Jymyuutinen: Nike julkisti laillisen Alphaflyn ja pari muuta mallia!

Nike.com

Torstaina saatiin lisätietoja aiheeseen, mistä kirjoitin viikko sitten eli kuten vähän arvelinkin, niin Nike oli valmistautunut rajoituksiin ja julkisti modifioidun Alphaflyn, joka täyttää uudet World Athleticsin määräykset ja sen lisäksi sieltä tuli pari piikkarimallia ja treenikenkiä, joten Nike tuntuu olevan hyvin valmistautunut Tokion olympialaisiin.

Näin Alphafly Next% eroaa Vaporfly Next%:sta

Nike.com

Suurin uudistus on se, että tässä uutuudessa on päkiän alla ilmataskuja eli läpinäkyvässä kohdassa, missä lukee Air Zoom, on ilmaa sisällä. Lehdistötiedotteessa Carrie Dimoff, Niken Advanced Innovation Teamista (huippumaratoonari itsekin, kilpaili Dohassa mm-kisoissa): ”Once we understood the plate and foam as a system, we started thinking about ways to make the system even more effective. That’s when we struck upon the idea of adding Nike Air to store and return even more of a runner’s energy and provide even more cushioning.” Eli ilmataskun tarkoitus on varastoida ja palauttaa enemmän energiaa ja tarjota samalla vielä lisävaimennusta.

Takaisin knitpäälliseen

Nike.com

Päällisen kanssa Nike tuntuu soutavan ja huopaavan. Viime vuoden Waporveawen jälkeen koittaa jälleen paluu jonkinlaiseen knitpäälliseen. Nyt vuorossa on Atomknit-niminen materiaali, jonka on sanottu olevan ultrahengittävä ja kevyt. Tuon tyyppisissä päällisissä riippuu materiaalista onko se kuinka tiukka sukkamainen kokonaisuus, joka kietoutuu jalan ympärille tätä samalla tukien vai onko se hyvin vetelä, jolloin se ei tarjoaisi mitään stabiliteettia sivusuuntaan.

Miten nämä jalassa kuuluu astua, vaatiiko erinomaisen askelluksen?

Nike.com

Tämä pohja laittaa miettimään asioita. Niken mukaan kengässä on enemmän ZoomX-foamia ja muokattu kokopituinen hiilikuitulevy. Tämä konsepti on selvää ja tuttua jo Vaporflyista, vaikkakin tietysti edelleen kehitetty. Se mikä tässä on outoa on tuo pohjan malli. Näistä kahdesta kuvasta välittyy hyvin vahvasti mielikuva siitä, että tuo porras on vähän samanlainen ylimääräinen asia kengän pohjassa kuin klossit pyöräilykengissä.

Nike.com

Ensimmäisiä kertoja törmään tilanteeseen, jossa mietin juoksukengän nähtyäni, että kuinka noilla kuuluu juosta. Miten pitäisi astua, jotta se toimisi. Ei varmaankaan ainakaan kanta edellä ja rullaten eteenpäin, mutta entä kun sanotaan, että lähes kaikilla huippumaratoonareillakin on midfoot-askellus, jossa kenkä tulee keskellä alas painopisteen kohdalla niin tarkoittaako se tässä tapauksessa mitä? Tuleeko askelluksesta samanlaista kikkailua kuin ponnistuksen ajoituksesta mäkihypyssä? Minulla on sellainen tunne, että näillä kengillä pitää tulla alas juuri siinä kohdassa, missä on ne ilmatyynyt eli keskikohdan etupuolella. Muussa tapauksessa se kynnys tuntuu.

Niken tulevaisuus on vahva

Nike.com

Moni saattoi ajatella, että kun World Athletics alkoi suitsia kenkäasioita, se tulisi johtamaan siihen, että Nike kärsisi ja muut valmistajat saisivat heidät kiinni kenkäteknologian suhteen. Arvio näyttää osoittautuvan vääräksi. Nike oli hereillä ja otti huomioon tuon mahdollisuuden. Nyt he ovat tuomassa markkinoille askeleen edellä olevan tuotteen, joka täyttää sen vaatimuksen, että pohja on koossa 42 maksimissaan sen 40mm paksuinen ja siinä on vain yksi hiilikuitulevy. Samalla he tuovat markkinoille myöskin sprinttereille ja kestävyysjuoksijoille sopivat vallankumoukselliset piikkarit eli Air Zoom Viperflyn ja Air Zoom Victoryn sekä pari uutta treenikenkää, jotka saattavat korvata Zoomfly 3:n ja Pegasus Turbo 2:n niinä kenkinä, joilla treenataan, jos kilpaillaan Alphaflyilla eli Air Zoom Tempo Next%:n ja Air Zoom Tempo Next% Flyeasen. Nike on kokonaisuudessaan todella valmis Tokion olympialaisiin. Kysymys kuuluu: ovatko muut valmistajat?

Asiassa on muuten sellainenkin mielenkiintoinen sivujuonne, että Nike on saanut patentin tuolle käyrälle levylle. Se voi olla, että yksi olennainen osa kengän toimivuudesta liittyy siihen hiilikuitulevyn muotoon. WA lupasi seurata jatkossakin tätä asiaa ja jos pitäisi olla joku ennustajaeukko, niin entäpä jos tulee sellainen ratkaisu, että WA määrää, että Niken pitää lisensioida sen levyn muodon patentti muille kenkävalmistajille, jotta ne voisivat kilpailla. Silloin oltaisiin vähän samanlaisessa tilanteessa kuin matkapuhelinbusineksessä, jossa osa voitoista tulee patenttisalkusta. Jokainen myyty kilpailevan valmistajan kenkäpari toisi jonkin verran hyvää Nikelle. Ilman tuollaista patentin lisensiointia Niken etumatka saattaisi kestää vuoteen 2036, jolloin patentti vanhenee.

Lisätietoja: https://news.nike.com/news/air-zoom-alphafly-next-percent