New Balance Beacon 250km: paranee vanhetessaan

Hämmästyttävää, mutta totta: tämä kenkä paranee käytön myötä. Se voi olla joku yleinen ominaisuus New Balanceissa, sillä Ben Parkes sanoi saman tapahtuneen 1080v10-mallin suhteen. Joka tapauksessa minulla oli ensimmäisten lenkkien jälkeen sellainen tunne, että kengät jäävät vähän telineisiin, eikä niillä voi juosta nopeasti. Se on vieläkin niin, etten tekisi niillä mitään vetoja, mutta peruslenkkejä voi tehdä kyllä eri vauhdeilla ja vaimennus sekä alhainen paino mahdollistaa senkin, että niillä voisi tehdä puolipitkiä lenkkejäkin, missä vauhti on maratonvauhti hiljaisempaa, muttei välttämättä tarvitse olla lönköttelyä.

Paras palauttaviin, mutta paljon muutakin

100km kokemuksella sanoin, että tämä kenkä on paras palauttavien lenkkien kenkä, mutta sittemmin olen ehkä tuota enemmän käyttänyt siihen tarkoitukseen kuluneita Hoka Rinconeita. Näillä New Balanceilla olen alkanut tosiaan juosta muitakin lenkkejä yhä enemmän, koska ne toimivat aika hyvin sen verran laajalla skaalalla. Tämä onkin erinomainen kenkä salille, jos ei jaksa vaihdella tossuja laukussa. Ne sopivat hyvin sellaisille tyypeille, joilla ei välttämättä ole mitään harjoitusohjelmaa tai tietoa etukäteen, millaisen lenkin tulee juuri sinä iltana juoksemaan tai jos on tarkoitus juosta reippaampaa, mutta väsyttää ja haluaakin juosta hiljempaa tai päinvastoin, niin kun Beaconit on mukana, niin kengät mahdollistavat suunnitelmien muutoksen. Huvittavaa on se, että nyt tässä vaiheessa olen palannut takaisin siihen ajatukseen, mikä minulla oli näistä kengistä ennen kuin aloin niitä testata eli voisivat sopia hyvin maratonharjoitteluun, mutta olin siinä mielessä väärässä, että ne kilpailisivat Pegasus Turbojen kanssa ja siinä, että haluisin nopeavauhtisia pitkiä lenkkejä näillä juosta. Muuten näillä kyllä pystyy tekemään monenlaisia lenkkejä, eivätkä ne vauhtiakaan pelkää. Siinä mielessä siis paljon muutakin kuin palauttavien lenkkien kenkä.

Mutta mikä on kestävyys?

Nämä toimivat myöskin kaikilla ryhmäliikuntatunneilla vähintään kohtuullisesti, sillä ne ovat kevyet ja vakaat, jolloin tasapaino on hyvä. Ne eivät ole ehkä aivan yhtä nopeat kuin Hoka Rinconit, mutta samassa kategoriassa ja todella monikäyttöiset. Jos vuodenaika olisi eri, niin olisin juossut myöskin näillä ulkona, mutta nyt toistaiseksi siitä ei ole kokemusta. Pohjan kuluminen on asia, mikä ulkona tulisi ajankohtaiseksi pohtia, samoin kuin se, kuinka kauan vaimennusta riittää. Jotkut ovat raportoineet, että vaimennus menee nopeasti, mutta viime aikojen fiiliksen perusteella olen alkanut ajatella sitä, että onko se niin, että kun minun mielestäni kenkä paranee käytössä, niin heidän mielestään se huononee eli joidenkin mielestä Beacon on parhaimmillaan heti boksista otettuna ja muutaman lenkin jälkeen se on pilalla. Erikoista näissä on se, että tuo valkoinen pohja on sellainen, että se kerää juoksumatosta irtoavaa tummaa pölyä tms., eivätkä pohjat näytä enää ollenkaan siltä, että ne olisivat olleet vain sisäkäytössä.

Innolla odotan markkinoille Beacon 3:sta

En varsinaisesti pitänyt Beacon 2:sta tätä ykkösversiota enempää. Kun välipohja ja pohja ovat samat, niin minusta ykkösversiossa on miellyttävämpi päällinen. Toki se on makuasia, enkä pidä eroa niin merkittävänä, ettenkö sillä kakkosellakin voisi juosta. Kolmosessa tulee olemaan uudesta 1080v10:stä tuttu Fresh Foam X-välipohja. Se on todella mielenkiintoinen uutuus ja luulenkin, että kaikki Beaconista innostuneet odottelevat, millainen se käytännössä tähän verrattuna on, mutta potentiaalia on siis siihen, että kenkä paranee entisestään. Sitä odotellessa tarkoitus olisi saada näihin maratontreenin yhteydessä 500 km melko piakkoin mittariin ja he, jotka eivät ole vielä päässeet näitä testaamaan, niin jos vaikkapa alessa näkyy vanhempaa ykkös- tai kakkosversiota vielä, niin kannattaa kyllä kokeilla.