Tossutorstai: Saucony Kinvara 11 – sopii kaikkeen?

Tänä aamuna piti olla tämän ”recovery weekin” ainoa aamulenkki, mutta jätin sen silti väliin. Oli sellainen fiilis, ettei nappaa. Nyt kun on valoisaa, voisin ulos lähteä, mutta 6.30 ei huvittanut. No, pidetään aidosti kevyt viikko puolilla kilsoilla ja ensi viikolla sitten hanaa. Eilen kävin Kampin Stadiumissa kokeilemassa kenkiä. Ajankohta oli hyvä, koska eilisessä kirjoituksessani käsiteltiin urheilukauppoja. Nyt sain huikeata palvelua, minulle tuotiin testattavaksi jopa Asicsin Evoridet, jotka eivät olleet vielä hyllyssä (tänään pitäisi olla jo hyllyssä, mutta koneelta löytyi tieto, että niitä oli jo siellä jossain kuormassa ja minulle haettiin kaksi paria). Stadiumin ongelma onkin lähinnä se, että osa parhaista malleista on myynnissä vain Ruotsissa, eivätkä oikein kommunikoi sitä, että jotain on tullut hyllyyn. Olen viikkoja käynyt niillä sivuilla klikkaamassa varmaan joka päivä ehkä kymmentä eri kenkämallia nähdäkseni, ovatko tulleet mihinkään myymälään. Eilen vihdoin tärppäsi ja menin sinne tossuja katsomaan.

Guide 13, Triumph 17 ja Kinvara 11 olivat hyllyssä

Huomasin, että kenkiä on Forumissa, Kampissa ja Jumbossa, joten se oli tavallaan sama, menisinkö Kamppiin vai Forumiin, mutta kun satuin olemaan metrolla liikenteessä, niin ajattelin, että Kamppiin pääsee nopeammin, joten menin sinne. Saavuttuani paikalle huomasin hyllyssä olevan peräti kolme uutta Saucony-mallia, pyysin niistä kaikista koon 43. Se on huvittavaa, että kun joskus aikanaan Guide oli suosikkimallini, niin preferenssini juoksijana kenkien suhteen ovat muuttuneet viimeisen muutaman vuoden ajan niin paljon, etten enää Guide 13:sta pitänyt ollenkaan, vaikka se onkin varmasti ihan hyvä kenkä, jos haluaa vähän tukea tossultaan. Triumph 17 on puolestaan paljon kehuttu maksimalistinen kenkä, mutten oikein syttynyt sille. Se on kaikilta osin niin tolkuttoman pehmeä, että tulee mieleen joku 90-luvun iso jenkkiauto. Pehmeä ja massiivinen. Sopii varmasti hyvin jollekin aamun kevyelle lenkille, mutta noin yleisesti ottaen en usko kengän olevan käytössä riittävän nopea, joten sanoisin, että käytän paljon mieluummin Hoka Cliftonin tai Nike Vomeron kaltaisia kenkiä. Niinpä sekin kenkä jäi ihan pintapuolisen raapaisun asteelle. Jos juoksijalla on paljon painoa tai jos on ollut jotain vammoja kuten rasitusmurtumaa tai vastaavaa, niin ymmärrän sen tossun käyttämisen, samoin joku ultrajuoksija voi kevyitä todella pitkiä lenkkejä tehdä niillä, mutta minun harjoitteluuni se ei niin hyvin sovi, joten se ei sillä tavalla kiinnostanut.

Sen sijaan yllätyksekseni hyllyssä oli myös uusi Kinvara 11. Siinä missä nämä muut mallit tulivat markkinoille jo ennen vuodenvaihdetta ja saatiin kuukausien viiveellä Suomeen, niin Kinvara 11 tuli Jenkeissäkin myyntiin vasta nyt helmikuussa, joten siinä mielessä yllätyin, että K11 oli jo saatavilla. Mielenkiintoista tosin se, että hyllyssä ei ollut hintaa, eikä koneeltakaan ko. mallia löytynyt, joten emme ole ihan varmoja siitä, mitä se maksaa, mutta eiköhän se asia tule lähipäivinä selville. Edelliset mallit ovat Suomessa Stadiumissa maksaneet about 149€, joten lähdetään siitä liikkeelle.

Taxi-värityksessä Kinvara on huikean hieno

Tämä on yksi niistä kengistä, josta tietää heti pitävänsä. Ensinnäkin ulkonäöltään tämä väritys on selvästi parempi kuin useimmissa esittelyissä nähty sinivalkoinen. Tummankeltainen, musta ja valkoinen sointuvat hyvin yhteen ja niistä tuleekin mieleen joku taksi. Ne jos yhdistää mustiin sukkiin, niin se näyttää todella hyvältä, samoin kuin mustien trikoiden kanssa. Monesti Kinvaran siluetissa on ollut jotain kuviointia tai vastaavaa, joka on pilannut kengän ulkonäön, mutta tänä vuonna niin ei ole. Kaikki toimii erinomaisesti. Kyljessä oleva keltainen kaistale matkaa ikäänkuin keulaa kohti hienosti sopusoinnussa muodon suhteen sen Sauconyn logon kanssa ja nauhojen reikien ympärillä oleva vahvike, jossa lukee se Kinvara 11, tuo pientä premiumvibaa niihin kenkiin. Muutenkin materiaaleiltaan se tuntuu korkealuokkaiselta. Sekin on mukavaa, että välipohjassa on kaistale grafiitinharmaata väliä ikäänkuin spreijattuna siihen päälle, jolloin se valkoinen pinta ei loista aivan niin paljon. Se tekee siitä kengästä paremman näköisen. Erittäin onnistunut kokonaisuus.

Tapahtui välitön innostuminen

Kinvara on joka vuosi ollut hieman erilainen, mutta se, mitä siinä on ollut aina samaa, on se kevyt paino yhdistettynä mahdollisuuteen käyttää kenkää niin kisa- kuin treenitossuna. Moni on juossut maratoneja niillä, mutta aivan yhtä hyvin niillä on voinut treenata. Tämän vuoden versio on erittäin miellyttävä. Jossain aiemmissa versioissa oli sellaisia pieniä juttuja, joiden vuoksi ajattelin, että joku muu kenkä voisi olla parempi omaan tarpeeseeni, mutta viime aikoina Kinvara on muuttunut minulle miellyttävämmäksi, mutta kenties Kinvara-puristeille negatiiviseen suuntaan. Nämä ovat jotenkin enemmän treenikenkä kuin ennen. Siinä tuntuu uuden PWRRUN-välipohjan ansiosta erinomainen yhdistelmä pehmeyttä ja responsiivisuutta, juoksutuntuma oli todella miellyttävä, mutta samalla kenkä tuntui nopealta. Moni voi niillä haluta kilpailla, mutta minusta paras puoli näissä kengissä on, että niillä voi tavallaan tehdä kaikki lenkit. 233 gramman riittävän vaimennettu kenkä on todella monikäyttöinen. Siinä mielessä ne kilpailevat mm. Hoka Rinconeiden kanssa. Ei niillä pakko ole aina juosta, mutta jos lähtee vaikkapa viikoksi etelään, niin takuulla jokainen lenkki onnistuu näillä kengillä. Niin vedot, tempo, pitkis kuin peruslenkitkin. Ainoa asia, mikä itselläni estäisi tuollaisilla kengillä kaikkien lenkkien tekemisen, on se 4 mm droppi. Olen huomannut, että itselleni sopii se, että juoksen välillä 8-10 mm dropilla ja välillä 4-5 mm dropilla. Jalat eivät ehkä kestä sitä, että jokainen lenkki olisi neljän millin kengällä, mutta sekin on henkilökohtaista ja juoksijasta kiinni.

Pohja joustava, kumia ei ole paljon

Kinvaroissa on perinteisesti ollut paljon välipohjaa esillä oikeastaan jo siinä vaiheessa, kun se ei juoksukengissä ollut tyypillistä. Kumia on vain muutamassa kohdassa aivan kärjessä ja kannassa. Toisaalta kun kokemusta on kertynyt aika monesta kenkämallista, olen huomannut sen, ettei sitä kumia välttämättä edes tarvitse, eivätkä ne pohjat överisti kulu tai no se riippuu materiaalista. Voi olla, että kuluu, mutta voi olla, ettei kulu. Sauconyn Chevron-logo kuvioinen pohja on sellainen, mikä pitää kyllä hyvin hiekallakin, mutta ne kengät, joilla itse olen juossut, ovat tuoneet pitoa myöskin kumista, joten tuo on asia, mitä ei testaamatta tiedä eli kuinka paljon tossu pitää oikeasti eri alustoilla. Muuten pohja on tietysti hieno näin valkoisena, mutta likaantuu ja alkaa sitten näyttää vähän nuhruiselta, mutta se on, mitä se on. Yhteenvetona voisi sanoa, että tällainen pohja säästää painoa ja mahdollistaa sen, että kenkä on joustava.

FORMFIT tekee istuvuudesta loistavan

Sauconyn välipohjan yläosa ja pohjallinen ovat muokattu hyvin voimakkaasti jalan muodon mukaan ja ainakin omalla kohdallani se tuntui tässä Kinvarassa erinomaiselta. Itse asiassa kolmesta testaamastani mallista tämä istui ylivoimaisesti parhaiten jalkaan ja oli välittömästi sellainen tunne, että mennään, eikä meinata. Tuo päällinen, joka on aika simppeli, mutta silti tavallaan vahvan oloinen, loi siihen vielä lisänä tunteen, että jalka istuu siellä kengässä tukevasti. Varsinkin tällaisessa kevyessä kengässä, jolla voi mennä myös kovaa, on hyvä, että se tunne on tuollainen, eikä jalka pääse seilaamaan kengässä minne sattuu.

Yhteenveto

Sisäreunaltaan vähän simppelimpi

Paketti, jossa saadaan kevyt ja nopea, mutta samalla hyvin vaimennettu kenkä on erinomainen yhdistelmä. Erityisesti jos se kestää hyvin. Tuo kestävyys on tietysti yksi asia, mitä nopeasti kenkää kokeillessa ei näe, mutta muuten on kyllä todella mielenkiintoinen uutuus. Väittävät, että uusi välipohja olisi kestävämpi kuin aiempi, mutta sitähän ei kokeilematta tiedä. Ainoa pieni miinus on Kinvaran hinta Suomessa. Minua hieman ihmetyttää se, että siinä missä Amerikassa Kinvara 110 dollaria ja Hoka Rincon 115 taalaa, niin täällä Rincon on 120 euroa ja Kinvara n. 150 euroa (vaikkei tämän uusimman mallin hintaa ollutkaan esillä). Siinä maksetaan vähän turhaa ylimääräistä, mutta toisaalta kaikille Hoka ei käy ja kun en ole kunnolla Kinvaraa testannut, niin enhän minä tiedä vielä, kumpi on parempi kenkä. Se on vain kaupassa helpompi myydä sitä mallia, mikä on edullisempi.

One thought on “Tossutorstai: Saucony Kinvara 11 – sopii kaikkeen?

Kommentointi on suljettu.