Tossutorstai: Salomon Sonic 3 -sarja

Salomonin roadmalliston juoksukengät olivat pitkään vähän kuin trailkenkiä eri pohjalla ja näin ollen ne eivät keränneet suosiota. Oikeastaan vain he, joilla oli joku erityinen syy juosta pelkästään Salomonilla, käyttivät niitä. Viimeisen parin vuoden aikana tilanne on muuttunut ja nykyinen Sonic 3-mallisto on jo todella hyvä ja mielenkiintoinen.

Kolme mallia tarjolla

Sonic 3 Confidence – salomon.com

Mallisto koostuu kolmesta eri kengästä eli ns. peruslenkkarista Sonic 3 Balancen, sen maksimaalisesta veljestä Sonic 3 Confidencesta ja kevyestä vauhtikengästä Sonic 3 Acceleratesta. Se, mikä on mielenkiintoista, niin näiden kenkien droppi vaihtelee tai kasvaa painon myötä. Kevein on 6 mm dropilla, keskimmäisessä droppia on 8 mm ja painavimmassa 10 mm. Mielenkiintoista on se, että kaikki nämä kolme mallia ovat samanhintaisia eli 139 euroa. Valitsetpa minkä tahansa, niin maksat aina saman.

Optivibe vähentää vibraatiota ja väsymystä

Salomon.com

Yksi tämän malliston mielenkiintoisista uutuuksista on Optivibe-teknologia. Tossussa on kantaosassa turkoosin värinen kieleke, joka toimii vähän kuin iskun vaimentimena. Sen on tarkoitus vähentää vibraatioita, minkä seurauksena väsyisi juostessa vähemmän. Henkilö, joka minulle vinkkasi Balance-mallista alkutalvesta, kertoi, että se toimii oikeasti. Tuo on minusta todella mielenkiintoinen uutuus, millä on merkitystä paitsi pidemmillä lenkeillä Balance ja Confidence -malleissa niin myös esimerkiksi kisatilanteessa Acceleratella. Jos iskutusta kestää paremmin, jaksaa juosta paremmin kisan maaliin asti.

Kävin tutustumassa kahteen malliin

Sonic 3 Balancen pohja

Toistaiseksi kenkiä on saatavilla Vallilan Konepaja-alueen tuntumassa sijaitsevassa Amer Storessa sekä mm. Varuste.netistä. Itse kävin pari viikkoa sitten Amer Storessa ja tutustuin Balance ja Accelerate -malleihin. En pyytänyt sitä kolmatta mallia ollenkaan testatakseni jalkaan tuolla kerralla, sillä yhdellä kerralla huomioiden tekeminen niin monesta kengästä on vähän hankalaa, mutta toisaalta on parempi, että kokeilee enemmän kuin yhden kengän, jotta voi verrata niiden eroja. Jos nyt halutaan jotain verrokkeja käyttää, niin tuo Accelerate on sellainen kisa-/tempokenkä, jota voi verrata vaikkapa Adiokseen. Balance on puolestaan peruslenkkari a la Pegasus ja Confidence menee sitten jo maksimalististen kenkien kategoriaan Cliftoneiden ja muiden kanssa. Painoa Salomon ilmoittaa näille kengille 223, 252 ja 268 grammaa. Minulla ei ollut omaa vaakaa mukana, mutta fiilis on se, että nuo speksit pitävät kutinsa. Kaikki tuntuivat kategoriassaan suhteellisen kevyiltä. Erityisesti Balance oli paljon kevyemmän tuntuinen kuin joku peruslenkkari keskimäärin on.

Sonic 3 Balance

Sonic 3 Balance

Istuvuus oli erinomainen tässä tossussa ja se tuntui hyvältä jalassa. Kun pyysin UK 8.5 koon, mikä on yleisin kokoni eri kenkämalleissa, niin se tuntui olevan joka suhteen mukava ja toimivan erilaisilla sukilla. Itse asiassa tilaa oli sen verran mukavasti, etten viitsinyt vaihtaa edes juoksusukkia jalkaani tuossa vaiheessa. Kenkä on siis todella mukava, mutta siinä on lisäksi todella kivasti päkiävaimennusta. En päässyt juoksemaan siinä kuin jotain 10 metrin matkaa, mutta täytyy tunnustaa, että pidän juoksutuntumasta enemmän kuin vaikkapa Pegasus 35/36:ssa. Tämä Salomon on jotenkin dynaamisempi, modernimpi, enemmän eteenpäin vievä kenkä, jossa on mukavasti vaimennusta.

Sonic 3 Accelerate

Sonic 3 Accelerate

Accelerate oli ihan erilainen kuin Balance. Istuvuus oli tilan osalta aika sama, mutta päällinen oli selkeästi ohuempi. Se on siinä mielessä hyvä, että sitä voi käyttää kuumissakin olosuhteissa kisoissa ja se ei ehkä sillai kastukaan tai jos kastuu, niin ei haittaa. Se ei ollut kuitenkaan varsinaisesti epämukava, vaikka oli tuollai ohut, sillä mm. kantapään ympäristö oli pehmustettu. Juoksutuntuma tässä oli puolestaan selvästi napakampi. Se voi olla kovahko tuntuma joillekin, jotka haluavat kengän olevan pehmeä, mutta ei minusta yhtä kova kuin esim. New Balance 890v7 tai entinen Vazee Pace. Tämä on siis sellaiseen juoksukäyttöön hyvä, jos haluaa juosta treenejä vaikkapa radalla tai kisata ilman, että haluaa kengän olevan yltiöpäisen vaimennettu. Samoin voi olla esim. hiekalla tehtäville vauhtitreeneille tämä voi olla todella kiva kenkä.

Ihme, jos eivät menesty

Sonic 3 Acceleraten pohja

Salomonilla on tietysti haasteita jakelukanaviensa kanssa, sillä roadmallistoa ei ole niin monissa liikkeissä tarjolla, mutta toisaalta kun Salomonin polkujuoksukengät on jo aika monella ja merkki on tullut tunnetuksi laadukkaista, kestävistä jalkineistaan ja omistajakin on Amer, joten Suomi-connection on olemassa (vaikka Amer myytiinkin taannoin), niin luulisi, että moni olisi valmis kokeilemaan näitä tossuja. Ne ovat kaikki hyvännäköisiä mukavia ja ensikokemuksen mukaan hiton hyviä juoksukenkiä, joissa on mielenkiintoinen uusi ajattelu tuon vibraation vähentämisen kanssa. Ei ole ehkä samanlainen lähestyminen kuin mitä Nikella on, että lisätään pohjan paksuutta ja tuodaan hiilikuitulevyjä tai vastaavaa sinne pohjaan, vaan nämä ovat siinä mielessä enemmän perinteisiä juoksukenkiä, mutta ei olekaan mitään yhtä oikeata tapaa lähestyä näitä asioita. Yksi tykkää toisesta ja toinen jostain muusta. Salomon on nyt tullut ryminällä katujuoksuun ja tämä mallisto on kokonaisuudessaan todella mielenkiintoinen. Kuten sanottua, niin ainakin Amer Storesta ja Varuste.netistä niitä saa.