevyitä. Nuo kengät olivat paljon kalliimmat kuin mihin oli totuttu ja heikommin saatavilla. Tulosta alkoi tulla, kun suurin osa parhaista maratonajoista tehtiin niillä. Myöhemmin mallista tuli seuraaja Vaporfly Next%, joka oli vielä parempi. Alkoi keskustelu siitä, pitäisikö kengät kieltää. Osa oli sitä mieltä, että kaikki tällainen pitäisi kategorisesti kieltää, sillä olosuhteiden pitäisi olla samat kuin mitä ne ovat ennenkin olleet eli välineillä tulostasoa ei pitäisi parantaa. Osa puolestaan oli huolissaan siitä, että juoksijat ovat eri arvoisessa asemassa. Muiden merkkien urheilijat eivät saa yhtä hyvää kalustoa alle kilpailuihin ja kun kenkien saatavuus oli alussa huono, niin sekin vaikutti tasapuolisuuteen. Joku voisi sanoa, että kenkien korkea hintakin vaikutti tähän asiaan. Itse katsoin tässä vaiheessa vielä asioita siitä näkökulmasta, että ei kielletä, vaan muut merkit tuovat parin vuoden sisällä kilpailijan noille kengille ja pelikenttä tasoittuu.

Silmäni avautuivat Wieniä ennen

Muutama päivä ennen Kipchogen Wienin 1.59.40 maratontulosta näkemykseni muuttui. Silloin näin patenttihakemuksen koskien uutta AlphaFLY-kenkää, jossa oli kolme hiilikuitulevyä, selvästi korkeampi pohja ja sellaiset omituiset ilmasylinterit. Tulin siihen johtopäätökseen, että kehittely lähtee käsistä ellei rajoja aseteta. En uskonut, että tuokaan kenkä olisi vielä mikään trampoliinikenkä, vaan kyllä maakontaktissa edelleen energiaa häviää, mutta kengän olemus alkoi olla sitä luokkaa, etteivät päättävät tahot voineet enää sitä sivuuttaa. Aloin nähdä asiassa kaksi huolestuttavaa ilmiötä. Ensinnäkin sen, että kun Nike on niin paljon edellä tässä asiassa, niin muut eivät tule koskaan pääsemään tasolle, jossa he voisivat tarjota jossain määrin kilpailukykyisen tuotteen, koska Nike on silloin jo taas pari askelta edellä. Toinen ongelmakohta on se, että osa kilpailijoista kuten juurikin Eliud Kipchoge pääsevät kilpailemaan prototyypeillä eli merkin sisälläkin vain muutamalla juoksijalla on ne uusimmat teknologian tuotteet ja muut ovat heikommassa asemassa. Olin aivan varma, että jotkut rajat tullaan asettamaan.

Kielletäänkö vai eikö?

Lehdessä näkyi kohu-uutisia, että Vaporfly tullaan kieltämään, mutta huvittavaa noissa kaikissa jopa alan lehtien tekemissä jutuissa oli joka kerta se, että Vaporfly ja AlphaFLY rinnastettiin toisiinsa, vaikka niissä oli minusta suuri ero keskenään. Joku lehti (olisikohan ollut Guardian) sentään tajusi, ettei niitä nykyisiä kenkiä kielletä, mutta tulevat hassuttelut voidaan estää rajojen avulla. Viime viikkoina nähtiin sitten jo aikamoisia viritelmiä. En muista oliko se Houstonissa vai missä, mutta jossain maratonilla oli adidaksen protoja muutamilla juoksijoilla, joissa oli kanssa aivan hillitön pohja. Silloin mietin, että tuleeko se nyt päätös oikeasti tammikuussa niin kuin piti vai mikä tässä maksaa. Olin jutellut amerikkalaisten kanssa asiasta ja yleinen konsensus alkoi olla, että prototyypit pitää saada pois ja kengän pohjan paksuudelle jotkut rajat.

Lopulta World Athletics asetti rajat

Nike.com

Eilen 31.1.2020 sitten ne uudet määräykset lopulta saatiin, kun World Athletics (ex-IAAF) julkaisi lehdistötiedotteen, jossa luki: World Athletics modifies rules governing competition shoes for elite athletes. Eli WA modifioi sääntöjä koskien eliittiurheilijoiden kisakenkiä. Amatöörit voivat siis käyttää mitä hyvänsä kenkiä, mutta eiköhän se niin ole, että tämä tulee nyt tarkoittamaan sitä, että kaikki myyntiin tulevat kengät tulevat olemaan näiden määräysten mukaisia. Sääntöjen keskeiset pointit ovat seuraavat:

– 30.4.2020 alkaen kilpailuissa käytettävät kengät pitää olla yleisesti ostettavissa (nettikaupassa tai kivijalkamyymälöissä) 4 kuukautta ennen kuin niillä saa kilpailla

– Jos kenkä ei ole saatavilla, se katsotaan prototyypiksi, eikä se ole sallittu. Myynnissä olevaa mallia saa esteettisistä tai medikaalisista syistä modifioida yksittäiselle urheilijalle

– Tämän lisäksi tulee välitön kielto kengille, joiden pohjan paksuus on yli 40mm, joissa on enemmän kuin yksi mitä tahansa materiaalia oleva levy. Saa olla enemmän, mutta silloin pitää olla peräkkäin, ei päällekäin, lomittain tai vierekkäin eli tavallaan yksi levy saa olla pätkitty, mutta useampia levyjä ei saa olla ja piikkareiden osalta saa olla toinen levy, mutta vain siihen tarkoitukseen, että sillä kiinnitetään piikit kengän pohjaan ja piikkareissa pohja ei saa olla paksumpi kuin 30 mm

Mitä päätös tarkoittaa?

Tämä tarkoittaa nyt siis käytännössä sitä, että mm. USA:n olympiakarsinnoissa ei nähdä AlphaFLYta, sillä ne ovat kielletty ja mennään eteenpäin kuten tähänkin saakka. Next % on sallittu, koska sen pohja on juurikin 40 mm paksuinen takaa ja 32 mm edestä. Sitä uutuutta ei voi siis julkaista, joten Nikella on kaksi vaihtoehtoa. Joko tuleva kausi mennään edelleen Next %:lla tai vaihtoehtoisesti (kuten uskon) Nike oli varautunut kieltoon ja jossain vaiheessa tulee markkinoille modifioitu uutuus, joka täyttää uudet säännöt. Ei Nike tynnyrissä ole elänyt, vaan he ovat tienneet tästä mahdollisuudesta. WA on varmasti sanonut, mikä tilanne on ja jos itse osasin epäillä asiaa jo lokakuussa, niin voisin väittää, että Nike on ottanut jo silloin, kun kenkää on kehitelty huomioon vaihtoehdon, ettei sitä hyväksytä.

Onneksi ei protoja, mutta tässäkin on ongelmansa

Adidas prototyyppi

Toinen juttu on sitten tuo prototyyppien kieltäminen. Olen siitä hyvilläni, mutta asiassa on ongelmansa. Tuo 4 kk on aika pirun pitkä aika. Käytännössä jos mietitään, että arvokisat ovat joskus heinä-elokuussa niin silloin uutuuksien pitäisi olla myynnissä maalis-huhtikuussa. Se muuttaa koko tähän saakka totuttua julkaisurytmiä. Toki Next % on edelleen maailman nopein kenkä, mutta on kyseenalaista ehtiikö Nike saada tuolle seuraajan myyntiin ennen määräaikaa. New Balancen kenkä on aika valmis, samaten Sauconyn, mutta saavatko he niitä niin paljon myyntiin nyt parin kuukauden päästä, että se täyttää nuo säännöt. Hokan Racer tms. ja Asicsin vastaava kenkä ovat sellaisia, joita itse odottelin vasta kesäksi. Olin varma, että Asics julkaisee omansa vasta Tokiossa ja myy sitä sitten syksyn maratoneille. Adidaksen kengät puolestaan ovat vielä niin protoasteella, että voi suoraan sanottuna unohtaa, että heiltä tulisi paksupohjainen tossu olympialaisiin. Sieltä tulee toki uusi malli Adizero Pro, joka saattaa ehtiä, mutta se on edelleen sellainen matalahko racing flat.

Päätös on hyvä lajille

Saucony Endorphin Pro

Yhteenvetona voisi sanoa, että on hyvä, että meillä on nyt selkeät säännöt, jotka hillitsevät kilpavarustelua, eivätkä asiat lähde aivan lapasesta. Keskipitkällä aikavälillä tilanne myöskin normalisoituu ja kilpailu kiristyy. Huonona puolena näkisin sen, että Tokion olympialaisissa Niken urheilijat lienevät yhä selkeästi etulyöntiasemassa. Parasta asiassa minusta se, ettei näitä paksupohjaisia hiilikuitukenkiä kielletty kokonaan, vaan innovaatioita saa kenkäasioissakin syntyä ja entistä parempia tuloksia tapahtua ilman, että valvovat elimet sitä estäisi. Tämä oli hyvä ratkaisu!