Helsinki Sightseeing -juoksureitti

Viime viikon keskiviikkona 5. helmikuuta juoksin aamulenkin, jota inhosin oikeastaan joka hetki. Oli pakkasta, viima tuntui naamassa ja se pimeys ja pohtiminen minne pitäisi juosta, jotta saisi edes kohtalaisen pituuden lenkilleen, ahdisti. Tuli sellainen fiilis, että tämä on sellaista retarditouhua, missä ei ole mitään järkeä. Kun pääsin tietokoneen ääreen, suunnittelin vielä samana aamuna aamulenkkireitin, joka olisi selkeä, inspiroivampi ja ennen kaikkea pituuden osalta muokattavissa. Kaiken lisäksi se lähtee Helsingin rautatieasemalta, joten se sopii myös ns. junantuomille ja turisteille. En kuitenkaan juossut tuota reittiä kuin vasta eilen aamulla. Viime viikon torstaina ja perjantaina aamulenkit jäivät väsymyksen takia, maanantaina en oikein nykyään niitä tee, tiistaina juoksin juoksumatolla kelin takia ja keskiviikkona, jolloin tämä lenkki piti vihdoin tehdä, olikin silti sateista, joten skippasin treenin kokonaan. Eilen kuitenkin oli erinomainen sää, joten mielelläni lähdin reittiä katsastamaan.

Reilu 8 km pääasiassa rantoja pitkin

Piirsin reitin niin, että se ottaa huomioon polut ja kävelytiet, joten kartta ei yhdistele pisteiden välistä reittiä linnuntietä, vaan suhteellisen oikein. Niinpä oletin, että n. 8,5 kilsan pituus olisi suhteellisen oikein. Sitten kun juoksin sen, niin vetelin varmaan mutkia suoriksi, kun Strava näyttikin 8,24 km ja kun tein siitä juoksemastani lenkistä Strava-routen, niin se olikin 8,4 km. Riippuu tosiaan miten niitä kohtia juoksee, mutta suuruusluokka on noin.

Tuohon saa lisämatkaa sillä tavalla, että sitä n. 2,1 km kierrosta Töölönlahden ympäri voi kiertää useammankin kerran ja lisäksi Katajanokan ympäri voi myöskin juosta, joka puolestaan lisää matkaa n. 2,9 kilometrillä. Samoin Pohjoisrannassa voi päättää käydä kiertämässä Tervasaaren ympäri, jolloin reitti pitenee ehkä kilsalla. Tällä reitillä voi siis juosta reilusta 8 kilsasta alkaen vaikka kuinka pitkän lenkin.

Ohjeet juoksusuunnasta

Alunperin ajatukseni oli, että lenkki lähtisi Kaisaniemestä, jottei tarvitsisi seikkailla Rautatientorilla, mutta luovuin siitä ajatuksesta, koska halusin lähtö- ja maalipisteiden olevan samassa paikassa. Se on makuasia kuinka tuon alkuosan juoksee, mutta itse menin niin, että lähdin rautatieaseman torin puoleiselta ovelta ja juoksin siitä Kansallisteatterin eteen ja jatkaen mäen ylös kohti Kaisaniemeä ohittaen Radisson-hotellin oikealta puolelta. Kaisaniemestä lähdin kohti Pitkääsiltaa, jonka ylitin ja käännyin heti sen jälkeen vasemmalle. Kiersin rantaa pitkin aina niin kauas asti kunnes ohitetaan Tokoinrannassa oleva kahvila, joka jää oikealle puolelle. Sen vasemmalta puolelta liipaisin hiekkapintaisen jyrkän mäen ylös ja tulin Linnunlaulun sillalle. Ylitettyäni sillan lähdin kiertämään Töölönlahtea vastapäivään. Syynä on se, että tykkään juosta sitä pitkää alamäkeä ja toisaalta en tykkäisi juosta sitä lyhyttä, todella jyrkkää alamäkeä, jos lähtisin toiseen suuntaan.

Töölönlahden kierros on kaikille varmaan tuttu. Loppuvaiheessa jouduin tekemään jopa pienen ketunlenkin nurmikon kautta, koska korkealla oleva vedenpinta oli tulvinut kävelytielle. No ei se mitään, siitä eteenpäin ja jälleen kohti Linnunlaulun siltaa. Edeltävällä sillalla tunsin, että kengännauhani on auki. En nähnyt sitä, sillä oli vielä sen verran pimeää, mutta tiesin niiden olevan auki ja kun kyykistyin niitä sitomaan, asia varmistui. Kun nousin ylös, katsoin, ettei enää olekaan säkkipimeää, vaan kohta tulisi täysin valoisaa. Pimein talvi on ohitse, aamut ovat valoisempia kuin ennen. Otin kännykän esiin ja otin pari valokuvaa ja sitten lähdin eteenpäin. Linnunlaulun sillalta laskettelin alamäen ja jatkoin siitä suoraan eteenpäin mennen nyt Kaisaniemen puolta. Tien päässä tuli ison tien risteys ja ensimmäinen ns. pakollinen pysähtyminen tuon lenkin aikana. Valot olivat punaiset, liikenne vilkasta, joten piti odottaa. Kun pääsin tien yli, jatkoin matkaani Pohjoisrannan puolella. Juoksin rantaa pitkin kohti Uspenskin katedraalia.

Kiva reitti kesällä

Kun olin juossut sinne saakka, minulla olisi ollut mahdollisuus tehdä vielä lisälenkki eli juosta Kauppatorin ympäri. Oli kolme syytä, miksen niin tehnyt. Ensinnäkin halusin tehdä ohjeet peruslenkistä ilman lisäosuuksia; toiseksi olin herännyt puoli seitsemältä, kun yleensä herään puoli kuudelta, jos menen aamulla lenkille, joten olin muutenkin jo myöhässä ja kolmanneksi illalla on tarkoitus juosta vähän pidempi lenkki, joten en tarvinnut aamulenkille yhtään lisää pituutta. Niinpä jatkoin suoraan Kauppatorille juosten sitä reunassa kulkevaa pyörätietä, sillä minua ei inspiroinut mennä mukulakivipäällysteiselle torille. Siitä jatkoin Espan puistoon ja juoksin päähän saakka eli ravintola Teatteria kohti. Kun tuli paikka, mistä pääsee tien yli ilman liikennevaloja, siirryin Pohjois-Espan jalkakäytävälle ja Stockmannin kulmalta käännyin oikealle Keskuskadulle ja juoksin sen päästä päähän päättäen lenkkini Rautatieaseman eteen Kaivokadulle. Oli jo aivan valoisaa, joten mietin, että joskus kuukauden päästä alkaa olla jo aika mukava juosta tuolla aamulenkkiä ja erityisesti lämpimänä kesäaamuna reitti voi olla todella kiva. Tämä on juurikin fiilistelyreitti ja sopii kevyille lenkeille, sillä tuossa on parit tienylityksetkin, joten ei sinne tykittämään voi lähteä ja tiettyihin kellonaikoihin voi olla paljon muitakin ulkoilijoita liikkeellä. Sen takia nimesinkin sen sightseeing-reitiksi.

Tein siis reitistä Strava-routen, joten se on helppo löytää vaikkapa tämän suoran linkin avulla.