Nike Pegasus Turbo 2, 300 km – I love this shoe

Tästä kengästä piti kirjoittaa raportti 250 km jälkeen, mutta on ollut muita aiheita, mistä on pitänyt raportoida, niin en ole ehtinyt. Samanaikaisesti treenit ovat kuitenkin jatkuneet ja kilometrejä on kertynyt. Itseasiassa olen käytännössä joka viikko paitsi sillä kevyemmällä viikolla juossut tällä parilla kahdesti. Niinpä mittarissa on nyt jo 314 km ja tänä iltana tulee lisää. Mihin nämä sitten sopivat?.

Vauhdit ovat kovemmat, mutta vaatii hyvää kuntoa

Kun suorituskykyni on parantunut, olen alkanut nauttia näistä kengistä enemmän. En voi sanoa, ettenkö niistä uutena olisi pitänyt, mutta silloin tuntui, ettei ole niin isoa eroa teenkö jonkun treenin tällä vai jollain muulla kevyellä kenkäparilla. Niinpä säästelin näitä. Syynä on lähinnä se, että haluan muillekin kengille tasaisesti kilometrejä ja jos mietitään puhtaasti ekonomisesti asiaa, niin Turbon hintalappu on 200 euroa kun taas vaikkapa Rinconeissa se on 120 euroa. Tekemällä osan lenkeistä halvemman listahinnan kengillä juoksija voi säästää. Eikä silloin, jos ei ihan tosissaan juosta, tarvitse välttämättä niin uutta kenkääkään. Totuus oli nimittäin se, että syksyllä vauhtikestävyyteni oli niin huono, että pystyin tekemään reippaampaa juoksua melko vähän.

Sitten kun kuntoni alkoi nousta, havaitsin oikeasti, mitkä näiden kenkien parhaimmat puolet ovat. Minulla on nimittäin sellainen tunne, että pystyn juoksemaan näillä kengillä kovempaa vauhdikkaita treenejä kuin muilla kengilläni. En väitä, etteikö muita sellaisia kenkiä olisi olemassa, mutta tällä hetkellä valikoimissani olevista kengistä nämä ovat poikkeukselliset sen takia, koska ne ovat samanaikaisesti kevyet (215g), omaavat pehmeän vaimennuksen, mutta ovat silti nopeat. En nyt tarkoita mitään kisanopeutta, vaan treenivauhteja. Olen pystynyt juoksemaan vetoja, tempoa, reipasvauhtisia pitkiksiä ja kaikki on mennyt todella hyvin. Joku 3.20 min/km ei tunnu näillä kengillä erityisen kovalta vauhdilta.

En vaihda erikseen vauhtikenkiä

Olen huomannut, että osa urheilijoista vaihtaa alku- ja loppuverraan vaimennetumman kengän ja juoksee sitten ne vedot nopeammilla, kevyemmillä kengillä. Itse kun en niin tee, niin on hyvä, että siinä vauhtikengässä on se vaimennus ja näissä on. Monestihan vetoja tehdessäkin se kokonaisjuoksumäärä on vaikkapa 18 kilometriä. Näin ollen nämä jalat kestävät hyvin silloin, kun tehotreenejä tekee nämä kengät jaloissaan. Viime aikoina se onkin mennyt siihen, että lenkkien pituudet ovat lyhimmillään ehkä 16 km ja pisimmillään reilusti yli kolmenkympin pitkiksiä Turbot jaloissa. Toistaiseksi olen tehnyt joka lenkin juoksumatolla, mikä johtuu vuodenajasta. Vaimennusta tosin on niin paljon, ettei ulkona juokseminen eroaisi kenkävalinnan suhteen. Jos haluaisin juosta ulkona tempoa tai vauhdikkaita pitkiksiä tai miksei vaikkapa vetoja kovalla asfaltilla, niin tämä olisi loistava kenkävalinta siihen.

Nauhat ja iltti ovat heikkous

Istuvuudeltaan minulla oli kengän kanssa uutena ongelmia. Nämä tuntuivat isoilta, mutta on hyvä, etten vaihtanut pienempiin, sillä myöhemmin kokoon tottui, eikä jalka missään vaiheessa hölskynyt tossussa, enkä kokenut sitä, että kantaosa hinkkaa akillesjänteeseen niinkuin jollain on ollut. Tosin olen katsonut sukka-asiaa niin, että siinä sukassa on takana sopivasti pehmustettu se kohta. Yhdet Stancen ja kahdet Asicsin sukat ovat olleet käytössä, kun olen näillä juossut. Kun niitä lenkkejä tulee 1-2 viikossa, niin kolme paria sukkia riittää. Päälimateriaali on ohutta, mutta kun kuumissa tiloissa juoksee, se kastuu melko tavalla ja etuosa alkaa jotenkin painaa varpaiden päällä. Se ei tavallaan haittaa, koska materiaali ei ole sinänsä epämukavaa, mutta pikkuvarpaan päälle sain kerran kovettuman. Tuo on yksi syy, minkä vuoksi oli hyvä, etten vaihtanut kokoa pienemmäksi. Se volyymi tuntuu lenkin lopussa pienemmältä kuin alussa.

Jos joku selkeä heikkous näistä kengistä pitää hakea, niin silloin täytyy sanoa nauhat. En pidä niistä ollenkaan. Ne ovat liian pitkät, liukkaat ja ohuet. Kertaakaan ei ole vielä ollut niin, että se nauhoitus olisi tuntunut hyvältä koko lenkin ajan. Kun ne sitoo kiinni pukuhuoneessa niin viimeistään siinä vaiheessa, kun aloittaa lenkkinsä, ne pitää kiristää vielä uudestaan, koska se iltti menee jotenkin ryttyyn, eikä tunnukaan enää tarpeeksi tiukalta. Toki riskinä on hirttää ne liiankin kireälle, jolloin nauhat painaisivat lenkin aikana nilkan etupuolelta ihoon, mutta sopivan tiukka se pitää olla. Kaiken lisäksi ne nauhat luistavat. Kerran on luistanut kokonaan auki, vaikka laitoin alunperin hyvin kiinni ja muutaman kerran ovat luistaneet vähän. Kaiken huippu on se, että ne ovat jotenkin ohuet, joten jos niihin laittaisi umpisolmun, niin niitä ei saisi auki. Muutaman kerran nauhojen avaaminen on ollut hankalaa. Ne kengät pitää muutenkin avata hyvin, jotta ne saa jalasta, koska potkimalla toista kenkää vasten, saattaa vahingoittaa sitä takaosaa ja React ja Zoom X -välipohjien välinen sauma voi alkaa irvistää. Niinpä tarkkana saa olla, enkä pidä noista nauhoista ollenkaan eli jos Niken pitäisi jotain muuten lähes täydellisessä kengässä muuttaa niin uudet nauhat ja ilttiä voisi muokata kanssa ehkä vähän, mutta se ei ole välttämätöntä.

Tyylikäs huippuluokan tossu

Ryhmäliikuntatunneille nämä ovat vähän liian kapeat ja kiikkerät, joten ei niitä sellaiseen tarkoitukseen kannata käyttää. Samoin hitaammille lenkeille ne eivät minusta ole omimmillaan, vaikka vaimennusta onkin. Kyllä nämä kaipaavat vauhtia, jotta saa eteenpäin vievän askeleen ja tossun ponnahtamaan eteenpäin. Sellaisessa tarkoituksessa ne ovat huikeat ja kokonaisuudessaan kyseessä on kerrassaan loistava kenkä, joka on samalla myös yksi markkinoiden hienoimmista ulkonäöltään. Niinpä tämä on yksi niistä täysosumista valmistajan taholta, joita voisi olla vaikka 10 paria. Omalla kohdallani maratonharjoittelu ei ainakaan jäisi kengästä kiinni, jos näillä tekisi noita vauhtitreenejä vaikkapa vuosien ajan. Toki maailma menee eteenpäin ja aina tulee parempia uutuuksia, mutta nämä ovat oikeasti todella hyvät itselleni. Tosin täytyy sanoa, että kenkämalli on jakanut mielipiteitä. Osa ei ole tykännyt ollenkaan ja osa puolestaan on rakastanut. Ehkäpä se on onnistuneen tuotteen merkki. Joillekin sellainen tuote on poikkeuksellisen miellyttävä ja toiset pettyvät.

Kuvissa kengät voivat näyttää vähän normaaliakin tummemmilta, mutta se johtuu siitä, että otin kuvat tiistain treenin jälkeen eli ne olivat kastuneet treenatessa. Seuraavan yön ne viettivät kylpyhuoneen lattialla, kuivuivat ja nyt ne ovat taas ready to go. Turbot ovat taas mukana salilaukussa ja illalla vuorossa onkin tempoa juoksumatolla. Tuskin maltan odottaa sitä.