Tossutorstai: Hoka One One Rocket X – maratonvoittajan kenkä

Hokaoneone.com

World Athleticsin uusien sääntöjen mukaisesti olympialaisissa käytettävien kenkien täytyy tulla myyntiin viimeistään huhtikuun alussa. Moni merkki tekee niin, että myyntiin tuodaan joku mitättömän kokoinen pikkuerä, jolla täytetään sääntöpykälät ja varsinainen laajempi lanseeraus tapahtuu myöhemmin kenties vasta olympialaisten alla. Hoka teki tällä tavalla, sillä huomasin maanantaina tämän uutuuden ilmestyneen heidän Amerikan nettisivuilleen ja keskiviikkona sieltä oli jo kaikki muut paitsi yksi koko myyty. Kyseessä on siis Rocket X -kisakenkä, jota käyttivät kaikki Hokan eliittiurheilijat USA:n olympiakarsinnoissa viime lauantaina ja naisten kisan voittokin tuli nämä kengät jaloissa juostuna.

Tarve kevyemmälle maratonkengälle

Hokaoneone.com

Oli pitkään tiedossa, että Hoka kehittää Carbon X:ää kevyempää kisakenkää, sillä vaikka se on kestävä, niin se on samalla myöskin hieman painava, mikä vaikuttaa siihen, että huippumaratoonareille se saattaa olla liian painava. Carbon Rocket puolestaan 1 mm dropillaan ei ollut oikein sitä, mitä maratonin vaatimukset edellyttävät. Siinä mielessä tämä kenkä ei tullut nyt yllätyksenä. Itse asiassa olin nähnyt kuvia ko. tossusta jo talven mittaan ja olin kuullut useasta lähteestä nimen Rocket X:kin, mutta epäselvää oli se, onko tuo kenkä se Rocket X vai joku muu, koska jotkut sanoivat, että Rocket X on Carbon Rocketia seuraava malli, joten mietin, onko erikseen 1mm ja 5mm dropin mallit tulevallekin kaudelle. Siinä vaiheessa, kun Jim Walmsley sanoi haastattelussa, että Hokan urheilijat juoksevat Atlantassa uudella protyypillä, tiesin, että tulemme näkemään sen kengän, millä olympialaisissa tullaan juoksemaan. Tosin en tiennyt, että se tulisi olemaan noin valmis versio, sillä sääntöjen mukaanhan huhtikuun loppuun asti saa kilpailla millä tahansa protoilla.

Uusi välipohja

Hokaoneone.com

Hokan sivujen mukaan kengässä on uusi vallankumouksellinen välipohja, joka sisältää uuden, kevyen EVA-foamin, joka on suunniteltu tuomaan pehmeän ja responsiivisen kulun. 1 mm hiilikuitulevy puolestaan antaa maksimaalisen tehokkuuden askellukseen. Tuon perusteella voisi kuvitella, että se olisi vähän sama kuin jos Carbon X ja Carbon Rocket laitettaisiin yhteen, niin lopputuloksena olisi tämä kenkä. Droppiahan tässä on nyt 5 mm kuten useissa Hokan kengissä on, mutta mahdollisesti hieman enemmän pehmeyttä kuin mikä Carbon X:n tilanne on. Painoltaan puolestaan 210 grammaa on hieman kevyempi kuin Carbon Rocket ja selvästi kevyempi kuin Carbon X.

Pohja melkein sama kuin Carbon X:ssä

Hokaoneone.com

Kun tuota pohjaa katsoo, tulee välittömästi mieleen, että sehän on Carbon X:n pohja. Lähempää katsottuna eroja huomaa. Erityisesti kannattaa katsoa etuosaa ja kantaa. Siinä erottuu selkeästi silkinohut kumikerros, joka lisää pohjan kestävyyttä. Samalla voisi ajatella, että muilta osin foami voisi olla pehmeämpää kuin mitä se on Carbon X:ssä, kun ei tarvitse niin paljon miettiä kestääkö se, kun on noille kuluvimmille alueille eri materiaali.

Päällinen ohut ja hengittävä

Hokaoneone.com

Päällisen sanotaan olevan ohut ja hengittävä ja kun tuota yläosaa katsoo, niin se muistuttaa kyllä eniten juurikin Carbon Rocketin yläosaa eli siinä mielessä voisi ajatella, että tässä on sille tossulle seuraaja vain hieman isommalla dropilla. Tuossa ei noin silmämääräisesti ole minusta mitään sellaista, minkä noin lähtökohtaisesti ajateltuna ei toimisi. Suhteellisen simppelin näköinen, mutta toimiva rakenne, joka sopii varmaan useimpien juoksijoiden jalkaan.

Tässä voi olla erinomainen maratontossu

Hokaoneone.com

Kun puhtaasti speksejä, ominaisuuksia ja ulkonäköä katsotaan, niin voisin ennustaa tämän olevan erinomainen kisakenkä kaikille matkoille maratonista alaspäin eli kymppi, puolikas, mara, kaikki toimii. Toki jotkut lyhyimmät ultratkin voivat mennä ainakin ammattitason juoksijoilla. Kaikki on siis aika lupaavaa. Hinta on 200 dollaria USA:ssa eli täällä todennäköisesti about 200 euroa. Joskus tuo hinta olisi tuntunut pahalta, mutta kun miettii, että Niken uusi Alphafly maksaa 275 dollaria niin siinä mielessä tämän hinta ei posketon ole ja lopulta kysymys on kestävyydestäkin. Suorituskyky ja kestävyys ovat kompromisseja. Itse alan oikeasti kallistua sille näkökannalle, että treenit voi tehdä muilla malleilla kuin niillä kisakengillä, joten jos joku maratonjuoksija kisaa kerran tai kaksi kaudessa, niin hän voi hyvin hankkia yhden parin kalliita, huonostikin kestäviä tykkejä vuodessa, mutta toisaalta ymmärrän senkin, jos joku haluaa kilpailla paljon ja kenties harjoitellakin niillä kisakengillä, joten sillekin on paikkansa, että joku kisakenkä kuten Carbon X, kestää hyvin kulutusta. On hyvä, että on tältäkin osalta erilaisia vaihtoehtoja markkinoilla.

Aika näyttää millainen tämä kenkä on kulutuskestävyydeltään ja ominaisuuksiltaan, mutta noin lähtökohtaisesti puhutaan erittäin mielenkiintoisesta uutuudesta, joka on jo osoittanut kykynsä, sillä Aliphine Tuliamuk voitti näillä kengillä naisten maratonin USA:n olympiakarsinnoissa viime lauantaina, joten ainakin hänellä tulee olemaan nämä jaloissaan olympiakisoissa. Tuo on melko hyvä myyntivaltti Hokalle. Niinpä kysyntä voi olla sen verran kovaa, ettei näitä välttämättä ihan heti nähdä Suomessa hyllyssä.