Treenitiistai: Excel apuna harjoittelun suunnittelussa

Eilen ensimmäinen vapaapäivä sitten lokakuun 21. Ei edes mitään ryhmäliikuntaa tai korvaavaa harjoittelua. Syynä ei varsinaisesti ollut viime päivinä vaivannut flunssa, vaan se, että halusin hengähdystauon. Halusin miettiä tätä harjoittelua ja käydä vain rennosti saunassa. Yhden välipäivän jälkeen treeni toivottavasti maistuu. Nyt kun välipäivä takana ja vähän kiinniotettavaa, on luontevaa kertoa, kuinka olen alkanut käyttää Exceliä apunani, kun suunnittelen viikon harjoitusmääriäni. Harjoittelun lisääminen on tuonut nimittäin mukanaan jaksotusongelman. Kun en suunnittele suoranaisesti jokaista lenkkiäni etukäteen, vaan haluan pitää itselläni joustavuuden, niin suurin piirtein tavoitekilometreihin pääseminen on muodostunut vähän haastavaksi. Tuntuu, että kannan viikon aikana stressiä siitä, mihin sunnuntain jälkeen lukemat päätyvät. Sellaiset 120 kilsaa on helppo tehdä täysin joustavalla rakenteella, mutta jos haluaa juosta enemmän, pitää asiaa funtsia. Niinpä tein ihan perus Excel-taulukon suunnittelun avuksi.

Helpoiten tuo taulukko syntyy niin, että täyttää viikolle 14 mahdollista harjoitusspottia eli aamu ja ilta joka päivälle. Sitä ei kannatta miettiä, että jonain päivänä treeni voi olla vaikkapa iltapäivällä. Jos on vain yksi treeni, niin sen voi merkata vaikka aamuun, vaikka se juostaisiin iltapäivällä. Kun tuon tekee niin että yhteensäkolumni on summa aamusta ja illasta ja koko viikko puolestaan ynnää viikonpäivien treenisummat eli esim. B10 kohtaan kirjoitetaan =SUM(B3:B9), niin saa kätevästi selville, paljonko ajateltu viikko-ohjelma tuottaa kilsoja. Niitä lukuarvoja voi sitten tarpeen mukaan muutella, jos kokonaissumma on liian suuri tai liian pieni.

Tein tämän Excel-pohjan viime tiistain jälkeen, jolloin tilanne oli se, että kahdelle päivälle oli jo olemassa olevat lukemat. Sen jälkeen mietin muut avainharjoitukset eli kuinka pitkä pitkis voisi olla ja samaten perjantain vauhtitreenin. Tuon jälkeen heitin sitten muihin laatikoihin jotain arvoja saadakseni tämän postauksen alussa näkevän arvion viime viikon kokonaiskilsoista. Lähtökohtana oli se, että keskiviikkoaamuna ei treenata kuten ei maanantaiaamunakaan ja se, että joko keskiviikko- tai torstai-illalle tulisi puolipitkä lenkki.

Suunnitelma ei toteutunut, mutta ei se mitään

Suoraan tuo suunnitelma ei toteudu. Viime viikolla tuli vähän flunssaa, joten jouduin jättämään lenkkejä väliin ja tekemään toisia vähän kevyempinä, joten en päässyt ihan tavoitteeseeni, mutta ei se mitään. Sanoisin, että tuo tavoite viikon kilsoille oli jonkinlainen maksimi ja kaiken olisi pitänyt mennä aika täydellisesti, jotta olisin siihen yltänyt. Silti on hyvä, että minulla on nyt olemassa tällainen työkalu, jolla voin vähän suunnitella, miltä viikko voisi näyttää. Eri päiville allokoidut kilometrimäärät eivät toki perustu mihinkään tieteeseen, vaan tuntumaan siitä, miltä minusta minkäkinlaisen treenin jälkeisenä päivänä on aiemmin tuntunut. Ts. koska voin juosta enemmän ja milloin puolestaan lyhyempi lenkki riittää ja koska lenkkiä ei voi tehdä ollenkaan.

Olennaista ei olekaan se, kuinka paljon lopulta kilometrejä kertyy, vaan se, että menen eteenpäin kohti tavoitettani ja mieluusti vammoitta. Avainharjoitusten ulkopuolisten päivien kilometrimäärä ei muutenkaan ole niin olennainen. En oikein usko, että tavoitteitani ajatellen on olennaista, juoksenko jonain lenkkinä 10 tai 12 kilometriä ja jonain toisena 21 vai 19 km. Pyrin itseasiassa eroon sellaisesta ohjelma-ajattelusta, missä on kiveenhakatut kilsamäärät. Yksittäisten päivien kilsamäärät elävät, eikä viikon yhteismääräkään ole välttämättä sitä, mitä Excel viikon alussa näytti. Jos väsyttää liikaa, jätän harjoituksen väliin ja jos tuntuu hyvältä, voin juosta enemmän. On kuitenkin kiva, että on olemassa tällainen Excel-pohja, jonne voin heitellä lukuarvoja ja nähdä edessäni ruudulla, miltä viikko voisi näyttää.