Miten voimme auttaa taloutta nyt?

Suomi menee kiinni. Tätä kirjoittaessani olen tyhjentämässä kaappia ja siirtämässä tarvittavat filet pilveen, huomenna ei ole enää asiaa tulla tänne. Eilen illalla oli puolestaan viimeinen salikäynti, kävin pumppaamassa vähän yläkropan punttia, jonka jälkeen juoksin kevyesti 8 km matolla ja saunoin. Nyt ei ole salia, saunaa, eikä toimistoa ainakaan kuukauteen. Jatkossa ollaan kotona ja tehdään läppärillä se, mitä tehdään. Pyrin pitämään täällä blogissa varmaan jonkinlaista koronapäiväkirjaa kertoen, miten kuntoaan voi poikkeustilanteessa ylläpitää tai jopa kehittää. Tänään kuitenkin päätin kirjoittaa vähän muusta eli keinoista, joilla moni blogini lukija voi auttaa tässä vaikeassa tilanteessa Suomen valtiota ja yrittäjiä selviämään.

Lamasta voi tulla raju toisille

Etlan mukaan Suomen talous voi supistua tänä vuonna jopa 5%. Tällaista nopeaa, rajua shokkia olen itsekin ennakoinut. En millään uskonut viime viikon tietoja siitä, että talous sakkaisi vain puoli prosenttiyksikköä. Se on yksi keskeinen syy, minkä takia olen yrittänyt toitottaa sitä, ettei ylimitoitettuja toimia pitäisi tehdä. Nyt jos on pakko, niin tehdään, mutta samalla tiedostaen, että se voi olla toisille, erityisesi pienyrittäjille erittäin raju seuraamuksiltaan. Liikevaihto putoaa käytännössä monilla nollaan. Niinpä aloitin jo eilen illalla lähettämään sähköposteja siitä, kuinka kulutuskysyntää voitaisiin tässä tilanteessa pitää jollain tavalla yllä.

Mitä voimme tehdä auttaaksemme?

He, joilla oma talous on vakaa, voivat tehdä toimenpiteitä. Samoin olemassa olevat palveluntarjoajat mukaan lukien IT-yritykset voivat muokata tuotteitaan tähän nykytilanteeseen sopivaksi. Lähes jokainen yrittäjä voi myöskin keksiä uusia tapoja myydä tuotteitaan. Nyt luovuus on valttia. Teen tässä nyt muutamia ehdotuksia sen suhteen, kuinka juoksija voi henkilökohtaisesti auttaa, jos oma taloudellinen tilanne antaa myöten ja palkanmaksu ei ole katkennut. Älkää nyt ihmeessä käyttäkö kaikkea aikaanne vessapaperin hamstraamiseen.

 1. Hae noutoruokaa ei-ketjupaikoista lounaaksi
  Eilen kuulin lounasravintolassa puhetta siitä, että heille on tullut tavaraa paljon, muttei ole asiakkaita ja pakastimet alkaa olla täynnä. Meillä on siis ongelma, jossa on kaksi puolta. Ensinnäkin ravintolayrittäjien liikevaihto romahtaa, mutta toisaalta suuri ruokahävikki johtaa myös siihen, että se on ympäristösyistä huono juttu. On siis paitsi ravintoloitsijan talouden, mutta myös ympäristösyistä tärkeätä, että kävisimme juuri nyt ravintoloissa. Ei kannata välttämättä syödä siellä paikan päällä, mutta kun etätyötä tehdään kotona, niin ei sitä työaikaa pitäisi käyttää kokkaamiseenkaan. Niinpä paras mahdollinen vaihtoehto on hakea annos kotiin.

  En ole vuosiin käyttänyt lounasseteleitä, joten en tiedä, miten se menee, jos käytössä on kortit, eikä fyysisest setelit eli pitääkö vaikkapa molempien vanhempien olla mukana, jos haluaa hakea kaksi annosta, mutta käytännössä kahden annoksen hakeminen riittäisi monesti siihen, että koko perhe saisi lounasta ja kun sen kanavoi pieniin yrityksiin, eikä jättiketjuihin, niin yrittäjä pystyy kenties pitämään nenän pinnan yläpuolella.
 2. Osta lahjakortteja tai kausikortteja
  Kampaamoissa, hierojalla, juoksuvalmentajilla ja vastaavilla palveluntarjoajilla liikevaihto saattaa romahtaa todella alas nyt. Niinpä sitä voisi tasata sillä tavalla, että ostaa nyt lahjakortin, jonka käyttää myöhemmin. Vaikka liikevaihto tulee joka tapauksessa laskemaan, niin se auttaa kassakriisitilanteessa. Näin ollen jokainen nyt ostettu lahjakortti auttaa. Kannattaa olla yhteydessä parturiin, kampaamoon, hierojaan ja muihin palveluiden tarjoajiin ja sopia maksavansa nyt, vaikka käyttää palvelua vasta myöhemmin. Toki siinä on pieni riski, että se paikka menee konkurssiin, eikä palvelua saa ikinä, mutta toisaalta, jos kukaan ei niitä palveluita osta, niin se menee varmasti nurin. Kun hajauttaa ostoksiaan, niin on epätodennäköistä, että monet niistä menisivät nurin. Urheilua kuten Veikkausliigafutista seuraavat voivat puolestaan ostaa jo nyt kausikortin, vaikkei olisikaan tietoa, milloin se kausi alkaa.
 3. Käy urheilukaupassa nyt
  Eilen sanottiin, että ruokakaupassa voi käydä, mutta itse suosittelen kyllä tekemään muitakin hankintoja. Jos ja kun tässä ollaan ainakin kuukausi, moni kauemminkin kotona, niin pormestari Vapaavuorta myöten on suositeltu liikkumaan. Huonon talven takia urheilukaupat ovat muutenkin vaikeuksissa, joten laita ihmeessä välineet kuntoon, mikäli se on mahdollista eli siellä voi nyt ihan hyvin käydä ostamassa ulkoiluvaatteet, lenkkarit, polkupyörän tai vaikkapa kuntoiluvälineitä. Toki verkkokauppakin on olemassa, mutta kaikilla yrittäjillä ei ole verkkokauppaa, mitä kautta he myyvät niitä tuotteita ja toisaalta, jos ruokakaupassa käyminen on suhteellisen turvallista tässä vaiheessa, niin täytyyhän urheilukaupassa käyminenkin olla. Ei siellä kaupassa tarvitse olla lähikontaktissa muiden asiakkaiden tai myyjien kanssa. Pidä etäisyys ja tee ostoksia.
 4. Ilmoittaudu juoksutapahtumiin
  Tämä asia on sellainen, mihin kannattaa suhtautua varauksella. Se ei ole täysin yksiselitteistä, että juoksutapahtumaan kannattaa ilmoittautua nyt, jos sitä ei ole peruttu tai siirretty, sillä jotkut tapahtumanjärjestäjät eivät palauta rahoja tai edes anna siirrettyyn tapahtumaan samaan hintaan sitä osallistumista, vaan vaativat lisää pätäkkää tiskiin, mutta uskon, että lähiaikoina tulee yhä enemmän myyntiin ilmoittautumisia, jossa se tapahtuman päivämäärä ei ole vielä varmistettu. Jos ne ehdot ovat selkeät, niin se kannattaa maksaa nyt, koska kuten sanottua, niin jos kyseessä on joku pienyrittäjä, joka sitä tapahtumaa järjestää, eikä rahaa tule sisään, tapahtumia ei jatkossakaan kenties pystytä järjestämään.
 5. Varaudu koronan jälkeiseen aikaan
  Nyt on hyvä suunnitella. Mitä haluaisi tehdä sitten kun se on mahdollista. Lomasuunnitelmia, ostoksia, auton tai asunnonvaihtoa, uuden harrastuksen aloittamista. Nyt monella on aikaa pysähtyä ja miettiä, miten haluaa elää omaa elämäänsä. Sitten kun kriisi on ohitse, voimme ryhtyä jälleen kuluttamaan ja näyttää, että talouden pyörät saadaan pyörimään. Hiljainen kuristuminen on toinen vaihtoehto, jossa aluksi osalla menee huonosti ja lopulta kaikilla. Niinpä valmistaudutaan nyt ja laitetaan sitten hösseliksi kun se on mahdollista. Kenties kesällä, kenties syksyllä… Ihan sama, mutta toimitaan sitten, kun se on mahdollista.

Lopuksi toteaisin, että on hyvä noudattaa annettuja määräyksiä, jotta vapautemme säilyy, eikä tule mitään ulkonaliikkumiskieltoja kuten esimerkiksi Ranskassa on tapahtunut. Aurinko paistaa ulkona, joten juoksijalle tämä tarkoittaa sitä, että lenkkeilläkin voi ja se mahdollisuus kannattaa hyödyntää. Meidän lajiamme on kuitenkin paljon helpompi harjoittaa kuin monia muita urheilulajeja. Vaikkei samoilla tehoilla voikaan nyt harjoitella kuin kesällä, niin toisaalta kisojakaan ei ole lähitulevaisuudessa, joten tehdään nyt niitä kevyempiä lenkkejä ja kun kelit lämpenevät, lyödään sitten hanaa tiskiin. Ruskoja ja muita voi toki nytkin lenkeillään tehdä ja osa lenkeistä voi olla ihan hyvin kovempia tai fartlek-tyylisiä, vaikkei varsinaisia avainharjoituksia tekisikään..